Seger för Gränöborna – vindkraft röstades ner

Majoriteten av politikerna sa nej till en vindkraftpark i Gränö.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:09, 26 april, 2017

Seger för Gränöborna – vindkraft röstades ner
Foto: Faton Pasho

Den omdiskuterade vindkraftparken ute i Gränö har fått sig ett slut. Under tisdagen röstade majoriteten av politikerna i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden emot förslaget.

Det var Socialdemokraten Lennart Storm som la fram ett avslagsyrkande, som sedan majoriteten röstade på.

För familjen Hjertqvist var tisdagens besked mer än ett beslut om vindkraftpark.

– Jag grät och skrek av glädje igår. Det går knappt att beskriva känslan. Det är en sjukt lättnad efter det här beskedet, säger Elin Hjertqvist.

Elin som tillsammans med familjen bor ute i Gränö bedriver i dag en egen verksamhet där hon utför privata sittningar för att hjälpa personer att hitta sin inre kraft, något som skulle bli omöjligt om Kumbro Vinds ansökan hade gått igenom.

– Det kommer inte gå att bedriva en verksamhet om vindkraftverken kommer hit. Mina kunder kommer hit av en anledning och det finns en anledning till varför min familj flyttade hit, det är för att det är tyst. Med vindkraftverken så fallerar hela konceptet, sa en bedrövad Elin.

Nu en månad senare är både familjen, huset och verksamheten räddat tack vare majoriteten av politikerna i Nybro kommun.

– Det är fantastiskt! Jag får behålla verksamheten och jag och min familj får bo kvar i huset där vi har satsat all vår förmögenhet i. Jag är enormt tacksam över partierna som stöttade oss i det här beslutet, säger Elin Hjertqvist.

Hur ska ni fira det här?

– Vi ska ställa till med stor grillfest tillsammans med alla berörda i Gränö, avslutar Elin.

I och med beslutet måste vindbruksplanen ses över. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rikspolitiker första maj-talar i Nybro

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Tomas Eneroth gästar Nybro på första maj.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.10:02, 1 maj, 2017

Rikspolitiker första maj-talar i Nybro
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, talar i på första maj i år. Pressfoto: Björn Nordqvist

På måndag är det första maj och i Nybro firar Vänsterpartiet företeelsen med ett öppet möte klockan 17.00.

Vid 10.30 kommer Tomas Eneroth, riksdagsledamot och partistyrelsemedlem för Socialdemokraterna, tala i Badhusparken i Nybro. Tala kommer även Naemi Hammarstedt från SSU att göra. Under förmiddagen kommer familjeaktiviteter och underhållning av Thea Lundgren att äga rum. Vid regn meddelar partiet att man kommer vara vid Kulturhuset Kristallen.

Även Kommunistiska partiet i Nybro firar företeelsen med en demostration. De medverkande kommer att börja vid Harlekinstugan i Kungshall för att sedan hålla ett torgmöte klockan 12.30 på Nybro torg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här firas 1 maj på måndag

På måndagen är det arbetarrörelsens internationella högtidsdag. 1 maj har firats av partier, fackföreningar och organisationer sedan 1890.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.16:39, 28 april, 2017

LISTA: Här firas 1 maj på måndag
Så här såg det ut i fjol när 1 maj firades i Kalmar. Foto: Arkiv

Här hittar du information kring hur dagen kommer att firas i 24Kalmars, 24Nybros och 24Emmabodas bevakningsområde.

Kalmar:
Var: Klockan 10:00 på Stagneliusskolans gård. Avmarsch 10:30 till Larmtorget. Talen börjar 10:45.
Huvudtalare: Johan Lindholm, förbundsordförande, Byggnads
Ungdomstalare: Tove Jansson, SSU

Färjestaden:
Var: Klockan 11:00 vid Hamnplan. Avmarsch 11:30 till Ölands köpstad. Talen börjar 12:00.
Huvudtalare: Johan Lindblom, förbundsordförande, Byggnads
Ungdomstalare: Amila Alidzanovic, SSU

Borgholm:
Var: Klockan 09:30 vid Folkets hus. Avmarsch 10:00 till nya Hamnscenen. Talen börjar 10:30.
Huvudtalare: Lena Hallengren, riksdagsledamot, Kalmar
Ungdomstalare: Diyora Sobirova, SSU

Nybro:
Var: Klockan 10 vid Kulturhuset Kristallen. Avmarsch 10:30 till Badhusparken. Talen börjar 11:00.
Huvudtalare: Tomas Enerot, partistyrelsen, Stockholm
Ungdomstalare: Naemi Hammarstedt, SSU

Emmaboda
Var: Klockan 14:00 på Centrumtorget. Avmarsch 14:30 till Folkets park. Talen börjar 15:15.
Huvudtalare: Tomas Enerot, partistyrelsen, Stockholm
Ungdomstalare: Pontus Franzén, SSU

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SD tar ställning i vindkraftfrågan

Sverigedemokraterna i Nybro säger nej till de omdiskuterade vindkraftverken ute i Gränö.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:47, 27 mars, 2017

SD tar ställning i vindkraftfrågan
Foto: Pixabay

Försvarsmakten har sagt ja. Gränöborna säger högt och tydligt nej medan beslutet ligger i politikernas händer. På tisdag avgörs det om det blir vindkraftverk i Gränö, när teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har sammanträde.

Nu ger sig Sverigedemokraterna in i den heta debatten om vindkraftverk i Gränö. Partiet skriver i ett pressmeddelande att de är emot förslaget.

– Sverigedemokraterna i Nybro kommer att ta hänsyn till invånarnas intresse och önskemål, samt den faktiska effektiviteten och påverkan av vindkraft. Vi säger NEJ till vindkraftverk i Gränö, skriver partiet.

Några av anledningarna till att SD säger nej till förslaget om vindkraftverk är för att man anser att all vindkraftverksamhet bidrar på ett eller annat sätt till utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Vidare menar man att vindkraften är dyr och ineffektiv konstellation som kostar staten en hel del pengar. Därför skriver partiet att det inte känns så ”grönt” att rösta för beslutet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vindkraftverket kan förstöra familjens liv

Familjen Hjertqvist har satsat allt på sitt boende ute på Gränö. "Kommer vindkraftverken hit så kommer det förstöra våra liv".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:58, 22 mars, 2017

Vindkraftverket kan förstöra familjens liv
Elin Hjertqvist. Foto: Faton Pasho

För drygt två veckor sedan kunde 24Nybro berätta att beslutet om en vindkraftpark i Gränö ligger i politikernas händer efter att försvarsmakten gett tummen upp.

Företaget Kumbro Vind har ansökt om miljötillstånd för tre stycken vindkraftverk och nu är det bara upp till politikerna att bestämma sig.

Under måndagens kommunfullmäktige ställde Gränöborna, kommunpolitikerna mot väggen.

Vindkraftparken ute på Gränö skapar stora bekymmer hos byborna. En av de familjer som kan drabbas allra hårdast är familjen Hjertqvist – som kommer ha verken 500 meter från huset.

Mamma Elin bedriver i dag egen verksamhet där hon utför privata sittningar för att hjälpa personer att hitta sin inre kraft, något som blir omöjligt om Kumbro Vinds ansökan går igenom.

– Det kommer inte gå att bedriva en verksamhet om vindkraftverken kommer hit. Mina kunder kommer hit av en anledning och det finns en anledning till varför min familj flyttade hit, det är för att det är tyst. Med vindkraftverken så fallerar hela konceptet, säger en bedrövad Elin och fortsätter. 

– Man får inte ro i själen med vindkraftverk här ute. Att få ro i själen är det enda syftet med min verksamhet.

Familjen Hjertqvist flyttade ut till villan för cirka sju år sedan och har sedan dess satsat allt på att göra i ordning huset så som de vill att de ska vara. De har lagt all sin förmögenhet på boendet och vill inte tänka på vad som kommer ske om vindkraftverken kommer dit.

– Jag vågar inte tänka på vad som händer om politikerna ger tummen upp för vindkraftverken. Det här kommer ha stor påverkan på oss överlag, inte bara för min verksamhet utan familjen i stort. Min man lider av migrän. Han kommer inte kunna vara hemma om vindkraftverken susar i bakgrunden, säger Elin Hjertqvist.

Förutom att vindkraftverk låter, blinkar och drar skugga med sig så kommer det att nästintill bli omöjligt för familjen Hjertqvist att sälja huset i framtiden. 

– Det finns en anledning till varför folk flyttar ut hit och det är för tystnaden. Annars hade vi bott i stan. Men om det smälls upp tre vindkraftverk 500 meter bort, vem skulle då vilja köpa det här huset i framtiden? Man kunde ha satt upp verken på politikernas trädgård så skulle vi se hur de hade reagerat, säger en bekymrad Elin.

På tisdag kommer politikerna i teknik och samhällsbyggnadsnämnden att ta ett beslut om vindkraftverken ute på Gränö och Elin håller tummarna för att det blir negativt.

– Jag hoppas innerligt på att de tänker på oss som bor här ute. Det är inte så att vi är emot vindkraftverk, utan placeringen av det. Om de skulle rösta för beslutet så vet jag inte vad jag kommer göra, avslutar den oroade företagaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bedrövade Gränöbor: ”Det här är katastrof”

Den tilltänkta vindkraftparken i Gränö skapar oro hos samhällsborna.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:33, 20 mars, 2017

Bedrövade Gränöbor: ”Det här är katastrof”
Förtvivlade Gränöbor under måndagens kommunfullmäktige. Foto: Faton Pasho

För drygt två veckor sedan kunde 24Nybro berätta att beslutet om en vindkraftpark i Gränö ligger i kommunpolitikernas händer.

Företaget Kumbro Vind har ansökt om miljötillstånd för tre stycken vindkraftverk och fått godkänt av bland annat Försvarsmakten. 

Under måndagens kommunfullmäktige ställde Gränöborna, kommunpolitikerna mot väggen. En av alla de bekymrade, Ola Axelsson ville veta om man ansåg att det var rätt plats för vindkraftverk.

– Placeringen av vindkraftverken i Gränö är katastrofal för oss i närheten. Jag själv kommer att få massvis med skuggor på min tomt och jag förstår inte hur vi i vår familj ska göra nu. Vi flyttade hit år 2001 för att det var precis vad vi ville ha, tystnad. Nu får vi tre vindkraftverk bara 600 meter ifrån oss. Det är inte så att vi är emot vindkraftverk, för det är bra men varför just hos oss? Det här slår undan benen på oss, säger Ola Axelsson. 

22 av 25 hushåll i Gränö är emot förslaget om en vindkraftpark och de har verkligen gjort allt för att inte det ska bli så. De har ringt, mejlat och träffat politiker för att få fram sina synpunkter. En som kommer bo närmast vindkraftverken är Jan Larsson och han är minst sagt bedrövad.

– Jag kommer vara rädd för mig själv, min familj och mina djur för att gå ut när det är vinter på grund av vindkraftverken. De kan ställa till med otroliga problem och vi kan råka illa ut av dem, säger Jan Larsson.

Frågorna om vindkraftverk i Gränö var många. Anna, Martin och Mikael var alla tre nedslagna när de ställde sina frågor.

– Det här förstör våra liv. Varför bygga där det är bebott? Varför satsa på vindkraft när man kan satsa på solenergi? Är det här rätt typ av vindkraftverk – de kommer vara 10 meter högre än Turning Torso i Malmö?

Politikerna Lars-Gunnar Hellström (C), Lennart Storm (S) och Kenneth Petersson (C) försökte alla tre att besvara Gränöbornas frågor.

– Jag har läst synpunkterna som ni har haft och jag förstår att ni har stor oro inför det här. Dilemmat har varit att Gränö är utpekat som ett område för vindkraftverk och det är Teknik och samhällsbyggnadsnämnden som kommer besluta om det här. Vi Socialdemokrater är inte i majoritet i kommunen, säger Lennart Storm (S). 

– Vi har inte tagit ställning till det här. Grunden att de har sökts sig hit är att vi har tagit fram en vindkraftspolicy där just Gränö var ett av områdena som gick att använda för vindkraft. Kumbro Vind har gjort anspråk om det området nu. Vi kommer att titta på det och det vi enbart kommer ta beslut om är om man har följt regelverket när det kommer till en vindkraftpark, säger Lars-Gunnar Hellström (C). 

Beslut om en vindkraftpark i Gränö avgörs nästa tisdag på Teknik och samhällsbyggnadsnämnden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel