Nybro Ski-åkare skidade 220 kilometer

Världens längsta skidlopp – det fixade fyra grabbar från Kalmar. "Hade någon behövt hade vi burit den i mål".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:48, 16 april, 2017

Nybro Ski-åkare skidade 220 kilometer
Väl i mål fick gruppen hemmagjorda medaljer från sina Kalmarsupportrar. Foto: Magnus Östh/Red Bull Content Pool.

Tidigt på lördagsmorgonen gick starten för världens längsta längdskidlopp, Nordenskiöldsloppet, i Purkijaur utanför Jokkmokk. 240 åkare från totalt 15 länder kom till start, bland dessa fem killar från Kalmar.

Thomas Jerneng, Fredrik Sjöholm, Tony Borgryd och Jonas Madsen, tävlandes för Nybro Ski, såg oförskämt pigga ut när de tillsammans passerade mållinjen på sluttiden 19 timmar och 18 minuter.

– Vi har tränat för det här skitlänge och hade bestämt från början att om vi skulle göra det här, så skulle vi göra det tillsammans, säger Tony Borgryd.

Att separera gruppen var aldrig aktuellt.

– Vi hade aldrig lämnat någon. Hade någon behövt hade vi burit den i mål, säger Tony.

Världens enda ultratävling fortsatte hela natten och pågick fram till klockan 12.00 på söndagen, då hade åkarna haft 30 timmar på sig att ta sig i mål i Jokkmokk.

Vann loppet gjorde norrmannen Andreas Nygaard på tiden 11 timmar och 48 minuter, två futtiga sekunder före träningskompisen Öyvind Moen Fjeld. I damklassen segrade Nina Lintzén från Luleå på en tid strax över 13 timmar.

 

FaktaRED BULL NORDENSKIÖLDSLOPPET:
Loppet har anor från 1800 talet och det är andra gången i modern tid som loppet genomförs. Banan löper norr om polcirkeln och längs banan finns 19 vätske- och matstationer. Paava Lasse Nilsson Turoda vann det första Nordenskiöldsloppet år 1884 och avverkade då distansen på 21 timmar och 22 minuter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybro värvar nytt – och tappar

Division 1-spelare klar för Nybro IBK: "Lite av en omstart".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:53, 23 november, 2017

Nybro värvar nytt – och tappar
Foto: Nybro IBK

Så sent som på onsdagskvällen satte han pennan till pappret och skrev på för Nybro IBK. 21-årige Gustaf Hallin, närmast från division 1-laget IBK Vöikers ansluter omgående till föreningen.

– Jag skrev på igår för Nybro IBK. Jag kände att det var ett bra alternativ nu när jag studerar i Kalmar. Då blir det lite för långt att pendla, säger Gustaf och fortsätter.

– Det blir lite som en omstart i Nybro. Jag tappade motivationen för innebandy och kände att det tog för mycket tid. Nu hoppas jag få upp motivationen igen.

Den 21-årige backen med Bollnäs som moderklubb och ett förflutet i KAIS Mora kom till Vöikers under fjolåret. Där stod han för två poäng på nio matcher i division 1.

Vad kommer du kunna bidra med – nu när du blir klar för Nybro IBK?
– Trots min ringa ålder så kommer jag kunna bidra med viss rutin då jag har spelat och tränat med ett lag i ett högre seriesystem. Det är många yngre killar i laget som jag hoppas kunna hjälpa, säger han.

Målet är klart för Hallin – Under den närmste perioden handlar det om att hitta tillbaka glädjen för innebandy.

– Målet är att hitta tillbaka glädjen för innebandy och samtidigt ha kul. Jag vill göra det så bra som möjligt och hjälpa laget att etablera sig i toppskiktet, avslutar han.

Gustaf Hallin kommer inte medverka under lagets fredagsmatch borta mot Carlshamns IBK.  

Forwarden Adrian Brorsson meddelar att han lämnar Nybro IBK och flyttar hem till Vimmerby igen. Nyförvärvet stod för ett assist på sju matcher i den rödsvarta tröjan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ridklubben i akut behov: ”Hur länge ska vi lappa ihop det här?”

Ridklubbens kommunala anläggning är gammal och sliten – nu vänder sig klubben till kommunen efter hjälp.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:54, 23 november, 2017

Ridklubben i akut behov: ”Hur länge ska vi lappa ihop det här?”
Foto: Karl-Oskar Karlsson

350 medlemmar totalt, 240 personer som rider varje vecka och uppemot 1000 personer som besöker anläggningen i veckan. Nybro Ridklubb är en av de allra största föreningarna i Nybro kommun. 

– Vi har en stor anläggning med mycket verksamhet som är ägt av Nybro kommun och där vi i Nybro ridklubb har fått nyttjanderätt. I kontraktet står det att vi ska ordna det dagliga underhållet medan kommunen ska lösa de lite större sakerna, säger Ingrid Eriksson, ridskolechef. 

Ett utav stallen på anläggningen är från 1975 och det börjar bli både gammalt och slitet. Med lågt i tak, dåligt ljus och ventilation samt mögel i taket vädjar föreningen nu till Nybro kommun om akut behov av renovering.

LÄS MER: Ridklubben stora vinnare i den nya budgeten

– Underhållet av stallet är lite eftersatt av kommunen och man har under många år skjutit på stora renoveringar till framtiden. Nu har vi kommit till ett läge där anläggningen behöver moderniseras för att djurhållningen ska bli bättre, säger Ingrid och fortsätter.

– Utvecklingen har gått framåt. Idag är det förbjudet att bygga spiltor som det här stallet är byggt på. Frågan är hur länge vi ska lappa och laga ihop det här?

Under förra året förlorade föreningen även kvalitetscertifieringen för anläggningen hos Ridsportsförbundet. Anläggningen nådde inte upp till de krav som ställs idag, där bland annat anläggningen saknar omklädningsrum med dusch.

– Droppen var när vi blev av med kvalitetscertifieringen på vår anläggning för att vi saknar duschar. Vilken annan förening eller klubb som använder en kommunal anläggning skulle godkänna att man måste duscha hemma? Vi, hästfolk är kanske lite för tåliga, säger Ingrid.

Trots rop på akut hjälp är ridskolechefen Ingrid Eriksson mån om att det här kan ta tid – men inte allt för långt.

– Det här är en lång process. När vi träffade kommunalrådet och kommunchefen förra året så fick vi till svars: Är det viktigt? Det finns väl inte duschar i alla stall. Då blir man lite besviken, säger Ingrid och fortsätter.

– Det är ju så att hästarna har och kommer alltid att gå före oss oavsett vad. Det här kommer ta tid men man hoppas att det inte tar allt för lång tid.

Politiker var under tisdagen på studiebesök vid anläggningen och har nu beslutat om att tillsätta ett projektdirektiv, där Ingrid tillsammans med en projektledare ska sätta sig ner för att ta fram vad som är bäst, att renovera eller bygga nytt.

– Vi har våra drömmar och visioner om hur det ska se ut. Vi måste bara ha med kommunen i båten, avslutar hon.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storm prisades på Friidrottsgalan

Hon tog hem priset Årets prestation på Finnkampen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.08:58, 23 november, 2017

2 bilder
  • Foto: Ryan McCullough
    Foto: Ryan McCullough
  • Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN
    Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN

Nybrotjejen Ida Storm har stått för ett enastående år där hon bland annat kastade hem förstaplatsen på Finnkampen med 71,26 meter, tre meter bättre än tvåan Krista Tervo.

På onsdagen hyllades hon framför Sveriges bästa friidrottare när hon kammade hem priset för Årets prestation på Finnkampen under galan i Stockholm.  

 

– Kul, en stor ära att få ta emot priset. Det var roligt att få vara uppe på scen med Johan Wissman och Kajsa Bergkvist, säger Ida Storm. 

Storm var även nominerad till Årets genombrott i landslaget. Vinnare i den kategorin blev långdistanslöparen Meraf Bahta. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Division två-spelaren klar som huvudtränare

Han tar över som ny tränare för Madesjö IF.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.22:38, 22 november, 2017

Division två-spelaren klar som huvudtränare
Foto: Arkiv. Montage: Faton Pasho

Madesjö IF åkte ur division 4 efter en blytung säsong med spelarbrist. I augusti valde lagets tränare Boris Broberg att lämna klubben och Kristian Hermansson tog över ansvaret.

Nu är det dock klart vem som kommer styra skutan under 2018 i division 5. Det är ingen mindre än den lokala fotbollsprofilen Tommy Petersson med ett förflutet i Nybro IF, Lindsdals IF och IFK Berga. 

33-åringen kommer närmast från ett tränaruppdrag som assisterande tränare i Kalmar AIK men väljer nu att ta över Nybrolaget, Madesjö IF som spelande huvudtränare.

– I Tommy får vi en ledande spelare på planen med sin fina spelförståelse, klokhet och rutin, skriver klubben på sin hemsida.

Tommy Petersson tillträder som tränare den 1 februari 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalinnebandy: SSG tog speedway-seger i Torsås

"Vi rättade till några grejer i paus", säger SSG-tränaren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.22:37, 22 november, 2017

Lokalinnebandy: SSG tog speedway-seger i Torsås
Anton Fransson och Charlie Nilsson. Foto: Arkiv/SSG.

Herrar – division 3

Slätafly Flyers B–SSG 1–5 (0–2, 0–2, 1–1)

Målskyttar, SSG: Anton Fransson 2, Kim Jonsson Fredsson, Jacob Kumlin, Björn Nilsson.

Jimmie Nilsson, tränare SSG: ”Vi leder väl lite orättvist med 2–0 efter första perioden där de (Slätafly) trycker på och gör det bra. Sedan rättade vi till några grejer i paus och får lite längre anfall och lite tryck. En skön seger och bra att bara släppa in ett mål”.

Matchens lirare, SSG: ”En stark laginsats men målvakten Mathias Elmqvist förtjänar ett extra plus”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng