Köttfärs på schemat – när elever lagade favoritmat

Eleverna på Fagerslättsskolan har under våren fått skicka in recept på favoritmat – under onsdagen stod fyra av barnen i köket för att laga sina rätter.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:19, 4 maj, 2017

5 bilder
 • Belmin lagar Burek. Foto: Faton Pasho
  Belmin lagar Burek. Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Ibrahim gör kebabspett. Foto: Faton Pasho
  Ibrahim gör kebabspett. Foto: Faton Pasho
 • Belmin. Foto: Faton Pasho
  Belmin. Foto: Faton Pasho
 • Zana och Bryan. Foto: Faton Pasho
  Zana och Bryan. Foto: Faton Pasho

Eleverna på Fagerslättsskolan fick en ovanlig lunch under onsdagen. Fyra jämbördiga elever på skolan stod för maten när de lagade sina favoriträtter dagen till ära.

Under våren har matpersonalen på Fagerslättsskolan bett eleverna om recept på favoritmat och chansen att vinna sin rätt tillagad. Hela 25 stycken bidrag kom in och under onsdagen fick fyra av dessa tillaga sina rätter.

– Vi har haft den här tävlingen i en och en halv månad, där eleverna fått skicka in sina favoriträtter till oss. Från början var tanken att vi enbart skulle tillaga en rätt men det kom in så många bra förslag att vi valde fler, säger en av kockarna, Mia Franzén. 

Eleverna Ibrahim, Zana, Bryan och Belmin fick under onsdagen göra matpersonalen på skolan sällskap. Där fick de tillaga sina favoriträtter under en timmes tid tillsammans med kockarna Mia, Daniel och Asma. 

– Det är roligt att laga mat. Jag brukar göra det med min mamma, säger Belmin, en av eleverna.

– Jag tycker om när saker och ting är jobbiga att utföra, för då får jag anstränga mig. Min mamma brukar tillaga det här till mig och jag tycker det är jättegott. Jag hoppas att alla andra tycker det med, säger Ibrahim.

Eleverna på Fagerslättsskolan bjöds under dagen på Burek, CubKos och kebab som i Marrakech. 

– För oss är det roligt att laga mat och en upplevelse i hur man gör. Vi har alltid velat se hur det ser ut här bakom, säger eleverna Bryan och Zana. 

Förutom onsdagens lunch kommer även tre andra elever på skolan att få sina favoriträtter tillagade, Kevins biffstroganoff, Lyubovs kycklinggryta och Nekies Souvlaki kommer att serveras vid ett annat tillfälle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny ridstig snart klar vid Rismåla

Skyltning på väg upp.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.09:27, 14 december, 2017

Ny ridstig snart klar vid Rismåla
Foto: Flickr

För drygt ett år sedan fanns kommunens representanter tillsammans med Nybro Ridklubb på plats vid naturreservatet i Rismåla för att undersöka möjligheten att gräva fram en ny förbindelse från skolan till Rismåla. Vilket skulle innebära att ryttarna inte behöver ge sig ut på vägen.

– En sådan ridstig skulle öppna nya möjligheter för ridskolan att rida ut i naturen med sina lektionsgrupper, sa kommunen då.

Sedan en tid tillbaka har kommunen röjt upp en ny ridstig till Nybro ridklubb vid Rismåla naturreservat. Detta just för att underlätta för eleverna. Ridstigen ska enligt uppgifter snart vara klar där även skyltning ska upp så småningom.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter arbetsplatsolyckan – nu agerar företaget

Nu går golvfabriken igenom alla rutiner för att minimera risken att det händer igen, rapporterar Östra Småland.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.06:35, 14 december, 2017

Efter arbetsplatsolyckan – nu agerar företaget
Foto: Arkiv

Det var natten mellan torsdagen och fredagen den 1 december som en 55-årig kvinna råkade ut för en arbetsplatsolycka på golvfabriken Kährs på Transtorpvägen. 

Kvinnan hade vid tillfället en scarf på sig, som sedan ska ha fastnat i en valsmaskin som gjorde att hon drogs mot den. Kvinnan fick föras till intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar. 

Trots att Arbetsmiljöverkets utredning utav händelsen den 1 december pågår fortfarande så ser nu golvfabriken Kährs över sina rutiner enligt den lokala tidningen Östra Småland.

– VI har gjort de utredningarna som vi gör enligt rutin efter en olycka, säger Johan Blasiusson till Östra Småland och fortsätter.

– Det är sådant som vi kommer att se över, om vi missat något i instruktion och rutiner. Vi ska gå igenom allt. Tillexempel risker med hängande löst hår eller smycken vid de olycka maskinerna, säger han.

 

Kvinnan ska enligt uppgifter till Östra Småland må bra efter omständigheterna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vikings torskade i sista matchen: ”För slarvigt”

Vikings åkte på dubbel förlust – Tranås vann och Kristianstad knep andraplatsen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.21:57, 13 december, 2017

2 bilder
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho

På förhand var det en helt betydelselös match för Nybro Vikings när man tog emot Tranås på hemmais i den sista omgången av grundserien – och det märktes minst sagt.

Redan efter elva minuters spel in i första perioden bestämde sig tränarduon Andreas Holfelt och Jerker Jonsson för att ta time-out och väcka spelarna.

Tranås hade tagit ledningen redan efter åtta minuter på tavlan och fortsatte trycka på för mer. Nybro Vikings var inte att känna igen.

Time-outen gjorde susen för hemmalaget – som kvitterade till 1-1 fyra minuter efter genom Robin Wengdahl. 

I den andra perioden fortsatte gästerna Tranås, som hade en Allettan-plats att spela för trycka på och det gav resultat. Inom loppet av 43 sekunder kunde bortalaget gå från 1-1 till en 3-1 ledning efter att Kristoffer Backman och Hampus Andreen hittat nätmaskorna bakom Alexander Johansson i Nybromålet.

Trots en reducering i slutet på den tredje perioden till 2-3 genom Patrik Fransson kom det inga fler mål från hemmaspelarna. Istället kunde Hampus Andreen hänga dit kvällens andra mål och Tranås fjärde, vilket blev slutresultatet.

– Det var ingen höjdare direkt. Vi pratade innan om att de har allt att spela för och måste ta tre poäng. Vi är medvetna om det och jag tycker vi borde ha en högre proffsighet trots att vi inte har något att spela för, säger Robin Wengdahl direkt efter slutsignalen.

Vad var det som inte stämde där ute ikväll?
– Egentligen är det slarvet över hela banan tycker jag. Jag tycker när vi kommer ner på dem och får fast pucken så har vi många gånger rätt så bra anfall och skapar rätt så bra chanser. Problemet är att vi tar oss dit för sällan. Vi gör det för svårt för oss själva. Vi kan ha pucken i anfallszon i 30 sekunder sedan slutar vi en minut i egen zon och får tekning där. Det är alldeles för slarvigt, säger forwarden.

Kan det här ha varit säsongen hittills sämsta match?
– Det är svårt att säga precis efteråt, men en utav de sämre matcherna som vi har spelat, absolut. Det var tur att den kom när det var klart då, säger Wengdahl

Nybro Vikings hade inför matchen siktet på andraplatsen i tabellen. Efter att laget förlorat och Kristianstad vunnit på övertid hemma mot Tyringe så slutade Vikings trea.

– Det spelar ingen roll om man kommer etta eller femma. Det är så klart att man vill komma så högt upp som möjligt men det är topp 5 som gäller – då är man i Allettan. Det är inga poäng som följer med så det är sak samma egentligen. I det stora hela är det skitsamma, säger Robin.

Nu väntar juluppehåll innan Allettan börjar. Hur laddar ni inför den?
– Vi har inget uppehåll än. Vi ska grisa på i några dagar till och sedan ta lite ledighet på lördag men annars så kör vi varje dag. Vi har kört hårt nu måndag och tisdag. Vi kommer träna ner oss för att komma bra förberedda till allettan, avslutar han.

Trots vinsten mot Nybro Vikings så får Tranås spela i fortsättningsserien efter juluppehållet. Både Vimmerby och Dalen vann sina matcher.

FaktaNybro Vikings IF – Tranås AIF 2 – 4 (1-1, 0-2, 1-1)

Period 1: 0-1 Robin Johansson (Eric Gustafsson, Anders Skoog), 1-1 Robin Wengdahl (Rasmus Johansson)
Period 2: PP1 1-2 Kristoffer Backman (Hampus Andreen, Robin Johansson), 1-3 Hampus Andreen
Period 3: 2-3 Patrik Fransson (Martin Olsson, Fabian Ilestedt), 2-4 Hampus Andreen (Anders Skoog)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus

Produkten innehåller ett virus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Mia Martelleur

Kl.19:36, 13 december, 2017

Vara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus
Foto: Arkiv

Ica återkallar produkten Basic Hallon på grund av risk att produkten innehåller norovirus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Återkallelsen gäller Ica Basic hallon 500 gram, med bäst före datum 2019-06-19. Varan har sålts över hela landet sedan den 13 oktober, men nu stoppas all försäljning av varan i butikernas kassor.

– I nuläget vet vi inte vad som har orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten och utreder vad som kan vara den bakomliggande orsaken, säger Lena Sparring, kvalitetschef ICA Sverige.

Liknande produkter med annat bäst före datum omfattas inte av återkallelsen.

I ett pressmeddelande beklagar Ica det inträffade och uppmanar alla kunder som köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik som de inhandlad produkten på, reklamera via ica.se, alternativt kontakta ICAs kundkontakt.

De skriver även att om man följer Livsmedelsverkets rekommendationer för frysta hallon och kokar hallonen i en minut så dör viruset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Väg spärrades av efter olycka

En person fördes till sjukhuset i Kalmar efter händelsen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:53, 13 december, 2017

Väg spärrades av efter olycka
Foto: Johan Albinsson

Det var vid 16.45 på onsdagseftermiddagen som det inkom ett larm till SOS Alarm om en krock mellan två personbilar på riksväg 25 i höjd med Hanemåla.

En person fördes till sjukhus efter olyckan.

 

– Det var en person som transporterades till sjukhuset i Kalmar för kontroll, säger Charlie Dziobek, insatsledare vid räddningstjänsten i Nybro.

Räddningstjänsten spärrade initialt av vägen och trafiken dirigerades om till Hanemåla. Sedan en tid tillbaka är framkomligheten däremot tillbaka till det normala.

– Vi städade upp skräpet och bildelarna på vägbanan. Sen så körde vi undan bilarna och släppte på trafiken igen, säger Charlie Dziobek.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng