Forskning visar: Virus kan göra dig glutenintolerant

Man trodde att viruset var ofarligt – men nu visar det sig att det kan öka chansen för glutenintolerans.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 14 april, 2017

Forskning visar: Virus kan göra dig glutenintolerant
Foto: Mostphotos

Hela 40 procent av befolkningen bär på gener som ökar risken för celiaki (glutenintolerans). Men få utvecklar sjukdomen. Nu skriver Måbra att ny forskning från University of Chicago och University of Pittsburgh visar att vanligtvis ofarliga reovirus kan utlösa glutenintolerans.

Viruset ska lura kroppen att tro att gluten är en skadlig inkräktare behöver tas bort, vilket triggar immunförsvaret till att överreagera på gluten och skapa en inflammation i tarmen.

– Detta är den första studien som visar att ett virus kan ändra på sättet som immunförsvaret reagerar på vår kost, säger forskaren Bana Jari från University of Chicago Celiac Disease Center, till NBC News.

Forskarna tror att detta kan förklara hur vissa människor plötsligt blir överkänsliga mot gluten, efter att ha klarat sig mot det i flera år. De kan ha exponerats för reoviruset. De hoppas att upptäckten kan leda till att de kan framställa vaccin som kan hindra glutenintoleransen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel