Biorecension: Blade Runner 2049

35 år efter originalet är den här! Så tycker vår recensent om uppföljaren.

Mia Martelleur

Kl.14:22, 6 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Pressbild
    Foto: Pressbild
  • Foto: Pressbild
    Foto: Pressbild

Ridley Scotts originalfilm “Blade Runner” (1982) såg världens ljus för 35 år sedan och först nu kommer uppföljaren. Under årtionde har den dystopiska framtidsdeckaren fått en kultstatus inom sci-Fi genren, men även delat publik och kritikerkår. Främst för den långsamma klippningen. 

Medan den första filmen utspelade sig år 2019 i Los Angels är året nu 2049 och världen är fortfarande en dyster plats. Under de senaste 30 åren har The Tyrell Corporation både levererat replikant-modeller (robotliknande människor), som Nexus 8, och gått i konkurs. Detta till följd av ett tillverkningsförbud av Replikanter, som infördes efter att en bomb slog ut all ström på jorden.

Förödelsen var ett faktum men ur katastrofen lyckades ett nytt företag, Wallace Corp, lösa världskrisen och bli en politisk supermakt. När förbudstiden var över köpte Wallce Corp upp resterna av The Tyrell Corporation och helt nya replikantmodeller togs fram. År 2049 finns det också en ny generation “Blade Runners”, som fortsätter jakten på förbjudna replikant-modeller. En av dessa nya Blade Runners är LAPD-officeren “K”, spelad av Ryan Gosling. Han blir under ett uppdrag varse om en stor hemlighet. En hemlighet som kommer att kasta om allt.

Regissör för den nya filmen är Denis Villeneuve (Sicario, Arrival), Ridley Scott är dock med på ett hörn som medproducent, och vad som är slående är hur väl bevarad den hyllade estetiken från originalfilmen är. Blade Runner 2049 är verkligen en vacker film att beskåda samtidigt som ljudbilden är träffsäker och de visuella effekterna är många gånger perfekta. Exempelvis har Gosling en slags sällskapsrobot, spelad av Ana de Aarmas, som gestaltas rent av förtrollande. Filmdesignen är makalös.

Allt detta hantverk har bara ett litet problem, det blir för mycket av det goda. För mycket av speltiden läggs på att skildra detaljer och miljöer på bekostnad av att själva storyn sackar efter. Det finns helt enkelt scener som inte tillför någonting och sänker tempot ordentligt. Somliga kommer säkert att hävda att det är den långsamma klippningens anda som går igen från den första filmen. För mig blir det dock för utdraget och framtiden får utvisa om det blir någon omklippning.

Vi blir även matade med en hel del lekfulla hints från den första filmen. Här finns en bra story att berätta och vi får en del svar på hur det gick med Rick Deckard (Harrison Ford) och Rachel. Det väcks också en del nya frågor.

Avslutningsvis vill jag framhäva att Ryan Gosling gör sin roll som den nya Blade Runner väl. Hans karaktärs tvivel över vad som är rätt och fel är trovärdigt porträtterande. Dessutom är han mycket råare i sin framtoning än sin företrädare. Det första mötet mellan Gosling och Harrison Ford, tonsatt av Elvis, är en av höjdpunkterna. Kul att även få se Robin Wright (House of Cards) dyka upp i en av birollerna. Det skulle förvåna mig om det tog ytterligare 35 år till nästa uppföljare kommer.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

Betyg:  

betyg 3 av fem

FaktaFilm: Blade Runner 2049

Regi: Denis Villeneuve

Manus: Michael Green, Hampton Fancher

Med: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Aarmas, Robin Wright m.fl.

Genre: Sci-Fi, Action

Speltid: 2 tim 43 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter succérevyn – nu kommer de tillbaka

I mars anordnar gruppen en helt ny föreställning med Nybro-anknutet material.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:07, 12 januari, 2018

Efter succérevyn – nu kommer de tillbaka
Foto: Pressbild

Revyn Meningen med Nybro framförd av NybroTeatern blev en stor succé under fjolåret. Nu återvänder gruppen med en ny föreställning – Plötsligt i Nybro. 

Revyn väntas sättas upp och framföras den 23, 24 och 28 mars på Folkets Hus.

– Precis som tidigare revyer blir det en salig blandning av sketcher, musik och dans. Materialet är Nybro-anknutet men med allmänna ämnen som alla kan skratta åt, skriver NybroTeatern i ett pressmeddelande.

Inför årets revy har ensemblen utökats.

– I förra revyn medverkade Robin Sörbom, Rickard Johansson, Patrik Gräns, Thea Lundgren och Malin Byström. Samtliga är med även i år men får sällskap av Caroline Ekström från Kalmar, Ludvig Nyberg och Nybrobon Therés Nordström, skriver gruppen och fortsätter.

– Med en större ensemble och nyskrivna sketcher ser vi fram emot ännu en lyckad revy, avslutar NybroTeatern.

Biljettsläpp sker första februari via gruppens hemsida och på turistbyrån i Nybro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efterlängtade festen kommer tillbaka till Nybro

Den traditionsenliga cykelfesten kommer tillbaka till Nybro: "Riktigt kul att få till det ännu en gång dock".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:56, 9 januari, 2018

Förra året ställdes det populära evenemanget in då arrangörerna hade andra åtaganden att fokusera på. Inför i år är den traditionsenliga cykelfesten tillbaka för sjätte gången någonsin.

– Riktigt kul att få till det ännu en gång. Det är extra roligt att få koppla ihop Nybrobor som kanske annars inte heller hade träffats, säger Morgan Rydbrink, en av arrangörerna. 

Det är den ideella föreningen Round Table som står bakom evenemanget som kommer hållas den 5 maj. Eventet kan beskrivas som ett stort socialt engagemang och en form av ”speed-dating”.

Under kvällen äter man förrätt, varmrätt och efterrätt – tillsammans med tre till fyra olika par som man på förhand inte vet vilka de är. Den ena rätten tillagar man dock själv.

Alla deltagare träffas på en bestämd plats för en fördrink, där man får ett hemligt kuvert med karta och hålltider på. Deltagarna får sedan följa kartan som tar dem runt om i hela Nybro.

– Intresset för cykelfesten har förstås varierat lite mellan åren. Vi har haft mellan 100 till 250 deltagare med ungefär. I år hoppas vi att vi kan få med oss fler mellan 20-30 år samt 50+. Ju fler desto bättre blir det, säger Morgan och fortsätter.

 

 

– Cykelfesten är viktig för oss då det är vårt sätt att försöka ge något till bygden där vi finns. Att anordna en riktigt kul fest helt enkelt, avslutar han.

Kvällen avslutas med en gemensam efterfest.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succébandet uppträder på P3 Guld

De är speciellt utvalda för att få arenapubliken i gungning.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:16, 9 januari, 2018

Succébandet uppträder på P3 Guld
Foto: Arkiv

Den 20 januari är det dags för den stora musikgalan P3 Guld i Partille Arena. För att värma upp publiken inför direktsändningen har man bland annat rekryterat Grammis-nominerade Avantgardet.

De kommer att uppträda live i arenan innan själva galan drar gång tillsammans med Marlene.

LÄS MER: Avantgardet nominerade till Grammis

P3 Guld är en gala som direktsänds i P3 och SVT1 klockan 21.00 den 20 januari. Totalt delas nio priser ut och Silvana Imam, Kapten Röd, Molly Sandén, Lamix, Janice, Little Jinder, Jireel, Sarah Klang, HUMAN och Tove Styrke kommer alla att uppträda live. Programledare för kvällen är Tina Mehrafzoon och Adam Pålsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ålund listar 2017 års lokala låtar: ”Större blir det knappast”

Rikard Ålund på Nonnes Musik & Data AB har tagit fram en topp 5 lista på 2017 års lokala låtar.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.09:29, 5 januari, 2018

Ålund listar 2017 års lokala låtar: ”Större blir det knappast”
Foto: Anton Lernstål/Pressbild

Året 2017 var lite av en succé rent musikmässigt för våra lokala band, med Avantgardet som Grammisnominerade och Ida Gratte som vinnare av länsfinalen i P4 Nästa.

Rikard Ålund på Nonnes Musik & Data AB har tagit fram en topp 5-lista på de lokala låtar som släppts under 2017.

1. Horsepundarpop – Avantgardet (Nybro) – Nybroband som slår alla med häpnad. Grammisnominerade för ”Årets Rock”, större blir det knappast.

2. Tralala – Ida Gratte (Nybro) – Vinnare i länsfinalen av ”P4 Nästa” och en stark kvinnlig röst både på scenen och i samhällsdebatten.

3. En gång var jag ett barn – Martin Berglund & Stödorkestern (Kalmar) – Tårdrypande samvetsvisa som blev recensenternas favorit på höstens skivsläpp ”Boogie Woogie”

4. Make my day – Adée (Öland) – Hamnade högt på Gaffa.se´s ranking av grymma musikvideos under 2017, fantastisk sångerska.

5. Folkhemmet – Richard Andersson (Kalmar) – Albumet ”Vardagspixlar” släpptes äntligen under 2017 och slagdängan ”Folkhemmet” svänger som på Afzelius´ tid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

QUIZ: Vad kan du om julen?

Testa dina kunskaper med vårt quiz om julen!

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.07:06, 24 december, 2017

QUIZ: Vad kan du om julen?
Montage: Creative Commons

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng