Biorecension: ”Kingsman: The Golden Circle”

Uppföljaren till "Kingsman: The Secret Service" är här och bjuder på skön humor blandad med actionsekvenser av hög klass.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:50, 22 september, 2017

2 bilder
  • "Kingsman: The Golden Circle" visas nu på svenska biografer. Foto: 20th Century Fox
  • Channing Tatum, Halle Berry och Taron Egerton har roller i nya
    Channing Tatum, Halle Berry och Taron Egerton har roller i nya "Kingsman". Foto: 20th Century Fox

Den skoningslösa 50-talsnostalgikern och knarkdrottningen Poppy (Moore) har onda planer. Då Kingsman är ett hinder för hennes planer, utplånar hon hela organisationen. De enda som överlever attacken är Eggsy (Egerton) och hans pålitlige medarbetare Merlin (Strong). Återigen är dessa två de enda som står i vägen för en maktgalnings planer. Det visar sig dock att det finns hjälp att finna i USA, i form av en liknande organisation. Tillsammans med sina amerikanska bundsförvanter ger de sig ut i världen för att bekämpa terror på en global nivå.

Tankarna går lätt till Indiana Jones-filmerna (de tre första i alla fall), med vilka Steven Spielberg återupplivade det populära matinéäventyret från Hollywoods gyllene era. På samma sätt har regissör Vaughn presenterat oss för en hjälte som bär många likheter med James Bond, fast med en komisk twist och actionsekvenser som inte ens Bond-filmerna kan mäta sig med.

Till strukturen är det inte mycket som skiljer Kingsman: The Golden Circle från en Bond-film. Den största skillnaden finner man i de lustiga detaljerna. Medan en Bond-skurk gömmer sig i en bas under vattnet eller i ett berg, gömmer sig Poppy i gamla ruiner i djungeln. Twisten kommer i form av att hon förvandlat ruinerna till en hyllning till 50-talsnostalgi, som har en amerikansk diner, en bowlinghall och en teaterscen där Elton John, som spelar ”sig själv”, tvingas spela låtar han inte ens tycker om. Detta är en underbart parodisk variant av Bond-skurkarnas flådiga högkvarter. På ett av sina uppdrag måste Eggsy placera en sändare på en skurks flickvän. Denna sändare placeras med hjälp av en kondom han sätter på fingret, som måste placeras i en slemhinna. Detta är en kul pik mot James Bond, som sitt kvinnotjusande till trots, aldrig så mycket som nämnt en kondom.

Actionsekvenserna fortsätter att hålla hög klass. Det som särskiljer Vaughn från många andra actionregissörer är hur han placerar oss åskådare. Medan många förlitar sig på skakig kamera och snabba klipp, vet vi alltid exakt vad som händer, trots att actionsekvenserna ofta har ett rappt tempo. Den sekvens som gjorde Kingsman: The Secret Service till en så minnesvärd film var scenen i kyrkan, där Vaughn använder denna teknik för att ge oss en av de mest intensiva actionsekvenser jag någonsin sett. Han ger oss en liknande sekvens även i denna film. Den är dock långt ifrån lika imponerande.

Kingsman: The Golden Circle är en klart godkänd actionkomedi. De komiska bitarna fungerar minst lika bra som i första filmen. Elton John, som alltså spelar ”sig själv”, är troligtvis det roligaste i filmen när han, iklädd en papegoje-dräkt, har fått nog och löper amok. Det är när det kommer till actionsekvenserna som filmen hamnar i den där gamla uppföljar-fällan; de känns lite som upprepningar och kan inte mäta sig med första filmen. Dessutom dras fokus från den engelska gentlemannen till den amerikanska cowboyen i den här filmen. Och den engelska gentlemannen är en viktig del av Kingsman som koncept. Som Harry (Firth) säger i första filmen: ”Manners maketh the man.” Detta citat yttras även i denna film, men som en sorts parodi på sig själv. Och denna parodi fungerar inte i sammanhanget.

När jag går och ser en actionfilm på bio ska det inte mycket till för att jag ska bli nöjd. Jag tyckte till exempel att Fast & Furious 8 var en klart godkänd actionrulle. Jag förväntade mig att se biljakter, bil-race, exploderande bilar och diverse andra fartfyllda sekvenser med bilar. Och det var precis vad jag fick. Jag var nöjd. Det är lite så jag känner för Kingsman; The Golden Circle; jag är nöjd. Samtidigt är en liten del av mig besviken, eftersom det känns som att Matthew Vaughn har mer att ge.

Bäst: Pikarna mot James Bond

Sämst: Uppföljar-misstagen

Betyg:

ft_betyg_3

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: Kingsman: The Golden Circle (2017)
Regi: Matthew Vaughn
Manus: Jane Goldman & Matthew Vaughn
Med: Taron Egerton, Mark Strong, Julianne Moore, Edward Holcroft, Colin Firth, Channing Tatum, Pedro Pascal, Halle Berry, Jeff Bridges, Hanna Alström, Björn Granath, Lena Endre, Elton John m fl.
Genre: Action, komedi
Speltid: 2 tim, 21 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bäckebobo på tredje plats i prestigefylld tävling

Kammade hem tredje platsen av 190 bidrag.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.16:23, 17 oktober, 2017

Bäckebobo på tredje plats i prestigefylld tävling
Från vänster: Martin Ståhl, Emelie Nirland, Åsa Hagberg, Nadja Eriksson och Maria Wallinder Elg. Foto: Patrik Sassersson

Det var i helgen som Växjöstifts kyrkosångsförbunds psalmtävling avgjordes. På tredje plats kom Maria Wallinder Elg, ursprungligen från Bäckebo utanför Nybro, med psalmen ”Reformera mitt hjärta”.

– Jag har skrivit text och musik. Det tog lite tid, jag skrev lite då och då. Så la jag undan den ett tag och skrev tre andra bidrag som jag också skickade in. Men så tänkte jag sista kvällen att nu måste jag göra klart den och så gick det så bra. Den behövde nog ligga till sig lite, säger hon till 24Nybro.

Bidragen till tävlingen skulle vara skrivna ur en ”reformatisk anda”, något som Maria Wallinder Elg tog vara på.
– Den handlar om en önskan om att våra hjärtan ska få bli och vara det som de är skapade att vara, alltså i den själsliga bemärkelsen av hjärtat, inte själva muskeln. Reformation betyder just att återge något dess ursprungliga och äkta form och det är ju 500 år sedan reformationen då Martin Luther spikade upp teserna i Wittenberg och protesterade för han tyckte att kyrkan var på väg åt fel håll, säger hon.

Hur kändes det att komma trea i den tävlingen?
– Jätteroligt! Det var ju 190 bidrag, så jag känner mig verkligen glad, hedrad och tacksam!

Vad händer härnäst för dig?
– Jag arbetar som rytmikpedagog på Kulturskolan i Nässjö 50%, men är bosatt i Jönköping. Så jag fortsätter med det och med mitt frilansande som musiker och pedagog. Men jag fortsätter att skriva musik, både psalmer, barnmusik och annat, säger Maria Wallinder Elg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybroartist släpper ny singel: ”En låt med glimt i ögat”

Ida Gratte släpper ny låt.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:21, 16 oktober, 2017

Nybroartist släpper ny singel: ”En låt med glimt i ögat”
Foto: Olivia Magnusson

Den 20 oktober släpper Nybrofostrade Ida Gratte en ny popdänga nämligen låten ”5,09”.

Låten är enligt skivbolaget Pama Music Group, en låt med mycket glimt i ögat och påminner om en lite vinglig sommarmorgon och hur det kan gå när man är på väg hem väldigt sent, eller tidigt beroende på hur man ser det.

– Ida Gratte fortsätter övertyga som artist där hon kombinerar att skriva, spela in och spela live med ett starkt fokus på att lyfta fram tjejers utsatta situation och den märkligt otrevliga verklighet unga kvinnor möter på daglig basis, skriver skivbolaget i ett pressmeddelande.

Ida Gratte har under senare delen av sin artistkarriär varit ett gott föredöme för unga tjejer som kämpar mot ojämlikhet, tafsande och den allmänna otryggheten som är många tjejers vardag.

För över ett år sedan skrev Ida Gratte låten Fucked up World som blev lite av en riksnyhet. Videon fick över en miljon visningar och handlade om att kvinnor inte kunde röra sig fritt i samhället bara för att man råkade vara kvinna.

LÄS MER OM DEN VIRALA SUCCÈN HÄR!

Alldeles nyligen drabbades Ida Gratte, inom loppet av bara några timmar för så kallade ”dickpics”. Hon fick ta emot runt 50 bilder på främmande mäns könsorgan, något hon valde att polisanmäla.

LÄS MER OM DET HÄR!

Tidigare i år släppte Ida en singel och video som bland annat handlar om tjejers utsatta roll på sociala medier och att det är viktigt att inte acceptera det. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Återvunna kläder tar plats på utställning

På tisdag har Annika Persson Åbergs utställning premiär på Nybro bibliotek.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:59, 15 oktober, 2017

Återvunna kläder tar plats på utställning
Foto: Flickr

Tisdagen den 17 oktober har den nya utställningen, gjord av Annika Persson Åberg, som är energi-, klimat, och transportrådgivare i Nybro, Emmaboda och Torsås kommun premiär på Nybro bibliotek. 

Utställningen är en del av den cirkulära garderoben och handlar om en hållbarare modekonsumtion. Den innehåller bland annat väskor av återvunna jeans.

– Under utställningens tid kommer det även finnas möjlighet att sy sin egen tygkasse, skriver biblioteket i ett pressmeddelande.

Utställningen visas från den 17 oktober till den 8 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?

Den svenska regissören Tomas Alfredson är i dag tillbaka på vita duken med en ny rulle. Så lyder domen av vår recensent.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:00, 13 oktober, 2017

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?
Foto: Pressbild

Vår svenska stjärnregissör Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy) är tillbaka och har filmatiserat den norska stjärnförfattaren Jo Nesbøs Snömannen, med bland annat den amerikanska stjärnskådespelaren Michael Fassbender (Inglorious Basterds, vPrometheus) som spelar stjärnpolisen Harry Hole. Det är väldigt skandinaviskt – men som ni märker också ganska stjärnspäckat och grandiost.

Mycket känns igen när de första vidsträckta bilderna av snöiga landskap presenteras och så fortsätter det. Du som är bekant med Alfredsons lite murriga, rökiga och långsamma stil, eller suputar till poliser signerat de deckare vi blivit kanske alldeles för försedda med kommer att känna sig hemma.

Harry Hole, alltså Fassbender, vaknar upp på en bänk med en vodkaflaska i näven som sig bör och snart nog påbörjas en riktigt knepig mordgåta när kvinnor plötsligt börjar försvinna här och var i Norge – alltid med smältande snögubbar bredvid brottsplatserna.

Vi får bekanta oss med norska Bergen, en kedjerökande huvudperson, slemmiga läkare, elaka män och högt uppsatta skummisar. Rollistan imponerar. Svenska skådespelare som Peter Dalle (Yrrol) och Sofia Helin (Bron) får spela med stora namn som Val Kilmer(Heat), J.K. Simmons (Whiplash) och Charlotte Gainsbourg (Melancholia).

Det är en historia som tuggar på i sin egen, lite långsamma takt under två timmar men då och då bränner det till och blir rejält spännande.

“En fröjd för ögat”

Alfredson lyckas också fånga de norska landskapen på ett sätt som ibland blir bländande vackert, den pyrande snön och de smugorna, dränkta i vitt är ofta en fröjd för ögat. Det är också kul att se ett så pass hett namn som Michael Fassbender i den här potpurrin av skandinavisk melankoli.

Men det finns en hel del som gör att filmen aldrig blir något annat än en fungerande thriller att slänga igång en fredagskväll för mig. Även om den verkligen duger gott så. Jag tycker att Harry Hole är en ganska opersonlig och ointressant huvudkaraktär och kunde inte sluta jämföra honom med den mycket mer färgstarka Lisbeth Salander från Milleniumtrilogin – Snömannen blir någon slags korsning mellan David FincherThe Girl With the Dragon Tattoo (2011) och, typ, Wallander.

Många skådespelarinsatser är nämligen alldeles för träiga för att bli något annat än så och de knepiga, lite överdramatiska motiven och teman samt några knasiga sidospår i berättelsen är även de lite billiga.

Jag drar aldrig riktigt på smilbanden, utom när snögubbarna dyker upp till dramatisk musik, men då av helt fel anledning. Fingertoppskänslan som Alfredson visat sig ha innan dyker upp då och då men det blir snarare jag som får leta efter den än att den är alldeles uppenbar.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

Betyg: 

betyg filmtopp

FaktaTitel: The Snowman

Regi: Thomas Aflredsson

Manus: Peter Straughan, Hossein Amini

Med: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J.K. Simmons, Peter Dalle, m.fl.

Genre: Thriller, Drama

Speltid: 1 tim 59 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många besökte bondmuseet förra året

Ett av Kalmar läns mest välbesökta museum.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.15:50, 11 oktober, 2017

Så många besökte bondmuseet förra året
Foto: press.

Det är Nyhetsbyrån Siren som har sammanställt statistik över antalet museibesök under förra året. Mest välbesökt i länet var Kalmar läns museum med 153 069 besök.

– Besöken på kommunala och regionala museer ökar, men det är en ganska långsam utveckling, säger Lina Boberg, statistiker på Myndigheten för kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt statistiken hamnar James Bond 007 Museet på åttonde plats över mest välbesökta museer i länet. Enligt statistiken från Myndigheten för Kulturanalys hade Nybromuseet sammanlagt 5500 besök förra året.

– Vi ser att de centrala museerna påverkas av fri entré-reformen. Där har det skett en tydlig ökning 2016, säger Lina Boberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng