Falsterbo nästa för succéryttaren

Hon har fått en pangstart på året och med två kvalade hästar siktar succéryttaren Amanda Eriksson på Falsterbo.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:55, 17 maj, 2017

Falsterbo nästa för succéryttaren
Fifty-cent, Luchón och Camomil. Foto: Privat

Nybroryttaren Amanda Eriksson går från klarhet till klarhet. Efter en succéstart på säsongen så har arbetet med unghästarna Luchón och Fifty-Cent fallit väl ut.

– Luchón och Fifty-Cent har kvalat in till Falsterbo. Överlag går det jättebra just nu, säger Amanda Eriksson. 

Vägen till Falsterbo var dock inte lätt, inte minst för femåringen Fifty-Cent.

– Så sent som i söndags kvalade Fifty-Cent in till Falsterbo men det satt långt inne, säger Amanda och fortsätter.

– Vi hade kniven mot strupen men vi klarade det på sista försöket. Problemet med unghästar är att det är svårare eftersom man vet aldrig hur de kommer prestera men går det så går helt enkelt och denna gången gjorde det det. Det är skönt att ändå lyckas efter alla kval.

Tävlingen i Falsterbo är en speciell tävling för alla inblandade, då den går på gräs, vilket man inte rider på så ofta.

– Falsterbo är en speciell tävling. Den avgörs på gräs vilket man inte rider på så ofta. Därför kommer vi att åka till Strömsholm för ett genrep inför Falsterbo, säger Amanda.

Förutom hästarna Luchón och Fifty-Cent har Amanda Eriksson kvalat in till YR-Sm i Sundbyholm med hästen Camomil men det stora målet är unghäst-vm i september. 

– I år är det stora målet att ta sig till unghäst-vm i Belgien i september. Därför har vi sedan starten lagt in en högre växel. Det är det man kämpar för så vi ska göra allt för att ta oss dit, avslutar Amanda. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybroryttare ska tävla i Göteborg Horse Show

Hon har gått från klarhet till klarhet, nu är hon klar för Göteborg Horse Show.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:27, 13 februari, 2017

Nybroryttare ska tävla i Göteborg Horse Show
Amanda Eriksson tillsammans med hästen Luchón.

Amanda Eriksson har påbörjat året 2017 på ett strålande sätt. Under söndagen vann hon en regional tävling i Laholm med hästen Camomil och veckan innan slutade Eriksson på en femteplats av 86 tävlande i Helsingborg.

Amanda Eriksson hade ett bra tävlingsår 2016 med en del pallplaceringar och hon har fortsatt på den inslagna vägen även år 2017.

Nu belönas Nybrotjejen med en plats i Göteborg Horse Show.

– Ja jag kvalade in till Göteborg Horse Show efter en femteplats i Breeders Trophy finalen 2016, så nu ska jag tävla i något som kallas för Swedish Warmblod Trophy, säger Amanda Eriksson.

På tisdag nästa vecka väntar Scandinavium och Göteborg Horse Show för Amanda och hästen Luchón. Trots ett fåtal tävlingar i vinter så är Amanda förberedd inför tävlingen.

– Vi har tränat i vinter, i hela tre månader och vilat från tävlingar. Nu har jag tävlat de senaste veckorna med felfria resultat och nu gör vi vår sista träning på onsdag innan det bär av till Göteborg för tävling, säger Amanda Eriksson.

Amanda är nöjd med inledningen av året men hon hoppas på mer.

– Jag har gjort bra ifrån mig i inledningen av året men nu växlar jag upp en aning. Målet är att ha med två unghästar till Falsterbro och förhoppningsvis så är jag med i SM senare i år, avslutar Amanda.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybroryttare imponerade under Falsterbo Horse Show: ”Känns jättebra inför framtiden”

18 år. Svenskt Mästerskap och Falsterbo Horse Show med fullsatta läktare. Debut på 145 centimeter hinderhöjd – men det var inget som påverkade Nybrotjejen Amanda Eriksson. "Nej, man blir inte så nervös längre", säger hon.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.10:13, 7 juli, 2015

Nybroryttare imponerade under Falsterbo Horse Show: ”Känns jättebra inför framtiden”
Amanda Eriksson och hästen Hildago från Nybro imponerade under Falsterbo Horse Show. Foto: Isabella von Schrowe

Unga Amanda Eriksson från Nybro fortsätter att imponera med sin häst Hidalgo. Under helgens lag-SM på mäktiga Falsterbo Horse Show fick hennes lag, Norrahammar Taberg, en medioker start. Nybroekipaget gick in som tredje ekipage (fyra ekipage per lag) och hoppade felfritt på 140 centimeter.

– Vi hade en felfri och en på fyra fel efter 130-hoppningen innan det var min tur, så det var bara att rida felfritt för att göra mitt bästa för att hjälpa laget, och det gjorde vi så det kändes jättebra, säger Amanda Eriksson.

På söndagen höjdes både publiksiffran och hindren. Läktarna var fullsatta, men det var inget som påverkade varken Amanda eller Hidalgo.

– Nej, man har gjort det här så många gånger, så man blir inte så nervös längre. Och min häst bryr sig inte så mycket om atmosfären, utan han bara tuffar på som på räls, säger Eriksson.

Och när hindrena höjdes till hela 145 centimeter, som hon varken tränat eller tävlat på innan, så överraskade hon alla, inklusive sig själv.

– Jag har inte hoppat på 145 utomhus tidigare, så det var lite av en debut. Jag fick två nedslag på de sista hindrena, och det är klart att det var lite surt, men vi hoppade jättefint och detta känns jättebra inför framtiden.

Men det var ändå en debut på 145?
– Ja, men vi har haft många felfria på 140, så då ville vi gå upp ett snäpp och få en större utmaning. Nu känner vi oss redo, och ska fortsätta med 145 i höst, säger Amanda Eriksson.

Amanda Eriksson svarade för den stabilaste hoppningen i sitt lag Norrahammar Taberg, men tyvärr räckte det inte till en medalj. De slutade på en sjunde plats.

– Jag är väldigt nöjd med min egen insats, men när man rider i ett lag så är det mer än en persons insats som är viktig. Vi slutade sjua, men man ska komma ihåg att den äldsta personen i vårt lag är 23 år och de andra hade elitekipage så vi var verkligen underdog, säger hon.

Nu väntar ett par veckors tävlingsvila för Amanda Eriksson och Hidalgo. Nästa stora mål är inomhus-SM i januari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybroryttare fyra i Thoreb cup: ”Fungerade bra”

Nybrotjejen Amanda Eriksson gick till final och blev till slut fyra i huvudklassen i Thoreb cup på Lundegård. "Det var lite dåligt underlag men det fungerade bra ändå", säger 19-åringen.

David Winberg

David Winberg

Kl.09:14, 11 maj, 2015

6 bilder
 • Nybroryttaren Amanda Eriksson blev fyra i huvudklassen i Thoreb cup. Foto: Roland Thunholm/Amanda Eriksson
  Nybroryttaren Amanda Eriksson blev fyra i huvudklassen i Thoreb cup. Foto: Roland Thunholm/Amanda Eriksson
 • Foto: Josefine Bengtsson.
  Foto: Josefine Bengtsson.
 • Foto: Josefine Bengtsson.
  Foto: Josefine Bengtsson.
 • Foto: Josefine Bengtsson.
  Foto: Josefine Bengtsson.
 • Foto: Josefine Bengtsson.
  Foto: Josefine Bengtsson.
 • Foto: Josefine Bengtsson.
  Foto: Josefine Bengtsson.

Rebecka Nyhlén var tvåa i Thoreb cup i fjol. Den här gången fick Västerviksryttaren revansch i den nationella tävlingen över 140 centimeter höga hinder på Lundegård.

Nyhlén vann före Lidköpings Matilda Löfberg – favoriten och 2014 års vinnare Jannica Fernström kom trea.

Nybroryttaren Amanda Eriksson, som den här säsongen tävlar för Norrahammar-Tabergs Ridklubb, gick till final och blev fyra.

– Det var lite dåligt underlag men det fungerade bra ändå. Jag rev det första hindret och tänkte att jag var tvungen att rida på lite snabbt och hade med mig fyra fel in i omhoppningen. Eftersom de andra tre var felfria så var det allt eller inget för min del och jag rev en gång till. Men jag är nöjd ändå, säger Amanda Eriksson.

Samarbetet med Hidalgo börjar bära frukt nu.

– Det är fjärde året vi jobbar ihop och det är väl först nu det börjar kännas riktigt bra. Målet är att kliva upp i åtminstone 1,45-klassen den här säsongen, säger 19-åringen.

Vad händer nu?
– Om två veckor tävlar jag i Karlskrona och det får fungera som ett genrep inför semifinalerna i lag-SM på Strömsholm, säger Amanda Eriksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel