Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern

En undersökning där 12 000 föräldrar deltagit avslöjar deras bästa tips när barnen inte är på humör under semesterns första dygn.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:56, 9 augusti, 2017

Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern
Foto: Pixabay

En semester ska vara avslappnande och spännande. Men om barnen har svårt att anpassa sig och inte är på humör kan det lätt bli motsatsen. Booking.com har gjort en undersökning där man frågat 12 000 föräldrar hur de hanterar barnen under resans första dygn.

Det viktigaste enligt de föräldrar som deltagit i undersökningen var att ha med spel och böcker som kan sysselsätta barnen under resan, vilket 43 procent ansåg. Tätt efter på plats två med 42 procent var att ha med ett litet ”nöd-kit” med snacks och annat förberett för att förhindra en dålig start på semestern.

Därefter var det nästan lika viktigt att smörja in barnen med solskyddsfaktor eller myggmedel ansåg 41 procent av föräldrarna.

För att få barnen att känna sig mer trygga i den nya miljön uppgav en av tre att de tog med exempelvis en filt så att den nya platsen känns mer som hemma.

Övriga saker på listan var bland annat att packa nödvändigheter, som exempelvis badkläder, överst i resväskan, ta reda på den snabbaste vägen till stranden eller skidbacken innan och packa adaptrar och laddare högst upp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet

Räddningstjänsten informerar.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:42, 13 december, 2017

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet
Foto: Arkiv.

Det är trevligt att fira Lucia men tänk på säkerheten.

Räddningstjänsten i östra Blekinge gick på Luciadagens morgon ut med några snabba förhållningsregler som det kan vara bra att tänka på när det ska firas med levande ljus.

-Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.

-Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria.

-Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna.

-Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.

-Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

– Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

Källa: Räddningstjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så gör du hälsosamt julgodis

Emelie Elmes bjuder på tre nyttiga varianter av julfavoriterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 9 december, 2017

Försöker du äta hälsosamt men gärna vill bjuda in till adventsfika? Eller letar du efter goda, nyttigare recept till godisbordet på julafton?

Här är tre godbitar jag verkligen njuter av. Och nej, de söta små bagarhänderna i sista filmen är inte mina. De är vår tvåårings!

LÄS MER: TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

Knäck

Ingredienser (cirka 45 st):
2 dl grädde
0,5-1 dl sötströ (beroende på hur söta knäck du vill ha)
1 dl agavesirap
Hackade mandlar

Såhär gör du: Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda och koka upp. Koka på låg värme i 20-25 min. Rör ofta. Häll i mandlarna i kastrullen och blanda. Häll upp i knäckformar. Konsistensen på dessa blir verkligen perfekt!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Choklad- och mintfudge

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
10 st dadlar
4 msk mandelsmör
några droppar pepparmintsarom
2 msk Kokosolja
1 dl kakao

Såhär gör du:  Mixa alltihop i en mixer. Klä en liten form (beroende på hur tjocka bitar du vill ha) med bakplåtspapper och häll i smeten. Skär i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylen.

Detta är något för chokladälskaren. Den blir inte jättesöt. Släng i lite vanilj, sötströ eller annat du gillar om du föredrar en sötare variant.

Personligen älskar jag den tydliga kakaosmaken när jag äter den och touchen av mint i eftersmaken. Våga experimentera fram ditt nya favoritrecept!

Chokladdoppade mandelmassekulor

Ingredienser (cirka 10 st):
2 dl Mandelmjöl
1 msk smält Kokosolja
1 msk Mandelsmör
¼ dl Agavesirap
50 g Mörk choklad med apelsinsmak
Rivet skal från en apelsin

Såhär gör du: Blanda mandelmjöl, kokosolja, mandelsmör och sirap. Rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kulorna till hälften i choklad och lägg på det rivna skalet direkt.

Dessa är mina absoluta favoriter! Så otroligt goda! Gillar du inte apelsin kan du välja choklad med en annan smak. Du kan riva skalet från en lime eller pudra kanel eller något annat på. Låt fantasin flöda!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Presenteras av EON

Så ska fler lockas köpa elbilar i Oskarshamn

Hur ska fler uppmuntras att köpa elbil? Ett sätt är att erbjuda en omfattande och fungerande infrastruktur för laddning – så att fler vågar ta steget till att investera i en elbil. Det är tanken bakom den storsatsning Oskarshamn Energi just nu genomför.
– Om det finns laddningsmöjligheter kommer människor att följa, säger Kenny Lundström, ställföreträdande vd för Oskarshamn Energi.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.21:38, 4 december, 2017

Så ska fler lockas köpa elbilar i Oskarshamn

Processen inleddes i början av fjolåret. Och planen var ambitiös.

Oskarshamn Energi bestämde sig för att, i samarbete med E.ON, utveckla en omfattande infrastruktur för publik laddning av elfordon i Oskarshamns kommun.

Sedan beslutet fattades har mycket hänt.
– Den första stolpen var uppe redan vid årsskiftet. Till årsskiftet har vi 20 stycken laddpunkter, där merparten finns i centrala Oskarshamn men även en i varje större yttertätort, berättar Kenny Lundström, ställföreträdande vd för Oskarshamn Energi.

Vad var grunden bakom satsningen?
– Egentligen handlade det om att vi såg en ökande trend för elfordon, men det fanns ingen laddningsinfrastruktur i Oskarshamn.

Allt börjar med infrastrukturen
Så det ni hoppas på är att fler Oskarshamnsbor nu ska investera i elfordon?
– Jag vill påstå att allt börjar med infrastrukturen. Om det finns möjligheter så kommer människor att följa. Visst har en eller annan efterfrågat laddpunkter, men den huvudsakliga tanken är att skapa förutsättningar för de boende.

I dagsläget har Oskarshamn Energi alltså uppfört 20 publika laddpunkter, men den långsiktiga planen innefattar ytterligare 15 stycken.

– Just nu avvaktar vi något, för att utvärdera och se hur laddningen utvecklas. Men den långsiktiga planen lever i allra högsta grad, säger Kenny Lundström.

Det är E.ON som är leverantör av såväl hård- som mjukvara – Oskarshamn Energi köper dels laddstolparna av E.ON, dels står E.ON får drift, övervakning och snart även betalning.

Viktig profileringsfråga
Och planen är att samarbetet nu ska ta ytterligare ett steg, det berättar Anna Axelsson som är produktansvarig på Oskarshamn Energi.
– Ja, nästa satsning är att börja sälja laddlösningar till fastighetsägare och företag. Där har vi tagit lite olika paketlösningar beroende på vilken laddlösning man vill ha – allt från laddbox till laddstolpar.

Enligt Kenny Lundström är det en helt avgörande satsning.
– Faktum är att 85 procent av laddningen kommer ske i hemmet eller på arbetsplatsen. Därför satsar vi nu också på flerbostadshus och företag, så att det finns ytterligare möjligheter att ladda, såväl hemma som på jobbet.

Utöver de fördelar som energisatsningen innebär för Oskarshamnsborna ser Kenny Lundström även initiativet som ett viktigt steg för Oskarshamn Energi.

– Vi är i grunden väldigt miljömedvetna, men det är inte alla som känner till det. Detta fungerar som en viktig profileringsfråga, och det gäller såväl externt som internt.

Smarta laddlösningar till ditt Företag

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”

Ljuvlig soppa - färgglad och värmande. Så kan man summera Emma Håkanssons senaste recept på den blodröda soppan.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:44, 3 december, 2017

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”
Foto: Privat

Rödbetor är en nyttig rotfrukt som finns att tillgå året om. Primören kännetecknas nog mest som ett tillbehör till vår klassiska pyttipanna, men som går att använda i mängder av olika rätter och former. Koka betan mjuk och servera med en klick smör, riv ner till vegetariska biffar, använd i smoothies eller laga Emmas ljuvliga rödbetssoppa!

Rödbetssoppa med chorizokrisp samt en kall chèvresås
– En färgglad och värmande soppa med krispigt chorizofräs som tillför hetta i rätten. Soppan toppas med en kall sås med osten chèvre, som är en klassisk smakkombination tillsammans med rödbetor.

Du behöver (4 portioner)
10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar

Chorizokrisp
2 st chorizokorvar
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin

Kall chèvresås
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt

Gör så här
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök. Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter. Häll på vatten och fond. Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.

ANNONS!! Emma Håkansson

Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet. Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått. Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då. Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.

Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Dags att servera! Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng