Biorecension: Se Jennifer Lawrence i ”Mother!”

Läs vad vår recensent från Filmtopp.se tycker om nya filmen "Mother!".

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.15:33, 29 september, 2017

Biorecension: Se Jennifer Lawrence i ”Mother!”
Jennifer Lawrence har huvudrollen i "Mother!". Foto: Pressbild

En ung kvinna (Lawrence, kallas ”Mother” i eftertexterna) bor i ett stort vackert hus tillsammans med sin man (Bardem, kallas ”Him” i eftertexterna), som är en författare med skrivkramp. Hon gör sitt bästa för att renovera huset medan han försöker hitta inspiration till nästa bok. Deras lugna tillvaro upprörs när två främlingar, en man (Harris) och en kvinna (Pfeiffer), anländer. Främlingarna tar sig stora friheter, vilket är något som Mother får allt svårare för. Hennes man gör dock sitt yttersta för visa främlingarna sin gästfrihet.

Darren Aronofsky är en regissör som kan kallas en klassisk auteur, det vill säga en regissör med en väldigt säregen stil. Han utforskar de mörkaste sidorna av mänskligt beteende. Detta fungerade mycket bra i Requim for a Dream, där han utforskade missbruk. I The Wrestler visade han oss vad som händer när talang är det enda man har. Black Swan var en skildring av hur hängivenhet och en önskan om att omforma sin självbild kan leda till galenskap.

Mother! har dock mer gemensamt med The Fountain. Aronofsky är visuellt begåvad, vilket är som tydligast i filmer som The Fountain och just Mother!, som innehåller extremt surrealistiska sekvenser. Dessvärre är dessa två filmer också de som är svårast att ta till sig. I dessa filmer använder sig Aronofsky av metaforer, surrealistiskt bildspråk och ett berättande som visserligen är linjärt, men ändå kaosartat.

Första halvan av Mother! verkar handla om alienation, då titelkaraktären finner sitt hem inkräktat av främlingar medan hennes man inte verkar se något konstigt i deras beteende. Filmen är här mycket effektivt berättad och Lawrence är en stabil punkt i en situation som bara spårar ur allt mer. Hon fyllde nyligen 27 år och har redan varit nominerad för fyra Oscars, varav hon vunnit en. Det är inte svårt att förstå varför, då hon har en förmåga att få oss åskådare att sympatisera med henne. De andra skådespelarna, som alla är mycket duktiga, hjälper samtidigt till att förstärka alienations-effekten genom att vara väldigt mänskliga och helt oförstående för Mother. Sedan ballar filmen dock ur totalt.

Första halvan hade fungerat som antingen en fristående film eller som inledningen till en intressant berättelse om alienation. I stället upprepas mönstret från första halvan av filmen, fast uppskruvat till högsta bisarrhetsnivå. Till slut är det bara en serie konstiga händelser vi får se framför oss. Visst är det mardrömslikt, och man kan inte låta bli att sympatisera med Mother, men samtidigt är det för mycket. Det är så mycket att jag måste skriva det en gång till. DET ÄR FÖR MYCKET!

Jag har en magister i filmvetenskap och har varit filmskribent i nio år. Tack vare detta kan jag utröna att filmen handlar om extrem narcissism, sedd utifrån. Det finns ett antal problem med detta. För det första ska man inte behöva ha en högskoleutbildning för att kunna ta till sig en film. Det finns ett visst värde i filmer som är svårare att ta till sig, där budskapet kommer i form av subtext eller en metafor. Men någon jävla måtta får det vara. Ett större problem är att den typen av kaos som skildras i filmen inte alls är motiverat för att föra fram budskapet. Det är snarare tvärtom; kaoset gör att budskapet drunknar.

Det är svårt att sätta betyg på en film som Mother!. Jag gillade som sagt första halvan medan andra bara var en katastrof. Första halvan hade kunnat få en fyra om det var hela filmen. Andra drar dock ner betyget oerhört mycket och förstör filmupplevelsen något så ofantligt.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

Bäst: Jennifer Lawrence

Sämst: Den kaotiska andra halvan av filmen

Betyg:

ft_betyg_2

FaktaFilm: Mother! (2017)
Regi: Darren Aronofsky
Manus: Darren Aronofsky
Med: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer m.fl. Genre: Drama, Skräck
Speltid: 2 tim. 1 min.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Konstnärer till en av ”världens finaste mässa”

Micke Johansson och Morgan Persson åker till USA för att ställa ut.

Faton Pasho

Kl.15:57, 23 oktober, 2017

Konstnärer till en av ”världens finaste mässa”
Foto: Arkiv

35 000 besökare på sex dagar – det väntar trion Micke Johansson, Morgan Persson och Astrid Gate när den världskända konstmässan SOFA arrangeras i Chicago, USA. 

– Det känns spännande, inspirerande och fantastiskt kul på alla sätt, säger Micke Johansson och fortsätter.

– Det är en av världens finaste och största glasmässor så det kommer bli en otroligt rolig grej att bara åka dit.

I början av november flyger trion över till andra sidan Atlanten för att medverka och ställa ut sina verk under sex dagar. För Micke Johansson väntar mer än så.

– Utställningen vara i sex dagar men jag kommer vara i USA i 20 dagar totalt. Efter konstmässan åker jag vidare till ett glasmuseum och ska uppträda själv, säger Micke.

Hur kommer det sig?
– Personer från det här museet i New York hälsade på mig i min hytta för ett tag sedan och på den vägen kom jag i kontakt med dem, säger han.

Vad hoppas du på att ta med dig hem från den här resan?
– I första hand gäller det att knyta nya kontakter och givetvis vill man sälja massor av glas. Dock är det bara en bonus i första hand, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALFOTBOLL

Ny sportchef i Flygsfors: ”Tror stenhårt på ungdomsspåret”

Han blir ny sportchef i Flygsfors/Gadderås IF.

Faton Pasho

Kl.14:13, 23 oktober, 2017

Ny sportchef i Flygsfors: ”Tror stenhårt på ungdomsspåret”
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Fotbollssäsongen har precis tagit slut men för många klubbar ute i kommunen har arbetet med att få ihop ett lag till nästkommande säsong börjat.

På måndagseftermiddagen gick föreningen Flygsfors/Gadderås IF ut med att man har hittat en ny sportchef inför kommande säsong – och det är ingen mindre än 24 åringen Adnan Beckovic. 

Den vänsterfotade backen och välkände rugbyledaren i Kalmar tar över rollen som sportchef med omedelbar verkan.

– Jag fick förfrågan av föreningen om jag ville ta över ansvaret som sportchef och kände att det var ett självklart val. Jag har ett stort kontaktnät inom regionen och hoppas kunna bidra inför nästkommande säsong, säger Adnan Beckovic.

 

Hur ska du sätta din prägel på Flygsfors/Gadderås IF?
– Jag tror ju stenhårt på ungdomsspåret. Jag tror att det är vägen att gå för att undvika föreningsdöden som många klubbar kämpar mot. Vi behöver bygga en träningskultur och då behövs det fler spelare från trakten, avslutar Adnan.

Adnan kommer förutom att vara sportchef även ingå i spelartruppen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Målerås Glasbruk öppnar ny butik

Då öppnar glasbruket sin nya butik.

Faton Pasho

Kl.10:57, 23 oktober, 2017

Målerås Glasbruk öppnar ny butik
Foto: Arkiv

På måndagsförmiddagen kom beskedet att Målerås Glasbruk öppnar tillsammans med sin partner Noble Swedish Crystal en butik på Drottninggatan 10 i Stockholm. 

Parterna har enligt pressmeddelandet letat efter en större lokal under en längre tid för att kunna presentera det svenska glasbrukets bredd.

I dag driver Noble Swedish Cristal två Målerås konceptbutiker i Stockholm med inriktning mot en internationell publik. Tanken med den nya butiken på Drottninggatan är att nå Stockholmarna.

– Vi är så otroligt stolta över det vi för hand tillverkar i Målerås, nu vill vi fullt ut visa det även för svenska glasentusiaster. Drottninggatan 10 skall vara mer än en butik. Vi vill skapa aktiviteter som väcker intresse för svenskt glas och Målerås Glasbruk, säger vd Martin Robertsson i ett pressmeddelande.

Så sent som i juli i år öppnade Målerås två butiker i Estlands huvudstad Tallinn. 

Den nya butiken på Drottninggatan 10 i Stockholm väntas öppna i slutet av november.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blåvit glädje efter avancemanget: ”Nervöst på slutet”

Bäckebo gjorde vad som krävdes i sista kvalmatchen mot Vissefjärda och tog steget upp till division 5.

Faton Pasho

Kl.10:45, 23 oktober, 2017

Blåvit glädje efter avancemanget: ”Nervöst på slutet”
Foto: Bäckebo GoIF

En poäng krävdes i den sista kvalmatchen till division 5 hemma mot Vissefjärda för att säkra avancemanget för Nybrolaget Bäckebo GoIF och det började bra.

Anton Rickardsson ordnade fram 1-0 på hörna och 2-0 kunde Anton Aldentun skjuta in, efter en bjudning av Vissefjärdas målvakt. På 26 minuter trodde många på Widavallen i Bäckebo att avancemanget till division 5 var så gott som klart – men inte.

Simon Welanders reducering till 2-1 kom efter slarv i defensiven och kvitteringen tre minuter senare kom på straff – efter att målvakten Hannes Bengtsson dragit på sig en frilägesutvisning.

– Vi bestraffas dubbelt efter den händelsen. Först utvisning och sedan straff till Vissefjärda, helt oförståeligt, säger tränare Niklas Knutsson. 

Med en man mindre och poängen som behövdes backade Bäckebo hem med sina mannar och siktade in sig på försvar.

– Vi fortsatte spela bra och försvara oss på ett exemplariskt sätt. När sedan Sebastian Karlsson skruvade in frisparken till 3-2 i mitten på andra halvlek så gav det oss än mer energi, säger Niklas.

Vissefjärdas kvittering kom i slutet på matchen men något mer mål blev det inte på Widavallen under söndagen. Matchen slutade 3-3 och Bäckebo kunde fira avancemanget.

– Det var en euforisk känsla. Tittar man på hur matchen utspelade sig så var det en härlig känsla när slutsignalen gick, säger Niklas och fortsätter.

– Jag kan erkänna att det var nervöst på slutet. Vi spelade 55 minuter med en man mindre och lyckades ändå knyta säcken och ta oss upp.

Det är din blott andra säsong i Bäckebo och du lyckas med bedriften att ta steget upp?
– Vi trillade ur serien förra året och beslutade oss direkt för att ta oss upp igen. Vi har jobbat stenhårt för det här och motbevisat alla att även lilla Bäckebo kan lyckas med det här, säger Knutsson.

Vad blir nästa mål nu när ni har tagit steget upp?
– Nu är planen att etablera oss i femman så vi slipper åka upp och ner hela tiden, avslutar han.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öppna verksamheten söker ny ledare

Efter paret – nu letar Ria - hela människan efter ny verksamhetsledare.

Faton Pasho

Kl.09:14, 23 oktober, 2017

Öppna verksamheten söker ny ledare
Foto: Faton Pasho

Paret Anna-Karin och Stig Erixon lämnade tidigare i somras sina uppdrag i den öppna verksamheten Ria – hela människan men finns fortfarande kvar som volontärer.

Nu har verksamheten gett sig ut på jakt efter en ny verksamhetsledare och planen är att ha någon på plats till första januari.

– Ja vi behöver en ny verksamhetsledare och har som vana av det här. Personen vi söker ska kunna ha en överblick i verksamheten och hjälpa oss andra framåt, säger Lotta Sundblad, platschef.

Några nya planer i verksamheten har man dock inte utan väntar tills den nye ledaren är på plats.

– Vi håller på att hålla det flytande så får vi se vad denne har för tankar. Vi ska inte springa händelserna i förväg utan det här är vår plan. Det lär blir spännande när den tiden kommer, säger Lotta.

Tidigare i år flyttades verksamheten på Ria-gården i centrum till en tillfällig mötesplats – något om verkar ha gått bra enligt platschefen.

– Det går bra, vi märker att det är en del förändringar men just nu tycker vi det går bra, avslutar Lotta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng