Nybrobekanting springer maraton – på Antarktis

Loppet är en del av ett välgörenhetsprojekt som ska ge fler barn chansen att fylla fem.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:32, 12 september, 2017

Nybrobekanting springer maraton – på Antarktis
Håkan och Andreas Jonsson ser fram emot att springa maratonet tillsammans. Foto: Linda LC Berntsson

Nybrobekantingen Håkan Jonsson med rötter i Madesjö och sonen Andreas Jonsson ska i höst ge sig av till Antarktis för att springa Antarctic Ice Marathon.

– Fast jag vill klargöra en grej. Andreas springer maraton, men jag tror att jag mer lufsar maraton. Jag springer mest maraton för uppleva omgivningarna, säger Håkan Jonsson.

Han gjorde sitt första maratonlopp år 2000. Då var det Stockholm Maraton som gällde, och anledningen var mest att han ville se om han skulle klara av att ta sig i mål. Samma år var Håkan Jonsson nämligen anmäld till Ironman, som avslutades med en maratonlöpning i Kalmar.

– Efter det vilade jag i sex år innan jag och Andreas åkte till Kina och sprang maraton på Kinesiska muren.

Det maratonet var också de första för Andreas Jonsson. Men från början var han inte intresserad av att ens ställa upp.

– Pappa ringde upp och frågade om jag ville vara med och springa maraton. Och det ville jag ju inte. Men då sa han att det var på Kinesiska muren, och då ville jag vara med, säger Andreas Jonsson.

Sedan dess har de även sprungit ett maraton tillsammans i Rom, och däremellan sprang Håkan Jonsson ett antal maratonlopp själv. I dag har han sprungit i sex av världens sju kontinenter, och i höst är målet att springa i den sjunde: Antarktis.

– Jag har aldrig varit lockad av att springa vanliga maraton, men tycker om när det är det där extra, säger Andreas Jonsson.

1adbcaf882b661fad8f48ee93037f106-e1495966973675-1024x515

Ett maraton på Antarktis kräver specialutrustning.                                             Foto: Privat

Och det kommande loppet är verkligen något extra. Det handlar inte ”bara” om att springa på Antarktis. Det största fokuset ligger på att få uppmärksamhet till välgörenhetsprojektet Låt fler fylla fem och på så sätt samla in mer pengar till det.

– Jag var nere och sprang ett lopp i Kapstaden 2015, och då såg jag nöden som de befann sig i utanför i kåkstäderna, säger Håkan Jonsson.

Han bestämde sig då för att han ville springa på Antarktis, men fick ett nej från sin fru. Men en dag när han var ute på löpträning fick han en idé.

– Om jag gör det här för att det är bra för någon annan, då kanske jag får tillåtelse. Och det fick jag.

Få nyheterna direkt till dig helt gratis – prenumerera på vårt nyhetsbrev!

De insamlade pengarna kommer gå till ”mentormammor” som är ute i kåkstäderna för att hjälpa till med information om hur de ska ta hand om sina barn.

– Det finns många som har det svårt i hela världen, men ska insamlingen ha effekt måste man hitta sin spets, säger Håkan Jonsson.

Den som vill kan följa Håkan och Anderas Jonssons resa på maraton-sydpolen.blogspot.se

Artikeln är skriven av 24halmstad.se 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bondmuseet lyfts som ett av 20 måste-besök i Sverige

På samma lista som Drottningsholms slott, Vasamuseet och Liseberg.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.19:06, 21 september, 2017

Bondmuseet lyfts som ett av 20 måste-besök i Sverige

Det är siten The Culture trip som har tagit fram en lista över 20 platser och sevärdheter som man måste besöka under en resa till Sverige.

Listan är skriven utan inbördes ordning, men Nybros James Bond Museum hamnar i gott sällskap tillsammans med bland annat Drottningsholms slott, Vasamuseet och Liseberg.

”Världens enda James Bond museum har en enorm samling av James Bond-samlingsobjekt, perfekt för vilket fan av 007 som helst. Alla bilar är där och när du är klar med att leka hemlig agent, kan du äta en bit i restaurangen.”, skriver siten om museet. 

Andra resmål i länet som är med på listan är Kalmar slott och Astrid Lindgrens värld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jordbruksverket bötfäller butik

En butik i centrala Nybro hade varor som inte var godkända av lagstiftningen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:57, 21 september, 2017

Jordbruksverket bötfäller butik
Foto: Wikicommons

Det var vi en kontroll från Jordbruksverkets växtkontrollenhet tidigare i våras som det konstaterades att en butik i centrala Nybro inte följde lagstiftningen korrekt.

Vid besöket hittade inspektören plastflaskor och metallburkar med konsumtionsfärdig dryck som inte var godkända i det retursystem som användas – vilket är ett krav för att få sälja i Sverige. Totalt handlade om 169 stycken flaskor och burkar som inte uppfyllde kraven.

I en skrivelse till Jordbruksverket har ägaren medgett att de inte kände till reglerna och har efter besöket returnerat varorna till grossisten.

Butiken har i och med det fått en miljösanktionsavgift på hela 5 000 kronor som de ska betala.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna

Valberedningen presenterade ett väntat namn på torsdagens presskonferens.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:32, 21 september, 2017

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna
Ulf Kristersson föreslås ta över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Foto: Bildbyrån

Efter Anna Kinberg Batras avgång för en månad sedan har Ulf Kristersson varit en av förhandsfavoriterna till att ta över uppdraget som partiledare för Moderaterna.

Vid en pressträff på torsdagen blev det officiellt att valberedningen föreslår honom till posten.

– Jag känner entusiasm inför uppgiften och stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Den 1 oktober ska partiet ha en extrastämma där man tar beslut om vem som blir ny partiledare. I dagsläget finns det ingen som utmanar Kristersson om att bli ny M-topp.

Elisabeth Svantesson har nämnts i spekulationerna men hon har uttalat sitt stöd för Ulf Kristersson. Inte heller tidigare partiledaren Carl Bildt är intresserad.

Ulf Kristersson har bland annat varit socialförsäkringsminister, socialborgarråd och ordförande för ungdomsförbundet MUF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föreningen vädjar efter hjälp: ”Inget nytt problem”

Bristen på att få engagerade samhällsbor runt idrottsföreningar är stor. Fotbollslaget S:t Sigfrids IF skickar frågan om hjälp vidare till alla Nybrobor: "Handlar inte om att finnas tillgänglig varje dag utan snarare kanske en till två gånger i veckan".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:15, 21 september, 2017

Föreningen vädjar efter hjälp: ”Inget nytt problem”
Anders Jansson. Foto: Arkiv

Han lämnade sin ordförandepost i föreningen så sent som i våras. Trots det kan Anders Jansson inte sluta engagera sig i klubben som han älskar mest, nämligen fotbollslaget S:t Sigfrids IF. 

Som många andra fotbollsföreningar runt om i kommunen är S:t Sigfrids IF i behov av nya eldsjälar – något föreningen nu söker.

– Det här är inget nytt problem för oss eller någon av klubbarna i kommunen. Vi har eldsjälar som har börjat komma till åren och vi behöver nya som kan tänkas sig att hjälpa till, säger Anders och fortsätter.

– Det handlar inte om att finnas tillgänglig varje dag utan snarare kanske en till två gånger i veckan. Det kan handla om att klippa gräset, tvätta och hjälpa till runt föreningen. Ju fler som är intresserade desto mindre ideellt jobb blir det.

Varför tror du att det här problemet uppstår?

– Det är så att dem intresserade personerna kommer inte ner självmant till idrottsföreningarna och anmäler ett intresse utan vi får jaga efter nya eldsjälar. Vi från föreningarna behöver också göra vårt jobb och ställa frågan till alla samhällsbor om de kan tänka sig att hjälpa till, säger Anders.

Bristen av ideella samhällsbor i idrottsföreningar kan i slutändan leda till att engagemanget för föreningen dör ut.

– Alla idrottsföreningar och inte bara S:t Sigfrid behöver personer som engagerar sig runt föreningen för att man ska få det att fungera. Man behöver inte vara någon expert inom fotboll för att ställa upp utan man kan likväl vara nybörjare. Det blir en social tillvaro i slutända, avslutar Anders Jansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kährs får ny finansdirektör från Kalmar

Peter Ericsson, så heter Kährs Group nya finansdirektör.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.10:28, 21 september, 2017

Kährs får ny finansdirektör från Kalmar
Foto: Arkiv

Kalmarbon Peter Ericsson har utnämnts till ny finansdirektör för Nybroföretaget Kährs Group. Han var tidigare Communication and Compliance Director men tar nu över som finansdirektör med start den 1 september.

– Jag är glad över att kunna utse Peter Ericsson till CFO. Hans erfarenhet genom tidigare ledande befattningar inom koncernen kommer att vara en tillgång i vår fortsatta utveckling av Kährs Group, säger Christer Persson, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Ericsson har tidigare arbetat hos Alecta Investment Management och KPMG men är sedan 2007 medlem i Kährs koncernledning. Han ersätter Torbjörn Clementz som lämnar företaget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng