Störningar har drabbat larmnumret 112

Under onsdagen var det svårt att ringa 112. Fyra av landets larmcentraler var drabbade.

Konrad Olsson

Kl.13:59, 26 april, 2017

Störningar har drabbat larmnumret 112

SOS Alarm upptäckte under onsdagsförmiddagen att det var problem med samtalen till larmnumret 112. Fyra av Sveriges 13 larmcentraler drabbades av problemen, enligt Expressen.

Växjö, Malmö, Västerås och Sundsvall var de centraler dit det varit svårt att nå.

– Det är en mindre störning i vårt system som gör att det är lite svårare att skapa ärenden och något samtal är lite svårare att ta emot, men vi styr om samtalen till de andra centralerna och skulle vi missa något samtal så ringer vi tillbaka till det numret som ringt oss, säger Tomas Johansson, pressinformatör på SOS Alarm, till Expressen.

Kring 13.30 kunde felet identifieras och tekniker jobbar på en lösning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fem gånger fler larmsamtal väntas under nyårsnatten

Bus- och felringningar till SOS Alarm är ett stort problem under nyårsafton. "Den som ringer i onödan kan mycket väl fördröja hjälpen".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:26, 30 december, 2016

Fem gånger fler larmsamtal väntas under nyårsnatten
Över 200 SOS-samtal ringdes förra nyårsafton in i Kalmar län. Flera av dem var bus- eller felringningar. Foto: Pinterest/Pexels.

På nyårsafton väntas en kraftig ökning av 112-samtal i hela Sverige. Förra året ringdes cirka 385 procent fler samtal under nyårsnatten i landet jämförelse med en vanlig lördagsnatt.

I Kalmar län var läget än mer extremt. Här femdubblades samma siffra – från 41 samtal som är snittet för en vanlig lördagsnatt till 208 samtal under nyårsnatten.

Många av de extra samtalen som kommer in är dock inte riktiga nödsamtal, utan bus- och felringningar, i normala fall handlar det om ett av tre samtal, men vid nyår är andelen ofta högre.

– Det är enormt viktigt att spara nödnumret till de akuta händelserna. Vi får in drygt elva busringningar i timmen till 112. Den som ringer i onödan kan mycket väl fördröja hjälpen till någon som befinner sig i en verklig nödsituation, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

– Under sju timmar på nyårsnatten ringer det ungefär lika mycket till oss som på ett normalt helt lördagsdygn, uppemot 9 000 112-samtal, säger Khorsand.

Se statistik över Sverige och Kalmar län i faktarutan.

FaktaStatistik – antal 112-samtal:

Vanlig lördag från kl. 21.00 till söndag kl. 04.00:

Sverige: 1 830.

Kalmar län: 41.

Nyårsafton 2015 från kl. 21.00 till nyårsdagen kl. 04.00:

Sverige: 8 885.

Kalmar län: 208.

Källa: SOS Alarm. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket ökar bostadsbränderna under december

Adventsljusstakar och mysiga brasor hör julen till – men var försiktig.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:35, 20 december, 2016

Så mycket ökar bostadsbränderna under december
I Kalmar län ökar antalet SOS-larm angående husbränder med 43 procent under december månad. Foto: Wikimedia commons

December är en mörk månad för bostadsbränder då antalet inkomna larm till 112 ökar med 44 procent. Bara under jul- och nyårshelgerna väntas uppåt 300 larm komma in till SOS Alarm. Kalmar län speglar den nationella statistiken väl – här ökar antalet larmsamtal rörande husbränder med 43 procent i december.

– Se till att ha minst en fungerande brandvarnare i hemmet, gärna flera. Särskilt viktigt är det på natten, då det ofta är brandvarnaren som är det avgörande faktorn om hjälpen kan larmas i tid, tipsar Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Ökningen av larmsamtal håller i sig in i januari. Baserat på statistiken från föregående år kommer 18 procent fler larm in i januari jämfört med årets resterande månader.

FaktaGenomsnittlig ökning för december*

Blekinge 32%

Dalarna 18%

Gotland -36%

Gävleborg 71%

Halland 33%

Jämtland 55%

Jönköping 55%

Kalmar 43%

Kronoberg 61%

Norrbotten 25%

Skåne 60%

Stockholm 42%

Södermanland 60%

Uppsala 47%

Värmland 71%

Västerbotten 24%

Västernorrland 42%

Västmanland 19%

Västra Götaland 44%

Örebro 32%

Östergötland 27%

Genomsnitt Hela Sverige 44%

*Siffran anger hur den procentuella skillnaden ser ut mellan antalet inkomna 112-samtal som har kategoriserats som brand i bostad i december jämfört med genomsnittet för februari till november. Statistiken baseras på åren 2010-2015.

Källa: SOS Alarm

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kritik mot SOS Alarm: ”Det är väldigt allvarligt”

Nödsamtalen till SOS Alarm fortsätter att öka och det tar fortfarande lång tid att få svar när man ringer 112.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.07:27, 19 december, 2016

Kritik mot SOS Alarm: ”Det är väldigt allvarligt”
Foto: Pinterest

– Vi har en ökande befolkning, vi har en ökande andel äldre. Men den nya generationen av äldre är också mer benägen att ringa 112. Tidigare kanske man snarare i första hand ringde sina barn, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm till Sveriges Radio.

I år beräknas SOS Alarm ta emot cirka tre miljoner samtal. Drygt en miljon av dessa är icke nödsamtal som exempelvis busringningar. Samtalen gällande hjälpbehov har sedan förra året ökat med runt 350 stycken dagligen.

I många fall blir samtalen allt svårare att hantera, säger Helena Söderblom, till radiokanalen.

Det kan handla om en språkutmaning. Vi tar emot samtal på svenska och engelska och behöver vi ytterligare hjälp kopplar vi in en tolk i ett trepartssamtal. Och det har vi gjort i ungefär 6 000 fall hittills i år. Och det är över 60 språk som vi tolkat till.

SOS Alarm bryter mot alarmeringsavtalet som kräver en medelsvarstid på högst åtta sekunder. Svarstiden är i snitt 15 sekunder, hittills i år. Detta kritiseras av Jan Wisén, biträdande avdelningschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har tillsynsansvaret över avtalet.

– Det är naturligtvis väldigt, väldigt allvarligt att svarstiderna är betydligt längre än de ska vara enligt avtalet mellan staten och avtalet. Vi tittar också på bemanning och kompetensen. Det är en viktig del att de operatörer som tar emot de här samtalen har erforderlig kompetens. Och där har också varit en problematik att det varit relativt hög personalomsättning under ett antal år nu inom alarmeringstjänsten.

Enligt Helena Söderblom är grundproblemet brist på pengar.

– För själva 112 verksamheten har vi 180 miljoner per år och det är en ganska stor underfinansiering. Vi saknar ungefär 70 miljoner. Vi skulle behöva bli fler operatörer. Vi jobbar med ungefär samma antal operatörer i dag som för tio år sedan.

Text av: Nanna Jami

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

100 000 busringningar till SOS Alarm

Vid akuta nödsituationer ska man ringa 112 för att snabbt få hjälp. Tyvärr finns det de som ringer till SOS Alarm trots att det inte rör sig om ett nödfall.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:55, 8 december, 2016

100 000 busringningar till SOS Alarm
Cirka 100 000 busringer till SOS Alarm varje år. Foto: Pixabay

SOS Alarm får in cirka tre miljoner samtal varje år från folk som har slagit in numret 112. En miljon av de samtalen är inte nödsamtal utan kan istället röra sig om fickringningar och ej akuta vård- eller polisärenden där inringaren istället borde ha ringt 1177 eller 114 14, skriver Nyheter 24.

– Av den miljonen samtal är cirka 100 000 rena busringningar. I snitt rings det mer än tio skojsamtal i timmen till SOS Alarm. Dygnet runt. Året runt, säger Helena Söderblom presschef på SOS Alarm.

En kvinna ringde och ville veta om en konsert var inställd på Globen. En annan ville att ambulansen skulle köpa cigaretter åt henne.

Det är även väldigt vanligt att personer ringer för att fråga vilken pinkod de har till mobilen och om larmcentralen kan koppla vidare samtalet till en kompis eftersom inringaren inte har några pengar på mobilen.

Akutnumret 112 som kopplas direkt till SOS Alarm ska endast användas i nödsituationer. Detta är viktigt då busringningar tar upp dyrbar tid som kan rädda livet på en annan människa.

FaktaAndra viktiga nummer att ringa om du inte befinner dig i absolut fara är:

1177 - Sjukvårdsrådgivning på telefon

114 14 - Polisens nummer vid icke akuta händelser

113 13 - Informationsnummer vid olyckor och kriser

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket ökar nödsamtalen under midsommarnatten

Enligt ny statistik var ökningen under förra året som störst i Kalmar län.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.06:31, 22 juni, 2016

Så mycket ökar nödsamtalen under midsommarnatten
I Kalmar län ökar nödsamtalen med hela 72 procent under midsommarnatten. Foto: Arkiv.

Midsommar närmar sig med stormsteg. Många är lediga och firar glatt den svenska högtiden. För SOS Alarm är det dock fullt upp. Under midsommarnatten 2015 ökade nödsamtalen med 32 procent över hela Sverige i jämförelse med en vanlig fredagskväll.

Största ökningen var i Kalmar län med 73 procent och den kommun som hade den i särklass största ökningen var Borgholms kommun. Där ökade samtalen med hela 240 procent.

— Vid midsommar samlas människor för firande och många dricker mer alkohol än vanligt. Trafiken på vägarna ökar även när många reser till släkt och vänner runt om i landet och detta sammantaget avspeglas i ett kraftigt ökat antal samtal till nödnumret 112 under midsommarafton. Ta hand om varandra och tveka inte att ringa 112 i nödsituationer. Vi arbetar för ett tryggare Sverige för alla, säger SOS Alarms VD Maria Khorsand i ett pressmeddelande.

SOS Alarm tipsar alla midsommarfirare om att ha koll på vilken plats du befinner dig på om du behöver ringa 112. Det sparar mycket tid och hjälpen kommer snabbare.

Du som ringer ska vara beredd på att SOS-operatören ställer många frågor för att underlätta utryckningen. Ambulans skickas parallellt och försenar inte räddningsarbetet. ”Vem du än är och var du än befinner dig är hjälpen endast ett samtal bort”, säger Maria Khorsand i pressmeddelandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel