Spö aktiverade barn under påsklovet

Under onsdagen anordnade Fryshuset i Nybro Påsklovsfiske för barn och ungdomar i Nybro.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:19, 20 april, 2017

Spö aktiverade barn under påsklovet
Syskonen Linnea och Lukas Larsson. Foto: Faton Pasho

Det var ett tiotal personer som hade letat sig till Linnéasjön i Nybro under onsdagseftermiddagen. Där hade Fryshuset ställt upp massvis med fiskespön för Påsklovsfiske.

– Vi gör det här för att aktivera barn och ungdomar i Nybro. Det här är ett typiskt barndomsminne för mig och som många redan kan associera till så kostar inte barndomsminnen pengar, säger John Heyne på Fryshuset. 

Syskonen Lukas och Linnea Larsson var några utav barnen som var på plats för att fiska.

– Det är kul att fiska samtidigt som det inte finns så mycket annat att göra för oss under påsklovet, säger Lukas. 

– Det är kul att vara ute och leka. Sedan hoppas vi på att vi får lite fisk med. Vi räddade en fisk från en kräftbur tidigare, avslutade Linnea. 

Förutom Påsklovsfiske anordnar Fryshuset även äggjakt på torsdagen, där alla är välkomna och ett kycklingdisco på fredagen efter önskemål från barn och ungdomarna i Nybro.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: ”Kingsman: The Golden Circle”

Uppföljaren till "Kingsman: The Secret Service" är här och bjuder på skön humor blandad med actionsekvenser av hög klass.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:50, 22 september, 2017

2 bilder
 • "Kingsman: The Golden Circle" visas nu på svenska biografer. Foto: 20th Century Fox
 • Channing Tatum, Halle Berry och Taron Egerton har roller i nya
  Channing Tatum, Halle Berry och Taron Egerton har roller i nya "Kingsman". Foto: 20th Century Fox

Den skoningslösa 50-talsnostalgikern och knarkdrottningen Poppy (Moore) har onda planer. Då Kingsman är ett hinder för hennes planer, utplånar hon hela organisationen. De enda som överlever attacken är Eggsy (Egerton) och hans pålitlige medarbetare Merlin (Strong). Återigen är dessa två de enda som står i vägen för en maktgalnings planer. Det visar sig dock att det finns hjälp att finna i USA, i form av en liknande organisation. Tillsammans med sina amerikanska bundsförvanter ger de sig ut i världen för att bekämpa terror på en global nivå.

Tankarna går lätt till Indiana Jones-filmerna (de tre första i alla fall), med vilka Steven Spielberg återupplivade det populära matinéäventyret från Hollywoods gyllene era. På samma sätt har regissör Vaughn presenterat oss för en hjälte som bär många likheter med James Bond, fast med en komisk twist och actionsekvenser som inte ens Bond-filmerna kan mäta sig med.

Till strukturen är det inte mycket som skiljer Kingsman: The Golden Circle från en Bond-film. Den största skillnaden finner man i de lustiga detaljerna. Medan en Bond-skurk gömmer sig i en bas under vattnet eller i ett berg, gömmer sig Poppy i gamla ruiner i djungeln. Twisten kommer i form av att hon förvandlat ruinerna till en hyllning till 50-talsnostalgi, som har en amerikansk diner, en bowlinghall och en teaterscen där Elton John, som spelar ”sig själv”, tvingas spela låtar han inte ens tycker om. Detta är en underbart parodisk variant av Bond-skurkarnas flådiga högkvarter. På ett av sina uppdrag måste Eggsy placera en sändare på en skurks flickvän. Denna sändare placeras med hjälp av en kondom han sätter på fingret, som måste placeras i en slemhinna. Detta är en kul pik mot James Bond, som sitt kvinnotjusande till trots, aldrig så mycket som nämnt en kondom.

Actionsekvenserna fortsätter att hålla hög klass. Det som särskiljer Vaughn från många andra actionregissörer är hur han placerar oss åskådare. Medan många förlitar sig på skakig kamera och snabba klipp, vet vi alltid exakt vad som händer, trots att actionsekvenserna ofta har ett rappt tempo. Den sekvens som gjorde Kingsman: The Secret Service till en så minnesvärd film var scenen i kyrkan, där Vaughn använder denna teknik för att ge oss en av de mest intensiva actionsekvenser jag någonsin sett. Han ger oss en liknande sekvens även i denna film. Den är dock långt ifrån lika imponerande.

Kingsman: The Golden Circle är en klart godkänd actionkomedi. De komiska bitarna fungerar minst lika bra som i första filmen. Elton John, som alltså spelar ”sig själv”, är troligtvis det roligaste i filmen när han, iklädd en papegoje-dräkt, har fått nog och löper amok. Det är när det kommer till actionsekvenserna som filmen hamnar i den där gamla uppföljar-fällan; de känns lite som upprepningar och kan inte mäta sig med första filmen. Dessutom dras fokus från den engelska gentlemannen till den amerikanska cowboyen i den här filmen. Och den engelska gentlemannen är en viktig del av Kingsman som koncept. Som Harry (Firth) säger i första filmen: ”Manners maketh the man.” Detta citat yttras även i denna film, men som en sorts parodi på sig själv. Och denna parodi fungerar inte i sammanhanget.

När jag går och ser en actionfilm på bio ska det inte mycket till för att jag ska bli nöjd. Jag tyckte till exempel att Fast & Furious 8 var en klart godkänd actionrulle. Jag förväntade mig att se biljakter, bil-race, exploderande bilar och diverse andra fartfyllda sekvenser med bilar. Och det var precis vad jag fick. Jag var nöjd. Det är lite så jag känner för Kingsman; The Golden Circle; jag är nöjd. Samtidigt är en liten del av mig besviken, eftersom det känns som att Matthew Vaughn har mer att ge.

Bäst: Pikarna mot James Bond

Sämst: Uppföljar-misstagen

Betyg:

ft_betyg_3

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: Kingsman: The Golden Circle (2017)
Regi: Matthew Vaughn
Manus: Jane Goldman & Matthew Vaughn
Med: Taron Egerton, Mark Strong, Julianne Moore, Edward Holcroft, Colin Firth, Channing Tatum, Pedro Pascal, Halle Berry, Jeff Bridges, Hanna Alström, Björn Granath, Lena Endre, Elton John m fl.
Genre: Action, komedi
Speltid: 2 tim, 21 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna

Här är tipsen för att lyckas som youtuber.

Mia Martelleur

Kl.18:03, 16 september, 2017

Drömmer du om att kunna försörja dig på att lägga upp videos på till exempel Youtube eller andra sociala medier? Veckorevyn har listat de 5 säkraste tipsen att följa om du vill lyckas inom cybervärlden.

1. Starta smått – learn by doing

Många av de mest sedda klippen på internet är filmade med en vanlig mobil och väldigt enkelt redigerade. Ladda ned något gratisprogram med videoredigering och börja lära dig hur det fungerar! Filma dig själv eller en vän och experimentera med redigering och effekter. Det finns ingen genväg – du lär dig genom att prova dig fram.

Telefon, mobil, resa, selfie, bild, fotografera, instabild, Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Analysera YouTubers

Hitta inspiration från youtubers, instagram-profiler eller Facebook-profiler som faller dig själv i smaken och analysera deras videos. Hur klipper de? Vad har de för innehåll? Hur arbetar de med ljus? Vad skulle du ändra om du själv lägger upp ett klipp och vad kan du använda dig av?

Lägg även tid på tutorials (instruktionsfilmer) på youtube där du kan lära dig allt möjligt om vad som helst – som hur olika redigeringsprogram fungerar.

Youtube, dator, youtubeklipp, klipp, videos. Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

3. Gå en kurs 

Om du ledsnar på tutorials eller vill lära dig ännu mer så kan du gå en kurs inom video och redigering riktat mot sociala kanaler. Det finns kurser för både nybörjare och mer avancerade redigerare och på så vis kan du lära dig allt du behöver veta om videoproduktion.

4. Investera i material

För att göra lite proffsigare videos – skaffa ett stativ och en fotolampa. Det finns i alla möjliga storlekar och former beroende på vad du har för kamera och behov. Även en selfiestick kan vara användbar om du ska ut och vlogga (video-blogga) och filma delar av din vardag eller speciella händelser.

selfiestick, resa, par, foto, selfie, mobil Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

5. Bestäm innehållet: Vad vill du förmedla med dina videos? 

Det allra viktigaste i en film, oavsett vilken kanal den ska gå i, är innehållet. Vad vill du förmedla med dina videos? Låt detta gå som en röd tråd genom hela klippet. Du kan till exempel skapa specifika känslor av klippet beroende på scensättning, ljud, ljus och text. Så vad vill du förmedla? Är det en film om kläder, ett humorklipp eller en resa? Ska filmen skapa lugn, skratt eller till exempel upprördhet?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succébandet ger sig ut på turné

Sju svenska städer väntar för Avantgardet i höst – när de åker ut på turné

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:05, 15 september, 2017

Succébandet ger sig ut på turné
Foto: Arkiv

Nybrobandet Avantgardet har sedan debutalbumet,För många dyra skor och döda ögon, som släpptes i fjol tagit rock-Sverige med storm. Kritiker efter kritiker har hyllat bandet – som har gjort succé i stora delar av landet.

Nu är det dags för artisterna att återigen ge sig ut på vägarna med turnébussen för en höstturné.

Första stoppet blir på kulturhuset och det internationellt kända konsertscenen i Lund, nämligen Mejeriet.

Därefter väntar spelningar i Örebro, Göteborg, Malmö, Stockholm, Huskvarna och till sist i Norrköping. 

FaktaDatum för Avantgardets spelningar: 

23/9 Mejeriet, Lund

7/10 Konserthuset (Klubb Mono), Örebro

13/10 Pustervik, Göteborg

3/11 Folk & Rock, Malmö

18/11 Nalen, Stockholm

25/11 Folkets Hus (Teaterladan), Huskvarna

2/12 Arbis (Popnatt), Norrköping

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Akvareller, keramik och målningar tar plats på Brukskontoret

På lördag är det dags för vernissage på Brukskontoret i Pukeberg, när Heiner Peter Norberg, Mats Aronsson och Marita Fischman ställer ut sina verk. "Ingen som kommer upp i hans klass".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.06:58, 15 september, 2017

Akvareller, keramik och målningar tar plats på Brukskontoret
Foto: Faton Pasho

Konstnären Heiner Peter Norberg med ursprung från Tyskland men bosatt på Gotland är som mest, känd för sina akvarellmålningar och färgetsningar.

Tillsammans med Marita Fischman från Vassmolösa och Mats Aronsson från Växjö ställer trion ut på Brukskontoret i Pukeberg med start på lördag.

– Det är en otroligt bra starttrio där Heiner Peter Norberg är i en klass för sig. Han är en riktig poet och hittar djupet i sina konstverk, berättar Bodil Nyström, utställningsansvarig på Brukskontoret i Pukeberg.

I utställningslokalen står det konstverk med olika kombinationer. Det är allt från akvarell till keramik.

– Det här är en väldigt spännande kombination med tre så pass olika konstnärer, som ändå är så otroligt skickliga, avslutar Bodil Nyström.

På lördag från klockan 11.00 är det vernissage och utställningen kommer att hänga kvar till den 1 oktober.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De tävlar i nya säsongen av ”På spåret”

I dag presenterade SVT säsongens tävlande i frågesportsprogrammet. Här är årets deltagare.

Mia Martelleur

Kl.14:09, 14 september, 2017

De tävlar i nya säsongen av ”På spåret”
Frågesportsprogrammet leds som vanligt av Kristian Luuk med Fredrik Lindström som domare. Pressbild: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Det är dags för den 28:e säsongen av succé-programmet och i ett direktsänt videoklipp på På spårets Facebooksida presenterades i dag årets tävlande.

Fjolårsvinnarna Johan Hilton och Kristin Lundell gör comeback liksom Sigge Eklund och Malou von Sivers. Bland de nya deltagarna finns bland annat tidigare skidåkaren och OS-medaljören Johan Olsson, komikern Josefin Johansson och radioprofilen Johar Bendjelloul. 

Här är årets deltagare: 

 • Josefin Johansson och Johar Bendjelloul
 • Kristin Lundell och Johan Hilton
 • Ronny Svensson och Anne-Lie Rydé
 • Peter Magnusson och Martina Haag
 • Marianne Ahrne och Anders Johansson
 • Malou von Sivers och Sigge Eklund
 • Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind
 • Johan Olsson och Denise Rudberg
 • Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin

Årets säsong har premiär i SVT 1 den 8 december.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng