Experten: Tänk på detta när du hyr ut din lya

Mardrömsuthyrningen i Västerås har blivit en riksnyhet. Här är expertens tips på vad du behöver tänka på vid en uthyrning av din lägenhet.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:45, 13 augusti, 2017

Experten: Tänk på detta när du hyr ut din lya
Foto: Pixabay

21-åriga Linnéa från Västerås lade ut en video på sociala medier som visade att hennes lägenhet lämnats i totalt kaos efter att hon hyrt ut den. Många har reagerat på händelsen och nu har SVT kollat med experterna kring hur du ska tänka innan du hyr ut din hyres- eller bostadsrätt.

SVT har pratat med Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Så här svarar hon på frågan ”Vad bör jag tänka på inför uthyrningen?”

– Mest basic är att kolla med hyresvärden huruvida du har rätt att hyra ut i andra hand. Du måste ha tillstånd från värden. Hitta sedan en lämplig hyresgäst, ta referenser från personens tidigare boenden och träffa gästen personligen. Sedan ska du absolut skriva kontrakt. Muntligt avtal gäller, men ett skriftligt kontrakt är ett bra och tydligt underlag om det blir problem, säger hon till SVT.

Vad bör jag tänka på under uthyrningen?
– Förstahandshyresgästen har ansvar för lägenheten och att hyran betalas. Hyran måste komma in i tid, andrahandsgästen bör betala till förstahandsgästen som sedan betalar in hyran. Vid förlängd hyrestid brukar jag rekommendera att man skriver ett tillsvidareavtal. Då kan båda parter säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid.

– Skriver man ett ettårskontrakt kan uthyraren inte säga upp avtalet förrän tidigast tre månader innan kontraktets utgång, men andrahandsgästen kan säga upp det när som helst. Det är bäst att lika villkor gäller.

Om ens hyresgäst misskött sig som i fallet för 21-åriga Linnéa menar Susanna Skogsberg att det går att krävs andrahandsgästen på ersättning.

– Om ingen tvist råder – det vill säga att gästen erkänner fel, men inte vill/kan betala – ska du vända dig till Kronofogden. Det ska du även göra om gästen måste flytta ut, men vägrar och därför måste vräkas. Om gästen förnekar sitt ansvar för problemen ska du vända dig till tingsrätten, men först måste du ställa betalningskrav på gästen, säger hon till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Jordbävning i svenska turistparadiset: Är du på plats?

I natt inträffade en kraftig jordbävning i medelhavet utanför Grekland och Turkiet. Minst en svensk tros finnas bland dödsoffren. Är du på plats? Hör av dig till oss.

Mia Martelleur

Kl.08:47, 21 juli, 2017

Jordbävning i svenska turistparadiset: Är du på plats?
Foto: Arkiv

Det var vid 01.30 svensk tid som en jordbävning ägde rum i medelhavet strax utanför den grekiska övärlden. Turistparadisen Kos och Rhodos är bland de drabbades, likaså delar av Turkiet.

Enligt nyhetsbyrån AP ska minst en svensk finnas bland dödsoffren och flera personer ska ha skadats. Är du på plats i det drabbade området? Hör av dig till oss på desken@24sverige.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Banken varnar 90-talisterna: Så liten blir pensionen

I en ny pensionsrapport från Swedbank och sparbankerna varnas ungdomarna om sämre pensioner. Banken uppmanar allmänheten att försöka påverka sin pension – här är tipsen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.15:57, 9 juli, 2017

Banken varnar 90-talisterna: Så liten blir pensionen
Foto: Arkiv

Enligt banken visar deras pensionsjämförelse på stora skillnader mellan nutiden och framtidens pensionärer, skriver TT. Rapporten visar att dagens unga riskerar att endast få kring 40 procent av lönen i pension.

I dag får 65-åringar i snitt 50 procent av sin lön, eller 61 om man räknar med tjänstepensionen. Men de som går i pension kring år 2055 kommer få en helt annan historia, då de endast kommer få ut 41 procent av deras lön i allmän pension – 54 procent om man räknar tjänstepensionen.

Banken varnar nu de unga vuxna för en framtid som är ekonomiskt utmanande – och berättar att vissa yrkeskategorier kan få det särskilt svårt.

– Är man exempelvis undersköterska, barnskötare eller bussförare blir det väldigt, väldigt svårt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till TT.

En av förklaringarna bakom den minskande pensionen är enligt banken att det gamla pensionssystemet baserades på de 15 bästa inkomståren. På så vis var systemet med förlåtande mot arbetslöshet, föräldraledighet och deltidsarbete än dagens system. Nu påverkas pensionen av hela livsinkomsten.

Arturo Arques säger till nyhetsbyrån att han ser fyra lösningar på problemet: Att politikerna beslutar om mer pengar till den allmänna pensionen, att mer av den kontanta lönen går till tjänstepensionen, att pensionsåldern höjs och att hushållen får tydliga anvisningar om att se över pensionen med privat sparande.

– Men det är viktigt att ge besked. Vi adresserar frågan att utfallet är magert, och då är frågan vad politiker och arbetsmarknadens parter tänker göra åt saken, säger Arturo Arques till TT.

I faktarutan nedan kan du se hur mycket du får ut i pension beroende på när du är född, samt tips på hur du kan påverka din pension. 

FaktaSå mycket av din slutlön får du ut i pension om du är född...

...1952

 • Allmän pension: 50 procent (61)

 • Tjänstepension: 11 procent (13)


...1960

 • Allmän pension: 48 procent (58)

 • Tjänstepension: 12 procent (14)


...1970 

 • Allmän pension: 46 procent (56)

 • Tjänstepension: 14 procent (16)


...1980

 • Allmän pension: 44 procent (53)

 • Tjänstepension: 16 procent (18)


...1990

 • Allmän pension: 41 procent (50)

 • Tjänstepension: 13 procent (16)


Källa: Swedbank,  Beräknad på om du går i pension vid 65 (68 inom parentes) 

Så kan du påverka din pension

 • Om du börjar jobba så snart som möjligt, kan arbeta heltid och skjuta upp pensionsåldern några år så kan du få några extra tusenlappar. Storleken på din lön är det som påverkar pensionen mest.

 • Försök, om du kan, att välja en arbetsgivare som betalar in tjänstepension. Är du egen företagare behöver du själv avsätta pengar till tjänstepensionen.

 • Komplettera med privat pensionssparande. Börja att spara tidigt och regelbundet.

 • Om du har en partner som tjänar bättre kan hen sätta över extra pensionssparande till den med lägre inkomst.


Källa: Swedbank

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var tredje svensk missnöjd med jobbet – söker nytt

En av tre svenskar är missnöjda med sina jobb och letar nytt, det visar en färsk undersökning.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:50, 1 juli, 2017

Var tredje svensk missnöjd med jobbet – söker nytt
Foto: Pixabay

En ny undersökning gjord av Blocket Jobb och Kantor Sifo visar att var tredje svensk har letat nya jobb den senaste veckan.

– För den som går i jobbtankar finns det väldigt många jobb att välja mellan just nu och vi kan se att intresset för att söka jobb inför sommarsemestern har ökat. Under maj månad hade vi närmare 80 000 sökta jobb, vilket är en ökning på fem procent fler ansökningar jämfört med samma tidsperiod förra året, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb i ett pressmeddelande.

Kvinnor ska vara lite mer intresserade av ett nytt jobb än män. 38 procent av kvinnorna har letat nytt, jämfört med 30 procent av männen. Dessutom ska två av tre svenskan ha läst en annons minst en gång det senaste året.

– Många läser jobbannonser för att hålla sig uppdaterade och på så sätt få snabb koll på vilken kompetens som krävs när det är dags för nästa steg i karriären, säger Anna Bergius.

Populäraste jobben på Blocket Jobb senaste månaden:

 1. Ekonomi
 2. Försäljning
 3. Teknik & Ingenjör
 4. Transport & Logistik
 5. Industri & Anläggning
 6. Data & IT
 7. Administration
 8. Organisation & Ledning
 9. Bygg & Hantverk
 10. Service & Kundtjänst

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ALLA RÅDEN: Så gör du vid getingstick

Under sommartid finns getingarna överallt. Skulle du eller någon i din närhet bli stucken finns det en hel del du kan göra för att minska smärtan.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:52, 1 juli, 2017

ALLA RÅDEN: Så gör du vid getingstick
Foto: Pixabay

Att du eller någon i familjen får ett getingstick under sommaren är inte helt ovanligt. Getingen, som är ”Sveriges farligaste djur” finns överallt och rätt vad det är så kan du ha blivit stucken. Leva & Bo har listat en rad tips på hur du gör när händelsen är framme. Och det handlar om mer än att bara hämta en sockerbit.

 • Steg 1 – Ta bort gadden
  Sitter gadden kvar efter getingens attack ska du ta bort den snabbt. Därefter kan du sätta en sockerbit direkt på området, som suger upp giftet.
 • Steg 2 – Lindra smärtan
  Att bara sätta på en sockerbit räcker inte alltid. Sitter smärtan kvar ska du fukta huden och trycka en tablett med acetylsalicylsyra mot sticket. Tabletter som fungerar är Treo, Bamyl och Ipren.
 • Steg 2 – Lindra smärtan (när du inte har tabletter)
  Har du inte en tablett tillgänglig finns det andra saker som kan lindra smärtan. Till exempel kan du gnida en vitlöksklyfta mot berörda området.
 • Steg 3 – Medicinera vid behov
  Om det uppstår svullnad så kan det vara bra att ta en allergitablett.
 • Steg 4 – Läkarvård
  Har det gått så långt att du börja bli svullen i ansiktet och har andningssvårigheter så är det läge att direkt uppsöka läkarvård. Samma gäller också om du fått ett stick i munnen eller svalget.
 • Anafylaktisk chock
  Vissa människor har allvarlig allergi mot getingstick. Då krävs en akut adrenalinspruta. Har du dessutom blivit stucken tidigare finns risken att kroppen reagerar ännu kraftigare.
 • Ring 112
  Är situationen allvarlig och du inte vet vad du ska göra. Ring 112. Då kan du få tala med giftinformation.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så undviker du bedragarna på semestern

Det är semestertider i Sverige. Under den tiden löper du större risk att bli lurad av bedragare.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:32, 26 juni, 2017

TIPS: Så undviker du bedragarna på semestern
Foto: Pexels

Det är semestertider i Sverige och många väljer att resa bort till utlandet. Men när du reser till ett nytt land och en ny stad är du i farozonen för att blåst. Då är det viktigt att tänka på dessa knep för att inte bli ett offer för turistfällorna.

 • Om en person är trevlig och försöker vara snäll och hjälpa dig vid till exempel biljettautomaten ska du vara på din vakt. Personen kan försöka memorera din pinkod och ta din plånbok.
 • Akta dig för saker som är ”gratis”. Det är vanligt att folk ger bort saker för att sedan kräva dig på dyra pengar. Betalar du inte kan bluffaren ställa till en obekväm scen. Låt inte folk sätta armband och dylikt på dig.
 • Ficktjuvar finns överallt i världen och det är omöjligt att veta vem som kan sno plånboken på en millisekund. Om en person varnar för ficktjuvar ska du vara försiktig, den personen kan själv vara bedragare. Ha aldrig dina värdesaker i bakfickan.
 • Ett gammalt knep vissa bedragare använder är att de distraherar dig, för att sedan ta dina värdesaker. Till exempel kan personen spilla något på dig, be om ursäkt, låtsas hjälpa dig och sedan ta värdesakerna. Håll alltid koll på din väska när folk försöker röra vid dig.
 • Det kan tyckas självklart, men när kön till tåget är lång och du är stressad kan det plötsligt komma någon som säljer en biljett till billigt pris. Den är troligen falsk och det enda sättet att vara säker är att köpa av officiella återförsäljare.
 • Ska du ta taxi i en stad du inte känner till finns det alltid de chaufförer som tar en lite längre väg än vad som egentligen behövs, gärna på gator med mycket trafik. Ett enkelt sätt att undvika bluffen är att fråga innan vad det kommer att kosta på ett ungefär.
 • Att få en fin gruppbild från semestern kan vara ett härligt minne. Tyvärr finns det vissa som utnyttjar situationen och erbjuder sig att ta kort, men därefter kräver betalning. Får bedragaren inga pengar kanske hen springer iväg med din kamera. Försök be någon annan turist ta bilden istället

Källa: Måbra.com

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng