De vandrar från Kalmar till Varberg: ”Får uppleva hjärtat av Sverige”

På två veckor ska 14 personer från flera olika länder gå de 400 kilometerna från Sveriges öst- till västkust.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.16:52, 16 maj, 2017

2 bilder
  • Gänget som ska gå mellan Kalmar och Varberg samlades klockan 08.00 den 14 maj mellan Kalmar slott och Södra Kyrkogården innan avfärd. Foto: Privat
    Gänget som ska gå mellan Kalmar och Varberg samlades klockan 08.00 den 14 maj mellan Kalmar slott och Södra Kyrkogården innan avfärd. Foto: Privat
  • På bilden syns Aile Weiland tvätta ansiktet i Östersjön innan avfärd och till höger står Franziska Kaufmann med Olivier Haverkamp och Henning Menz i skogarna utanför Boda. Foto: Privat
    På bilden syns Aile Weiland tvätta ansiktet i Östersjön innan avfärd och till höger står Franziska Kaufmann med Olivier Haverkamp och Henning Menz i skogarna utanför Boda. Foto: Privat

I lördags påbörjade 14 personer med rötter över hela världen en två veckors lång vandring från Sveriges öst- till västkust. För femte året i rad startade sällskapet Coast to Coast Sweden sin resa i Kalmar för att sedan avsluta den i Varberg den 27 maj.

– Det är min vän Jörgens, som är med och arrangerar, pappa som är inspirationen till att vi är just här i Småland. Han var polis i Varberg och pratade alltid om att han ville luffa genom Småland när han gick i pension men tyvärr fick han för ont i kroppen när det väl var dags, säger Jonas Hållén som är en av initiativtagarna till vandringen.

Mellan Kalmar och Varberg är det cirka 40 mil. Det är ingen fysiskt existerande led som de följer utan ett antal hus- och skogsvägar som de har kombinerat ihop till ett enda långt spår.

– Vi ritar upp leden på kartan och markerar de ställen som vi planerar att sova på. Under dagen kan välja att gå ensam, två och två eller tillsammans med gruppen, alla gör lite som de vill. Man behöver inte heller gå hela spåret om man inte vill utan bara vara med någon dag.

Jonas berättar att en av tankarna bakom vandringen var att de som är intresserade av att göra längre vandringar i till exempel USA ska kunna känna på hur det skulle kunna vara. Det är många vandrare som passar på att testa prylar och utrustning.

Intresset för vandring blir större och större i Sverige och för många är drömmen att få vandra från syd till norr i USA. Jag har själv en dröm om att gå Pacific Crest Trail någon gång i livet.

Med på vandringen är inte bara svenska entusiaster utan även mer långväga gäster. En av de som vandrar är Judy Gross. Hon är en av få kvinnor i USA som tillverkar tält och har gått alla de häftiga trafiklederna i världen och det finns egentligen ingen anledning för henne att vara med just här.

– Men hon säger att hon vill uppleva Sverige. Hon vill se gårdar, hus och träffa människorna här. Under de fyra åren som vi har vandrat här tidigare så har vi hunnit lära känna folk på vägen. I går satt vi på den gamla brottaren Sven-Allan Olssons veranda och fikade och ikväll ska vi hem till en annan vän, säger Jonas och fortsätter:

– Det är just det som är häftigt. Jag har gått den här leden fyra gånger och borde vara mätt av det. Jag blir inte lika tagen av den vackra naturen längre men det är alltid lika kul att träffa människorna och få uppleva hjärtat av Sverige, avslutar Jonas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygbolaget varnar för falska gratisbiljetter

På sociala medier sprids en falsk annons där två gratisbiljetter med flyg utlovas. Nu har det berörda flygbolaget gått ut och varnat för bluffen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:19, 21 augusti, 2017

Flygbolaget varnar för falska gratisbiljetter

Den senaste tiden har en annons dykt upp på Facebook där det norska flygbolaget Norwegian verkar skänka bort flygbiljetter. Det som krävs är då att man klickar på en länk som kan tyckas komma från bolaget.

”Norska flygbolaget ge två fribiljett till alla! För de 24 årsjubileum”, står det i rubriken. Problemet är att det hela är en bluff och inget som Norwegian står bakom.

– Den är falsk och man kommer inte heller till Norwegians sida när man klickar vidare, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian till Metro.

Den som skulle klicka på länken får svara på tre frågor, uppmanas att dela sidan och skriva ”tack Norwegian”, i en kommentar. Fast några biljetter finns det inte.

– Det är väl ett sätt att samla in e-mailadresser. Jag vet att SAS drabbades av samma sak härom veckan. Vi tycker att det är tråkigt att passagerare blir lurade, även om jag tror att de flesta förstår att det är falskt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Central parkeringsyta kan bli bostäder

Parkeringsytan bredvid kulturhuset Kristallen i Nybro kan bli bostäder i framtiden.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:44, 21 augusti, 2017

Central parkeringsyta kan bli bostäder
Foto: Faton Pasho

Det var under måndagens kommunfullmäktige som Nybros kommunalråd Christina Davidson avslöjade att parkeringsytan bredvid kulturhuset Kristallen kan bli bostäder i framtiden.

Kenneth Slättman från PRO tog sig upp i talarstolen under allmänhetens frågestund och undrade hur det skulle bli med parkeringsfrågan eftersom PRO-medlemmar blir drabbade när den försvinner.

– Vi måste lösa parkeringsfrågan eftersom det blir svårt för oss i PRO att ta oss till vår lokal när parkeringsytan vid kulturhuset Kristallen försvinner. Det är viktigt att vi sätter oss ner och diskuterar det här, sa Kenneth under måndagens fullmäktigemöte.

Kommunalrådet Christina Davidson svarade Kenneth och avslöjade samtidigt att parkeringsytan kan bli bostäder i framtiden.

– Det här är en fråga som inte är ny för oss. Detaljplanen kring parkeringsytan vid kulturhuset Kristallen är sedan 70-talet om jag inte minns fel och själva ytan är planerad för bostäder. Det var aldrig meningen att det skulle bli en parkeringsplats där, sa Christina och fortsatte.

– Varför frågan har kommit upp nu är för att kommunen har köpt upp tomten så sent som i våras. Det gjorde vi eftersom utan är otroligt intressant ur ett strategiskt perspektiv. Från politikerhåll är vi rörande överens om att vi är i stort behov av bostäder och den här tomten är alldeles för central för att inte bygga bostäder på. Självklart ska vi se till att det finns gott om parkeringar i närområdet men den här platsen kommer inte att finnas till för parkeringar, sa hon.

Dock ville kommunalrådet Christina Davidson förtydliga att något beslut om bostadsbyggande inte hade beslutats eller om det skulle göras.

– Det är inte säkert att det kommer att byggas bostäder vid platsen eller när det kommer att göras men vi diskuterar den frågan vidare, avslutade hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Chocken total när PostkodLotteriet kom till Nybro

13 nya vinnare – när PostkodLotteriet kom till Nybro under måndagen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:30, 21 augusti, 2017

Chocken total när PostkodLotteriet kom till Nybro
Vinnaren Annelie Alm och Kicken Lundqvist. Foto: Faton Pasho

– Nybro verkar vara en lite turort när det kommer till PostkodLotteriets tävlingar, sa Christian ”Kicken” Lundqvist medan han vandrar in i kommunhuset Balder för att överraska en utav vinnarna under måndagen.

Hela tre gånger på ett år har ett postnummer i Nybro vunnit PostkodLotteriets tävlingar och under måndagen var det dags igen.

Hela 13 stycken vinnare överraskades av PostkodLotteriets tv-team när vinstutdelaren och The Poodles frontfigur Christian ”Kicken” Lundqvist befann sig i Nybro.

En utav vinnarna, Annelie Alm från Skårebo, som till vardags jobbar som överförmyndarhandläggare på Nybro kommun, fick en smärre chock när hon blev kallad till medborgarkontoret. Där stod nämligen Kicken Lundqvist och väntade med hela tv-teamet.

– Jag är chockad att just jag har vunnit 15 000 kronor, sa Annelie Alm.

Vart bär det av för pengarna?

– Jag vet inte var det blir men en resa blir det i alla fall, tillsammans med sambon tror jag. Jag får vara snäll mot honom, säger Annelie och skrattar.

De 13 vinnarna på postnummer 382 93 fick under måndagen dela på 270 000 kronor i resecheckar.

Det inspelade inslaget kommer att sändas i programmet PostkodMiljonären lördagen den 26 augusti.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybro värvar ungt: ”Fantastiskt skönt”

Mitt i slutspurten av division 2 har Nybro IF säkrat två unga spelare inför nästkommande säsong.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:11, 21 augusti, 2017

Nybro värvar ungt: ”Fantastiskt skönt”
Aldrin Zhuta och Liridon Hasani. Foto: Nybro IF

Nybro IF är mitt inne i slutspurten av division 2 och kämpar för att säkra kontraktet inför nästkommande säsong. Något som man redan har säkrat är två unga nyförvärv i form av Aldrin Zhuta och Liridon Hasani från Flygsfors/Gadderås IF.

– De har varit med oss lite till och från på träningarna i tre säsonger, men som nu känns mogna att ta klivet upp och konkurrera i vårt a-lag, skriver föreningen på sin hemsida.

De två 17-åriga killarna, med Nybro IF som moderklubb har de senaste säsongerna spelat regelbundet seniorfotboll i division 5 – vilket har gjort de väl förberedda inför det som komma skall.

– Vi var med och pratade med dem båda när de lämnade Pukeberg för tre år sedan, men båda kände att det var för tidigt att komma till oss redan då. Efter att ha tränat med oss under vissa perioder kände de båda att det nu var dags att ta klivet upp, skriver föreningen.

17-åriga Aldrin Zhuta och Liridon Hasani kontrakt sträcker sig i tre säsonger, med start från och med 2018.

– Vi arbetar väldigt hårt med att tänka långsiktigt och försöker nå våra mål på både kort och lång sikt. Dessa underskrifter känns fantastiskt sköna att redan nu ha klara inför säsongen 2018.

Bägge spelarna kommer att spela klart säsongen i Flygsfors/Gadderås IF innan de ansluter till Nybro IF.

Även Orreforsprodukten, Björn Olsson från division 3-laget Älmhult har anslutit till Nybro IF – för att hjälpa laget att säkra en division 2-biljett.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tre nya Nybronamn när Konst runt anordnas

15 konstnärer från Nybro är med och ställer ut när konstrundan – Konst runt anordnas för 18:e året.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:07, 21 augusti, 2017

Tre nya Nybronamn när Konst runt anordnas
Foto: Flickr

43 konstnärer från Emmaboda, Nybro och Torsås kommun samt Södermöre i Kalmar kommun kommer under den 9-10 september att ställa ut på Torsmaskiners gamla lokaler i Torsås.

Inför i år har tre nya konstnärer från Ateljéhus Pukeberg antagits – efter att ha uppfyllt Kulturrådets kriterier. De tre nya konstnärerna från Nybro är: Louise Swärdshammar, Magnus Gustavsson och Ebba Johansson, skriver Konst Runt på sin hemsida.

Förutom de tre kommer även Cissi Svärdström, Markus Åkesson, Eva Sundman, Annette Sviberg-Krahner, Yvonne Mörtlund, Felix Lönn, Paméla Karlsson, Pauline Fransson, Ellen Ehk Åkesson och Anabeli Diaz från Nybro samt Ian Newbery och Lars Larsson från Örsjö att ställa ut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng