”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död” | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”

Frågorna är många för familjen Iwais efter drunkningsolyckan i torsdags: "Saif var en glad kille – det är en stor förlust för oss, en ren tragedi".

Faton Pasho

Kl.16:17, 27 augusti, 2017

”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”
Foto: Karl-Oskar Karlsson

– I tre dagar har vi hört hur Saif befinner sig i vattnet och skriker efter hjälp. Man vill så gärna hjälpa honom ur den situationen men vi kan inte. Det är fruktansvärt, säger Adib Iwais, storebror till den omkomne Saif.

Det är en dämpad, sorgsen och tom stämning i familjens lägenhet på Doktor Sandbergs gata efter den tragiska händelsen i torsdags, där 17-årige gymnasieeleven Saif Iwais omkom efter en drunkningsolycka.

LÄS MER: Höll tyst minut vid Linneasjön

Det var i samband med den årliga skattjakten som Saif och alla andra gymnasieelever tog sig ann uppgifter för att samla poäng. Ett utav uppdragen på den långa listan var att simma över Linnéasjön. Den 17-årige Saif Iwais kom halvvägs när han började ropa efter hjälp och försvann under vattnet.

En utav klasskamraterna hoppade i för att rädda livet på Saif men hann inte fram i tid innan han hade försvunnit.

I vardagsrummet har familjemedlemmarna samlats när 24Nybro kommer dit. Frågorna är många för familjen men svaren noll.

– Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död, säger pappa Ibrahim och fortsätter.

– Vi är besvikna och frustrerade över det inträffade. Ingen vill ta på sig ansvaret för att vår son inte lever i dag.

Larmet till SOS-alarm inkom 16.31 på torsdagseftermiddagen och det dröjde inte många minuter innan samhällets styrkor i form av räddningstjänsten hade mobiliserat sig för att leta efter den 17-årige pojken.

Räddningshelikopter, dykare, vattenskotrar och ett flertal båtar var ute på den 210 meter långa sjön för att hitta Saif Iwais. Det tog nästan tre timmar innan man hittade den livlöse pojken.

– Polisen kom till oss en timme efter att SOS-alarm fått larmet och förklarade att Saif hade drunknat. Mina föräldrar vägrade tro på det eftersom de visste att Saif var i skolan. De hade ingen aning om att det pågick en skolaktivitet, säger Adib och fortsätter.

– Vi var så säkra på att Saif var i skolan, så vi trodde inte på polisen till en början. Våra föräldrar hade ju varken fått någon information om skolaktiviteten eller att det fanns uppdrag där eleverna skulle simma. Därför blev vi chockade när polisen plingade på.

Ni visste alltså inte om att skattjakten pågick?

– Nej, hade vi fått information om det några dagar innan av skolan så hade vi varit mer medvetna om att det. Vi trodde hela tiden att han var i skolan. Så vi visste ingenting, säger Adib och fortsätter.

– Den stora frågan är hur en sådan tävling kan ske utan beredskap? Vilka säkerhetsåtgärder hade skolan vidtagit? Kunde han har räddats om någon idrottslärare eller lärare fanns på plats? Som förälder har man tillsynsansvar över sina barn. När barnen överlämnas till skola tar personalen/skolan över tillsynsansvaret. Frågan är vem som hade ansvar över Saif den dagen? Jag vet inte om jag kan lite på skolan längre. Jag vågar knappt lämna mina barn till skolan, för vem vet vad som händer.

Familjen Iwais frågor är som sagt många och besvikelsen stor. Allra störst på skolan och deras agerande.

– Skolan vägrar ta ansvar för det som har hänt. De var hemma hos oss efter händelsen och kunde inte ta på sig ansvaret. Det kändes som att de ville lägga all skuld på Saif. Hur kan man ens göra det? Någon måste ha godkänt uppdragen. Detta hände på skoltid och något som skolan hade godkänt. Han ropade på hjälp och det fanns ingen där som kunde rädda honom. Det är helt oansvarigt och oacceptabelt från skolans sida. Vi är väldigt besvikna, säger Adib.

Saif Iwais lämnade tillsammans med sina föräldrar Gaza och kom till Sverige 2012. Familjen gav upp allt de hade i hemlandet för att ge deras yngsta son ett bättre liv.

– Vi offrade allt, lämnade vårt hemland för att ge Saif ett bättre liv. Han var alltid glad, hade stora ambitioner och en framtid. Han gillade människor, skolan och spela fotboll. Dessutom hade han ett öga för snygga kläder. Han gillade livet helt enkelt. Så detta är en stor förlust för oss, en ren tragedi, avslutar Adib.

Det som skulle bli en rolig dag med gemenskap och glädje, slutade i tragedi och sorg när 17-årige Saif Iwais drunknade vid Linnéasjön, en vecka innan hans 18-års dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter branden i Nybro – 70 personer utan boende

Erbjuds boende på hotell i Kalmar

Mattis Andersson

Kl.16:43, 26 maj, 2018

Efter branden i Nybro – 70 personer utan boende
Foto: Läsarbild

Natten mot lördagen bröt en stor brand ut på Dahlborgsgatan i Nybro. Det var ett sjuvåningshus som helt fick evakueras. Fyra personer fördes till sjukhus medan de andra boende fick en samlingslokal att vistas i.

Nu står det klart att hela 70 personer inte kommer att kunna bo i sina hem i natt.

– Från klockan 15 har de boende fått kolla i sina lägenheter och hämta det nödvändigaste. De har blivit erbjuda att bo på hotell i Kalmar, säger Staffan Mattsson vid räddningstjänsten i Nybro.

Ett saneringsbolag har redan börjat på området men räddningstjänsten kommer att ha bemannat minst till klockan 23 ikväll.

– Eventuellt kan vi få vara kvar över natten. Det är glöd kvar och vi vill inte riskera att det ska ta sig igen, säger Staffan Mattsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

 

Klockan 16:30 ska Swish fungera som vanligt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil körde in i stolpar vid McDonalds

(Uppdaterad 19.42) En trafikolycka inträffade i Nybro på onsdagskvällen.

Mattis Andersson

Kl.18:33, 23 maj, 2018

Bil körde in i stolpar vid McDonalds
Foto: Mostphotos

Klockan 18.24 på onsdagen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en singelolycka som hade inträffat på Norra vägen, vid McDonalds i Nybro.

– Det är en bil som har kört in i några stolpar. En man i 70-årsåldern blir kontrollerad av ambulanspersonal på plats, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens ledningscentral region Syd.

Om mannen skadats i samband med olyckan är okänt.

– Vi har beställt bärgare till platsen, säger Fredrik Bratt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är vinnarna av byggnadspriset 2018

De vann före Gunnar Theanders freskomålning och en släktgård från 1800-talet i Stödstorp.

Faton Pasho

Kl.06:47, 21 maj, 2018

Här är vinnarna av byggnadspriset 2018
Foto: Privat

Nybroborna sa sitt i omröstningen – huset på Storgatan, där NybroExtra ligger är årets pristagare av byggnadspriset 2018.

– Jag blir nästan rörd, säger Loa Arvidsson från NybroExtra när 24Nybro når han på telefon.

I oktober 2016 tog företaget över fastigheten och började med att renovera och fräscha upp både invändigt men också utvändigt.

Efter hjälp av lokala hantverkare lyckades NybroExtras ägare skapa en traditionell, historisk, funktionell men även modern byggnad och efter att Nybroborna fått vara med i röstningen vann huset omröstningen överlägset.

Tänk om denna förtjänstfulla renovering kunde fungera som stafettpinne och locka fler fastighetsägare till att på ett hänsynsfullt sätt se om fasaderna i Nybros fina stadskärna, löd motiveringen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna välte med permobil – räddningstjänsten fick rycka ut

(Uppdaterad 20:50) SOS alarm fick ett ovanligt larm.

Mattis Andersson

Kl.19:38, 16 maj, 2018

Kvinna välte med permobil – räddningstjänsten fick rycka ut
Foto: Arkiv

Klockan 19:29 inkom ett larm till SOS. Larmet kom med anledning av att en person hade kört omkull med sin permobil på Urbergsvägen i Flygsfors.

 

– Det var en kvinna som hade kört upp lite snett i en slänt, så den tippade. Hon fick något blåmärke men inget allvarligt säger, Daniel Johansson inre befäl vid räddningstjänsten Nybro.

– Vi hjälpte till, de hade en handikapplift i garaget. De är ganska tunga så vi reste den upp och hon kunde själv köra in i sitt hus efteråt, fortsätter Daniel Johansson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng