I dag uppmärksammas trafiknykterhet

Varje timme sker cirka 500 fyllekörningar i Sverige och varje år skadas runt 1 000 personer på grund av rattfylleri. Under torsdagen uppmärksammas problematiken med rattfylleri på flera platser runt om i landet.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.08:41, 18 maj, 2017

I dag uppmärksammas trafiknykterhet
Foto: Pexels

I dag, den 18 maj, är det trafiknykterhetens dag. Dagen uppmärksammar problematiken med rattfylleri och meningen är att vi ska skänka en tanke till de som drabbats i samband med rattfylleriolyckor. Årets tema för Trafiknykterhetens dag är ett delat ansvar och målet är att lyfta fram vikten av att anhöriga anmäler närstående som kör berusade.

Varje år dör 60 till 70 personer i samband med rattfylleriolyckor. Ytterligare 1 000 personer skadas. Om drograttfylleri och mörkertalet räknas in är siffran ännu högre, skriver Trafiknykterhetens dag på sin hemsida.

Under dagen kommer det hållas manifestationer mot rattfylleri runt om i Sverige. Omkring 100 till 200 manifestationer brukar hållas i form av ljuständning och arrangemang på gator och torg. Polisen gör dessutom en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller på vissa håll i landet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel