”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”

Frågorna är många för familjen Iwais efter drunkningsolyckan i torsdags: "Saif var en glad kille – det är en stor förlust för oss, en ren tragedi".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:17, 27 augusti, 2017

”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”
Foto: Karl-Oskar Karlsson

– I tre dagar har vi hört hur Saif befinner sig i vattnet och skriker efter hjälp. Man vill så gärna hjälpa honom ur den situationen men vi kan inte. Det är fruktansvärt, säger Adib Iwais, storebror till den omkomne Saif.

Det är en dämpad, sorgsen och tom stämning i familjens lägenhet på Doktor Sandbergs gata efter den tragiska händelsen i torsdags, där 17-årige gymnasieeleven Saif Iwais omkom efter en drunkningsolycka.

Det var i samband med den årliga skattjakten som Saif och alla andra gymnasieelever tog sig ann uppgifter för att samla poäng. Ett utav uppdragen på den långa listan var att simma över Linnéasjön. Den 17-årige Saif Iwais kom halvvägs när han började ropa efter hjälp och försvann under vattnet.

En utav klasskamraterna hoppade i för att rädda livet på Saif men hann inte fram i tid innan han hade försvunnit.

I vardagsrummet har familjemedlemmarna samlats när 24Nybro kommer dit. Frågorna är många för familjen men svaren noll.

– Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död, säger pappa Ibrahim och fortsätter.

– Vi är besvikna och frustrerade över det inträffade. Ingen vill ta på sig ansvaret för att vår son inte lever i dag.

Larmet till SOS-alarm inkom 16.31 på torsdagseftermiddagen och det dröjde inte många minuter innan samhällets styrkor i form av räddningstjänsten hade mobiliserat sig för att leta efter den 17-årige pojken.

Räddningshelikopter, dykare, vattenskotrar och ett flertal båtar var ute på den 210 meter långa sjön för att hitta Saif Iwais. Det tog nästan tre timmar innan man hittade den livlöse pojken.

– Polisen kom till oss en timme efter att SOS-alarm fått larmet och förklarade att Saif hade drunknat. Mina föräldrar vägrade tro på det eftersom de visste att Saif var i skolan. De hade ingen aning om att det pågick en skolaktivitet, säger Adib och fortsätter.

– Vi var så säkra på att Saif var i skolan, så vi trodde inte på polisen till en början. Våra föräldrar hade ju varken fått någon information om skolaktiviteten eller att det fanns uppdrag där eleverna skulle simma. Därför blev vi chockade när polisen plingade på.

Ni visste alltså inte om att skattjakten pågick?

– Nej, hade vi fått information om det några dagar innan av skolan så hade vi varit mer medvetna om att det. Vi trodde hela tiden att han var i skolan. Så vi visste ingenting, säger Adib och fortsätter.

– Den stora frågan är hur en sådan tävling kan ske utan beredskap? Vilka säkerhetsåtgärder hade skolan vidtagit? Kunde han har räddats om någon idrottslärare eller lärare fanns på plats? Som förälder har man tillsynsansvar över sina barn. När barnen överlämnas till skola tar personalen/skolan över tillsynsansvaret. Frågan är vem som hade ansvar över Saif den dagen? Jag vet inte om jag kan lite på skolan längre. Jag vågar knappt lämna mina barn till skolan, för vem vet vad som händer.

Familjen Iwais frågor är som sagt många och besvikelsen stor. Allra störst på skolan och deras agerande.

– Skolan vägrar ta ansvar för det som har hänt. De var hemma hos oss efter händelsen och kunde inte ta på sig ansvaret. Det kändes som att de ville lägga all skuld på Saif. Hur kan man ens göra det? Någon måste ha godkänt uppdragen. Detta hände på skoltid och något som skolan hade godkänt. Han ropade på hjälp och det fanns ingen där som kunde rädda honom. Det är helt oansvarigt och oacceptabelt från skolans sida. Vi är väldigt besvikna, säger Adib.

Saif Iwais lämnade tillsammans med sina föräldrar Gaza och kom till Sverige 2012. Familjen gav upp allt de hade i hemlandet för att ge deras yngsta son ett bättre liv.

– Vi offrade allt, lämnade vårt hemland för att ge Saif ett bättre liv. Han var alltid glad, hade stora ambitioner och en framtid. Han gillade människor, skolan och spela fotboll. Dessutom hade han ett öga för snygga kläder. Han gillade livet helt enkelt. Så detta är en stor förlust för oss, en ren tragedi, avslutar Adib.

Det som skulle bli en rolig dag med gemenskap och glädje, slutade i tragedi och sorg när 17-årige Saif Iwais drunknade vid Linnéasjön, en vecka innan hans 18-års dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bondmuseet lyfts som ett av 20 måste-besök i Sverige

På samma lista som Drottningsholms slott, Vasamuseet och Liseberg.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.19:06, 21 september, 2017

Bondmuseet lyfts som ett av 20 måste-besök i Sverige

Det är siten The Culture trip som har tagit fram en lista över 20 platser och sevärdheter som man måste besöka under en resa till Sverige.

Listan är skriven utan inbördes ordning, men Nybros James Bond Museum hamnar i gott sällskap tillsammans med bland annat Drottningsholms slott, Vasamuseet och Liseberg.

”Världens enda James Bond museum har en enorm samling av James Bond-samlingsobjekt, perfekt för vilket fan av 007 som helst. Alla bilar är där och när du är klar med att leka hemlig agent, kan du äta en bit i restaurangen.”, skriver siten om museet. 

Andra resmål i länet som är med på listan är Kalmar slott och Astrid Lindgrens värld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jordbruksverket bötfäller butik

En butik i centrala Nybro hade varor som inte var godkända av lagstiftningen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:57, 21 september, 2017

Jordbruksverket bötfäller butik
Foto: Wikicommons

Det var vi en kontroll från Jordbruksverkets växtkontrollenhet tidigare i våras som det konstaterades att en butik i centrala Nybro inte följde lagstiftningen korrekt.

Vid besöket hittade inspektören plastflaskor och metallburkar med konsumtionsfärdig dryck som inte var godkända i det retursystem som användas – vilket är ett krav för att få sälja i Sverige. Totalt handlade om 169 stycken flaskor och burkar som inte uppfyllde kraven.

I en skrivelse till Jordbruksverket har ägaren medgett att de inte kände till reglerna och har efter besöket returnerat varorna till grossisten.

Butiken har i och med det fått en miljösanktionsavgift på hela 5 000 kronor som de ska betala.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna

Valberedningen presenterade ett väntat namn på torsdagens presskonferens.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:32, 21 september, 2017

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna
Ulf Kristersson föreslås ta över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Foto: Bildbyrån

Efter Anna Kinberg Batras avgång för en månad sedan har Ulf Kristersson varit en av förhandsfavoriterna till att ta över uppdraget som partiledare för Moderaterna.

Vid en pressträff på torsdagen blev det officiellt att valberedningen föreslår honom till posten.

– Jag känner entusiasm inför uppgiften och stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Den 1 oktober ska partiet ha en extrastämma där man tar beslut om vem som blir ny partiledare. I dagsläget finns det ingen som utmanar Kristersson om att bli ny M-topp.

Elisabeth Svantesson har nämnts i spekulationerna men hon har uttalat sitt stöd för Ulf Kristersson. Inte heller tidigare partiledaren Carl Bildt är intresserad.

Ulf Kristersson har bland annat varit socialförsäkringsminister, socialborgarråd och ordförande för ungdomsförbundet MUF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föreningen vädjar efter hjälp: ”Inget nytt problem”

Bristen på att få engagerade samhällsbor runt idrottsföreningar är stor. Fotbollslaget S:t Sigfrids IF skickar frågan om hjälp vidare till alla Nybrobor: "Handlar inte om att finnas tillgänglig varje dag utan snarare kanske en till två gånger i veckan".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:15, 21 september, 2017

Föreningen vädjar efter hjälp: ”Inget nytt problem”
Anders Jansson. Foto: Arkiv

Han lämnade sin ordförandepost i föreningen så sent som i våras. Trots det kan Anders Jansson inte sluta engagera sig i klubben som han älskar mest, nämligen fotbollslaget S:t Sigfrids IF. 

Som många andra fotbollsföreningar runt om i kommunen är S:t Sigfrids IF i behov av nya eldsjälar – något föreningen nu söker.

– Det här är inget nytt problem för oss eller någon av klubbarna i kommunen. Vi har eldsjälar som har börjat komma till åren och vi behöver nya som kan tänkas sig att hjälpa till, säger Anders och fortsätter.

– Det handlar inte om att finnas tillgänglig varje dag utan snarare kanske en till två gånger i veckan. Det kan handla om att klippa gräset, tvätta och hjälpa till runt föreningen. Ju fler som är intresserade desto mindre ideellt jobb blir det.

Varför tror du att det här problemet uppstår?

– Det är så att dem intresserade personerna kommer inte ner självmant till idrottsföreningarna och anmäler ett intresse utan vi får jaga efter nya eldsjälar. Vi från föreningarna behöver också göra vårt jobb och ställa frågan till alla samhällsbor om de kan tänka sig att hjälpa till, säger Anders.

Bristen av ideella samhällsbor i idrottsföreningar kan i slutändan leda till att engagemanget för föreningen dör ut.

– Alla idrottsföreningar och inte bara S:t Sigfrid behöver personer som engagerar sig runt föreningen för att man ska få det att fungera. Man behöver inte vara någon expert inom fotboll för att ställa upp utan man kan likväl vara nybörjare. Det blir en social tillvaro i slutända, avslutar Anders Jansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kährs får ny finansdirektör från Kalmar

Peter Ericsson, så heter Kährs Group nya finansdirektör.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.10:28, 21 september, 2017

Kährs får ny finansdirektör från Kalmar
Foto: Arkiv

Kalmarbon Peter Ericsson har utnämnts till ny finansdirektör för Nybroföretaget Kährs Group. Han var tidigare Communication and Compliance Director men tar nu över som finansdirektör med start den 1 september.

– Jag är glad över att kunna utse Peter Ericsson till CFO. Hans erfarenhet genom tidigare ledande befattningar inom koncernen kommer att vara en tillgång i vår fortsatta utveckling av Kährs Group, säger Christer Persson, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Ericsson har tidigare arbetat hos Alecta Investment Management och KPMG men är sedan 2007 medlem i Kährs koncernledning. Han ersätter Torbjörn Clementz som lämnar företaget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng