Nybro Ski-åkare skidade 220 kilometer

Världens längsta skidlopp – det fixade fyra grabbar från Kalmar. "Hade någon behövt hade vi burit den i mål".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:48, 16 april, 2017

Nybro Ski-åkare skidade 220 kilometer
Väl i mål fick gruppen hemmagjorda medaljer från sina Kalmarsupportrar. Foto: Magnus Östh/Red Bull Content Pool.

Tidigt på lördagsmorgonen gick starten för världens längsta längdskidlopp, Nordenskiöldsloppet, i Purkijaur utanför Jokkmokk. 240 åkare från totalt 15 länder kom till start, bland dessa fem killar från Kalmar.

Thomas Jerneng, Fredrik Sjöholm, Tony Borgryd och Jonas Madsen, tävlandes för Nybro Ski, såg oförskämt pigga ut när de tillsammans passerade mållinjen på sluttiden 19 timmar och 18 minuter.

– Vi har tränat för det här skitlänge och hade bestämt från början att om vi skulle göra det här, så skulle vi göra det tillsammans, säger Tony Borgryd.

Att separera gruppen var aldrig aktuellt.

– Vi hade aldrig lämnat någon. Hade någon behövt hade vi burit den i mål, säger Tony.

Världens enda ultratävling fortsatte hela natten och pågick fram till klockan 12.00 på söndagen, då hade åkarna haft 30 timmar på sig att ta sig i mål i Jokkmokk.

Vann loppet gjorde norrmannen Andreas Nygaard på tiden 11 timmar och 48 minuter, två futtiga sekunder före träningskompisen Öyvind Moen Fjeld. I damklassen segrade Nina Lintzén från Luleå på en tid strax över 13 timmar.

 

FaktaRED BULL NORDENSKIÖLDSLOPPET:
Loppet har anor från 1800 talet och det är andra gången i modern tid som loppet genomförs. Banan löper norr om polcirkeln och längs banan finns 19 vätske- och matstationer. Paava Lasse Nilsson Turoda vann det första Nordenskiöldsloppet år 1884 och avverkade då distansen på 21 timmar och 22 minuter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Se Erikssons felfria runda i VM

Amanda Eriksson och hästen Luchón stod för en bra och en dålig runda i unghäst-VM i Lanaken, Belgien – vilket inte räckte till en finalplats: "Man står inte och faller på ett dåligt resultat på en tävling utan man får ta nya tag helt enkelt".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:08, 22 september, 2017

Amanda Eriksson tillsammans med sexåriga hästen Luchón befinner sig i Lanaken, Belgien för att representera Sverige i unghäst-VM.

Sverigeettan red redan i torsdags när tävlingen drog igång med första kvalet på 130 centimeter. Det blev stopp direkt för Eriksson och Luchón.

– Man har självklart höga förväntningar när man har en så pass bra häst som jag har nu. Allt kändes toppen på uppvärmingen så vi gick in på banan med en bra känsla. Jag får ett oväntat och lite hastigt stopp direkt vid första hindret och ramlar av. Jag var inte beredd på det då hästen aldrig stannat tidigare men allt hände så snabbt så hade inte en suck på att sitta kvar, säger Amanda och fortsätter.

– Efteråt kan man analysera ihjäl sig när något sådant händer. Vi startade i en bra galopp mot första hindret och kom helt perfekt men någonting störde henne. Någon från sidan tyckte att skuggan låg in framför hindret och det kanske var det som gav henne en synvilla, jag vet inte. Jag gillar inte att hitta några ursäkter men jag vill alltid se anledningen till varför det händer, då kan man rätta till det till nästa gång.

I andra kvalet på fredagen fick duon dock revansch när man hoppade felfritt.

– Vi gjorde lite småändringar i utrustningen inför andra hoppningen. Det blev en felfri runda som bekräftar formen vi kom hit med, säger Amanda.

Hur laddade ni om efter torsdagens resultat?
– 
Man kan inte grotta ner sig allt för mycket på det utan man måste samla sig och följa planen. Det där bakslaget från första kvalet hade ju kunnat komma i en annan tävling, säger Amanda.

Någon finalplats i VM blev det inte för duon då det krävdes två felfria rundor men trots det ser Eriksson positivt på fortsättningen.

– Vi hoppas consulation imorgon innan vi kör hemåt igen. Redan på tisdag åker jag ner till Flyinge med ett nytt gäng hästar för tävling och sedan veckan där på är det Breeders Trophy med Luchón och Fifty Cent. I oktober väntar även Elmia Scandinavian Horse show, så vi har en fullspäckad höst framför oss nu. Man står inte och faller på ett dåligt resultat på en tävling utan man får ta nya tag helt enkelt, avslutar hon.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föreningen vädjar efter hjälp: ”Inget nytt problem”

Bristen på att få engagerade samhällsbor runt idrottsföreningar är stor. Fotbollslaget S:t Sigfrids IF skickar frågan om hjälp vidare till alla Nybrobor: "Handlar inte om att finnas tillgänglig varje dag utan snarare kanske en till två gånger i veckan".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:15, 21 september, 2017

Föreningen vädjar efter hjälp: ”Inget nytt problem”
Anders Jansson. Foto: Arkiv

Han lämnade sin ordförandepost i föreningen så sent som i våras. Trots det kan Anders Jansson inte sluta engagera sig i klubben som han älskar mest, nämligen fotbollslaget S:t Sigfrids IF. 

Som många andra fotbollsföreningar runt om i kommunen är S:t Sigfrids IF i behov av nya eldsjälar – något föreningen nu söker.

– Det här är inget nytt problem för oss eller någon av klubbarna i kommunen. Vi har eldsjälar som har börjat komma till åren och vi behöver nya som kan tänkas sig att hjälpa till, säger Anders och fortsätter.

– Det handlar inte om att finnas tillgänglig varje dag utan snarare kanske en till två gånger i veckan. Det kan handla om att klippa gräset, tvätta och hjälpa till runt föreningen. Ju fler som är intresserade desto mindre ideellt jobb blir det.

Varför tror du att det här problemet uppstår?

– Det är så att dem intresserade personerna kommer inte ner självmant till idrottsföreningarna och anmäler ett intresse utan vi får jaga efter nya eldsjälar. Vi från föreningarna behöver också göra vårt jobb och ställa frågan till alla samhällsbor om de kan tänka sig att hjälpa till, säger Anders.

Bristen av ideella samhällsbor i idrottsföreningar kan i slutändan leda till att engagemanget för föreningen dör ut.

– Alla idrottsföreningar och inte bara S:t Sigfrid behöver personer som engagerar sig runt föreningen för att man ska få det att fungera. Man behöver inte vara någon expert inom fotboll för att ställa upp utan man kan likväl vara nybörjare. Det blir en social tillvaro i slutända, avslutar Anders Jansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Algotsson chans till VM-plats

Linda Algotsson och hästen Aramis har blivit nominerade till en plats i unghäst-VM i fälttävlan.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.10:58, 21 september, 2017

Algotsson chans till VM-plats
Foto: Bildbyrån

Tidningen Ridsport gick under onsdagen ut med de svenska nominerade ekipagen till unghäst-VM i fälttävlan. Bland sexåringarna fanns en Nybrobekanting, nämligen Linda Algotsson och hästen Aramis.

Den 19-22 oktober avgörs årets upplaga av unghäst-VM i fälttävlan i Lyon, Frankrike. 

– All de nominerade har chans till att följa med till Lyon senare i höst, men det är inget som är klart än. Ekipagen är i dagsläget bara nominerade och den 9 oktober bestäms det vilka som får följa med, säger Helena Lindencrona, fälttävlan-ansvarig på Ridsportförbundet. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eriksson på plats i Belgien – redo för VM

Sverigeettan Amanda Eriksson är fokuserade inför VM-starten på torsdag.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:06, 21 september, 2017

Eriksson på plats i Belgien – redo för VM
Amanda Eriksson. Foto: Privat

Hon har gått från klarhet till klarhet och skördat stora framgångar nationellt under året. Tack vare det, belönades Amanda Eriksson, tillsammans med hästen Luchón en VM-plats i unghäst-VM som avgörs i Lanaken, Belgien under veckan.

Med start 07.45 på torsdagen inleds tävlingen för Eriksson och Luchón när sexåringarnas kval på Ramiro Z arena drar igång.

– Vi anlände till tävlingsplatsen under onsdagen och hade veterinärbesiktningen som gick bra. Hästen har tagit resan bra, är pigg och glad. Hon äter och dricker som hon ska. Det är alltid ett orosmoment när man ska resa långt men så länge hon mår bra så mår jag bra, säger Amanda Eriksson.

Duon har känt varandra i drygt ett år och hittat kemin som har lett dem till förstaplatsen i rankningen över sexåringar i Sverige.

Hur går tankarna inför kvaltävlingen på torsdag?
Jag är koncentrerad inför det som komma skall och behåller lugnet. Jag ska följa vår plan. Hästen är i toppform och rider jag bra så hoppar hon bra, avslutar Amanda.

På torsdagen börjar första kvalet och på fredag är det dags för den andra. Går Amanda vidare väntar hoppning på lördag och söndag när finalen går av stapeln.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK–Kalmar FF 1–1

TV: Se Dioufs vackra nickmål mot HBK

Emin Nouri servade och Papa Diouf smashade. Se samarbetet som gav 1–0-ledning mot Halmstads BK.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.23:02, 20 september, 2017

TV: Se Dioufs vackra nickmål mot HBK
Foto: Bidbyrån/Krister Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng