Svenska pappor i världstoppen: ”Vi ser en stadig ökning”

Sverige är ett att världens bästa länder när det gäller hur män och kvinnor fördelar uttaget av föräldradagar.

Andreas Norinder

Kl.12:00, 12 november, 2017

Svenska pappor i världstoppen: ”Vi ser en stadig ökning”
Foto: Genre/Pixabay

Färsk statistik från Försäkringskassan visar en tydlig trend – landets pappor tar ut en allt större andel av föräldrapenningen. För tio år sedan tog papporna ut cirka 21 procent av föräldradagarna. I dag har andelen stigit till 27,6 procent.

– Få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Varje förälder har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenningen som finns per barn. I genomsnitt tar en pappa ut 106 dagar innan barnet har fyllt åtta år.

– Att papporna idag inte ens tar ut hälften av de dagar som de har rätt till visar att även vi i Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren.

Kommunerna Lomma (Skåne), Vindeln och Umeå (Västerbotten) samt Ekerö och Täby (Stockholm) hamnade i topp i statistiken. Högst andel nådde Lomma med 33,2 procent.

I botten av listan finns Dals-Ed (Västra Götaland), Årjäng (Värmland), Strömstad (Bohuslän), Arvidsjaur (Norrbotten) och Torsby (Värmland). Där tog papporna bara ut cirka 20 procent av föräldradagarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – KRISTIANSTADS IK 1-3

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings

Mardrömsmotståndarna vann sista hemmamatchen i Allettan.

Faton Pasho

Kl.21:50, 21 februari, 2018

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings
Foto: Faton Pasho

Tolv raka segrar i Nybro. Det hade Kristianstads IK inför onsdagens möte mot Nybro Vikings. Efter 60 spelade minuter har gästerna förlängt den sviten när laget vann med 3-1.

– Det är surt så klart. Jag tycker vi har dem på linan samtidigt som de gör en bra bortamatch. De spelar tråkigt och chippar ut pucken, vi får hämta den i egen zon och det tar mycket kraft, säger backen Rasmus Johansson och fortsätter.

– Jag tycker att vi kan göra några mål men får inte dit pucken. Sedan släpper vi in två billiga mål och då blir det svårt att vinna matcher.

Hemmalaget Nybro Vikings bjöd på vinsten ikväll. I mitten på den första perioden chippade Kristianstads Herman Hansson ner pucken i offensiv zon. Målvakten Hugo Fagerblom missbedömde höjden och istället för att låta pucken gå över kassen så försökte han plocka ner den. Det slutade med att målvakten fumlade in pucken i egen kasse.

– Jag ser inte så mycket mer än att han ska ta ner den och fumlar till. Det är sådant som händer givetvis men vi och Hugo lyfter oss igen och kommer in i matchen, säger Johansson.

Trettonde raka förlusten mot Kristianstad på hemmais – förbannelsen verkar fortsätta för Vikings. 

– Jag vet inte, visst de är ett bra lag. De ligger först i serien men samtidigt har vi saknat det där lilla extra för att trycka dit dem, säger Johansson.

Nu väntar Kallinge/Ronneby i den sista matchen i Allettan innan Nybro får spela playoff.

– Jag tycker vi kan ta med oss mycket från kvällens match. Vi spelar jämnt mot de bästa lagen så det handlar om att gå hårt på mål och trycka dit våra chanser, avslutar Rasmus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning

Polisen: "Bankens varning är befogad".

Mia Martelleur

Kl.17:30, 21 februari, 2018

Storbank varnar för omfattande Bank ID-kapning
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Hotet mot Bank-ID-användare verkar inte avta med tiden. I nuläget ligger hundratals bedrägeriärenden på hög hos polisen och bankerna fortsätter att varna för bluffmakarnas fula knep.

Senast är det Nordea som har gått ut med en ny varning till sina kunder angående telefonbedragare som försöker kapa ditt Bank-ID. För en vecka sedan publicerade Nordea information om Bank-ID-kaparna på sin hemsida och i måndags skickades en varning ut till Nordeas kunder i mobilbanken och bankappen.

”Just nu måste vi varna alla våra kunder om bedragare som genom att ringa och påstå sig vara från banken vill lura dig på pengar. Lägg på och kontrollring till oss om du misstänker att du blivit utsatt”, skriver banken i varningen.

Sedan i höstas har allmänheten återkommande varnats av polis och banker för att inte luras av den här typen av Bank-ID-kapningar.

Det kan ske på olika sätt men i grunden handlar det om personer som utger sig för att ringa från offrets bank. Sedan hittar de på en anledning till att kunden måste logga in på sitt Bank-ID och om kunden då gör detta lyckas bedragaren komma åt kundens Bank-ID.

– Vårt råd är att aldrig signera något på uppmaning av någon och att alltid kontrollringa banken om det finns någon misstanke, säger Afroditi Kellberg, presschef för Nordea till Dina Pengar.

Det händer också att två olika telefonbedragare samarbetar där den ena låtsas vara polis och den andra bankpersonal. Den första personen tar då resa på kundens bank och den andra utger sig sedan för att ringa från banken.

Enligt polisens nationella bedrägeriexpert, Jan Olsson, har de nu cirka 200 ärenden inom den här typen av bedrägeri. Han har kämpat mot Bank-ID-bluffen sedan dag ett och berättar för Dina Pengar att den här typen av bedrägeri fortsätter att ske, om än i mindre utsträckning än förut.

– Bankens varning är befogad: man får inte logga in bara för att någon ringer och säger att de är från polisen eller banken, säger Jan Olsson till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybrobornas drama – fastnade i bilkö på väg till BB

När de var på väg till förlossningen i Kalmar fastnade de i en lång bilkö efter en trafikolycka.

Faton Pasho

Kl.17:10, 21 februari, 2018

Nybrobornas drama – fastnade i bilkö på väg till BB
Foto: Läsarbild/Privat

Sveriges Radio P4 Kalmar var först med att rapportera om att Nybroborna Ronja Borgh och hennes sambo Emil Råberg fastnade i en bilkö på väg till förlossningen.

Det var under tisdagsmorgonen som en trafikolycka på riksväg 25 utanför Kalmar, i höjd med Trekanten, orsakade bilkö i riktning mot Kalmar. Där satt paret Emil Råberg och höggravida Ronja Borgh, på väg till BB.

– Det var en häftig start på en tisdag, kan man minst säga. Det började med att hon fick värkar rätt så sent på natten så vi bestämde oss för att åka in strax efter klockan fem på morgonen. I höjd med Trekanten så fastnade vi i en bilkö som såg rätt så tjock ut, säger sambon Emil Råberg och fortsätter.

– Jag insåg väl rätt så snabbt att vi skulle fastna där en stund och frågade Ronja om vi skulle tillkalla någon ambulans. Hon var ganska lugn vid det laget och ville vänta ett tag till.

Efter att sambon Emil surfat runt på diverse nyhetssajter bestämde han sig för att ringa SOS.

– Jag ringde dit för att meddelade att vi satt fast i bilkön och var på väg till BB. De sa att de skulle släppa på trafiken om drygt tio minuter. När det sedan hade gått en kvart, tjugo minuter så bestämde jag mig för att ringa igen. Just då ringde en polis upp från andra sidan och frågade hur det var med oss, säger Emil och fortsätter.

– De talade om att de hade en ambulans på plats men att det skulle bli svårt att ta sig till oss. De kommunicerade att de jobbade så fort de kunde och att det inte skulle ta så lång tid innan trafiken släpptes på igen. Jag märkte att Ronja hade ont men hon behöll ändå kylan på något sätt.

Några minuter efter polisens samtal till Nybroborna, ringde telefonen återigen.

– Polisen ringde tillbaka efter bara några minuter och medgav att trafiken skulle släppas igång. De frågade oss om de skulle eskortera oss med blåljus in till sjukhuset men Ronja tyckte det inte behövdes, så vi tackade nej, säger Emil.

Efter en timme i bilkö, höggravida så hann paret till förlossningen i Kalmar i tid. Där fick de reda på att Ronja var fullt gången och en timme efter hade deras nyfödde son tittat ut.

– Man blev ganska stressad av situationen men det löste sig till slut. Det var som jag sa tidigare, en häftig start på en tisdag, säger Emil.

Lilleman är äntligen ute – vad får han för namn?
– Det är lite vilda diskussioner här hemma just nu. Vi kan inte komma fram till något gemensamt men hans stora syster kallar honom för lillebror och det får det bli så länge, tills vi hittar ett namn som vi är överens om, avslutar Emil.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fotboll för alla – ger glädje för LSS-ungdomar

De gör det möjligt för alla ungdomar att spela fotboll.

Faton Pasho

Kl.15:33, 21 februari, 2018

Fotboll för alla – ger glädje för LSS-ungdomar
Foto: Faton Pasho

Duon Christian Pettersson och Emma Coucher satt och tänkte på hur de kunde aktivera LSS-ungdomarna i Nybro under deras fritid – svaret blev fotboll för alla.

Sedan en månad tillbaka har ett 15-tal ungdomar träffats fyra gånger för att aktivera sig med en boll vid fötterna.

– De har pratat om det i flera år inom LSS-verksamheten, att det är svårt att få ungdomarna att komma ut och röra på sig. De blir lätt sittandes hemma på fritiden, säger Christian Pettersson och fortsätter.

– Jag och Emma sa att vi skulle hitta på någonting för dessa ungdomar, vilket resulterade i fotboll för alla.

Sedan tidigare har LSS-ungdomarna sin kubb och mattcurling, och nu även fotboll.

– Vi tänkte mer modernare och någonting alla kan relatera till. Då blev det fotboll. Eftersom vi har en jättefin hall som står tom på dagtid så skickade vi ut ett intresse och det var 13-14 stycken som nappade direkt, säger Pettersson.

Den positiva responsen LSS-ungdomarna gav efter några gånger fick Emma och Christian att söka sig till kommunens största fotbollsförening.

– Från början startade vi det här i egen regi men efter att ha fått så positiv respons så ville vi involvera Nybro IF i det här och fortsätta spela utomhus på Victoriavallen. De var positiva till konceptet och nu kör vi det här tillsammans, säger Christian.

Under tisdagens fjärde gång fanns även ett antal spelare ur Nybro IF:s u-trupp.

– De har sportlov den här veckan och erbjöd sig själva att komma ner och träna lite med ungdomarna, säger Christian.

I framtiden är tanken att Nybro IF FFA (Fotboll För Alla) ska spela matcher mot liknande lag.

– Vi ska försöka få till lite matcher i framtiden. Vi kanske kan möta Kalmars dito eller Vimmerbys på fotbollens dag. Vem vet, avslutar Christian.

 

FaktaVad betyder ordet LSS?
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I lagen står det att personer med funktionshinder ska kunna få hjälp att leva som andra. En del personer med funktionshinder behöver mer hjälp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 40-tal datorer stulna från Paradisskolan

Stora likheter med ligainbrott i grannkommunen – tjuvar fastnade på film.

Axel Brantemo

Kl.13:02, 21 februari, 2018

EXTRA: 40-tal datorer stulna från Paradisskolan
Foto: Faton Pasho.

Under onsdagen kunde 24Nybro berätta att Paradisskolan utsatts för ett inbrott där datorer blev stulna.

– Det är okänt hur man tagit sig in i byggnaden. Det finns inga tecken på inbrott. Men väl inne på skolan har man brutit upp dörrar till kontor, sa Glenn Adolfsson, vid polisen då.

Nu har skolan undersökt hur många datorer tjuvarna fått med sig – Och omkring 40-datorer saknas.

– Det är sorgligt och ledsamt på flera sätt att drabbas av inbrott på det här sättet. Det är både materiella skador och förluster, samtidigt som det uppstår en känsla av otrygghet när man börjar tänka på att det varit personer med ont uppsåt inne i verksamheten, säger rektor Magnus Holmerin.

Inbrottet inträffade natten till tisdag och det finns flera likheter med en annan skolstöld som inträffade i EmmabodaBjurbäcksskolan i förra veckan. Vid det tillfället stals även då ett 40-tal datorer och det fanns inge synliga tecken på inbrott. Men tjuvarna på Paradisskolan fastnade på film.

– Det verkar finnas en del likheter med inbrottet i Emmaboda. Vi misstänkte från början att de tagit sig in på skolan under dagtid för att sedan gömma sig kvar. Men nu såg jag på övervakningskamerorna att de tog sig in efter 19.00 genom entrédörren. Men det är oklart hur de öppnade dörren eller fick upp låset, säger Magnus Holmerin.

Paradisskolan har varit förskonat från inbrott de senaste åren berättar rektorn.

– Vi har varit förskonade från större inbrott under en längre tid vill jag påstå. Vi hade stora problem runt 06-07, men sedan skolan byggdes om och det sattes in övervakningskameror har vi varit förskonade sedan dess från större inbrott, säger Magnus Holmerin.

Skolan räknar med att ett 40-tal datorer stulits men siffran kan komma att stiga när elever och lärare återvänder efter sportlovet. Efter inbrottet går funderingar kring att öka säkerheten på skolan och ändra på rutinerna.

– Det är klart att vi har funderat och diskuterat mycket efter händelsen kring larmanordningen och hur vi ska tänka kring teknisk utrustning och så vidare. Vi kommer nog även göra visa förändringar gällande rutiner, säger Magnus Holmerin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng