Företaget firade 50 med Grammisvinnare

Familjen Gunnarssons företag, Nybro Transport festade till det rejält när firman fyllde 50 år.

Faton Pasho

Kl.18:50, 2 januari, 2018

2 bilder
  • Ägartrion: Johan, Jessica och Mats. Foto: Privat
    Ägartrion: Johan, Jessica och Mats. Foto: Privat
  • Mats Gunnarsson. Foto: Arkiv
    Mats Gunnarsson. Foto: Arkiv

Det hela började hösten 1967 när Mats Gunnarsson helt plötsligt bestämde sig för att sluta som lastbilschaufför och starta eget. Tillsammans med en vän köpte Mats några lastbilar från Börjes Transport och startade sitt egna åkeri, den 1 november 1967.

Sedan dess har Nybro Transport gått från att ha ett fåtal bilar till att försörja ungefär 120 familjer med hela 130 fordon i sitt garage.

– Det har varit några otroligt roliga år som har gått. Själv har jag inte varit med från starten men jag har jobbat på Nybro Transport i hela 30 år, säger Jessica Gunnarsson, dotter till Mats och delägare i företaget. 

Hon började på kontoret för ungefär 30 år sedan men bestämde sig efter några år att hon ville ut på fältet. Med olika uppdrag som till exempel att köra paketbil så fick Jessica Gunnarsson efter att ha fått dottern Amanda återgå till kontoret.

1995 tog Jessica och hennes bror Johan över Nybro Transport då pappa Mats satsade på att bygga en fritidsby på sin mark vid Mosjön.

– Min fader har alltid varit en entreprenör som ser möjligheter i allt. Vissa saker har han lyckats med och vissa inte men man har aldrig tråkigt med honom vid sin sida, säger Jessica.

 

50 år är avverkade – vad väntar härnäst för Nybro Transport?
– Det är inte över än, vi började med ett par bilar som jag sa innan och i dag sysselsätter vi ungefär 120 familjer, säger Gunnarsson och fortsätter.

– Vi ser ljust på framtiden även om chaufföryrket står inför stora och tuffa utmaningar.

Vad menar du med stora och tuffa utmaningar?
– Vi går mot ett modernare yrke om man får säga så, där tekniken tar över allt mer. Det är inte så att yrket i sig kommer att försvinna, tvärtom. Det kommer alltid behövas lastbilschaufförer. Men som det var förr kommer det inte att vara. Då var det bara att ha ett körkort och sedan var du klar. I dag ska du ha många delar i registret innan du får köra, säger hon.

I mitten på december fick Jessica tillsammans med grundaren och pappa Mats fira 50-års jubileet när hela 270 gäster var inbjuda till Sandra i Kalmar. Till tonerna av dansbandet och Grammisvinnarna Sannex fick de anställda en härlig festkväll.

– Det blev en perfekt kväll med mycket skratt och dans, avslutar Jessica.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Azads miljövänlig lampa kammade hem pris

Gymnasieelevens idé prisades på UF-mässan i Kalmar – nu drömmer han vidare: "Vill starta eget företag efter gymnasiet".

Faton Pasho

Kl.06:45, 16 mars, 2018

Azads miljövänlig lampa kammade hem pris
Azad Ali. Foto: Faton Pasho

Han saknade en lampa i sitt vardagsrum och beslutade sig för att göra en. Det blev startskottet till gymnasieeleven Azad Alis UF-företag Trälampor UF. 

För sistaårseleven på hantverksprogrammet finsnickeri på Åkrahällskolan i Nybro, Azad Ali var det till en början inte en självklarhet att det skulle bli så här stort men efter att kompisarna gillade idén och köpt varsin lampa så växte tankarna.

– Det började med att jag saknade en lampa i mitt vardagsrum så jag satte mig ner och skissade en jag tyckte skulle passa. När mina kompisar sedan fick syn på den tyckte de att den var jättefin, säger han och fortsätter.

– Kompisarna valde att köpa varsin lampa och det blev startskottet till mitt UF-företag.

Lamporna som Azad Ali tillverkar är gjorda av ask och plywood och har varken spikar, skruvar eller lim.

– Det är en miljövänlig lampa helt enkelt, säger han.

Under onsdagen fanns han och företaget Trälampor UF på UF-mässan i Kalmar. Där prisades Nybrobon och hans idé till Årets Hantverkare. 

– Jag har kämpat och slitit. Jag har kommit hit efter min praktik som slutar klockan 16 och arbetat sent många dagar. Vissa dagar har jag gått hem runt 20-21.00, säger han och fortsätter.

– Det kändes oerhört skönt att kamma hem priset årets hantverkare efter allt slit man har lagt ner. Jag kände att jag var värd det.

Efter utmärkelsen väntar nu Stockholm och SM-mässan senare i vår.

– Det ska bli roligt att åka dit. Vi får se hur långt det räcker där, säger Azad.

Han har under den första tiden sålt hela 20 stycken lampor och även tagit patent på idén. Efter studenten i sommar vill ha satsa vidare på lamptillverkningen.

– Planerna är att starta ett eget företag och fortsätta tillverka lamporna, säger han bestämt och fortsätter.

– Jag har tagit kontakt med ett italienskt företag som ska hjälpa mig med en del i processen. I framtiden vill jag köpa in egna maskiner och tillverka allt på plats, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon öppnar ett nytt företag i Nybro: ”Fick idén för länge sedan”

20-åringen startar ny verksamhet.

Faton Pasho

Kl.19:55, 14 mars, 2018

Hon öppnar ett nytt företag i Nybro: ”Fick idén för länge sedan”
Foto: Privat/Flickr

20-åriga Ebba Bernhardsson från Nybro har sedan en tid tillbaka haft idén på att starta en egen verksamhet som nu blir verklighet. För några veckor sedan började hon på prov för att se om efterfrågan till djurvård i djurens hem fanns och responsen var enorm.

– Jag fick idén för länge sedan och ville se om efterfrågan fanns. Efter att ha testat på det i några veckor kör jag igång min egna verksamhet nu, säger Ebba Bernhardsson.

Till en början ska Ebba Bernhardsson tillsammans med en anställd utföra djurvård i djurens hem, allt för att slippa den stressfulla transporten till en okänd plats för djuren.

– Om ägaren hellre vill komma till oss kommer det gå bra det med, då företaget kommer att styras hemifrån, säger hon och fortsätter.

– Det blir enklare djurvård som grovklippning, rakning, ryckning och en hel del andra enkla tjänster.

I veckan väntas Ebba registrera företaget AniPet och köra igång verksamheten för fulla muggar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företaget tar nästa steg – flyttar in i butik

Verksamheten flyttar in i centrala Nybro.

Faton Pasho

Kl.06:34, 13 mars, 2018

Företaget tar nästa steg – flyttar in i butik
Foto: Arkiv

2011 tog hon det stora steget och startade sin egna verksamhet. För Elin Hjertqvist och företaget HealingCrystals börjar nu ett nytt kapitel när verksamheten flyttar in på Fabriksgatan 6, i centrala Nybro, i samma lokal som Studio Haircare. 

– Spännande saker på gång. HealingCrystals tar nästa steg och flyttar butik och mottagning till centrala Nybro, säger Elin Hjertqvist.

Elin Hjertqvist har i dag bedrivit verksamheten hemma på Gränö där hon har utfört privata sittningar för att hjälpa personer att hitta sin inre kraft.

– I samband med öppningen kommer vi ha en kundkväll med massor av unika erbjudanden, avslutar Elin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverket slår larm – då kan man ha löst problemet

"Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta", säger Peter Carlson, chef för IT-produktionen på Skatteverket.

Kim Ahlqvist

Kl.20:12, 12 mars, 2018

Skatteverket slår larm – då kan man ha löst problemet
Foto: Daniel Nestor / Bildbyrån

Det var vid lunchtid på måndagen som ett tekniskt haveri inträffade på Skatteverkets hemsida. Då låg e-tjänsterna nere och Peter Carlson, chef för Skatteverkets IT-produktion berättar för Dinapengar.se att problemet troligtvis ska vara löst till tisdagsmorgonen.

– Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta och vår målsättning är att det här ska vara löst när Sverige vaknar i morgon, säger han till Dinapengar.se.

LÄS MER:

På Skatteverkets hemsida slår man larm om haveriet. Såväl moms- och arbetsgivardeklarationen som E-tjänster och ansökan om ID-kort ligger nere.

”Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen”, skriver Skatteverket.

I och med de tekniska problemen som uppstått har Skatteverket kan man lämna in moms- och arbetsgivardeklarationen till och med 14 mars.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

Efter det fräcka försöket – nu vill hon varna alla.

Martin Persson

Kl.19:03, 12 mars, 2018

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”
Foto: Privat/Bildbyrån

Polisens nationella bedrägericentrum varnar för bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. En som har drabbats är Maria Stenholm, 42, som enligt mejlet skulle få tillbaka 6 210 kronor – om hon lämnade ut kortinformation via en länk i mejlet.

– Det var väldigt välgjort, men som tur var hade jag sett mitt skattebesked dagen innan. Då såg jag att beloppen inte stämde överens, säger Maria.

LÄS MER: Polisens varning till alla som ska få sin skatteåterbäring

I mejlet som Maria fick stod det följande:

”Enligt de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: 6210 kronor… Klicka här för att få åtkomst till formuläret för din skatteåterbäring”

– Det är skrämmande och man undrar vad som hade hänt om jag hade tryckt på länken, säger Maria Stenholm.

Hon publicerade ett inlägg på Facebook för att varna andra för det falska mejlet.

– Folk är ganska uppmärksamma, men någon gång har man inte huvudet med sig och då kan man lika väl råka illa ut, säger hon.

I slutet av förra veckan gick Skatteverket ut med en varning på sin hemsida, där man varnar för olika bluffmejl.

”Just nu kan det förekomma falska mejl i olika varianter. Falska mejl är särskilt frekventa under vissa perioder, till exempel när det är deklarationsdags”, skriver man i ett meddelande.

Om man misstänker att mejlet är en bluff, så rekommenderar Skatteverket att man omedelbart raderar mejlet eller meddelandet.

skarm
Bluffmejlet som Maria fick. Foto: Privat/Skärmdump

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng