Familjen samlar in mot barnsexhandel

Ann-Sofie Andersson och familjen startar insamlingsbössa när musikhjälpen drar igång: "Inget mål – bara vi samlar in pengar till ändamålet".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:54, 7 december, 2017

Familjen samlar in mot barnsexhandel
Foto: Privat

Den 11 till 17 december drar den populära insamlingsveckan Musikhjälpen igång. Varje år under december månad brukar Sveriges Radio och Radiohjälpen i samarbete med SVT uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof.

I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio under en veckas tid, på ett torg i en svensk stad. I år har turen kommit till Umeå – där årets tema är ”Barn är inte till salu”. Det har fått Nybrofamiljen att agera.

Familjen Wallenius/Andersson med Ann-Sofie i spetsen har startat en egen insamlingsbössa, där de hoppas kunna bidra med så mycket pengar det bara går.

– Jag hade hört talas om musikhjälpen innan men visste inte vad det var förrän förra året. I år kände vi att det var ett viktigt och bra initiativ och beslutade oss för att starta en insamlingsbössa, säger hon och fortsätter.

– Jag tycker att många människor borde få den här informationen. Barnsexhandel borde inte ens existera i den här världen tycker man.

”Varje minut säljs fyra barn i sexhandel världen över. Mörkertalen är enorma eftersom det ofta sker i det dolda på internet där få av brotten upptäcks” skriver Musikhjälpen på sin hemsida.

Hur mycket hoppas ni kunna samla in till den 17 december?
– Vi har inte satt något mål, bara pengar kommer in till någon bössa så blir vi glada, säger Ann-Sofie Andersson.

Familjen har under de senaste dagarna delat bössan flitigt på sociala medier – något som man hoppas når ut till så många som möjligt.

– Vi har försökt att nå ut till så många som möjligt via Facebook. Jag hoppas folk sluter upp och skänker en liten slant till det här, avslutar hon.

Länk till insamlingen: http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/wallenius-andersson-mot-barnsexhandel 

Fakta2008, Malmö 13-19 december Årets tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp. Programledare: Henrik Torehammar, Kitty Jutbring och Ehsan Noroozi.Tillsammans samlade vi in 3 016 247 kronor!

2009, Göteborg 14-20 december Årets tema: Din musik stoppar malaria. Programledare: Ametist Azordegan, Christer Lundberg och Jason Diakité.Tillsammans samlade vi in 5 748 442 kronor!

2010, Malmö 13-19 december Årets tema: Barn är inte till salu. Programledare: Martina Thun, Nour El-Refai och Jason Diakité.Tillsammans samlade vi in 12 236 417 kronor!

2011, Göteborg 12-18 december Årets tema: Alla flickor har rätt att gå i skolan. Programledare: Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Jason Diakité.Tillsammans samlade vi in 18 104 362 kronor!

2012, Malmö 10-16 december Årets tema: Barnen i slummen har rätt till rent vatten. Programledare: Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Jason Diakité.Tillsammans samlade vi in 23 301 823 kronor!

2013, Göteborg 9-15 december Årets tema: Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet. Programledare: Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare.Tillsammans samlade vi in 28 426 046 kronor!

2014, Uppsala 8-14 december Årets tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv. Programledare: Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Petter Alexis Askergren.Tillsammans samlade vi in 30 489 975 kronor och skapade 235 000 engagemang!

2015, Linköping 13-19 december Årets tema: Ingen ska behöva fly undan klimatet. Programledare: Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson. Tillsammans samlade vi in 31 105 000 kronor och skapade 268 000 engagemang!

2016, Örebro 12-18 december Årets tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan. Programledare: Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Howlin' Pelle Almqvist. Tillsammans samlade vi in 49 003 745 kronor och skapade 312 000 engagemang!

2017, Umeå 11-17 december Årets tema: Barn är inte salu Programledare: Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pyntet kan förvandla julfrid till julstrid

Juristen tipsar om hur du undviker grannosämja under julen.

Matilda Larsson

Kl.13:26, 17 december, 2017

Pyntet kan förvandla julfrid till julstrid
Foto: Wikimedia Commons.

Tomtar i fönstren, snögubbar som sjunger och ljusslingor som blinkar. Att klä sin balkong, fönster eller uteplats är populärt så här i juletid.

Men de blinkande ljusslingor som du har tända dygnet om på balkongen, kanske inte uppfattas som lika mysiga av dina grannar.

Hyresgästföreningens jurist förklarar vad som är okej för julens pyntande hyresgäster.

– I lagen finns inga begränsningar för dekoration med ljusslingor på hyreshusens balkonger eller uteplatser. Däremot står det tydligt att man ska ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna vara vägledande för julpyntare, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Vad skulle du ge för råd till hyresgäster som står i färd att dekorera?
– Tänk på hur det kan uppfattas av dina grannar så att julfriden kvarstår, säger Ingrid Buskas.

En person hade en plastsnögubbe utanför dörren som började sjunga julsånger när någon kom i närheten. Den slutade sjunga när grannens hund tuggade sönder den.

Är det ett ärende att driva för Hyresgästföreningen?
– Man ska ju inte ställa några grejer utanför sin dörr och dessutom kan man nog tycka att en sjungande snögubbe är störande. Jag kan nog förstå hundens reaktion, säger Ingrid Buskas.

Ingrid Buskas säger dock att eftersom julen är en begränsad period, gör det kanske att den stora julfriden infinner sig och att grannar accepterar julljus i större utsträckning.

– Vad jag kan minnas har vi inte haft några juridiska ärenden om varken snögubbar eller ljusslingor, säger Ingrid Buskas.

Om man drabbas av julilska över grannens juldekor vad är ditt råd då?
– Om en granne har en ljusslinga som blinkar och stör är mitt råd att i första hand prata med grannen. Kanske går det att tona ner eller stänga av ljusslingan exempelvis nattetid.

I andra hand bör man ta kontakt med sin hyresvärd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket bostad får du för din årslön i Nybro

Så långt räcker en årslön på bostadsmarknaden i Nybro.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:08, 17 december, 2017

Så mycket bostad får du för din årslön i Nybro
Foto: Arkiv

Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har undersökt hur långt en årslön räcker på bostadsmarknaden, i Sveriges alla kommuner.

Skillnaderna är väldigt stora. Mest i hela landet får du i Hofors. Där får du hela 175 kvadratmeter för en årslön på cirka 260 000 kronor.

Minst i landet får du i Stockholm där du bara får ynka fyra kvadratmeter för deras medelårslön som ligger på 306 120 kronor.

I statistiken hamnar Nybro nära toppen på plats 41. För medelårslönen som ligger på 235 452 kronor så får du 40 kvadratmeter av en lägenhet.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu stängs vägen av i centrala Nybro

Stängs av under veckan på grund av byggnation.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:27, 17 december, 2017

Nu stängs vägen av i centrala Nybro
Foto: Nybro kommun

I onsdags beslutade teknik- och samhällsbyggnadsnämnden att förbjuda fordonstrafik på Norra Esplanaden i Nybro från och med den 18 december klockan 06.00 till den 22 december klockan 18.00.

Förbudet gäller på Norra Esplanaden mellan Sveavägen och Emmagatan i Nybro. Föreskriften gäller dock inte trafik till berörda fastigheter utan övriga fordon.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Se årets intåg i Lusserugbyn här

Åkrahällskolans traditionella Lusserugbyn avgjordes under fredagen. Med bildbomb och artikel fortsätter nu 24Nybro.se presentera årets intåg. Segrare i kategorin bästa intåg vann EK16 flickor.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.20:09, 16 december, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret på julafton

Julen närmar sig med stora steg – så lyder den senaste väderprognosen.

Mia Martelleur

Kl.16:08, 16 december, 2017

SMHI: Så blir vädret på julafton
Foto: Pixabay

Växlande molnighet och mulet – så blir julen i Nybro enligt den senaste prognosen från SMHI. Med tio dagar kvar till jul är julhelgens väderprognos än så länge osäker. Men i nuläget väntas en mild jul med ingen nederbörd och lätta vindar.

Temperaturen under natten mot den 24:e beräknas vara kring minus två grader för att sedan stiga fram mot förmiddagen till en medeltemperatur kring en grad, men enligt SMHI kan det kännas som minus två till sju grader när man är ute och ”hämtar tidningen”.

Om prognosen håller i sig återstår att se.

Så blir vädret på julafton: 

Skärmdump: SMHI

Skärmdump: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng