Biorecension: ”Det” med Bill Skarsgård i huvudrollen

”Det” är den bästa Stephen King-filmatisering på länge.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:31, 13 september, 2017

Biorecension: ”Det” med Bill Skarsgård i huvudrollen
Nu kan du se "Det" på svenska biografer. Foto: Pressbild

Det är svårt att veta vad som ges med en Stephen King-filmatisering. Det kan vara alldeles mästerligt, som Stanley Kubricks ”The Shining”, Rob Reiners ”Stand by Me” och Brian De Palmas ”Carrie”. Det kan också vara som ett magplask, vilket årets ”The Dark Tower” tyvärr blev. Kings ”Det” filmatiserades första gången 1990 som en miniserie i två delar, mest minnesvärd för Tim Currys ikoniska rolltolkning av clownen Pennywise. Resten? Som ett magplask.

Inom skräckfilmsgenren förekommer det ofta scenpartier med svag dialog mellan ännu svagare karaktärer. När dessa sekvenser, som ska föra handlingen framåt, misslyckas kan inte nyckelscenerna, som ska skämma skiten ur oss, bära en hel film.

Med detta sagt är det därför intressant att se hur filmmediet inom genren har utvecklats de senaste åren och återigen börjat leverera. Conjuring, Don’t Breath och Get Out är några utmärkta exempel på bra skräckfilmer, som inte hafsats fram i regi- och manusarbetet. Det anno 2017 kan ställa sig i raden till dessa titlar.

Historien är förflyttad från 1950-talet fram till 1989, ett smart val. Ännu smartare var att låta ungdomarna få ett större fokus. Det är sju stycken av dem, sex pojkar och en flicka, som utmärkt porträtteras både som enskilda individer och grupp – ”loserklubben”. De lever i den lilla staden Derry, ett samhälle med en tragisk stadshistoria. Dessutom har det under den senaste tiden börjat försvinna barn. Den senaste i raden är sexåriga Georgie, som leker med sin pappersbåt i regnvattnet när han blir neddragen i en avloppsbrunn av en skrämmande clown vid namn Pennywise (Bill Skarsgård).

Georgies storebror vägrar accepterar att brodern bara är borta och tillbringar sommarlovet med sina vänner i ”loserklubben” åt att hitta honom. Ensamma är de alla lätta byten för Pennywise, men tillsammans utgör de ett hot.

Är du ett fan av Netflix TV-serie ”Stranger Things” kommer du att älska den här filmen. Faktum är att skaparna bakom serien har låtit inspireras av 90-tals versionen av ”Det”. Bill Skarsgård är rena rama mardrömmen och gör sin roll helt lysande. Effekterna är läckra och de handlingsbärande scenerna tillför verkligen något. Dessutom är det stundtals riktigt roligt.

Tyvärr blir det lite för mycket tårta på tårta av skräcksekvenserna. I filmens mitt blir dramaturgin väl uppenbar för oss – vi vet vad som komma skall. Detta eftersom varje karaktär i ”loserklubben” skall ha sitt unika möten med Pennywise, vilket nästan pressas in i denna del. Trots att filmatiseringen bygger på en omfattande roman, borde detta parti ha klippts ner. Några sidospår hade kunnat berättats mellan raderna så att säga. Konsekvensen av den flitiga exponeringen med Pennywise gör att man är lite mätt i filmens final.

Årets filmversion berättar bara den första delen av Kings roman. Det kommer med andra ord en uppföljare inom kort – den ser vi fram emot.

Betyg: 

ft_betyg_4 film betyg

Recensionen är skriven av våra bloggar på Filmtopp.se

FaktaFAKTA:

Originaltitel: ”It”
Regi: Andrés Muschietti
Manus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Stephen King (Roman)
Med: Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Javier Botet m.fl.
Längd: 2 timmar 15 minuter
Genre: Skräck
Ålder: 15 år

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hip-hop-kväll med internationella duon

Anordnar konsert på Mejeriet i Nybro.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:09, 18 januari, 2018

Hip-hop-kväll med internationella duon
Foto: Faton Pasho

På lördag intar den internationella duon Yes I Can, med bröderna Adnan och Kanaan Aljer i spetsen, scenen vid Mejeriet. 

Fritidsgården anordnar under lördagen en hip-hop-kväll med duon samt artisterna Khase och Nobel.

– Det blir en hip-hop-kväll där vi ska uppträda i nästan två timmar tillsammans med Khase och Nobel. Vi kommer sjunga våra låtar och de sina, säger Adnan Aljer.

Bröderna Aljer har sedan de kom till Sverige och Nybro uppträtt på en rad olika scener, men mest runt om i lokalområdet.

Under senare tid har duon också skrivit svenska låtar, något som ska framföras på lördag.

– De flesta av våra låtar är på arabiska men på lördag ska vi sjunga två låtar som är på svenska. En som är helt på svenska och den andra som är blandad med arabiska, avslutar Adnan.

Konserten börjar 20.00.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska stans bästa semla koras

Nybros konditorier med i tävlingen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:52, 18 januari, 2018

Nu ska stans bästa semla koras
Foto: Kim Ahlqvist

Vilken är stans bästa semla? I en tävling, gjord av Arla, kan nu svenska folket utse vilka caféer, konditorier och matbutiker som gör Sveriges bästa semlor.

I Nybro är det två konditorier som slåss om utmärkelsen stans bästa semla, både Priems konditori och Sandbergs konditori.

– Vi brukar vara med i den här tävlingen, men det är inget vi har anmält oss själva utan vi har automatiskt blivit med i tävlingen, säger Linn Wittenberg på Priems konditori och fortsätter.

– Det är roligt att vara med och kul att det händer något också.

Tävlingen pågår från den 8 januari till den 13 februari. Då utses vinnarna och de som fått flest röster av det svenska folket. De vinnande caféerna belönas med ett diplom som intygar att de serverar Stans bästa semla 2018.

Här kan du rösta på stans bästa semla 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter succérevyn – nu kommer de tillbaka

I mars anordnar gruppen en helt ny föreställning med Nybro-anknutet material.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:07, 12 januari, 2018

Efter succérevyn – nu kommer de tillbaka
Foto: Pressbild

Revyn Meningen med Nybro framförd av NybroTeatern blev en stor succé under fjolåret. Nu återvänder gruppen med en ny föreställning – Plötsligt i Nybro. 

Revyn väntas sättas upp och framföras den 23, 24 och 28 mars på Folkets Hus.

– Precis som tidigare revyer blir det en salig blandning av sketcher, musik och dans. Materialet är Nybro-anknutet men med allmänna ämnen som alla kan skratta åt, skriver NybroTeatern i ett pressmeddelande.

Inför årets revy har ensemblen utökats.

– I förra revyn medverkade Robin Sörbom, Rickard Johansson, Patrik Gräns, Thea Lundgren och Malin Byström. Samtliga är med även i år men får sällskap av Caroline Ekström från Kalmar, Ludvig Nyberg och Nybrobon Therés Nordström, skriver gruppen och fortsätter.

– Med en större ensemble och nyskrivna sketcher ser vi fram emot ännu en lyckad revy, avslutar NybroTeatern.

Biljettsläpp sker första februari via gruppens hemsida och på turistbyrån i Nybro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efterlängtade festen kommer tillbaka till Nybro

Den traditionsenliga cykelfesten kommer tillbaka till Nybro: "Riktigt kul att få till det ännu en gång dock".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:56, 9 januari, 2018

Förra året ställdes det populära evenemanget in då arrangörerna hade andra åtaganden att fokusera på. Inför i år är den traditionsenliga cykelfesten tillbaka för sjätte gången någonsin.

– Riktigt kul att få till det ännu en gång. Det är extra roligt att få koppla ihop Nybrobor som kanske annars inte heller hade träffats, säger Morgan Rydbrink, en av arrangörerna. 

Det är den ideella föreningen Round Table som står bakom evenemanget som kommer hållas den 5 maj. Eventet kan beskrivas som ett stort socialt engagemang och en form av ”speed-dating”.

Under kvällen äter man förrätt, varmrätt och efterrätt – tillsammans med tre till fyra olika par som man på förhand inte vet vilka de är. Den ena rätten tillagar man dock själv.

Alla deltagare träffas på en bestämd plats för en fördrink, där man får ett hemligt kuvert med karta och hålltider på. Deltagarna får sedan följa kartan som tar dem runt om i hela Nybro.

– Intresset för cykelfesten har förstås varierat lite mellan åren. Vi har haft mellan 100 till 250 deltagare med ungefär. I år hoppas vi att vi kan få med oss fler mellan 20-30 år samt 50+. Ju fler desto bättre blir det, säger Morgan och fortsätter.

 

 

– Cykelfesten är viktig för oss då det är vårt sätt att försöka ge något till bygden där vi finns. Att anordna en riktigt kul fest helt enkelt, avslutar han.

Kvällen avslutas med en gemensam efterfest.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succébandet uppträder på P3 Guld

De är speciellt utvalda för att få arenapubliken i gungning.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:16, 9 januari, 2018

Succébandet uppträder på P3 Guld
Foto: Arkiv

Den 20 januari är det dags för den stora musikgalan P3 Guld i Partille Arena. För att värma upp publiken inför direktsändningen har man bland annat rekryterat Grammis-nominerade Avantgardet.

De kommer att uppträda live i arenan innan själva galan drar gång tillsammans med Marlene.

LÄS MER: Avantgardet nominerade till Grammis

P3 Guld är en gala som direktsänds i P3 och SVT1 klockan 21.00 den 20 januari. Totalt delas nio priser ut och Silvana Imam, Kapten Röd, Molly Sandén, Lamix, Janice, Little Jinder, Jireel, Sarah Klang, HUMAN och Tove Styrke kommer alla att uppträda live. Programledare för kvällen är Tina Mehrafzoon och Adam Pålsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng