Parkeringsfrågan löst: ”Blir betydligt mindre” | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Parkeringsfrågan löst: ”Blir betydligt mindre”

Nu har parkeringsfrågan gällande bygget på Korgmakaren lösts.

Faton Pasho

Kl.13:51, 4 juli, 2017

Parkeringsfrågan löst: ”Blir betydligt mindre”
Foto: Faton Pasho

För drygt två veckor sedan klubbade Nybros politiker igenom beslutet om att ge Nybro Bostad tummen upp för en investering på 90 miljoner kronor på kvarteret Korgmakaren i centrala Nybro. Något som dock oroade var parkeringsfrågan.

– Den är nu löst. Den blir inte så stor som vi hade tänkt oss från början, där vi skulle ha 71 parkeringar. Nu blir den betydligt mindre, säger Andreas Paulsson, projektchef och fortsätter.

LÄS MER: Klart för bostadsbyggande i Nybro

– Det kommer att byggas fler än 36 parkeringsplatser vid kvarteret Korgmakaren 13. Varje lägenhet kommer att få en parkering, plus besöksparkeringar. Vi kommer bygga parkeringsplatser vid punkthuset samt inom kvarteret Stabbläggaren med, som angränsar till bygget.

På fredag skrivs kontraktet och till hösten drar bygget igång.

– På fredag kommer vi skriva kontraktet och hela bygget drar igång efter semestern med detaljplanering. På hösten kör vi igång med schaktarbetet, avslutar Andreas.

Totalt ska det byggas 58 lägenheter.

LÄS MER OM BOSTADSBYGGANDET HÄR!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då börjar bygget på Thebacken

Projekt Mosjön AB har fått sitt bygglov beviljat.

Faton Pasho

Kl.18:08, 25 april, 2018

KLART: Då börjar bygget på Thebacken
Foto: Faton Pasho

På en pressträff i början av sommaren 2016 vid Linnéasjön och Thebacken stod Projekt Mosjöns Mats och Johan Gunnarsson bredvid kommunalråd Christina Davidson (C) och Mikael Svanström (S) efter att ha tecknat ett avtal.

Kommunen hade då sålt marken vid Thebacken till företaget för bostadsbyggande.

– Vi ska bygga mellan 28 och 30 lägenheter här med en gedigen utsikt över Linneasjön. Det blir lägenheter i två plan och det kommer även vara takterass, sa Mats Gunnarsson då.

Tanken var att projektet skulle starta 2017 och färdigställas sommaren 2018 men så blev det inte.

Trots en del hinder längs vägen har nu Projekt Mosjön AB fått sitt bygglov beviljat under veckan och byggstarten väntas bli under början av maj, står det i ansökan.

Totalt blir det 12 lägenheter i den första etappen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utrikesfödda är mest trångbodda: ”Påfrestande”

Att vara trångbodd kan få konsekvenser i vardagen på flera sätt, enligt SCB.

Matilda Larsson

Kl.09:55, 25 april, 2018

Utrikesfödda är mest trångbodda: ”Påfrestande”
Foto: Good free photos.

Mer än var femte person född utanför Europa bor trångbott i Sverige, jämfört med två procent av inrikes födda. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det finns två sätt att definiera trångboddhet, vilket du kan läsa mer om i faktarutan nedan. Enligt Boverkets definition för norm 3 är den som bor själv i en etta med kök trångbodd.

Norm 3 säger att alla i hushållet, förutom par, ska ha ett kök, eget sovrum och ett vardagsrum för att klara trångboddhetsgränsen.

SCB:s siffror visar att det är stor skillnad i trångboddhet mellan olika åldersgrupper.

Personer under 40 år är i större utsträckning trångbodda än äldre åldersgrupper. Skillnaderna mellan åldersgrupper är stora. För personer i åldern 16–19 år, som i stor utsträckning fortfarande bor hos sina föräldrar, är trångboddheten störst. I befolkningen över 60 år är trångboddhet ovanligt.

”Att vara trångbodd kan få konsekvenser i vardagen på flera sätt. Det kan upplevas som påfrestande om man hela tiden behöver dela rum med andra och det inte finns möjlighet till viss avskildhet i det egna hemmet. För barn och ungdomar kan det till exempel medföra svårigheter att koncentrera sig på läxor”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

År 2016 var drygt fyra procent av befolkningen i åldern 16–84 år trångbodda enligt det som kallas trångboddhetsnorm 2, det vill säga att man bor i en bostad med mer än två personer per sovrum.

Var i landet man bor spelar också roll. Det råder bostadsbrist i många kommuner, framförallt i storstadsområdena. I dag är mellan sju och tio procent av befolkningen i Stockholm, Göteborg och Malmö kommun trångbodda, jämfört med knappt fyra procent i övriga kommuner.

Det är stor skillnad mellan olika befolkningsgrupper när det gäller att bo trångt. Ungefär 2 av 100 inrikes födda personer är trångbodda, en andel som bara har förändrats marginellt sedan år 1980.

Bland utrikes födda, framförallt bland personer födda utanför Europa, är det betydligt vanligare att vara trångbodd. Andelen trångbodda bland personer som är födda utanför Europa har fördubblats de senaste 20 åren, från tio procent 1995 till 21 procent 2016.

Var femte person som är född utanför Europa bor alltså i en bostad med mer än två personer per sovrum. Dock var andelen trångbodda i denna grupp på dagens nivå även 1980.

Andel personer 16-84 år som bor i en bostad med mer än två personer per sovrum (trångboddhetsnorm 2), efter födelseregion. År 1980-2016. Procent:

Källa: SCB, mars 2018.

Källa: SCB, 2018.

FaktaDefinition för trångboddhet:

Norm 2 definierar ett hushåll som trångbott om det finns fler än två boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade. Ensamboende räknas enligt denna norm inte som trångbodda oavsett antal rum. Trångboddhetsnorm 2 tillkom under 1960-talet.

Norm 3 definierar ett hushåll som trångbott om det finns fler än en boende per sovrum, kök och vardagsrum oräknade. Sammanboende delar dock sovrum, medan varje barn ska ha ett eget rum för att hushållet inte ska räknas som trångbott. Enligt denna norm, som infördes 1974, räknas fler som trångbodda jämfört med definitionen enligt norm 2.

Eftersom även hus­håll som enbart består av en person förväntas ha ett separat sovrum räknas alltså samtliga hus­håll som bor i ett rum och kök som trång­bodda, enligt norm 3.

Källa: SCB.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Hanemålavillan upp i Klicktopp

70-talsvillan mest sedd i Nybro under veckan.

Faton Pasho

Kl.19:55, 22 april, 2018

LISTA: Hanemålavillan upp i Klicktopp
Foto: Hammarströms/Hemnet
1. Räfsarevägen 2, Nybro. Pris: 1 025 000 kronor. (Foto: Hammarströms/Hemnet)

Räfsarevägen2

”På en hörntomt och med insynsskyddad uteplats på baksidan har vi denna lättskötta enplansvilla. Villan ligger i ett lugnt barnvänligt område”. Läs mer om fastigheten här!

2. Linneavägen 8, Nybro. Pris: 2 250 000 kronor (Foto: Hammarströms/Hemnet)

linneava%cc%88gen

”Det är en spännande villa som Arkitekt Sven L Sjöwall ritade och lät bygga 1954. Arkitekturen präglas av hög kvalitet i detaljer och materialval.” Läs mer om fastigheten här!

3. Balebovägen 13, Nybro. Pris: 250 000 kronor (Foto: Fastighetsbyrån/Hemnet)

Balebovägen

”Ett unikt hus med härlig planlösning. Stora möjligheter att sätta sin egen stil här. Här bor man med skogen som granne.” Läs mer om fastigheten här!

4. Vädergatan 32, Nybro. Pris: 1 350 000 kronor (Foto: Svensk fastighetsförmedling/Hemnet)

Vädergatan

”Trivsamt och välskött radhus i Hanemåla i 1 1/2-plan på 137 kvm med 2 vardagsrum och 3 sovrum. Här kan ni bo och trivas med stor inglasad altan i härligt söderläge.” Läs mer om fastigheten här!

5. Vegagatan 1, Nybro. Pris: 2 650 000 kronor (Foto: Hammarströms/Hemnet)

vegagatan-1

”En välkomnande entré med öppet till nock möter oss och man blir överraskad av rymden.” Läs mer om fastigheten här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan

Här är sakerna du bör ha koll på för att undvika bränder när du vårstädar.

Matilda Larsson

Kl.08:14, 19 april, 2018

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan
Foto: Matilda Larsson. Grafik: Pixabay.

Vårstädningen är i full gång i många hem och många öppnar upp sommarstugor som varit stängda hela vintern.

Elsäkerhetsverket varnar nu för elrelaterade bränder och tipsar vad man bör tänka på då elprodukterna ansluts till elnätet.

Vid säsongens första besök i sommarstugan är det till exempel bra att se över stugans elprodukter eftersom elsäkerheten kan ha försämrats under vintern då apparaterna varit oanvända och avstängda.

Kontrollera också att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor. Använd också laddare som är avsedda för produkten.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser. Det är viktigt att alltid använda den laddare som är avsedd för produkten, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Har din sommarstuga jordfelsbrytare ska du kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om den inte slår ifrån, kontakta ett elinstallationsföretag för kontroll.

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. Om jordfelsbrytare saknas finns det portabla att köpa, tipsar Elsäkerhetsverket.

Se till att säkringarna i proppskåpet fungerar. Om de är av den gamla sorten se till att de är ordentligt fastskruvade. Det passar till exempel bra att kontrollera i samband med att du slår på gruppcentralen.

När du stänger av eller slår på gamla kylskåp och frysar ska du vara uppmärksam. Enligt Elsäkerhetsverket kan kompressorn i dessa ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor. Finns det damm och smuts bakom kylskåpet kan det antändas och leda till en brand. Dammsug därför utrymmet bakom kylskåpet ibland i de fall du kommer åt.

Även om eluttag och strömbrytare ser hela ut är det ingen garanti för att elledningarna i väggen är det. Äldre byggnader är ofta inte anpassade till dagens användning av elapparater, vilket kan innebära att elledningarna blir överbelastade.

Eftersom elmateriel har en begränsad livslängd bör till exempel en renovering av ett äldre hus även omfatta elanläggningen. Finns det synliga skador eller missfärgningar på elledningarna i huset ska du kontakta ett elinstallationsföretag för att byta ut dem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyresgasten får rätt – JO kritiserar nämnd

Nu har beslutet kommit.

Faton Pasho

Kl.18:02, 17 april, 2018

Hyresgasten får rätt – JO kritiserar nämnd
Foto: Faton Pasho

Det var i slutet på augusti förra året som den ideella föreningen Hyresgasten i Nybro skickade in en JO-anmälan angående uteblivna svar från Hyresnämnden i Jönköping. 

Efter flera pågående mål vid nämnden, fick den ideella föreningen till svars att en besiktning skulle ske i maj – vilket aldrig hände.

Nu har Justitieombudsmannen tagit ställning i frågan och går på Mikael Jörgenstam, ordförande i Hyresgasten och den ideella föreningens linje.

– Efter det inledande skedet med bland annat diarieföring av ingivna handlingar och en skrivelse från nämndens sida präglades handläggningen i stora delar och under lång tid av passivitet, skriver JO i sitt beslut och fortsätter.

– Ärendet återkallades sedermera den 5 maj 2017. Trots detta fattade hyresnämnden ett beslut om att skriva av ärendet först den 31 oktober samma år, det vill säga över fem månader senare. Detta är inte acceptabelt.

För ordförande i Hyresgasten, Mikael Jörgenstam var det här ett efterlängtat beslut från JO.

– JO har idag riktat kritik mot Hyresnämndens ordförande och går på vår linje. De har skrivit ett yttrande där de ställer sig bakom oss, säger Mikael och fortsätter.

– Det har tagit Hyresnämnden i Jönköping ett år och sju månader att komma med ett svar, vilket är helt undermåligt, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng