GUIDE

Expertens guide: Här är julens bästa öl

Ölkännaren Peter Sunnanek vet vad som passar bäst till sillen, skinkan och godisbordet.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:14, 19 december, 2017

Expertens guide: Här är julens bästa öl
Peter Sunnanek tipsar om goda öl som passar till alla olika inslag på julbordet. Foto: Arkiv/Pixabay

Julen är en av våra stora mathögtider och ett viktig inslag är vilken dryck som man ska ha till. Peter Sunnanek från Beer Connoisseurs arrangerar både festivaler och ölprovningar och han har ett stort intresse för det han kallar ”kvalitetsöl”.

Lagom till julen lanserar många bryggerier ett eller flera julöl, någon han anser kan vara  vilseledande för den som letar efter ett passande öl till julbordet.

– Jag är lite tveksam till konceptet ”julöl”. Det handlar om många olika ölstilar och är inte vägledande ur konsumentsynpunkt. Det är heller inte givet att det passar till julmat, säger Peter.

– Segmentet julöl är ofta mörkare och starkare öl med kryddor som är typiska för julen. Men det är ganska brett och blir lätt lite spretigt.

För 24:ans sajter presenterar Peter en guide för dig som vill tänka lite utanför boxen och hitta nya spännande öl som passar bra till de olika delarna av julbordet.

Till sillbordet:

Oktoberfestlig Ängöl (Oktoberfest/Märzen)

Negra Modelo (Röd, Wienerlager)

– Detta är öl som fungerar jättebra till sill och den delen av julbordet. Det passar även bra man dricker snaps till. Detta då smakerna är balanserade och inte sticker i väg. Om det är för stark bitterhet kan det skära sig i munnen med snapsen.

– De är inte så humlebeska utan har en mer maltig och brödig ton. De fungerar bra till den vanliga julmaten också.

– Med ett mexikanskt öl tänker folk ofta på limeklyftan och en ljus lager. Negra Modelo är lite mörkare och jättegod, den är inte heller så stark. Om man vill ha ett alternativ rekommenderar jag Kalla Tiders från Ängöl.

Till det småvarma och kallskurna:

N’Ice Chouffe (Belgisk Dark Ale)

Ayinger Celebrator (Doppelbock)

– Jag tänker att man inte dricker snaps då, vilket gör att det passar med en lite starkare öl. Chouffe (10%) har fått bra recensioner i år, jag undrar om de kanske har skruvat på något i receptet.

– Celebrator är en klassiker som fungerar jättebra till mat. Den är inte så alkoholstark och det kan vara en faktor att välja denna, att man vill hålla nere alkoholen lite.

Andra tips till sill, småvarma och kallskruna är Jenny Nyströms julöl (Engelsk Pale Ale) och Kalla Tiders, som även passar bra till sillbordet.

Till godisbordet:

Semichlaus (Doppelbock)

– Denna öl kommer från Österrike och namnet är faktiskt ett dialektalt namn på tomten. Ölen passar att dricka till godis då sötman ger en bra balans. Ölen görs varje år och kommer till Sverige i små partier.

– Karaktären med hög sötma gör att den här typen av öl kan ersätta ett dessertvin i till exempel en nyårssupé.

Istället för glöggen:

Liefmans Glühkriek (Belgisk Ale)

– Denna öl ska man egentligen värma och dricka varm, men den är trevlig att dricka kall också. Vid en provning med Kalmar Ölsällskap gjorde vi en jämförelse mellan att dricka en varm och en kylskåpskall, det var väldigt intressant.

– Det är ett syrligt körsbärsöl i botten som man har tillsatt med kryddor som kanel, ingefära och kardemumma. Det gör att det känns ”juligt”. Vill man skoja till det så är detta ett alternativ till glöggen. Den säljs i det ordinarie julölssortimentet.

Öltips: Peter Sunnanek

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Här är Emma Håkanssons mästerliga recept på tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:53, 14 januari, 2018

Mästerkocks-Emmas recept: ”Ljuvligt god och ett utmärkt alternativ”

Falafeln är ljuvlig god och ett utmärkt alternativ istället för kött. Den vegetariska bollen består oftast av kikärtor smaksatt med spiskummin och persilja, men går att krydda helt efter sitt eget tycke. Emma har valt att grunda sin falafel med just kikärtor, men även sötpotatis som ger en mildare smak. Panera falafeln med ströbröd, panko, sesamfrön eller som i detta fall – krossade tortillachips.

Tortillapanerad sötpotatisfalafel med gurksallad och syrlig majonäs
– Frasig falafel gjord på sötpotatis och kikärtor kontrasterar sig väldigt fint mot den friska majonäsdippen och fräscha salladen bestående av avokado och gurka

Du behöver (4 portioner: Cirka 22 stycken falafelbollar á 20 g)
Sötpotatisfalafel
1 pkt kikärtor 380 g
1,5 st normalstora sötpotatis
1 st ägg
1 dl panko
1 tsk dijonsenap
1 tsk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

50 g krossade tortillachips (förslagsvis chilismak)
Olivolja

Citronaioli
1,5 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmans)
Rivet citronskal från en st citron
1 tsk citronsaft
1 st vitlöksklyfta
Ev salt

Avokado- och gurksallad
1 st gurka
2 st avokado
10-12 st småtomater
1 msk olivolja
1 dl hackad mynta
Salt

Serveras med ris

Gör så här
Sätt ungen på 225 ºC. Skala och riv sötpotatisen. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa alla ingredienser förutom tortillachipsen till en smet. Krossa chipsen i plastpåse eller mixa till smulor. Rulla fina bollar av smeten och avsluta med att panera i krossade chipsen. Placera falafelbollarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja och ställ in i övre ugn ca 20-25 min. Vänd bollarna försiktigt efter hälften av tiden och ringla över ytterligare olivolja.

ANNONS!! Emma Håkansson

Citronaioli
Blanda majonnäs, riven vitlöksklyfta, citronskal, citronsaft och smaka av med ev lite salt.

Avokado-och gurksallad
Skär gurka och avokado i önskad form och blanda med halverade småtomater, hackad mynta, olivolja och lite salt.

Koka ris enligt anvisningar. Smaklig måltid och njut!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så lär du dig att klättra i rep

Emelie Elmes visar hur du får in den rätta tekniken. Det är en skön känsla när man klarar det!

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:01, 13 januari, 2018

Det är riktigt roligt att klättra i rep och en skön känsla att klara det. Förutom att du tränar hela kroppen i repklättring tränar du även upp din greppstyrka. Det kommer du ha nytta av i många andra övningar. Som en härlig bonus kommer det förmodligen kännas i magen dagen efter också.

En vanlig uppfattning är att det är supersvårt att lära sig att klättra i rep och att det skulle krävas en enorm styrka. Att klättra med enbart armarna är väldigt tufft och kräver mycket styrka i överkroppen. Det finns däremot flera varianter som handlar mer om teknik än om styrka. Jag visar två av dem i filmen!

Tagga gärna @Familjefys på Instagram så jag får se när ni klättrar!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Andra tips:
– Vill du att det ska gå fort? Börja med att hoppa upp en bit på repet så sparar du tid.
– När du lossar fötterna för att ta nytt grepp, dra då upp knäna mot bröstet och lås fast benen så högt upp som möjligt. När du sedan sträcker ut benen har du kommit mycket högre upp och sparat både energi och tid.
– Orkar du inte den första gången? Träna genom att hoppa upp och ta tag i repet. Häng i repet en stund och hoppa ner. Träna på låsningen utan att försöka ta dig uppåt. Nästa gång kanske det går bättre.
– Träna på greppstyrkan genom att ligga ner på golvet och dra dig upp till stående i repet och ner till liggande igen.

STORT LYCKA TILL!

Emelie Elmes 

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Snabbt och enkelt – det uppskattas i de allra flesta hem många gånger. Därför ger Emma Håkansson nu sitt recept på den krämiga pastarätten.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:02, 7 januari, 2018

Mästerkock-Emmas snabba recept på krämiga pastarätten

Emma föredrar al dente-kokt pasta, det vill säga när den hårda kärnan i pasta börjar mjukna men fortfarande har lite tuggmotstånd. Men hur länge ska pasta koka egentligen? I regel kan man säga 1 min mindre än förpackningens rekommendationer, men stirra dig inte blind på anvisningen, utan det bästa tipset i köket är att alltid smaka själv för att nå önskat mål.

Pasta carbonara med smak av paprika
– Den klassiska och krämiga rätten med al dente-kokt pasta med en twist. Perfekta snabba vardagsrätten som är uppskattad av både stora som små.

Du behöver (4 portioner)
500 g färsk fettuccine
400 g sidfläsk
2 st gula lökar
4 st hela ägg
4 st äggulor
8 msk paprika pesto
6 msk grädde
150 g riven parmesanost
Svartpeppar

Gör så här
Tärna fläsket och hacka löken. Stek fläsket gyllenbrynt, ha i lök och stek ytterligare någon minut. Koka upp rikligt med saltat pastavatten. Koka pastan al dente, ca 1,5 min – smaka av!

Knäck hela ägg och blanda med pesto, grädde, parmesanost och svartpeppar i en bunke.

ANNONS!! Emma Håkansson

Häll av nästan allt pastavattnen när pastan är färdig, spara lite. Häll pastan i stekpannan med sidfläsket och löken. Blanda i äggsmeten lite försiktigt på låg värme. Servera i djupa skålar och toppa med parmesanost, svartpeppar och en äggula till varje portion. Smaklig måltid så hörs vi nästa vecka!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så tränar du tillsammans med ditt barn

Emelie Elmes visar hur du kan få till ett roligt träningspass tillsammans med ditt barn.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:02, 6 januari, 2018

I januari är många av oss motiverade till träning. Vi lämnar julkorven bakom oss och blickar fram emot sommaren. Det finns dock en grupp som ofta är väldigt motiverade att träna men som har svårt att få till det. Jag pratar om småbarnsföräldrarna!

För småbarnsföräldrar är det viktigt att inte stressa upp sig i onödan och att få tid till träningen bidrar ofta till det. Genom att träna tillsammans slipper vi pussla och barnen blir inte ännu en orsak till att träningen uteblir.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Jag har precis börjat jobba efter en lång föräldraledighet och har under denna period tränat mycket tillsammans med barnen. Det är inte bara ur träningssynpunkt utan det har verkligen varit en rolig stund tillsammans varje gång. Barnen får även in rörelseglädjen och kommer se det som en naturlig del av livet att röra på sig. Det kan vara den viktigaste anledningen. Tänk dig att barnen som vuxna inte kommer sucka i soffan innan träningspasset utan snarare längta dit!

Har du tio minuter över? Ta med barnen ut och spring runt i trädgården. Leker ni på golvet? Ställ dig i plankan eller gör några armhävningar mellan varven. Ta de tillfällen som ges och ta det inte alltid så allvarligt!

I filmen visar jag hur ett typiskt hemmapass kan se ut hos oss!

Här hittar du Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Mästerkock-Emmas recept på den trendiga hawaiianska maträtten

Poké Bowl är maträtten som gör sig lika bra på Instagram som i munnen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:55, 31 december, 2017

Här är Mästerkock-Emmas recept på den trendiga hawaiianska maträtten

Poke bowl – en hawaiiansk nyttig streetfoodrätt som blivit en trendig rätt runtom i världen, mycket tack vare sina variationsmöjligheter. Vanligtvis består en poke bowl av rå fisk, men går lika bra att servera rätten vegetarisk eller köttbaserad.

Poke bowl med korianderkyckling, marinerade nudlar och wasabimajonäs
– Ett fräscht, mättande och färgrik recept med mycket smak från det asiatiska köket.

Du behöver (4 portioner)
4 st kycklingfiléer
Torkad koriander/persilja
1 pkt glasnudlar á 100 g
2 st mogna mango
0,5 st gurka
4 st stora tomater
100 g rädisor
2 st mogna avokado
250 g edamamebönor
Sesamfrön
Färsk koriander
Salt

Glasnudeldressing
2 msk sesamolja
2 msk hoisinsås
2 msk asian fond (på flaska, green &
1 tsk riven ingefära

Wasabimajonäs
1dl majonnäs
2-3 tsk wasabi (på tub)
1 tsk citronsaft
Salt

Gör så här
Sätt ugnen på 150 ºC. Krydda kycklingfiléerna med salt och torkad koriander. Bryn i stekpanna i lite olivolja innan de sätts in i ugnen. Kycklingen är klar när den uppnått 70 ºC. Skiva upp innan servering.

ANNONS!! Emma Håkansson

Koka glasnudlarna enligt anvisningar. Blanda ingredienserna till glasnudeldressingen och häll över de färdigkokta nudlarna. Blanda ingredienserna till wasabimajonäsen och ställ åt sidan så länge.

Hyvla gurka och rädisor. Tärna mango och tomat och skiva avokadon. Dags för uppläggning! Lägg nudlarna i botten, lägg övriga ingredienser runt om, toppa med wasabimajonäs, sesamfrön och koriander. Smaklig poke bowl!

För fler goda recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng