Varning: Så undviker du bostadsbluffen

Han trodde att det var en gratis uthyrningssajt – men sedan kom fakturan på tusentals kronor. Nu vill Jamal varna andra för bluffsajterna och dess metoder.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:05, 10 juni, 2017

Varning: Så undviker du bostadsbluffen
Foto: Bildbyrån

Det är till Hem & Hyra som Jamal har berättat om den bostadsbluff han råkade ut för. Han var en av många som trodde att de skulle vara gratis när han fyllde i sitt namn på bostadssajten. Men snart kom fakturan på 495 kronor hem i brevlådan.

– Jag skrev att jag inte hade köpt tjänsten och inte ville betala, men fick inget svar, säger han till Hem & hyra.

Men summan ökade med påminnelseavgifter, inkasso och kronofogdens avgift. Han försökte bestrida kravet, men lyckades inte. Till slut skulle han betala 2 000 kronor.

– Jag känner många som bara betalar och tiger, men jag tycker att man ska protestera och anmäla till polisen och konsumentverket. Deras mål är att lura människor, inte att förmedla lägenheter.

Enligt Hem & Hyras granskning kring de attraktiva bostadserbjudandena på sajterna är många rena påhitt. Det finns flera uthyrningssajter som utger sig för att vara gratis och lockar med att underlätta ditt bostadssökande – men sedan luras du in i avtal då sajterna är väldigt otydliga med vad deras tjänst kostar. Du kan råka ut för fakturor trots att det kanske stod ”Gratis” eller ”Endast 39 kronor” på sajten du var inne på.

Många av sajterna använder sig av annonser från andra hyresvärdar och bostadsförmedlingar, från Blocket och andra sajter, och blandar upp dem med egna andrahandsannonser – och även påhittade annonser.

Konsumentverket får ofta in anmälningar från folk som känner sig lurade in i olika abonnemangsfällor. Även problemen med mellanmän har ökat. Personer som utger sig för att vara mäklare eller förmedlare och erbjuder hjälp med att till exempel fixa bostäder, eller lån.

– I marknadsföringen kan de lova mycket, men villkoren är mycket oklara och om något händer tar de inget ansvar, säger Daniel Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Då det inte är olagligt att ta betalt för dåliga tjänster är det svårt att komma åt dessa sajter och förmedlare. Ytterligare ett problem är att sajterna ofta försvinner lika snabbt som de dykt upp. Hem & hyra beskriver hur flera av sajterna de granskat har försvunnit, och nya liknande sajter dykt upp i dess ställe.

Polisen menar dock att man ändå ska anmäla händelserna.

– Det ska man alltid göra. Annars vet vi inte om det här. Får vi in hundratals anmälningar så ser vi att det är ett problem och kan göra något, säger förundersökningsledare Jan Olsson till Hem & hyra.

Även om polis och konsumentverket inte kan göra särskilt mycket så finns det saker du kan göra själv för att undvika bostadsbluffarna. Innan du skriver upp dina uppgifter, se till att söka information om hemsidan och ta reda på om andra konsumenter har varnat för sidan. Titta även om det finns kontaktuppgifter och organisationsnummer. Är det riktiga uppgifter?

Läs noga vad det står i villkoren för köp/abonnemang och vad det står om uppsägning och ångerrätt. Är det svårt att hitta detta bör du vara tveksam.

Har du bestämt dig för att köpa något: ta skärmdumpar på all information och välj faktura om möjligt. Om något känns fel: Anmäl till din bank att du inte godkänner fler transaktioner från kortet, anmäl till polisen, och bestrid fakturan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är ägarna till den anrika trafikskolan

För knappt en vecka sedan stod det klart att Sofia Pettersson och Monica Johansson tar över Nybro trafikskola efter Magnus Joelsson. 24Nybro har träffat ägarna till den anrika trafikskolan.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:02, 17 augusti, 2017

Här är ägarna till den anrika trafikskolan
Sofia Pettersson och Monica Johansson. Foto: Faton Pasho

I flera år har Nybro trafikskola varit en av trafikskolorna i Nybro som har hjälpt Nybroborna att ta körkort. Sedan mitten på 1900-talet har skolan figurerat i kommunen och under senare år har det gjorts i Magnus Joelssons regi.

För knappt en vecka sedan stod det klart att Monica Johansson och Sofia Pettersson från Karlskrona tar över trafikskolan.

LÄS MER OM NYHETEN HÄR!

– Vår första tanke var att först ta över i Emmaboda men sen kom Magnus med ett erbjudande som passade oss bättre, berättar Monica Johansson. 

Erbjudandet kom redan vid årsskiftet runt januari/februari månad och kort efter blev det klart att duon tar över den anrika trafikskolan.

– Från att vi fick erbjudandet till att vi accepterade gick väldigt snabbt. Dock var vi noga med att vi skulle överta verksamheten efter sommaren, för annars hade det blivit stressigt för oss båda, säger Sofia Pettersson.

Duon, Monica och Sofia har jobbat som trafiklärare i några månader och är rätt färska i branschen men intresset för bilar och hjälpa andra är stort.

– Det är ett roligt yrke och jag älskar att köra bil, säger en skrattande Sofia.

– Jag var trött på mitt dåvarande yrke och kände för ett branschbyte, säger Monica.

Trots ägarbytet kommer trafikskolan att andas i samma anda som förut.

– Vi kommer inte ändra på särskilt mycket utan vi kör på som Magnus har gjort innan. Vi kommer ha samma fokus, där vi sätter eleven i fokus helt enkelt, säger Sofia.

Nybro kommun har sedan årsskiftet saknat trafikskollärare av kvinnlig dignitet när Ann-Margareth Andersson gick i pension i början på året – något som nu ändras.

Invigningen av de nya ägarna till Nybro trafikskola kommer att vara den andra september med rabatterade erbjudanden för kunderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige

Globala snabbmatskedjor som satsar på allt från munkar till pizza vill etablera sig i Sverige.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:44, 12 augusti, 2017

11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige
Foto: Montage/Creative Commons

Den svenska marknaden är attraktiv för flera globala franchisekedjor och antalet har vuxit enormt de senaste 20 åren. Men det finns många som inte kommit till Sverige – ännu.

Veckans Affärer har pratat med Franchise Group, som listat elva franchisekedjor som vill etablera sig i Sverige.

”Sverige är en intressant marknad, speciellt om man vill testa sitt koncept för att ta sig ut på den Europeiska marknaden”, uppger Franchise Group till VA.

Dairy Queen – Glasskedjan, förkortad DQ, öppnade sin första restaurang 1940 och serverar glass, milkshake och annan snabbmat.

Donut King – En australiensisk kedja som är specialister på munkar. Har även milkshake och smoothies.

Denny’s – Kedja finns världen över och har restauranger i amerikanskt diner-koncept. Har öppet dygnet runt och serverar bland annat pannkakor, omeletter och hamburgare.

Gloria Jean’s Coffees – Cafékedja med över 400 caféer som öppnade 1979 i Chicago i USA.

Bagel Corner – Har funnits sedan 2011 och serverar bagels till bra priser på snabb tid.

La Cure Gourmande – För den sin gillar sötsaker kan denna kedja bli en favorit. Har kakor, choklad och andra sötsaker.

Pizza Capers – Har funnits i drygt 20 år och har restaurangen över hela Australien. Kedjan säljer pizza, pasta, sallad och efterrätter.

Punjab Grill – En av de mindre kedjorna på listan. Bildades 2001 och serverar fine dining Sikh-mat.

Michel’s Patisserie – Är den största konditorikedjan i Australien och har över 300 enheter. Säljer 36 miljoner koppar kaffe och 9,5 miljoner tårtbitar per år.

Crust Gourmet Pizza Bar – Ytterligare en pizzakedja. Är stora i Australien och serverar ”boutique style”-pizzor med mat i fokus.

Brumby’s Bakery – Satsar på hembakade produkter. Satar mycket på att göra bröd på högkvalitativa ingredienser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gamla bankhuset ute till försäljning

Förra året avvecklade hon sin Bed & Breakfast-verksamhet. Nu vill hon sälja det gamla bankhuset till någon som är villig att driva liknande verksamhet. "Det vore det absolut roligaste", säger Annika Gans.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:57, 3 augusti, 2017

2 bilder
  • Foto: Fastighetsbyrån
    Foto: Fastighetsbyrån
  • Annika Gans. Foto: Arkiv
    Annika Gans. Foto: Arkiv

I två år drev Annika Gans ett Bed & Breakfast i det gamla bankhuset i Örsjö.

– Jag och min man (Martin) var så trötta på det stressiga livet i Stockholm, och han jobbade på Xylem där uppe. Av ren nyfikenhet tittade vi på boenden här, eftersom Xylem finns i Emmaboda, och fastnade direkt för det här huset, säger Annika.

Tanke övergick snabbt till handling. Efter bara några veckor var alla papper påskrivna och familjen flyttade ner till Örsjö.

– Tanken var att jag skulle ha något att göra, så vi startade ett Bed & Breakfast, och trodde väl aldrig att det skulle bli en sådan succé som det blev.

Till slut blev det för mycket och i juni 2016 avvecklades verksamheten.

– Det blev för mycket att göra helt enkelt. Vi hade aldrig ens föreställt oss att det skulle bli så populärt. Sen har vi tre små barn och då kan man inte jobba fullt ös hela somrarna.

Istället har Annika sysselsatt sig genom att vara natur-och kulturguide i Glasriket.

– Vi har bildat en förening här och där kan jag ta så mycket jobb som jag känner för, vilket känns väldigt bra.

Nu säljer de sitt kära, gamla bankhus.

– Vi har lagt ner väldigt mycket pengar och fått ordning på det. Bland annat med brandskydd och rummen i sig. Därför vill vi att det fortsättningsvis ska vara någon slags verksamhet i huset, det vore det absolut roligaste. Det är egentligen bara av den anledningen som vi säljer, säger Annika, som tillsammans med familjen bygger nytt i Nybro.

Lagom till årsskiftet väntas familjen Gans nya hus stå klart – och innan dess hoppas de ha hittat en köpare till villan i Örsjö.

– Det vore kul för bygdens skull om det blir någon verksamhet här, säger hon.

Det gamla bankhuset i Örsjö uppfördes 1926 och var bank fram till 1986.

Läs mer om bostaden här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Restaurang i centrala Nybro såld

Enligt uppgifter kommer en ny restaurangverksamhet flytta in till Nybro.

Victor Grusell

Victor Grusell

Kl.12:07, 3 augusti, 2017

Avslöjar: Restaurang i centrala Nybro såld
Nilssons mat Foto: Arkiv

Enligt uppgifter till 24Nybro kommer Nilssons mat City att byta ägare och varuutbud. Lokalen där Nilssons mat City bedrivit restaurang kommer enligt uppgifter snart att renoveras om till en pizzeria.

I nuläget vill varken den tidigare eller den nya ägaren kommentera uppgifterna.

Nilssons mat kommer att fortsätta bedriva verksamheten på Jutarnas väg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar populära fiket igen

Efter benbrottet – nu kan det populära kaféet äntligen öppna igen. "Det ska bli roligt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:24, 3 augusti, 2017

Då öppnar populära fiket igen
Åke Johansson. Foto: Arkiv

Det var i början av sommaren som olyckan höll sig framme. Maureen Mullen, som driver populära The Tea Room i Ällebäck tillsammans med Åke Johansson, bröt ett ben i foten, och har sedan dess gått i gips.

Incidenten ledde till att Åke Johansson och Maureen Mullen tvingades stänga fiket, som är kända för sitt te och sina scones.

– Det var olyckligt alltihop och processen att komma tillbaka var lite mer komplicerad än vad man först trodde. Men nu är gipset av och därför kör vi i gång igen, säger Åker Johansson.

Fredagen den 11 augusti öppnar man igen och kommer servera sina scones fredag till söndag fram till den 1 oktober.

– Däremot har vi stängt helt mellan den 4-22 september, säger Åke och fortsätter.

– Hoppas att det finns några scones-sugna människor därute och att vi inte blivit bortglömda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng