SM-helgen väntar i Nybro

I helgen arrangeras SM i kubb i Nybro, för 21 året i rad. En tävling som lockar folk till Nybro.

Victor Grusell

Victor Grusell

Kl.20:50, 11 augusti, 2017

SM-helgen väntar i Nybro
Towe Danielsson i vit tröja till höger i bild tillsammans med arrangörerna som förbereder inför SM i kubb Foto: Victor Grusell

Arbetet med att förbereda inför kubb-SM i Nybro var i full gång under fredagsförmiddagen. Kubbplanerna ska kritas på den soldränkta idrottsplatsen i Åkrahäll. I helgen är det dags för mästerskapet som firar 21 år i Nybro. General för kubb-SM är Towe Danielsson från Nybro korpen, som är en av arrangörerna.

– Det är alltid lite nervöst på fredagen inför helgen. Men vi är många som är med och förbereder, nästan 20 personer, säger Towe Danielsson.

Kubb-SM lockar folk från hela Sverige till Nybro som vill vara med och delta i tävlingen. På lördag börjar tävlingen, som i år rymmer 53 olika lag. Deltagarna kommer till Nybro av olika anledningar, vissa för att vinna tävlingen och prispotten på 6000 kronor. Andra för att träffa vänner och få en trevlig tid.

– Vi har många kubbspelare. Det är en trevlig helg, där folk kommer för att spela kubb och träffa kompisar. Sen är det några som kommer hit för att vinna också, självklart. De senaste åren har gotlänningarna varit överlägsna, säger Danielsson.

Tävlingen pågår hela helgen, där alla deltagare är garanterade många matcher. Under lördagen spelar de 53 lagen gruppspel, där de bästa kvalificerar sig in till SM-slutspelet. De som inte går vidare till slutspelet, kan göra upp om titeln i Lill-SM istället.

– Vi vill garantera alla som kommer många matcher.

– Det ska vara en trevlig helg och en upplevelse att vara med, säger Danielsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HALMSTAD HF–NYBRO VIKINGS

Kollektiv kollaps när Nybro tappade 3-0-ledning

Halmstad hämtade upp ett till synes omöjligt 3-0-underläge mot Nybro Vikings.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.22:21, 18 oktober, 2017

Kollektiv kollaps när Nybro tappade 3-0-ledning
Foto: Arkiv

Gästande topplaget Nybro Vikings lade i högsta växeln från start och sprang ifrån Halmstad ordentligt i den första perioden.

– Sett till värderingar och det vi har pratat om var det kanske en av våra bättre perioder den här säsongen. Sedan var Halmstad kanske lite passiva också, och vi hade lite smågrejer vi pratade om i paus. Annars var det riktigt bra, säger Nybro-tränaren Andreas Holfelt.

Till den andra perioden kom gästerna ut som ett helt annat lag.

– Det var rent ut sagt skitdåligt sen. Resten av matchen vet jag inte riktigt vad vi gör. Det är verkligen inte bra alltså, säger ”Hola”.

Halmstad åt sig ikapp och med fem minuter kvar av tredje kom den logiska kvitteringen.

– Jag förstår inte hur det kan vara så stor skillnad från att spela 20 minuter jättebra, sedan gå till en kvarts paus och därefter spela skitdåligt resten. Det är en gåta, men vi får försöka analysera vad det var som hände, jag och Jerker (Jonsson, assisterande).

Förlängningen slutade mållös och matchen avgjordes på straffar där hemmalaget drog det längsta strået.

På söndag väntar nya matcher för Nybro Vikings som spelar hemma mot Grästorp och Halmstad som gästar HA 74.

– Till dess får vi rannsaka oss själva och analysera den här märkliga matchen, säger Andreas Holfelt.

 

 

FaktaISHOCKEY, HOCKEYETTAN SÖDRA:
Halmstad HF–Nybro Vikings 4–3 efter straffar (0-3, 2-0, 0-0, 1-0)
Målen: 0-1 Marcus Mellström, 0-2 Emil Larsson, 0-3 Johan Järefelt, 1-3 Jesper Johansson, 2-3 Björn Hjärpe, 3-3 Erik Borg, 4-3 Martin Pärna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INFÖR HALMSTAD – NYBRO VIKINGS

Holfelt: ”Vi har mer att hämta”

Nybro Vikings åker under onsdagen till Halmstad för bortamatch mot serieåttan.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.06:47, 18 oktober, 2017

Holfelt: ”Vi har mer att hämta”
Foto: Arkiv

Nybro Vikings har gått som tåget i inledningen av Hockeyettan. Laget har vunnit samtliga bortamatcher i år och har inför onsdagens bortamatch mot Halmstad två raka segrar med sig i bagaget. Trots det är inte tränarduon Andreas Holfelt och Jerker Jonsson nöjda med spelet.

– Vi är lite gnälliga och kanske aldrig riktigt nöjda. Vi tycker att vi har mer att hämta från vårt spel. Vi behöver bli mer stabila och inte bjuda på för många målchanser, säger Holfelt och fortsätter.

– Vi har en bra offensiv men vi måste bli bättre i våra värderingar. När ska vi lyfta ut pucken eller när ska vi försöka hitta en lagkamrat. Vi behöver bli lite mer noggranna i vår uppspel.

Nybro Vikings har som redan nämnt vunnit samtliga bortamatcher i år och har sedan fjärde december 2015 inte förlorat borta mot Halmstad.

Ni har vunnit samtliga bortamatcher i år – hur kommer det sig?
– Vi spelar likadant både hemma och borta så där är det ingen skillnad. I år har vi bara förlorat hemma mot Kristianstad så vi försöker leva på oss själva. Vi har hittat en melodi som passar oss och byggt på den från förra året. Vi har en bra grupp helt enkelt även om det låter lite klyschigt, säger Holfelt.

Till onsdagens match åker Nybro Vikings utan Markus Palmberg, Simon Hellholm, Rasmus Djerf och Martin Olsson till Halmstad.

– Rasmus Djerf fick sig en smäll borta mot HA74 och Martin Olsson fick problem med ljumsken senast hemma mot Vimmerby. Båda missar onsdagens match mot Halmstad, avslutar Andreas.

Junioren Simon Andersson får en plats i truppen till matchen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges motståndare i VM-playoff

Det stod mellan Danmark, Schweiz, Kroatien och Italien. Här är laget Sverige ställs mot.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:15, 17 oktober, 2017

Här är Sveriges motståndare i VM-playoff
Foto: Bildbyrån

Efter att Sverige slutat tvåa bakom Frankrike i Grupp A – genom att bland annat placera sig före Nederländerna – lyckades landslaget ta en playoff-plats till VM i Ryssland 2018.

Med tanke på Sveriges världsrankning hamnade laget i seedningsgrupp 2 tillsammans med Nordirland, Irland och Grekland. Alltså innebar det inför tisdagens lottning att Sverige kunde ställas mot antingen Italien, Kroatien, Schweiz eller grannlandet Danmark.

Klockan 14.00 inleddes lottningen i Zürich, och nu står det klart att Sverige ställs mot Italien i det sista steget till VM.

Matcherna avgörs över två möten, hemma och borta. Första matchen spelas 9, 10 eller 11 november och returen avgörs den 12, 13 eller 14 november.

Övriga playoff-matcher:

Nordirland – Schweiz

Kroatien – Grekland

Danmark – Irland

FaktaLänder klara för VM: 

Ryssland (värdnation)
Spanien
Belgien
Tyskland
England
Brasilien
Iran
Japan
Mexiko
Saudiarabien
Sydkorea
Nigeria
Island
Serbien
Polen
Egypten
Costa Rica
Portugal
Frankrike
Panama
Argentina
Colombia
Uruguay

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stort intresse för fotbollscup – arrangeras två dagar

Lejondagen har sedan starten vuxit kraftigt.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:30, 16 oktober, 2017

Stort intresse för fotbollscup – arrangeras två dagar
Foto: Faton Pasho

För tredje året i rad arrangerar Nybrosonen Daniele Guglielmin fotbollsturneringen för skolungdomar Lejondagen i Nybro Sporthall.

Sedan starten har turneringen ökat successivt och tvinga arrangörerna till två dagar i år än tidigare.

– Intresset för Lejondagen är stor. Vi kommer inför i år att köra två dagar i Nybro Sporthall istället för en som vi har kört de två andra åren, säger huvudpersonen Daniele. 

Inför i år har skolungdomar från Karlskrona, Växjö och Oskarshamn visat intresse för den populära ungdomsturneringen, något Guglielmin är nöjd över.

– Vi har hela tiden velat växa och vi har haft potential till det. Dem flesta har sett vår utveckling från starten. Nu är det mer pengar i potten, flera lag så vi är på rätt spår, säger Daniele.

Tillsammans med Fryshuset och Nybro kommun kommer Daniele göra årets Lejondagar till ett helhetsevenemang.

– Det kommer vara mer än en fotbollsturnering i år. Vi kommer ha aktiviteter i samtliga rum som finns att foga över i Sporthallen och fokus kommer ligga på underhållningen. Tanken är att bli den största ungdomsturneringen i hela länet, säger Guglielmin.

Vad är drömmen med fotbollsturneringen Lejondagen?
– Drömmen är att det en vacker dag blir lika stort som Nybro Open fast för skolungdomar. Förra året hade vi cirka 800 besökare och i år räknar vi med att ha ungefär 1 200 personer på plats den 3 till 4 november, säger han och fortsätter.

– Det känns skönt att utvecklingen går åt rätt håll. Vi har utvecklats något enormt sedan starten. Vi har dem rätta förutsättningarna för att göra något bra utav det, avslutar Daniele.

Överskottet av pengarna i fotbollsturneringen skänks till barncancerfonden. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter publiksuccén – nu vill föreningen bygga ut

Nybro Vikings har gått som tåget i Hockeyettan. Nu vill föreningen ge plats till fler.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.09:32, 16 oktober, 2017

Efter publiksuccén – nu vill föreningen bygga ut
Foto: Nybro kommun

Nybro Vikings har på åtta matcher vunnit sju och befäster en trygg plats i toppen så här långt. Intresset för hockey har under den stundande säsongen växt, inte bara i Nybro utan i trakterna runt omkring. Med ett snitt på över 1 400 personer under dem fyra första matcherna vill nu föreningen bygga ut.

– Liljas Arena är den överlägset största upplevelseplatsen i kommunen när Nybro Vikings spelar sina hemmamatcher. I år har vi på de två första hemmamatcherna haft i genomsnitt 1 300 åskådare. Det är inte bara Nybrobor med cykelavstånd som kommer utan hockeyintresserade från hela regionen, skriver föreningen i en skrivelse till kommunen.

I en skrivelse till kommunen menar Nybro Vikings på att det saknas parkeringsplatser för besökarna och vill nu ta i anspråk en liten yta från Joelskogen. 

– Tidigare fanns det möjligheter till parkering mitt emot arenan. Nu är det hyresfastigheter där. Detta har gjort att besökarna i huvudsak får parkera på gatorna runt ishallen, skriver föreningen och fortsätter.

– Nu finns det möjligheter att få fram flera parkeringsplatser invid arenan. Vi är medvetna om att det man då måste ta i anspråk är en liten yta från Joelskogen. Vi tror att detta är möjligt. Det går att göra flera parkeringar invid Liljas Arena också, vid Grönvägen mot centrum. Vi tror att det går att bibehålla en del av träden insprängda mellan parkeringsplatserna, avslutar föreningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng