”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”

Frågorna är många för familjen Iwais efter drunkningsolyckan i torsdags: "Saif var en glad kille – det är en stor förlust för oss, en ren tragedi".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:17, 27 augusti, 2017

”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”
Foto: Karl-Oskar Karlsson

– I tre dagar har vi hört hur Saif befinner sig i vattnet och skriker efter hjälp. Man vill så gärna hjälpa honom ur den situationen men vi kan inte. Det är fruktansvärt, säger Adib Iwais, storebror till den omkomne Saif.

Det är en dämpad, sorgsen och tom stämning i familjens lägenhet på Doktor Sandbergs gata efter den tragiska händelsen i torsdags, där 17-årige gymnasieeleven Saif Iwais omkom efter en drunkningsolycka.

LÄS MER: Höll tyst minut vid Linneasjön

Det var i samband med den årliga skattjakten som Saif och alla andra gymnasieelever tog sig ann uppgifter för att samla poäng. Ett utav uppdragen på den långa listan var att simma över Linnéasjön. Den 17-årige Saif Iwais kom halvvägs när han började ropa efter hjälp och försvann under vattnet.

En utav klasskamraterna hoppade i för att rädda livet på Saif men hann inte fram i tid innan han hade försvunnit.

I vardagsrummet har familjemedlemmarna samlats när 24Nybro kommer dit. Frågorna är många för familjen men svaren noll.

– Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död, säger pappa Ibrahim och fortsätter.

– Vi är besvikna och frustrerade över det inträffade. Ingen vill ta på sig ansvaret för att vår son inte lever i dag.

Larmet till SOS-alarm inkom 16.31 på torsdagseftermiddagen och det dröjde inte många minuter innan samhällets styrkor i form av räddningstjänsten hade mobiliserat sig för att leta efter den 17-årige pojken.

Räddningshelikopter, dykare, vattenskotrar och ett flertal båtar var ute på den 210 meter långa sjön för att hitta Saif Iwais. Det tog nästan tre timmar innan man hittade den livlöse pojken.

– Polisen kom till oss en timme efter att SOS-alarm fått larmet och förklarade att Saif hade drunknat. Mina föräldrar vägrade tro på det eftersom de visste att Saif var i skolan. De hade ingen aning om att det pågick en skolaktivitet, säger Adib och fortsätter.

– Vi var så säkra på att Saif var i skolan, så vi trodde inte på polisen till en början. Våra föräldrar hade ju varken fått någon information om skolaktiviteten eller att det fanns uppdrag där eleverna skulle simma. Därför blev vi chockade när polisen plingade på.

Ni visste alltså inte om att skattjakten pågick?

– Nej, hade vi fått information om det några dagar innan av skolan så hade vi varit mer medvetna om att det. Vi trodde hela tiden att han var i skolan. Så vi visste ingenting, säger Adib och fortsätter.

– Den stora frågan är hur en sådan tävling kan ske utan beredskap? Vilka säkerhetsåtgärder hade skolan vidtagit? Kunde han har räddats om någon idrottslärare eller lärare fanns på plats? Som förälder har man tillsynsansvar över sina barn. När barnen överlämnas till skola tar personalen/skolan över tillsynsansvaret. Frågan är vem som hade ansvar över Saif den dagen? Jag vet inte om jag kan lite på skolan längre. Jag vågar knappt lämna mina barn till skolan, för vem vet vad som händer.

Familjen Iwais frågor är som sagt många och besvikelsen stor. Allra störst på skolan och deras agerande.

– Skolan vägrar ta ansvar för det som har hänt. De var hemma hos oss efter händelsen och kunde inte ta på sig ansvaret. Det kändes som att de ville lägga all skuld på Saif. Hur kan man ens göra det? Någon måste ha godkänt uppdragen. Detta hände på skoltid och något som skolan hade godkänt. Han ropade på hjälp och det fanns ingen där som kunde rädda honom. Det är helt oansvarigt och oacceptabelt från skolans sida. Vi är väldigt besvikna, säger Adib.

Saif Iwais lämnade tillsammans med sina föräldrar Gaza och kom till Sverige 2012. Familjen gav upp allt de hade i hemlandet för att ge deras yngsta son ett bättre liv.

– Vi offrade allt, lämnade vårt hemland för att ge Saif ett bättre liv. Han var alltid glad, hade stora ambitioner och en framtid. Han gillade människor, skolan och spela fotboll. Dessutom hade han ett öga för snygga kläder. Han gillade livet helt enkelt. Så detta är en stor förlust för oss, en ren tragedi, avslutar Adib.

Det som skulle bli en rolig dag med gemenskap och glädje, slutade i tragedi och sorg när 17-årige Saif Iwais drunknade vid Linnéasjön, en vecka innan hans 18-års dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OLYCKA

Ambulans i krock med vildsvin

Strax efter 00.30 natten till tisdagen fick SOS Alarm ett larm om en singelolycka.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.00:41, 21 november, 2017

Ambulans i krock med vildsvin
Foto: Flickr/Emma Uddesson

Det var strax efter 00.30 natten till tisdagen som ett larm inkom till SOS Alarm om en singelolycka på länsväg 120 mellan Nybro och Emmaboda.

Enligt larmet ska det vara en ambulans som har krockat med ett vildsvin.

Det är i skrivande stund oklart hur stor skadan är.

Texten uppdateras. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efterfrågan fick duon att starta eget i Nybro

Nybros egen klinik för smådjur står nu klar: "Nyttigt med konkurrens".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:01, 20 november, 2017

Efterfrågan fick duon att starta eget i Nybro
Foto: Faton Pasho

På måndagen slog Nybros nya smådjursklinik upp portarna på Snickaregatan 1 i Nybro.

Bakom namnet, Djurkliniken Små Tassar, hittar vi duon Anna Larsson och Debbie Kuijvenhoven med näst intill 30 års erfarenhet som veterinärer och djurskötare på Kalmar Djursjukhus.

– Vi har 25 till 30 års erfarenhet av att jobba som veterinärer på Kalmar Djursjukhus och kände för att öppna eget, säger Debbie Kuijvenhoven.

I de fräscha lokalerna på Snickaregatan har de mesta gjorts i ordningen och duon tar redan från och med måndag in bokningar.

– Vi vill göra det mer personligt och kände att Nybro var en lagom stor stad där vi såg ett behov. Tidigare fanns det en aktör på marknaden och nu är vi två. Konkurrens är alltid nyttigt, säger Anna Larsson.

Varför blev det just Nybro?
– Vi har sett att det finns en efterfrågan här och när vi hittade en bra lokal, som vi kan växa i, så beslutade vi oss att köra, säger Anna.

Djurkliniken Små Tassar är tänkt att rikta sig till hundar, katter men även marsvin, kanin och hamstrar.

– Vi vill ha en bra klinik framförallt som är både trygg och trevlig. Vi ska erbjuda kvalitativ djurvård med bra priser, avslutar Debbie.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utan internet i flera veckor – nu rasar Nybrofamiljen

De har varit utan tv och internet i över en månads tid.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:05, 20 november, 2017

Utan internet i flera veckor – nu rasar Nybrofamiljen
Kristin och Conny Lennartsson har varit utan TV och internet i en månads tid. Foto: Faton Pasho

Krånglet hemma hos familjen Lennartsson började för drygt en månad sedan. Varken TV:n eller internetuppkopplingen har fungerat sedan dess.

Trots ett antal försök att ringa Viasats kundtjänst har Nybrofamiljen inte fått någon hjälp.

– Vi anmälde felet den 22 oktober där varken internet eller tv fungerar. Det enda vi har fått till svars från Viasat är att sökning pågår, säger Kristin Lennartsson och fortsätter.

– Vi har frågat om de kan skicka en tekniker hit men ingenting händer. De verkar dribbla bort felet varje gång.

Familjen har sedan den 22 oktober tvingats byta box, pratat med ett antal tekniker och skickats fram och tillbaka trots att felet kvarstått. Nu rasar familjen Lennartsson över teleoperatörens hantering.

– Det känns jäkla jobbigt det här. De varken lyssnar på oss eller gör någonting åt det. Man blir lite deprimerad när man inte kan vara på nätet. Man känner sig utanför och mår inte så bra utav det, säger Kristin och fortsätter.

– Det känns väldigt ledsamt och tråkigt. Vi fick åka över till några vänner för att ens kunna se fotbollen mellan Sverige och Italien. Vi kan inte betala några räkningar då vi inte har något internet så problemen är stora. Vi vet inte vad vi ska göra mer för att få de att lyssna, avslutar hon.

24Nybro har kontaktat Viasat – som säger att de ska kolla upp det och återkomma i ärendet. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det

Snart kommer decimetervis med snö.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:56, 20 november, 2017

Brutalt snöoväder på ingång – då kommer det
Foto: Creative Commons

I helgen drabbades stora delar av Sverige av minusgrader och på många platser kom snöfall. Kylan har hängt kvar i luften och på onsdagsmorgonen väntas vädret bli värre. Men därefter kommer det att ske en brutal vändning, rapporterar Expressen.

På onsdag kommer ett djupt lågtryck från Irland som innebär att det blir stora mängder snö över Götaland.

– Det kan bli en decimeter, men snön övergår i regn och sedan blir det plusgrader långt upp över landet, uppger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm till tidningen.

När snön smälter tros det kunna bli halt på vägarna och vädervarningar väntas komma närmare onsdagen.

– Det kan vara en besvärlig morgon i trafiken och rejält med snö. Framför allt när vi kommer upp i höglänt terräng, men även vid Västkusten till att börja med, säger Johan Groth.

Under eftermiddagen och kvällen kan det bli upp emot tio grader varmt i vissa delar av Götaland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjänsteman trött på cykelstölder i Nybro

Fått tre låsta cyklar stulna på mindre än två år.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:59, 20 november, 2017

Tjänsteman trött på cykelstölder i Nybro
Foto: Hanna Thulin

På fredagskvällen satte sig idrottsenhetens chef i Kalmar kommun, Per-Ola Johansson från Nybro ner och skrev till Nybro kommun efter att ha fått sin cykel stulen.

På mindre än två år har familjen Johansson fått tre låsta cyklar stulna vid Järnvägsstationen i Nybro. I en skrivelse till kommunen vill han nu att kommunen agerar i frågan.

– Jag jobbar i Kalmar kommun och vad jag hör därifrån, så är stulna cyklar inte alls samma problem runt Järnvägsstationen. Något måste göras. Detta är verkligen ingen bra reklam för Nybro kommun, skriver han i en skrivelse till kommunen.

Cykelstölderna vid stationen kan enligt Johansson hämma kollektivtrafiken.

– Det stimulerar inte direkt medborgarna att cykla till Järnvägsstationen och att därifrån åka kollektivtrafik, skriver han.

Nu vill ha att kommunen ordnar med övervakning på området. 

– Sätt upp övervakningskameror, ställ krav på polisen är mina förslag. Det verkar ju vara en enorm överrepresentation av cykel-tjuvar i vår kommun, jämfört med andra kommuner, skriver han och fortsätter.

– Jag är riktigt irriterad över att man inte vet om cykeln är kvar eller inte, när man kommer hem till Nybro från jobbet i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng