Nybrobekanting springer maraton – på Antarktis | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Nybrobekanting springer maraton – på Antarktis

Loppet är en del av ett välgörenhetsprojekt som ska ge fler barn chansen att fylla fem.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:32, 12 september, 2017

Nybrobekanting springer maraton – på Antarktis
Håkan och Andreas Jonsson ser fram emot att springa maratonet tillsammans. Foto: Linda LC Berntsson

Nybrobekantingen Håkan Jonsson med rötter i Madesjö och sonen Andreas Jonsson ska i höst ge sig av till Antarktis för att springa Antarctic Ice Marathon.

– Fast jag vill klargöra en grej. Andreas springer maraton, men jag tror att jag mer lufsar maraton. Jag springer mest maraton för uppleva omgivningarna, säger Håkan Jonsson.

Han gjorde sitt första maratonlopp år 2000. Då var det Stockholm Maraton som gällde, och anledningen var mest att han ville se om han skulle klara av att ta sig i mål. Samma år var Håkan Jonsson nämligen anmäld till Ironman, som avslutades med en maratonlöpning i Kalmar.

– Efter det vilade jag i sex år innan jag och Andreas åkte till Kina och sprang maraton på Kinesiska muren.

Det maratonet var också de första för Andreas Jonsson. Men från början var han inte intresserad av att ens ställa upp.

– Pappa ringde upp och frågade om jag ville vara med och springa maraton. Och det ville jag ju inte. Men då sa han att det var på Kinesiska muren, och då ville jag vara med, säger Andreas Jonsson.

Sedan dess har de även sprungit ett maraton tillsammans i Rom, och däremellan sprang Håkan Jonsson ett antal maratonlopp själv. I dag har han sprungit i sex av världens sju kontinenter, och i höst är målet att springa i den sjunde: Antarktis.

– Jag har aldrig varit lockad av att springa vanliga maraton, men tycker om när det är det där extra, säger Andreas Jonsson.

1adbcaf882b661fad8f48ee93037f106-e1495966973675-1024x515

Ett maraton på Antarktis kräver specialutrustning.                                             Foto: Privat

Och det kommande loppet är verkligen något extra. Det handlar inte ”bara” om att springa på Antarktis. Det största fokuset ligger på att få uppmärksamhet till välgörenhetsprojektet Låt fler fylla fem och på så sätt samla in mer pengar till det.

– Jag var nere och sprang ett lopp i Kapstaden 2015, och då såg jag nöden som de befann sig i utanför i kåkstäderna, säger Håkan Jonsson.

Han bestämde sig då för att han ville springa på Antarktis, men fick ett nej från sin fru. Men en dag när han var ute på löpträning fick han en idé.

– Om jag gör det här för att det är bra för någon annan, då kanske jag får tillåtelse. Och det fick jag.

Få nyheterna direkt till dig helt gratis – prenumerera på vårt nyhetsbrev!

De insamlade pengarna kommer gå till ”mentormammor” som är ute i kåkstäderna för att hjälpa till med information om hur de ska ta hand om sina barn.

– Det finns många som har det svårt i hela världen, men ska insamlingen ha effekt måste man hitta sin spets, säger Håkan Jonsson.

Den som vill kan följa Håkan och Anderas Jonssons resa på maraton-sydpolen.blogspot.se

Artikeln är skriven av 24halmstad.se 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Raggarfesten kommer till Nybro – här är banden som spelar

Rockabilly-festen intar Kristallen.

Faton Pasho

Kl.12:12, 25 april, 2018

Raggarfesten kommer till Nybro – här är banden som spelar
Foto: Faton Pasho

Sedan några år tillbaka slutade Södermöre raggarklubb att anordna en organiserad cruising i Nybro. Trots det har cruisingen fortsatt i stan och varit väldigt populär bland stadens invånare.

Nu ordnar Nybro Vikings en Rockabilly-fest på Kulturhuset Kristallen i samband med cruisingen den 28 april.

– Som vanligt kommer det garanterat åka mängder med fina bilar runt i Nybro Centrum och bli den publikfest det brukar vara under dagen och kvällen, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Banden som kommer spela under raggarfesten är The Southbounds och John Bull Gang. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener

Enligt företaget beror felet på den mänskliga faktorn.

Michaela Ekström

Kl.07:44, 25 april, 2018

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener
Foto: Hsing Wei/Flickr

Scan återkallar ett parti grillbacon sweet chili och ingefära med tillverkningsdatum 11 april 2018 och bäst-före-datum 26 maj 2018.

Anledningen till återkallelsen är att det vid en kontroll av produkten upptäcktes den kan innehålla spår av senap och laktos. Enligt ett pressmeddelande från Scan beror detta på ett mänskligt misstag, då det vid ett enskilt tillfälle varit brister i rengöringen efter allergener.

De konsumenter som har köpt det aktuella partiet av produkten kan kontakta Scans konsumentkontakt Matforum.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp

Landstingets granskning visar att över tolv miljoner kronor ska betalas tillbaka.

Andreas Norinder

Kl.12:18, 24 april, 2018

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp
Foto: Genre/Pixabay

I november förra året anmälde landstinget i Kalmar län fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken var allvarliga brister i journalföringen.

Detta upptäcktes vid en genomgång av samtliga 25 privata fysioterapeuter som har avtal med landstinget enligt nationell taxa.

LÄS MER: Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

En extern granskning visade att en stor mängd rapporterade besök, som fysioterapeuterna begärt ersättning för, inte fanns med i patienternas journaler.

Genomgången ledde till att ytterligare en fysioterapeut anmäldes. Landstinget kommer nu att kräva tillbaka drygt 12,6 miljoner kronor från de fem fysioterapeuterna.

– Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid Landstinget i ett pressmeddelande.

Journalbristerna anses vara väldigt omfattande. I det mest extrema fallet var bara 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder med i journalen.

I de övriga fallen ligger andelen journalförda besök på mellan 16 till 60 procent.

Landstinget bedömer att nio av 25 fysioterapeuter är godkända efter granskningen. Förutom de fem som anses ha allvarliga brister anses de övriga elva ha ”påvisat brister”.

Förutom de 12,6 miljonerna kommer landstinget ha begära mindre återkrav från ytterligare fem fysioterapeuter. Resterande sex som uppvisat brister har nu en viss tid på sig att korrigera bristerna.

–  Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut, säger Sofia Hartz.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningstjänst kallades till sågverk

Motor överhettades.

Klara Alvunger

Kl.17:06, 23 april, 2018

Räddningstjänst kallades till sågverk
Foto: Axel Brantemo.

SOS fick ett inringt larm vid 17-tiden om att det brann i ett bullerhus på Kährs sågverk. Räddningstjänsten åkte till platsen med tre enheter för att undersöka läget.

– När vi kom dit kunde vi konstatera att det hade brunnit men att en sprinkler  utlösts och släckt den. Vi undersökte så att det inte blivit en spridning i ventilationssystemen men det hade det inte, säger Per Persson som är räddningsledare vid Räddningstjänsten Nybro.

Orsaken tros vara en motor som har blivit överhettad. Efter ett räddningsarbete på cirka 30 minuter gjordes en kontroll och sedan överlämnades det återstående arbetet till personalen på sågverket.

– Det är mycket damm och spån men ingen har skadats, utan man hade själva utrymt byggnaden, uppger Per Persson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng