Efter välfärdsutredningen – (C) besökte Astrakanen

Privata vårdföretaget har 50 procent av Nybroborna inskrivna

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.20:08, 13 november, 2017

Efter välfärdsutredningen – (C) besökte Astrakanen
Foto: Axel Brantemo

Under måndagen fick Astrakanen besök vid sin verksamhet i Nybro av Centerpartiet. Tanken var först att Centerpartiets Anders W Jonsson, vice partiordförande och ledamot i riksdagens Socialutskott i Kalmar län skulle besöka vårdinrättningen i Nybro, men han fick förhinder. På plats var däremot Christer Jonsson (C) landstingsråd och Christina Davidsson (C) kommunalråd i Nybro.

– Vi genomför en turné i länet där Astrakanen var ett av stoppen. Vi vill gärna se att fler får möjligheten att etablera liknande verksamheter runt om i länet. Men det finns just nu en oro, med tanke på hur debatten går sedan Reepalu-utredningen, säger Christer Jonsson.

Kalmar län har få privata primärvårdsalternativ jämfört med resten av Sverige och Astrakanen med bas i Nybro är en av Kalmar läns största.

– Vi i den privata vården sparar pengar för skattebetalarna. Vi ger tillgänglig vård till invånarna och övertrasserat aldrig budgeten. Vi har allas ögon på oss och vi måste visa att vi är värda förtroendet, säger Niklas Anderberg.

Astrakanen har idag drygt 9300 Nybrobor inskrivna hos sig, vilket blir ungefär 50 procent av kommunens befolkning. Idag arbetar sex specialister i verksamheten och fem ST-läkare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utan internet i flera dagar – nu rasar Nybrofamiljen

De har varit utan tv och internet i över en månads tid.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:05, 20 november, 2017

Utan internet i flera dagar – nu rasar Nybrofamiljen
Kristin och Conny Lennartsson har varit utan TV och internet i en månads tid. Foto: Faton Pasho

Krånglet hemma hos familjen Lennartsson började för drygt en månad sedan. Varken TV:n eller internetuppkopplingen har fungerat sedan dess.

Trots ett antal försök att ringa Viasats kundtjänst har Nybrofamiljen inte fått någon hjälp.

– Vi anmälde felet den 22 oktober där varken internet eller tv fungerar. Det enda vi har fått till svars från Viasat är att sökning pågår, säger Kristin Lennartsson och fortsätter.

– Vi har frågat om de kan skicka en tekniker hit men ingenting händer. De verkar dribbla bort felet varje gång.

Familjen har sedan den 22 oktober tvingats byta box, pratat med ett antal tekniker och skickats fram och tillbaka trots att felet kvarstått. Nu rasar familjen Lennartsson över teleoperatörens hantering.

– Det känns jäkla jobbigt det här. De varken lyssnar på oss eller gör någonting åt det. Man blir lite deprimerad när man inte kan vara på nätet. Man känner sig utanför och mår inte så bra utav det, säger Kristin och fortsätter.

– Det känns väldigt ledsamt och tråkigt. Vi fick åka över till några vänner för att ens kunna se fotbollen mellan Sverige och Italien. Vi kan inte betala några räkningar då vi inte har något internet så problemen är stora. Vi vet inte vad vi ska göra mer för att få de att lyssna, avslutar hon.

24Nybro har kontaktat Viasat – som säger att de ska kolla upp det och återkomma i ärendet. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det

Snart kommer decimetervis med snö.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:56, 20 november, 2017

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det
Foto: Creative Commons

I helgen drabbades stora delar av Sverige av minusgrader och på många platser kom snöfall. Kylan har hängt kvar i luften och på onsdagsmorgonen väntas vädret bli värre. Men därefter kommer det att ske en brutal vändning, rapporterar Expressen.

På onsdag kommer ett djupt lågtryck från Irland som innebär att det blir stora mängder snö över Götaland.

– Det kan bli en decimeter, men snön övergår i regn och sedan blir det plusgrader långt upp över landet, uppger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm till tidningen.

När snön smälter tros det kunna bli halt på vägarna och vädervarningar väntas komma närmare onsdagen.

– Det kan vara en besvärlig morgon i trafiken och rejält med snö. Framför allt när vi kommer upp i höglänt terräng, men även vid Västkusten till att börja med, säger Johan Groth.

Under eftermiddagen och kvällen kan det bli upp emot tio grader varmt i vissa delar av Götaland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjänsteman trött på cykelstölder i Nybro

Fått tre låsta cyklar stulna på mindre än två år.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:59, 20 november, 2017

Tjänsteman trött på cykelstölder i Nybro
Foto: Hanna Thulin

På fredagskvällen satte sig idrottsenhetens chef i Kalmar kommun, Per-Ola Johansson från Nybro ner och skrev till Nybro kommun efter att ha fått sin cykel stulen.

På mindre än två år har familjen Johansson fått tre låsta cyklar stulna vid Järnvägsstationen i Nybro. I en skrivelse till kommunen vill han nu att kommunen agerar i frågan.

– Jag jobbar i Kalmar kommun och vad jag hör därifrån, så är stulna cyklar inte alls samma problem runt Järnvägsstationen. Något måste göras. Detta är verkligen ingen bra reklam för Nybro kommun, skriver han i en skrivelse till kommunen.

Cykelstölderna vid stationen kan enligt Johansson hämma kollektivtrafiken.

– Det stimulerar inte direkt medborgarna att cykla till Järnvägsstationen och att därifrån åka kollektivtrafik, skriver han.

Nu vill ha att kommunen ordnar med övervakning på området. 

– Sätt upp övervakningskameror, ställ krav på polisen är mina förslag. Det verkar ju vara en enorm överrepresentation av cykel-tjuvar i vår kommun, jämfört med andra kommuner, skriver han och fortsätter.

– Jag är riktigt irriterad över att man inte vet om cykeln är kvar eller inte, när man kommer hem till Nybro från jobbet i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vit måndag – en motpol till köphetsen

Ett svenskt företag har skapat den nya trenden som ett alternativ. "Är här för att stanna".

Matilda Larsson

Kl.12:31, 20 november, 2017

Vit måndag – en motpol till köphetsen
Foto: Repamera.

Henning Gillberg har tillsammans med Sofie Olsson startat kampanjen White Monday som infaller den 20 november 2017.

Tillsammans driver de företaget Repamera som är ett e-serviceföretag som hjälper kunder att laga kläder. Du kan läsa mer om Repamera i intervjun som 24Malmö nyligen gjorde här.

Syftet med White Monday är att vara en motpol till Black Friday som i år infaller den 24 november, då många butiker har stora reor för att locka till konsumtion.

Flera svenska företag har startat ett samarbete med Repamera för att uppmärksamma den vita måndagen. Bland annat Sellpy, Myrorna, Karma, Hygglo, K-märkt och Flow Cup är samarbetspartners för White Monday.

Kampanjen White Monday startades upp på bara två veckor men har redan hunnit få stort genomslag.

– Vi var på TV4s Nyhetsmorgon i morse och efteråt kom Alice Bah Kuhnke fram och sa att hon tyckte det var en jättekul idé, sa Henning Gillberg till 24Malmö tidigare i dag.

Hur tror du att White Monday kommer utvecklas i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna. White Monday vill ge konsumenter ett alternativ till att köpa nytt. Folk gillar detta. Nästa år kommer det vara ännu större, säger Henning Gillberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han vann kampen över kommunen

Nu ska avgiften ingå i försörjningsstödet.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:58, 20 november, 2017

Han vann kampen över kommunen
Foto: Anders Liffner/Pressbild

Hyresgästföreningen Nybro-Emmaboda lyckades vinna kampen om att få medlemsavgiften i hyresgästföreningen att ingå i försörjningsstödet.

– Alla ska ha samma rätt till att känna sig trygga i sitt boende, säger Hans Jonsson, ordförande, Hyregästföreningen Nybro-Emmaboda i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Vi i Hyresgästföreningen träffar ibland utsatta människor som blivit lurade av fastighetsägare. Den här gruppen invånare i vårt samhälle har ingen annan som kan ta strid för deras sak. Det kan vi i Hyresgästföreningen, säger Hans Jonsson.

Vid ett tidigare styrelsemöte diskuterade man hur man skulle kunna påverka kommunerna för att få medlemsavgiften till Hyresgästföreningen att ingå i försörjningsstödet – som föreningen kan man inte skicka in ett medborgarförslag.

Därför beslutade styrelsen att skicka in medborgarförslag som privatpersoner. Något som visade sig falla väl ut, i alla fall i Nybro kommun. 

– Det borde vara lika naturligt att låta medlemsavgiften till Hyresgästföreningen ingå i beräkningen av försörjningsstödet som att fackföreningsavgiften gör det. Lön och boende är båda viktiga incitament för trygghet, säger han i ett pressmeddelande.

En annan av styrelsemedlemmarna skickade in ett likadant medborgarförslag till Emmaboda kommun som sa nej i frågan.

– En klok kommun beviljar. Annars är det kommunens egna tjänstemän som får ta hand om de problematiska ärenden som vi i Hyresgästföreningen är experter på, avslutar Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region syd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng