”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”

Frågorna är många för familjen Iwais efter drunkningsolyckan i torsdags: "Saif var en glad kille – det är en stor förlust för oss, en ren tragedi".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:17, 27 augusti, 2017

”Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död”
Foto: Karl-Oskar Karlsson

– I tre dagar har vi hört hur Saif befinner sig i vattnet och skriker efter hjälp. Man vill så gärna hjälpa honom ur den situationen men vi kan inte. Det är fruktansvärt, säger Adib Iwais, storebror till den omkomne Saif.

Det är en dämpad, sorgsen och tom stämning i familjens lägenhet på Doktor Sandbergs gata efter den tragiska händelsen i torsdags, där 17-årige gymnasieeleven Saif Iwais omkom efter en drunkningsolycka.

LÄS MER: Höll tyst minut vid Linneasjön

Det var i samband med den årliga skattjakten som Saif och alla andra gymnasieelever tog sig ann uppgifter för att samla poäng. Ett utav uppdragen på den långa listan var att simma över Linnéasjön. Den 17-årige Saif Iwais kom halvvägs när han började ropa efter hjälp och försvann under vattnet.

En utav klasskamraterna hoppade i för att rädda livet på Saif men hann inte fram i tid innan han hade försvunnit.

I vardagsrummet har familjemedlemmarna samlats när 24Nybro kommer dit. Frågorna är många för familjen men svaren noll.

– Vi vill veta vem som bär ansvaret för vår sons död, säger pappa Ibrahim och fortsätter.

– Vi är besvikna och frustrerade över det inträffade. Ingen vill ta på sig ansvaret för att vår son inte lever i dag.

Larmet till SOS-alarm inkom 16.31 på torsdagseftermiddagen och det dröjde inte många minuter innan samhällets styrkor i form av räddningstjänsten hade mobiliserat sig för att leta efter den 17-årige pojken.

Räddningshelikopter, dykare, vattenskotrar och ett flertal båtar var ute på den 210 meter långa sjön för att hitta Saif Iwais. Det tog nästan tre timmar innan man hittade den livlöse pojken.

– Polisen kom till oss en timme efter att SOS-alarm fått larmet och förklarade att Saif hade drunknat. Mina föräldrar vägrade tro på det eftersom de visste att Saif var i skolan. De hade ingen aning om att det pågick en skolaktivitet, säger Adib och fortsätter.

– Vi var så säkra på att Saif var i skolan, så vi trodde inte på polisen till en början. Våra föräldrar hade ju varken fått någon information om skolaktiviteten eller att det fanns uppdrag där eleverna skulle simma. Därför blev vi chockade när polisen plingade på.

Ni visste alltså inte om att skattjakten pågick?

– Nej, hade vi fått information om det några dagar innan av skolan så hade vi varit mer medvetna om att det. Vi trodde hela tiden att han var i skolan. Så vi visste ingenting, säger Adib och fortsätter.

– Den stora frågan är hur en sådan tävling kan ske utan beredskap? Vilka säkerhetsåtgärder hade skolan vidtagit? Kunde han har räddats om någon idrottslärare eller lärare fanns på plats? Som förälder har man tillsynsansvar över sina barn. När barnen överlämnas till skola tar personalen/skolan över tillsynsansvaret. Frågan är vem som hade ansvar över Saif den dagen? Jag vet inte om jag kan lite på skolan längre. Jag vågar knappt lämna mina barn till skolan, för vem vet vad som händer.

Familjen Iwais frågor är som sagt många och besvikelsen stor. Allra störst på skolan och deras agerande.

– Skolan vägrar ta ansvar för det som har hänt. De var hemma hos oss efter händelsen och kunde inte ta på sig ansvaret. Det kändes som att de ville lägga all skuld på Saif. Hur kan man ens göra det? Någon måste ha godkänt uppdragen. Detta hände på skoltid och något som skolan hade godkänt. Han ropade på hjälp och det fanns ingen där som kunde rädda honom. Det är helt oansvarigt och oacceptabelt från skolans sida. Vi är väldigt besvikna, säger Adib.

Saif Iwais lämnade tillsammans med sina föräldrar Gaza och kom till Sverige 2012. Familjen gav upp allt de hade i hemlandet för att ge deras yngsta son ett bättre liv.

– Vi offrade allt, lämnade vårt hemland för att ge Saif ett bättre liv. Han var alltid glad, hade stora ambitioner och en framtid. Han gillade människor, skolan och spela fotboll. Dessutom hade han ett öga för snygga kläder. Han gillade livet helt enkelt. Så detta är en stor förlust för oss, en ren tragedi, avslutar Adib.

Det som skulle bli en rolig dag med gemenskap och glädje, slutade i tragedi och sorg när 17-årige Saif Iwais drunknade vid Linnéasjön, en vecka innan hans 18-års dag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Säsongens mardrömsmotstånd väntar Vikings

Nybro Vikings vill bryta den negativa trenden mot just Kristianstad.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:33, 20 januari, 2018

Säsongens mardrömsmotstånd väntar Vikings
Foto: Mikaela Sehlstedt

Efter två fyllda veckor med tufft spelschema har Nybro Vikings laddat om batterierna till lördagens match borta mot det som den här säsongen blivit rent av en mardrömsmotstånd, Kristianstad. 

Två gånger har lagen mötts den här säsongen. Båda har slutat i favör till Kristianstad som har vunnit med siffrorna 4-1.

– Det är alltid kul att spela mot Kristianstad. Det är en tuff motståndare och det brukar bli härliga matcher mot just dem, säger backen Viktor Bolin. 

Nybro Vikings som har gått trögt i första halvan Allettan söker nu revansch mot just Kristianstad.

– Det är oftast så att man har något lag i varje serie som man har tuffare mot. Kristianstad är vårt lag som vi har svårt att besegra. Det gör att man kommer till en sådan match med större revanschlust, säger Bolin.

Vad är det som gör att ni har svårt mot just Kristianstad.
– 
Kristianstad är ett bra hockeylag som under flera år byggt en grund att stå på med rätt spetsspelare. Även om vi har spelat bra mot dem så har vi inte lyckats få med oss målen i matchen, säger Viktor Bolin och fortsätter.

– För att slå ett sådant lag så krävs det att man jobbar stenhårt och att vi håller oss till vårt spel. Det låter kanske lite klyschigt men det gäller att minimera misstagen, avslutar han.

Matchen börjar 16.00 i Kristianstads Ishall. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storsatsning på personalen – utbildar för miljonbelopp

Omsorgsnämnden skickar åtta medarbetare på specialistutbildning.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.22:01, 19 januari, 2018

Storsatsning på personalen – utbildar för miljonbelopp
Foto: Arkiv

Omsorgsnämnden i Nybro kommun gör en storsatsning på demensomsorgen. Kommunen har beslutat att skicka sex omsorgsassistenter och två sjuksköterskor till att läsa en specialistutbildning inom demens på halvfart på Sophia hemmets högskola. 

– I juni 2018 kan sjuksköterskorna titulera sig Silviasjuksköterskor och i juni 2019 blir omsorgsassistenterna klara Silviasystrar, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Satsningen görs som en viktig del i att göra den nya Kvarnbacken till ett demenscentrum.

– Bemötandet är otroligt viktigt i omsorgen om personer med demenssjukdom och för det krävs kunskap, säger Monica Antonsson, verksamhetschef särskilt boende.

Omsorgsnämnden avsätter ungefär en miljon kronor för den här utbildningssatsningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjätte återkallar matvara efter listerialarm

Produkten stoppas: "Vi beklagar det inträffade".

Mia Martelleur

Kl.20:45, 19 januari, 2018

Butiksjätte återkallar matvara efter listerialarm
Foto: Pixabay

På fredagen meddelade Coop att de återkallar sina frysta majskorn. Enligt butikskedjan görs återkallelsen som en försiktighetsåtgärd då listeria har upptäckts i produkten.

Det rör sig om förpackningar på 450 gram med bäst före datum 2019-06-09.

”Coop tar händelsen på största allvar och undersöker tillsammans med leverantören det inträffade. Därför har Coop som en försiktighetsåtgärd beslutat att stoppa produkten för försäljning tills vidare”, skriver Coop i ett pressmeddelande.

Pressbild majs återkallas av coop

FOTO: Pressbild, Coop

 

 

FaktaListeriabakterier (Listeria monocytogenes) förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Enligt Folkhälsomyndigheten vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Symtomgivande infektion hos människor är ovanligt men det kan vara farlig främst för personer med nedsatt immunförsvar, äldre, och gravida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Från Syrien med drömmen om musikyrket

Studiecirkeln kan vara starten till den stora drömmen för Rowaida Farbou.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:01, 19 januari, 2018

2 bilder
  • Eleverna testar på att hitta en ingångspunkt i en av låtarna. Foto: Faton Pasho
    Eleverna testar på att hitta en ingångspunkt i en av låtarna. Foto: Faton Pasho
  • Rowaida Farbou får konstruktioner av Dj Janke. Foto: Faton Pasho
    Rowaida Farbou får konstruktioner av Dj Janke. Foto: Faton Pasho

På torsdagskvällen hade fem personer, fyra kvinnor och en man tagit sig ner till Mejeriets stora lokal på Fabriksgatan 12 i Nybro. Inne i lokalen med stora behållare i taket hade Jan Åke Karlsson, mer känd som Dj Janke, dragit in den stora musikutrustningen.

Tillsammans med ABF anordnar den erfaren Discjockeyn studiecirkeln Dj Factory, där eleverna får under sex tillfällen lära sig att behärska allt med teknik, utrustning, musik och allt annat för att bli en kompetent discjockey.

I det stora rummet bland all utrustning och musik stod en utav deltagarna med ett stort leende och alldeles glansiga ögon inför det som komma skall. Det som hade påbörjats för några år sedan i Syrien skulle nu fortsätta i Sverige. 

– Jag tycker om musik och har alltid gjort det. När vi bodde i Syrien fick jag möjligheten att testa på att Dj:a tack vare en kompis och har sedan dess fastnat för det, säger 23-åriga Rowaida Farbou. 

Det brinnande intresset för musik har med åren växt sig allt starkare för Rowaida som tillsammans med sin kompis brukar mixa ihop låtar när de åker bil.

– När jag och min kompis åker bil så gillar vi att mixa ihop låtar. Då kopplar vi ihop våra mobiler och blandar låtar lite hur som helst, säger hon.

Under sex tillfällen ska den nätta gruppen öva, öva och återigen öva på hur man behärskar ett mixerbord. Sedan väntar examensdagen.

– Vi kommer köra sex tillfällen för att på den sjunde anordna ett kvällsdisco där varje person kommer att få 20 minuter på scenen för att visa vad de kan. Vi kommer avsluta med att dela ut ett intyg på att de har klarat kursen, säger Jan Åke Karlsson. 

ƒFör de fem deltagarna väntar några veckors slit med allt vad kablar heter till hur man sätter en startpunkt på en låt. För en utav dem, Rowaida, kan torsdagens kursintroduktion vara fortsättningen på det som en gång började 450 mil bort, nämligen drömmen om musikyrket. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Då kommer solen till Nybro

Så blir vädret i helgen.

Mia Martelleur

Kl.17:07, 19 januari, 2018

SMHI: Då kommer solen till Nybro
Foto: Pixabay

Vi har en mulen helg framför oss i Nybro. Efter en kylig fredag med minus en grad blir det inte mycket varmare på lördag.

Enligt SMHI väntas som mest upp mot en grad. Men de milda vindarna får det att kännas som minusgrader. Fram på eftermiddagen på lördag väntas snöfall som fortsätter en bit in på kvällen. Enligt SMHI kan det komma upp mot 1,2 millimeter nederbörd.

Sent på kvällen avtar snöfallet och under natten mot söndag väntas ingen nederbörd. På Söndag kan dessutom himlen spricka upp och under större delen av dagen väntas en solig vinterdag. Temperaturen pendlar mellan noll till minus fyra grader.

På natten mot måndag fortsätter temperaturen att sjunka och det kan bli minus sju grader fram mot måndagsmorgonen. Dessutom tätnar molnen igen och det blir en mulen start på den kommande veckan.

Så blir vädret i helgen: 

skarmavbild-2018-01-19-kl-13-38-35

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng