IVO avslutar ärende efter rutinbrist

Det brast i rutinerna i samband med en anmälan angående misstänkt brott mot barn – nu avslutar IVO ärendet efter att kommunen vidtagit åtgärder.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.08:05, 18 maj, 2017

IVO avslutar ärende efter rutinbrist
Foto: Mostphotos

Individ- och familjenämnden i Nybro kommun fick för några veckor sedan en lex Sarah anmälan om rutiner som inte följdes i samband med en anmälan angående misstänkt brott mot barn.

I lex Sarah-anmälan som kom för drygt en månad sedan var det två socialsekreterare som vid ett informationsmöte i skolan brustit i sin anmälan om allvarliga missförhållande i hemmet hos en elev. 

Nu väljer inspektionen för vård och omsorg (IVO) att avsluta ärendet efter att nämnden fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Partiet vill bygga boende på orten

Vill bygga kommunens första boende på landsbygden.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.20:08, 20 januari, 2018

Partiet vill bygga boende på orten
Foto: Arkiv

Diskussionen om ett nytt trygghetsboende i kommunen har pågått ett tag. Nu föreslår Socialdemokraterna i Nybro kommun i en motion om att bygga ett trygghetsboende i Alsterbro. 

– Vi har en åldrande befolkning och antalet invånare över 80 år kommer öka dramatiskt i vår kommun det närmaste deceniet. Detta kommer slå hårt mot landsbygden och våra mindre tätorter då det saknas tillräckligt med boende som möjliggör att man kan bo kvar på orten när man tvingas sälja villan, skriver Martina Aronsson (S). 

Partiet föreslår i motionen att den tomma övervåningen på Fröjdekulla byggs om till ett trygghetsboende – som ska rymma fyra eller fem lägenheter.

– För två år sedan minskade omsorgsnämnden antalet platser på Fröjdekulla. De tomma ytorna gjordes senare iordning för att inrymma kommunens HVB-hem för ensamkommande ungdomar. När sedan gränserna stängdes kommer det inte lika många ungdomar och boendet är nu tömt, liksom lokalerna, skriver hon och fortsätter.

– Kombinerar vi de tomma lokalerna, deras placering i fastigheten och behoven av fler lägenheter för äldre i Alsterbro med omnejd så får vi inte bara kommunens första trygghetsboende. Vi får också ett trygghetsboende med kommunens bästa utsikt, nära till den lokala handeln och kan också utnyttja närheten till serviceboendet, avslutar hon.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

Beskedet har slagit ned som en bomb.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.16:42, 20 januari, 2018

EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu
Foto: Montage

I takt med att shoppingtjänster som Wish och Alibaba blivit mer och mer populära har handeln på postorder ökat markant, särskilt från Kina. Enligt Postnord kommer det cirka 150 000 paket därifrån till Arlanda varje dag.

Efter ett möte med Tullverket har nu Postnord fått ett klargörande kring hur postorderförsändelser från länder utanför EU ska hanteras. Eftersom myndigheterna haft olika uppfattning om vad som gäller, för att ta in den moms som ska betalas, ska staten ha förlorat upp mot närmare en miljard kronor i skattepengar som har uteblivit per år.

Nu kommer Postnord ta en administrationsavgift för varje paket som de tar in moms på. Därmed är det slut på fyndandet. De som köper en sak kommer nu få betala både administrationsavgift och moms, även om varan är så billig som tio kronor. Momsen brukar ligga på 25 procent av varans värde.

– Det är viktigt att alla som idag handlar på postorder från sajter utanför EU, främst Kina, förstår att det kommer att tillkomma ytterligare kostnader för de inköpta varorna, säger Håkan Ericsson, koncernchef Postnord, i ett pressmeddelande.
– Hanteringen kommer också göra att det kan ta ännu längre tid att få varorna eftersom vi inte får leverera varorna till kunden innan momsen är inbetald, fortsätter han.

I dagens läge ligger administrationsavgiften på 125 kronor, men i en intervju med Breakit förklarar Thomas Backteman, Postens kommunikationschef, att man inte har fastställt hur stor avgiften kommer bli i det nya systemet.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger han.

I samband med det nya systemet kommer både Postnord och Tullverket behöva anställa mer personal. Men Thomas Backteman tror att administrationsavgifterna kommer resultera i stora intäkter för Postnord.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var sjätte känner sig hindrad i arbetet: ”Ovärdigt en svensk arbetsmarknad”

Privatanställda tjänstemän som är kvinnor känner sig hindrade i arbetslivet på grund av sitt kön.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:04, 20 januari, 2018

Var sjätte känner sig hindrad i arbetet: ”Ovärdigt en svensk arbetsmarknad”
Foto: Pxhere.

Unionens jämställdhetsundersökning som har genomförts av Novus, visar att var sjätte privatanställd tjänsteman som bor i Småland har känt sig hindrad i arbetslivet på grund av sitt kön. Nästan en av sju uppger att deras arbetsplats inte är jämställd.

– Att ”fel” kön fortfarande ger sämre karriärsutveckling är ovärdig en modern svensk arbetsmarknad och helt oacceptabelt. Bättre möjligheter till kompetensutveckling och att kunna ta på sig ett ökat ansvar är nödvändigt för att alla, oavsett kön, ska må bra och utvecklas på jobbet, säger Magnus Sjöholm, regionchef för Unionen Småland. 

I undersökningen är det främst privatanställda tjänstemän som är kvinnor som känner sig hindrade i arbetslivet i Sverige. Flera än fyra av tio kvinnor svarade att de hade känt sig hindrade på jobbet. Samtidigt svarade nio av tio män att de aldrig känt sig hindrade.

– Den här utvecklingen begränsar den anställda, som hindras från att ta på sig mer kvalificerade arbetsuppgifter, utveckla nya idéer och känna glädje på jobbet. Men det hindrar också företag från att utveckla sin verksamhet när lönsamma idéer inte genomförs, säger Magnus Sjöholm.

Undersökningen har gjorts på 2 206 privatanställda tjänstemän runt om i Sverige och genomfördes under augusti 2017.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets största matbluffar

"Produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden".

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.15:05, 20 januari, 2018

Här är årets största matbluffar
Foto: Arkiv / Pixabay

De senaste åren har konsumentföreningen Äkta vara utsett antipriset ”Årets matbluff”. Via 65 nominerade produkter har nu fem finalister tagits fram för att ”tävla” om 2017 års osmickrande titel.

Konsumentföreningen skriver att ”produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden. Det vill vi på Äkta vara ändra på. Med antipriset Årets matbluff vill vi uppmärksamma detta och sätta press på de livsmedelstillverkare som säljer produkter som slirar på sanningen. Helt enkelt produkter som inte håller vad de lovar.”

Här är de fem finalisterna tillsammans med juryns motivering.

1. Polarica Wild Food Kronhjortskav

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Långt ifrån renskav”

Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

2. Kockens ekologisk citronpeppar

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Citronpeppar utan citron”

Den innehåller inte citron, den smakar inte citron och den ska inte användas för att krydda citroner. Trots det heter produkten citronpeppar. Ekologisk dessutom. Den syrliga smaken kommer i stället helt från tillsatsen citronsyra (E330), som namnet till trots inte kommer från citron. Enligt Äkta varas granskning av innehållet i konkurrenternas produkter, samt Kockens egna ”oekologiska” variant, visar att de alla innehåller ingredienser som citronskal, torkad citronjuice eller citronarom.

3. Banderos Dip sauce guacamole style

555253

Foto: Äkta vara

”Grön dipp med mycket lite avokado”

Guacamole står det stort på förpackningen, men den här produkten är mycket långt ifrån vad denna avokadobaserade röra brukar innehålla. Visserligen står det ”style”, med betydligt mindre text under ordet, men man borde ändå kunna förvänta sig mer än ynka 0,7 procent avokadopulver i denna produkt. Största ingrediensen i denna dipp är i stället vatten. Och den gröna färgen kommer förstås från färgämnen.

4. Ica Basic Citron

Foto: Äkta vara

Foto: Äkta vara

”Det här är inte en citron”

Flaskan ser ut som en citron, den enda beteckningen på den är citron, men den som vänder på pappersbladet får se att den trots detta bara innehåller 10 procent citronjuice. Resten är vatten, konserveringsmedel samt ren citronsyra, som man har använt för att göra den lika sur som riktig citronjuice. För konsumenten är det svårt att skilja denna produkt från övriga på hyllan, som enligt en granskning som Äkta vara har gjort alla innehåller ren juice, ibland med tillsats av konserveringsmedel.

5. Kiviks musteri Smultron bärdryck

555251

Foto: Äkta vara

”Inte många smultron i drycken”

På förpackningen står det stort ”smultron” samt ”smultrondryck”. Det är också, utöver ett par nyckelpigor, bara dessa exklusiva bär som är avbildade på den. I själva verket är det dock betydligt mer av såväl billigare jordgubbar som fläderbär i drycken. Endast en halv procent av innehållet är smultronjuice, vilket förstås är långt ifrån tillräckligt för att ge någon nämnvärd smultronsmak. Den kommer istället från syntetiskt framställt aromämne.

Omröstningen avslutas nu på måndag 22 januari.
Läs om 2015 och 2016 års ”vinnare” här nedanför.

Fakta2016: Erik Lallerstedts tryffelbearnaise

Kändiskockens bearnaise innehöll bara 0,005 procent tryffel. En normalstor tryffel hade alltså räckt för att framställa ett ton sås. Dessutom var såsen gjord utan smör.

2015: Valios laktosbluff

Företaget hade sålt laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta, samtidigt som man i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön

Insekten är en smittospridare av bland annat gula febern och zikaviruset.

Matilda Larsson

Kl.13:34, 20 januari, 2018

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön
Foto: Wikipedia.

Myggarten Aedes aegypti, även kallad Gulafebernmyggan, är en smittospridare av bland annat gula febern, denguefeber och zikaviruset.

Enligt tidningen La Provincia har den potentiellt farliga arten spanats på det mycket populära resmålet Fuerteventura, en kanarieö i Spanien.

Inga av de myggor som har upptäckt hittills har burit på smittan, men myndigheter har gått ut med information om möjliga åtgärder, enligt TT.

Boende på ön uppmanas bland annat att spraya sitt fordon med insektsspray en halvtimme innan man eventuellt ska ut och köra bil.

Myndigheterna undersöker även hur mycket myggan har hunnit sprida sig för att kunna veta hur omfattande åtgärder man måste vidta för att kunna bekämpa den.

Virusen som myggan sprider har tidigare drabbat tusentals människor och myndigheter i flera länder arbetar aktivt med att se till att arten förintas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng