Misshandel i Nybro – mitt på ljusa dagen

Fick sveda och värk efter händelsen mitt i centrala Nybro.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:50, 13 november, 2017

Misshandel i Nybro – mitt på ljusa dagen
Foto: Arkiv

Det var under onsdagen som en person ska ha råkat ut för misshandel på Järnvägsgatan i Nybro. Enligt polisen ska det röra sig om någon form av laserpekare.

– Det var mitt på ljusa dagen, runt 11.30-tiden som en personer fått en röd lampa rakt in i ögat, säger Glenn Adolfsson från Nybropolisen. 

Händelsen ska ha orsakat sveda och värk för den drabbade personen.

– Händelsen har gjort så att personen har ont i ena ögat, där ögat ska svida, säger Glenn Adolfsson och fortsätter.

– Personen i fråga såg en röd punkt komma från ett utav husen men vi har ingen misstänkt för händelsen än, avslutar han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pensionärernas hårda smäll – hundratusentals får lägre pension

De äldsta drabbas hårdast av den nya pensionssänkningen.

Matilda Larsson

Kl.21:21, 17 januari, 2018

Pensionärernas hårda smäll – hundratusentals får lägre pension
Foto: Pensionsmyndigheten.

Om ett par dagar får ungefär 150 000 pensionärer sänkt kommunal tjänstepension.

Framförallt är det pensionärer födda före 1937 samt yngre förtidspensionärer som drabbas.

Pensionssmällen beror på korrigeringar i ett äldre tjänstepensionsavtal, enligt KPA Pensions hemsida.

Tidigare satt tjänstepensionsavtalet PA-KL ihop med den allmänna ATP-pensionen. När ATP-pensionen gjordes om till tilläggspension behövde även pensionsavtalet korrigeras. Korrigeringen har under de flesta år varit gynnsam för pensionärer, men nu får den alltså motsatt effekt.

KPA sköter pensionen för ungefär 120 000 av de drabbade pensionärerna medan Skandia administrerar ungefär 35 000.

Enligt Thomas Månsson, pensionsexpert på KPA Pension har ett brev gått ut till de berörda pensionärerna som kortfattat har beskrivit hur pensionen i år kan minskas med en ”större del” av den allmänna pensionen jämfört med förra året, vilket DI först rapporterade.

Tidigare har det rapporterats hur pensionärerna är 2018 års vinnare med med sänkt skatt på pension och höjt bostadstillägg. Men nu blir pensionssmällen större och mer oväntad, enligt Thomas Månsson.

– Det har varit en helt annan förväntan den här gången, då blir det än mer obegripligt, säger Thomas Månsson.

Som mest kan sänkningen bli uppemot 800 kronor i månaden.

– Samtidigt sänks inkomstskatten för många pensionärer och den allmänna pensionen höjs. Det kan mildra effekten av minskningen, eller till och med innebära att den totala pensionen efter skatt blir högre jämfört med 2017. Den enskilde pensionären kan dessutom ha rätt till höjt bostadstillägg vilket ytterligare minskar effekten av sänkt kommunal tjänstepension, säger Thomas Månsson.

De exakta individuella konsekvenserna kommer den 18:e eller den 19:e januari 2018, med pensionsbeskedet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Politikern pressar Trafikverket: ”Det är inte okej”

Området hårt drabbat utav olyckor.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:23, 17 januari, 2018

Politikern pressar Trafikverket: ”Det är inte okej”
Foto: Arkiv

I oktober satte Kristdemokraternas riksdagskandidat Jimmy Loord igång debatten om att Kalmar län har minst antal mil draget viltstängsel i landet i kombination med en av landets högsta viltolycksstatistiker.

– Statistiken är tydlig. Viltstängsel räddar liv och det är märkligt att frågan inte varit mer prioriterad i Kalmar län, sa han till 24Nybro.se då.

Under sin första riksdagsmotion presenterade Loord om att en ändring borde ske. När nu viltolycksstatistiken för 2017 presenterats så noterade politikern att Kalmar län under 2017 hade det högsta antalet viltolyckor på fem år.

Med detta som bakgrund väljer riksdagskandidaten Jimmy Loord att skriva ett öppet brev till Trafikverket för att ställa ett antal frågor om den ogynnsamt eskalerande situationen i Kalmar län. 

– En av mina viktigaste frågor till Trafikverket handlar om varför Kalmar län blir bortprioriterat när det kommer till denna sortens infrastruktur. Vi vet att viltstängsel räddar liv. Kalmar län har bara 7 mil draget viltstängsel i jämförelse med Kronoberg som har 23 mil. Kalmar hade år 2017, 4444 registrerade viltolyckor vilket då kan jag jämföras med Kronobergs 2895 st. Det är tydligt att viltstängsel gör skillnad, säger Loord (KD).

Regionstyrelsen samt ett antal kommuner i länet har i sitt yttrande över den nationella transportplanen påtalat vikten av mer viltstängsel i länet.

– Det är inte okej att Kalmar län blir bortprioriterat i förhållande till övriga landet, det är en ordning som behöver brytas. Därför väljer jag nu att i ett öppet brev ställa tre skarpa frågor till Trafikverket med en förhoppning att frågan ska röra på sig. Det är en viktig fråga som ytterst handlar om trygghet, säkerhet och hälsa för länets invånare. Men den handlar också om att Kalmar län är viktigt, avslutar Loord (KD).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Heta derbyn väntar i Division 6

Lokala lagen samlade i en och samma serie.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:06, 17 januari, 2018

Heta derbyn väntar i Division 6
Foto: Arkiv

Det verkar bli en rafflande säsong vi har att vänta oss när det kommer till division 6. De lokala lagen från Emmaboda och Nybro förutom Nybro IF Ungdom och S:t Sigfrids IF hamnar i den så kallade Emmabodasexan.

Lag som Emmaboda IS, Bosnien-Herc IF och Johansfors kommer få mötas i stekheta derby. Likaså för Flerohopps GoIF, Flygsfors/Gadderås IF, Orrefors IF, Örsjö IF och det nystartade laget Kungshall IF. 

Både Nybro IF Ungdom och S:t Sigfrids IF ställs mot lag i Kalmar/Ölandssexan.

Enligt Smålands Fotbollsförbund har Nybro IF Ungdom och Kungshall IF blivit lottade in i sina serier, där Kungshall IF hamnade i Emmabodasexan istället för Nybro IF Ungdom.

FaktaDivision 6 Emmaboda: 
1. Bosnien-Herc. IF Emmaboda
2. Emmaboda IS
3. Flerohopps GoIF
4. Flygsfors/Gadderås IF
5. Johansfors IF
6. Kosta IF
7. Kungshall IF
8. Lenhovda IF
9. Orrefors IF
10. Älghults IF
11. Örsjö IF

Division 6 Kalmar/Öland: 
1. Bergkvara AIF
2. Hulterstads AIK
3. Högsrums FF
4. Kalmar City BK
5. Ljungbyholms GoIF
6. Mörbylånga GoIF
7. Nybro IF Ungdom
8. Persnäs AIF
9. Rockneby IK
10. S:t Sigfrids IF
11. Söderåkra AIK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter attackerna – nytt brott ska hjälpa blåljuspersonal

Under onsdagen presenterade regeringen ett förslag om en ny lagstiftning som ska hjälpa polis, ambulans och räddningstjänst.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.16:02, 17 januari, 2018

Efter attackerna – nytt brott ska hjälpa blåljuspersonal
Det nya förslaget ska ge strängare straff vid attacker mot blåljuspersonal. Foto: Arkiv/Casper Johansson

Stenkastning, våld och skadegörelse riktat mot polis, ambulans och räddningstjänst har väckt stor uppmärksamhet och ilska de senaste åren. Under onsdagen presenterades ett delbetänkande om strängare straff för den typen av attacker. Bland annat ska ett nytt brott föras in i lagstiftningen föreslår regeringens utredare, riksåklagare Anders Perklev.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att utredningen tillsattes i december 2016. Uppdraget var att ”skapa ett modernt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner på grund av angrepp som har riktats mot bland annat polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård”.

I det delbetänkande som justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tagit emot föreslås att ett nytt brott, blåljussabotage, införs i brottsbalken. Redan i dag är det förbjudet att exempelvis kasta sten mot polis, men det nya förslaget ska tydliggöra brottets allvar och stärka skyddet för personalen.

Brottet gör det straffbart att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar eller försenar deras arbete. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Utredningen föreslår även två andra punkter:

* Att det lägsta straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år och att det högsta straffet höjs från fängelse i fyra år till fängelse i sex år.

* Att en ny bestämmelse förs in i brottsbalken som innebär att domstolen ska se särskilt strängt på fall där någon med våld eller hot har angripit en annan person på grund av dennes arbete.

Betänkandet ska nu gå ut på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar

Kalmarbaserade företaget flyttar hem tjänster från Sveriges näst största stad.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:28, 17 januari, 2018

E-handelsgigant stänger i Göteborg – flyttar tjänster till Kalmar
Foto: Arkiv

Det populära e-handelsföretaget Royal Design flyttar all sin verksamhet från Göteborg. Istället omfördelas 14 stycken tjänster till Kalmar, där bolaget har sitt säte, och sex stycken till Stockholm.

Flytten innebär att kundtjänst och it koncentreras till Kalmar och inköp och marknad till Stockholm, det rapporterar P4 Kalmar.

LÄS MER: Kalmarföretag värvar toppnamn inför börsnotering

Lagret kommer inte att beröras av omstruktureringen, utan kommer fortsättningsvis att ligga kvar i Orrefors.

– Det här är bra för bolaget och ett nytt steg för att stärka organisationen, säger Andreas Ekberg, som är en av grundarna av företaget, till P4 Kalmar.

Orsaken till flytten är att hyran för lokalen i Göteborg har blivit för hög.

I dag arbetar 50 personer på Royal Design i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng