TIPS: Så blir drömhuset ditt

Ser du det där speciella huset inom räckhåll – bara en budgivning bort. Men hur ska du få det?
Här är flera tips på vad du bör tänka på för att lyckas vinna drömhuset.

Mia Martelleur

Kl.13:00, 27 maj, 2017

TIPS: Så blir drömhuset ditt
Montage: Bilder från Bildbyrån

Hur fungerar en budgivning? Att försöka köpa en bostad kan orsaka oro för den bästa. Därför är det viktigt att vara förberedd och ha koll på strategierna som finns där ute. Leva & bo har listat de bästa strategierna när det är dags för budgivning.

– Är du förberedd ökar det chansen att du gör ett bra köp, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling till nyhetssajten.

Hans hetaste tips är att lägga upp en plan och förbereda köpet tidigt, så att du snabbt kan agera på vad som händer och lägga nya bud.

1. Innan budgivningen   
Var ärlig och visa mäklaren att du är intresserad så att hen vet om du vill lägga bud eller inte, annars kan det hända att du missar hela budgivningen om säljaren har bråttom. Om du ger ett bra intryck kan du även ha chansen att få hjälp av mäklaren att vinna bostaden. Var tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, så att du framstår som en seriös köpare. Men avslöja inte hur mycket du är villig att betala.

2. Buda innan den publika visningen
Om du är bra insatt i prisnivån för bostaden så kan du agera snabbt och lägga ett bud. Budet du lägger bör vara tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig innan den aktuella visningen eller budgivningen dragit igång

3. Chockbuda
Om budgivningen drar igång kan det vara bra att chocka de andra spekulanterna genom att bjuda så mycket du kan från början. Men kom ihåg att sätta ett tydligt tak så du inte spräcker din budget. Och om du inte har säker koll på vad bostaden är värd kan detta leda till att du kanske bjuder mer än bostaden är värd.

4. Höj snabbt – men lite i taget
Att höja ditt bud så fort mäklaren meddelar en ökning är ett sätt att trötta ut motståndarna. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt eftersom du gör en så liten ökning som möjligt. Till exempel om någon höjer med 100 000 kronor så höjer du omedelbart, men endast med 10 000. Förhoppningsvis tröttnar motståndarna ut och du vinner huset.

5. Höj med stora summor
Nu visar du att du minsann har bestämt dig och tänker buda så mycket det krävs. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas på detta sätt.
Men det kan såklart leda till att du bjuder onödigt högt – så se till att ha ett maxtak på vad du ska höja.

6. Sätt ett villkor och tydligt bud
På det sättet kan du dels sätta säljaren i en svår valsituation, om budet är tillräckligt högt för att säljaren ska vara intresserad av det, och det kan även ge en överraskningseffekt på budgivarna som då inte hinner lägga ett motbud.  Den här strategin kräver att du har en god finansiering.

7. Var tillmötesgående
Säljare och mäklare brukar göra avstämningar där de går igenom hur mycket alla bjuder och vad det finns för andra villkor som kan påverka affären. Om du kan vara flexibel och tillmötesgående har du ett försprång gentemot andra budgivare, till exempel med tillträde av bostaden.

8. Om du inte kan buda vad som helst
Var förberedd innan och ha ditt maxtak klart för dig. Undvik att buda på bostäder som har egenskaper andra kanske betalar extra för. Leta efter rabatterade bostäder i stället som kanske har lite skavanker – men som du inte lider av. Det ger dig en bostad inom din budget som kan vara bättre på andra sätt.

Såklart är det bra om felen handlar om saker som du själv kan fixa. Då kan du göra en riktigt bra bostadsaffär och kanske även tjäna en slant om det blir aktuellt att sälja.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är ägarna till den anrika trafikskolan

För knappt en vecka sedan stod det klart att Sofia Pettersson och Monica Johansson tar över Nybro trafikskola efter Magnus Joelsson. 24Nybro har träffat ägarna till den anrika trafikskolan.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:02, 17 augusti, 2017

Här är ägarna till den anrika trafikskolan
Sofia Pettersson och Monica Johansson. Foto: Faton Pasho

I flera år har Nybro trafikskola varit en av trafikskolorna i Nybro som har hjälpt Nybroborna att ta körkort. Sedan mitten på 1900-talet har skolan figurerat i kommunen och under senare år har det gjorts i Magnus Joelssons regi.

För knappt en vecka sedan stod det klart att Monica Johansson och Sofia Pettersson från Karlskrona tar över trafikskolan.

LÄS MER OM NYHETEN HÄR!

– Vår första tanke var att först ta över i Emmaboda men sen kom Magnus med ett erbjudande som passade oss bättre, berättar Monica Johansson. 

Erbjudandet kom redan vid årsskiftet runt januari/februari månad och kort efter blev det klart att duon tar över den anrika trafikskolan.

– Från att vi fick erbjudandet till att vi accepterade gick väldigt snabbt. Dock var vi noga med att vi skulle överta verksamheten efter sommaren, för annars hade det blivit stressigt för oss båda, säger Sofia Pettersson.

Duon, Monica och Sofia har jobbat som trafiklärare i några månader och är rätt färska i branschen men intresset för bilar och hjälpa andra är stort.

– Det är ett roligt yrke och jag älskar att köra bil, säger en skrattande Sofia.

– Jag var trött på mitt dåvarande yrke och kände för ett branschbyte, säger Monica.

Trots ägarbytet kommer trafikskolan att andas i samma anda som förut.

– Vi kommer inte ändra på särskilt mycket utan vi kör på som Magnus har gjort innan. Vi kommer ha samma fokus, där vi sätter eleven i fokus helt enkelt, säger Sofia.

Nybro kommun har sedan årsskiftet saknat trafikskollärare av kvinnlig dignitet när Ann-Margareth Andersson gick i pension i början på året – något som nu ändras.

Invigningen av de nya ägarna till Nybro trafikskola kommer att vara den andra september med rabatterade erbjudanden för kunderna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige

Globala snabbmatskedjor som satsar på allt från munkar till pizza vill etablera sig i Sverige.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:44, 12 augusti, 2017

11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige
Foto: Montage/Creative Commons

Den svenska marknaden är attraktiv för flera globala franchisekedjor och antalet har vuxit enormt de senaste 20 åren. Men det finns många som inte kommit till Sverige – ännu.

Veckans Affärer har pratat med Franchise Group, som listat elva franchisekedjor som vill etablera sig i Sverige.

”Sverige är en intressant marknad, speciellt om man vill testa sitt koncept för att ta sig ut på den Europeiska marknaden”, uppger Franchise Group till VA.

Dairy Queen – Glasskedjan, förkortad DQ, öppnade sin första restaurang 1940 och serverar glass, milkshake och annan snabbmat.

Donut King – En australiensisk kedja som är specialister på munkar. Har även milkshake och smoothies.

Denny’s – Kedja finns världen över och har restauranger i amerikanskt diner-koncept. Har öppet dygnet runt och serverar bland annat pannkakor, omeletter och hamburgare.

Gloria Jean’s Coffees – Cafékedja med över 400 caféer som öppnade 1979 i Chicago i USA.

Bagel Corner – Har funnits sedan 2011 och serverar bagels till bra priser på snabb tid.

La Cure Gourmande – För den sin gillar sötsaker kan denna kedja bli en favorit. Har kakor, choklad och andra sötsaker.

Pizza Capers – Har funnits i drygt 20 år och har restaurangen över hela Australien. Kedjan säljer pizza, pasta, sallad och efterrätter.

Punjab Grill – En av de mindre kedjorna på listan. Bildades 2001 och serverar fine dining Sikh-mat.

Michel’s Patisserie – Är den största konditorikedjan i Australien och har över 300 enheter. Säljer 36 miljoner koppar kaffe och 9,5 miljoner tårtbitar per år.

Crust Gourmet Pizza Bar – Ytterligare en pizzakedja. Är stora i Australien och serverar ”boutique style”-pizzor med mat i fokus.

Brumby’s Bakery – Satsar på hembakade produkter. Satar mycket på att göra bröd på högkvalitativa ingredienser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gamla bankhuset ute till försäljning

Förra året avvecklade hon sin Bed & Breakfast-verksamhet. Nu vill hon sälja det gamla bankhuset till någon som är villig att driva liknande verksamhet. "Det vore det absolut roligaste", säger Annika Gans.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:57, 3 augusti, 2017

2 bilder
  • Foto: Fastighetsbyrån
    Foto: Fastighetsbyrån
  • Annika Gans. Foto: Arkiv
    Annika Gans. Foto: Arkiv

I två år drev Annika Gans ett Bed & Breakfast i det gamla bankhuset i Örsjö.

– Jag och min man (Martin) var så trötta på det stressiga livet i Stockholm, och han jobbade på Xylem där uppe. Av ren nyfikenhet tittade vi på boenden här, eftersom Xylem finns i Emmaboda, och fastnade direkt för det här huset, säger Annika.

Tanke övergick snabbt till handling. Efter bara några veckor var alla papper påskrivna och familjen flyttade ner till Örsjö.

– Tanken var att jag skulle ha något att göra, så vi startade ett Bed & Breakfast, och trodde väl aldrig att det skulle bli en sådan succé som det blev.

Till slut blev det för mycket och i juni 2016 avvecklades verksamheten.

– Det blev för mycket att göra helt enkelt. Vi hade aldrig ens föreställt oss att det skulle bli så populärt. Sen har vi tre små barn och då kan man inte jobba fullt ös hela somrarna.

Istället har Annika sysselsatt sig genom att vara natur-och kulturguide i Glasriket.

– Vi har bildat en förening här och där kan jag ta så mycket jobb som jag känner för, vilket känns väldigt bra.

Nu säljer de sitt kära, gamla bankhus.

– Vi har lagt ner väldigt mycket pengar och fått ordning på det. Bland annat med brandskydd och rummen i sig. Därför vill vi att det fortsättningsvis ska vara någon slags verksamhet i huset, det vore det absolut roligaste. Det är egentligen bara av den anledningen som vi säljer, säger Annika, som tillsammans med familjen bygger nytt i Nybro.

Lagom till årsskiftet väntas familjen Gans nya hus stå klart – och innan dess hoppas de ha hittat en köpare till villan i Örsjö.

– Det vore kul för bygdens skull om det blir någon verksamhet här, säger hon.

Det gamla bankhuset i Örsjö uppfördes 1926 och var bank fram till 1986.

Läs mer om bostaden här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Avslöjar: Restaurang i centrala Nybro såld

Enligt uppgifter kommer en ny restaurangverksamhet flytta in till Nybro.

Victor Grusell

Victor Grusell

Kl.12:07, 3 augusti, 2017

Avslöjar: Restaurang i centrala Nybro såld
Nilssons mat Foto: Arkiv

Enligt uppgifter till 24Nybro kommer Nilssons mat City att byta ägare och varuutbud. Lokalen där Nilssons mat City bedrivit restaurang kommer enligt uppgifter snart att renoveras om till en pizzeria.

I nuläget vill varken den tidigare eller den nya ägaren kommentera uppgifterna.

Nilssons mat kommer att fortsätta bedriva verksamheten på Jutarnas väg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar populära fiket igen

Efter benbrottet – nu kan det populära kaféet äntligen öppna igen. "Det ska bli roligt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:24, 3 augusti, 2017

Då öppnar populära fiket igen
Åke Johansson. Foto: Arkiv

Det var i början av sommaren som olyckan höll sig framme. Maureen Mullen, som driver populära The Tea Room i Ällebäck tillsammans med Åke Johansson, bröt ett ben i foten, och har sedan dess gått i gips.

Incidenten ledde till att Åke Johansson och Maureen Mullen tvingades stänga fiket, som är kända för sitt te och sina scones.

– Det var olyckligt alltihop och processen att komma tillbaka var lite mer komplicerad än vad man först trodde. Men nu är gipset av och därför kör vi i gång igen, säger Åker Johansson.

Fredagen den 11 augusti öppnar man igen och kommer servera sina scones fredag till söndag fram till den 1 oktober.

– Däremot har vi stängt helt mellan den 4-22 september, säger Åke och fortsätter.

– Hoppas att det finns några scones-sugna människor därute och att vi inte blivit bortglömda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng