TV: Linnealunken lockade många löpsugna

Under tisdagen gick det populära loppet Linnealunken av stapeln ute vid Qvarnaslät och vinnare av loppet blev Markus Andersson på tiden 17.25. Se alla glada deltagare och segerintervjun i 24 Play.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.09:55, 17 maj, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv

En amerikansk studie har funnit att detta är den mest effektiva träningsmetoden till ett långt och hälsosamt liv.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 1 maj, 2017

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv
Att syssla med löpning kan förlänga ditt liv med tre år. Foto: Pexels

Har du svårt att hinna till gymmet, eller kanske inte råd med en massa dyr utrustning? Lugn. Allt du behöver är ett par löparskor.

Enligt forskning så ska löpning förlänga livet mer än någon annan aktivitet. Studien visar att löpare tenderar att leva tre år längre jämfört de som inte springer alls. Om man springer fort eller långsamt och ofta eller oregelbundet ska inte spela någon stor roll. Men enligt forskningen så kan du få 3,2 extra år i livet av att springa två timmar i veckan i 40 år.

– Naturligtvis går inte detta i det oändliga. Löpning gör inte människor odödliga. Förväntad livslängd är begränsad till cirka tre extra år oavsett hur mycket man springer, säger Duck-chul Lee, huvudförfattare till studien och professor vid Iowa State University till New York Times.

Forskningen tittade på andra träningsformer med, som promenader, cykling och simning, men ingen visade samma inverkan på livslängden som löpning.

Varför löpning har denna effekt på livslängden är inte helt fastställt, men forskarna har sina teorier om att det har att göra med att löpning kan minska risken för högt blodtryck och för mycket blodfetter.

– Resultaten visar att människor som springer också tenderar att vara människor som lever längre, men inte att själva löpningen direkt orsakar ökningen i livslängden. Löpare lever vanligtvis också hälsosamma liv och deras livsstilar kan spela en stor roll i dödligheten, säger Duck-chul Lee.

– Men även om man har den möjligheten i åtanke så visar datan att löpning kan förlänga våra liv, avslutar han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forskare: Att springa är bra för hjärnan

Dra på dig löparskorna och ge dig ut och spring. Nu menar forskare att frivillig motion kan reparera lättare hjärnskador.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:53, 24 oktober, 2016

Forskare: Att springa är bra för hjärnan
Foto: Genre/Public Domain Pictures

Forskare vid New York Univeristy School of Medicine har i en ny studie på möss kunnat se att fysisk motion faktisk kan reparera skador i hjärnan.

Det som är speciellt med den här upptäckten är att det här är ännu en pusselbit som visar att hjärnan mår bra av att röra på sig, säger Anders Hansen till SVT Nyheter. Han är läkare och psykiatriker med speciellt intresse för vad motion gör med vår hjärna.

Mössen, som alla hade samma typ av hjärnskada vilken gjorde det svårt för dem att gå och balansera, delades in i två grupper. Den ena gruppen möss fick tillgång till ett motionshjul som de kunde springa i och den andra gruppen fick ingenting.

Efterforskningar på mössens hjärnor visade att de fysiska skadorna i organen delvis hade reparerats och att mössen som fick möjligheten att motionera fick klart bättre balans.

Förklaringen är att det produceras myelin, ett ämne som skyddar nervceller vilket gör att nervsignalerna går snabbare, när man är fysiskt aktiv.

– Den här forskningen visar även de mokekylära mekanismerna, att fysisk aktivitet omvandlas till medicin för hjärnan. Nu kan man inte bara veta att det är bra med fysiskt aktivitet utan också varför, säger Anders Hansen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

David Nilsson knep tredjeplatsen – och blev historisk

Högbylöparen David Nilsson sprang in på en tredjeplats och var bäste svensk när Lidingöloppet avgjordes under lördagen. Hans tid innebar att han blev historisk.

Oscar Pettersson

Oscar Pettersson

Kl.12:05, 25 september, 2016

David Nilsson knep tredjeplatsen – och blev historisk
Högbylöparen David Nilsson blev historisk i och med tredjeplatsen i Lidingöloppet. Foto: Arkiv

Högbylöparen David Nilsson stod för en stark prestation i årets upplaga av Lidingöloppet. 29-åringen hade endast segraren Japhet Kipkorir från Kenya och tvåan Desta Kibrom från Etiopien framför sig i mål. Nilsson sprang in på en tredjeplats, mindre än minuten bakom tvåan, och blev i och med det bäste svensk i loppet.

Högbylöparens tid på 1.38.45 skulle visa sig vara historisk. Det är den sjätte snabbaste tiden någonsin av en svensk löpare i det klassiska loppet, som har arrangerats sedan 1965.

– Det kändes jättebra. Jag hade en sån där bra dag på Lidingö då man aldrig blir trött. Jag var ju tagen i mål men inte så där utmattad som man kan vara. Det är så lätt att göra misstag här och jag försökte hålla mig kall. Energimässigt hade jag mer att ge men totalt sett var det jättebra. Mest glad idag är jag att jag har gått fram tidsmässigt jämfört med mina tidigare Lidingölopp, säger David Nilsson till friidrott.se.

Om två veckor kommer David Nilsson, som är bosatt på just Lidingö, att springa det prestigefyllda Chicago marathon.

–  Jag tycker det är kul med sådana här extrema satsningar när det går från en ytterlighet till en annan. Nu har jag kört mycket terräng och nu får jag växla om till all distans på asfalt, säger David Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Victorialoppet satsar på välgörenhet: ”Vi vill göra något gott”

På fredagen är det dags för det populära sommarloppet i Borgholm. Till i år har arrangörerna valt att höja anmälningsavgiften – för att kunna skänka pengar till Victoriafonden.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:57, 13 juli, 2016

Victorialoppet satsar på välgörenhet: ”Vi vill göra något gott”
Motionsfesten lockar flera tusen deltagare varje år. Foto: Victorialoppet.se

Det brukar kallas Ölands stora löparfest och i år blir det den 36:e upplagan av det klassiska Victorialoppet. Huvudloppet är på nio kilometer och det finns även en kortare variant på fyra kilometer samt flera barn- och ungdomsklasser.

P-O Amnér från arrangörsklubben IFK Borgholm säger att antalet anmälningar ligger i paritet med förra året.

– Just nu pekar det på att vi får mellan 2700-2900 deltagare. Men det är klart, vi lever farligt. Om det blir ösregn på fredagen är det säkert många som backar ur.

Hur ser väderprognosen ut i nuläget?

– Det ser hyggligt ut, inget regn och lite halvklart till mulet. Vi hoppas att den prognosen står sig, det är idealiskt väder.

Victorialoppet har nästan lika många löpare som anmäler sig på tävlingsdagen, som det är jämfört med dem som är anmälda i förväg. Ett rätt så unikt fenomen för motionsloppen.

– När det är bra väder brukar det komma jättemycket folk som efteranmäler sig. Vi ligger mitt i semesterperioden och det blir mycket beslut i sista minuten, säger P-O Amnér.

En nyhet till i år är att Victorialoppet samarbetar med Victoriafonden, som hjälper barn med funktionshinder till en aktiv fritid.

– Vi valde att göra en höjning av startavgifterna, vi vill göra något gott. Det kändes naturligt att skänka till Victoriafonden, det hade varit konstigt om vi skulle ha valt ett annat ändamål, säger P-O Amnér.

– Nu hoppas vi att det ska bli lite pengar. Det är svårt att säga hur mycket, men runt 25 000-30 000 kronor hoppas vi på.

Vad tror du det är som gör att Victorialoppet är så populärt?

– Det är en väldigt mysig inramning och atmosfär i lilla Borgholm. Mycket folk och massor av publik i en fin miljö. Man springer nästan rakt igenom restaurangernas uteserveringar på Storgatan, skrattar PO.

Här kan du läsa mer om Victorialoppet!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hemmalöparen tog hem Linnealunken: ”Det är lite av en familjefest”

På tisdagskvällen gav sig 350 personer ut i löpspåret runt Linneasjön när Linnealunken gick av stapeln för trettonde gången i ordningen. "Det blev lyckat och samma sak med vädret – det är alltid fint vid Linnealunken", säger tävlingsgeneralen Jan Arvidsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:20, 17 maj, 2016

7 bilder
 • 350 deltog i årets Linnealunk. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  350 deltog i årets Linnealunk. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Segraren Markus Andersson. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Segraren Markus Andersson. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Vissa sprang. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Vissa sprang. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Medan andra valde att gå. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Medan andra valde att gå. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Att värma upp är viktigt. Friskis och Svettis kom och hjälpte till med det. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Att värma upp är viktigt. Friskis och Svettis kom och hjälpte till med det. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Tävlingsgeneralen och speakern Jan Arvidsson. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Tävlingsgeneralen och speakern Jan Arvidsson. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Det var folkfest vid Qvarnaslät där både starten och målgången äger rum för Linnealunken. Utöver de 350 deltagarna som antingen valde att springa, gå eller lunka sig igenom det fem kilometer långa loppet – var det en hel del publik som hejade på från sidan när Linnealunken avgjordes för trettonde gången.

Segrare på tiden 16,50 blev hemmalöparen Markus Andersson, tävlandes för Glasriket Running Club.

– Det kändes bra hela vägen. Jag fick lite sällskap fram till tre kilometer ungefär, sen släppte dem. Det är alltid kul att vinna, samtidigt som det här kanske är mer en motionärstävling, säger Andersson.

Jan Arvidsson, Glasriket Running Club, är tävlingsgeneral:

– Det blev lyckat och samma sak med vädret – det är alltid fint vid Linnealunken, säger han.

Att deltagarantalet har minskat med ungefär hundra löpare från förra året tror Arvidsson beror på den senaste tiden något osäkra väder.

– Det är nog många som berörs av vädret och nu när det har varit lite ostabilt ett tag väljer de att inte anmäla sig. Men alla kan vara lugna. Det blir alltid sådana här fina vårkvällar när Linnealunken går av stapeln, säger han.

Innan loppet anordnades en gemensam uppvärmning av Friskis och Svettis och efteråt fick deltagarna varsin matlåda.

– Det är lite av en familjefest och det är för jäkla trevligt här på Qvarnaslät, säger en nöjd tävlingsgeneral.

Se bildspel ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel