Här är den bästa och sämsta snabbmaten

Att snabbmat inte är det nyttigaste att stoppa i sig är ingen nyhet. Men vilken snabbmat är egentligen bäst respektive sämst?

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 9 april, 2017

Här är den bästa och sämsta snabbmaten
Foto: Wikipedia Commons

Det är sajten Hälsoliv.se som har tagit hjälp av dietisten Sara Ask för att reda ut vilken snabbmat som är bäst respektive sämst – för både hälsan och vikten.

1. Bra snabbmat: Kebab

En kebab i bröd är den bästa snabbmaten enligt Sara Ask. Såväl grönsakerna som köttet innehåller nyttigheter.

– Med grönsakerna får man fibrer och vitaminer och själva kebaben innehåller järn och andra mineraler som är viktiga att få i sig, säger Sara Ask.

Undvik dock pommes frites och läsk till kebaben, är Saras tips. Ät istället kebaben med mycket grönsaker, i bröd eller som en kebabsallad.

2. Bra snabbmat: Falafel

– Falafel är bra, för till skillnad från vissa andra vegetariska alternativ så mättar det ordentligt. Kikärtor innehåller många olika näringsämnen och är  även rikt på järn, vilket inte gäller all vegetarisk mat, säger Sara Ask.

Om falafeln äts i pitabröd med exempelvis hummus, eller som sallad är det ett nyttigt och bra alternativ.

3. Bra snabbmat: Sushi

– Sushi innehåller väldigt lite grönsaker, men man får man i sig annan viktig näring av det slag som inte hittas i så många andra livsmedel. Till exempel D-vitamin, selen och omega-3-fettsyror.

– Visserligen används vitt ris, men kolhydrater utgör en del av en balanserad kost, så jag ser inga problem med det. Däremot bör man veta om att sojasåsen innehåller ganska mycket salt, så man bör kanske inte överkonsumera den, särskilt inte om man är i riskzonen för högt blodtryck.

Ät sushin på ”vanligt” vis med soja, inlagd ingefära och wasabi.

4. Bra snabbmat: Fiskburgare

– Burgare med fisk är ett bra alternativ till vanlig hamburgare. Man får till exempel i sig selen, som inte finns i så många livsmedel, och bättre fetter, i alla fall om det är laxburgare.

Utan pommes frites och med ett bra bröd blir fiskburgaren en hälsosam måltid.

– Särskilt om det serveras grönsaker och vatten till.

5. Bra snabbmat: Macka

– En rejäl surdegsmacka med mycket grönsaker och kanske en klick hummus på är toppen. Det bidrar med mättnad och näring, till skillnad från en vit limpmacka som man står sig på i en kvart.

 

Surdegsbröd alternativt fullkornsbröd rekommenderas av Sara Ask.

6. Dålig snabbmat: Pizza, Hamburgare & Varmkorv

Därför ska du vara försiktig med pizza:

– Pizzan är ofta väldigt maffig, det är mycket fett och lite näringsämnen. Beroende på vem man är kan den täcka hela dagsbehovet av energi, utan att bidra med så mycket annat. Dessutom är pizza ofta väldigt salt.

Hon rekommenderar en pizza gjord på surdegsbröd med mindre ost, mer grönsaker och bättre kött. Det ger pizzan mer näring.

Därför ska du vara försiktig med hamburgare:

– Jag brukar inte vilja pratat i termer av kalorier, men nackdelen med dålig snabbmat är just att den ger mycket kalorier och lite näringsämnen. Äts hamburgaren med pommes frites och läsk blir måltiden ännu mer kritisk, säger dietisten Sara Ask.

Det finns näring i köttet, menar hon, men mest den typ av energi som inte är den bästa för kroppen.

Därför ska du vara försiktig med varmkorv:

– Det är klart att man kan ta en korv då och då, men den klassiska varmkorven är ofta ganska salt och näringsfattig, särskilt om den serveras i vanligt vitt bröd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär: Testa 24Nybros nyhetsbot på Facebook

I ett led att alltid leverera nyheter fort och smidigt till läsarna lanserar 24Nybro nu en nyhetsbot på Facebook Messenger. Nu kan du få nyheter skickade direkt till dig.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.09:16, 18 augusti, 2017

Premiär: Testa 24Nybros nyhetsbot på Facebook

Använd 24Nybros nyhetsbot i Facebook Messenger så levereras nyheterna direkt till dig. Du kan välja mellan att prenumera på alla olika nyhetskategorier eller till exempel enbart ”Sport”.

För att använda boten öppnar du Facebook Messenger-appen, söker upp den ort du är intresserad av att följa och skriver “hej” eller trycker på “kom igång”.

När som helst kan du få hjälp genom att skriva “hjälp” och skulle du önska att avsluta din prenumeration så skriver du helt enkelt “avsluta”.

Aldrig har det varit så enkelt att få de senaste och hetaste nyheterna skickade direkt till sig!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Hennes kärlek till Linnea blev ett samlande

Larisa Flora Linnea Bäckström ursprungligen från Ukraina började sitt samlande för sju år sedan då hon blev kär i småländska landskapsblomman Linnea och nu drömmer hon om att öppna ett museum med alla sina Linneasaker som samlat på sig.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.12:02, 13 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brist på kräftor efter kall vår

Ska du ha kräftskiva inom den närmaste tiden? Då kan det vara läge att bunkra upp med kräftor i tid.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:56, 10 augusti, 2017

Brist på kräftor efter kall vår
Foto: Pixabay

Det är inte bara brist på blåbär i år utan även kräftorna ser ut att bli svårfångade under augusti. Kräftfisket i år är ovanligt sent och kan göra att både priset och tillgången på kräftor påverkas, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Anledningen till bristen är den kalla våren. Det kyliga vattnet gör nämligen att honornas ömsning av skal försenas.

– När de ömsar skal så kryper de undan och gömmer sig under stenar. Det är för riskabelt för dem eftersom det nya skalet blir mjukt. Då kryper de inte in i några burar, säger Ulf Lindqvist, kräftfiskare och vd för konsultföretaget Naturvatten till SVT Nyheter Uppsala.

Det kan röra sig om att det blir ett par veckors försening. Men enligt Ulf Lindqvist finns det ingen anledning att oroa sig för att tillgången av kräftor ska minska på längre sikt.

– Om inte någon annan plockat upp dom eller någon abborre ätit upp dom så blir det nog bra kräftfiske även i år, säger han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern

En undersökning där 12 000 föräldrar deltagit avslöjar deras bästa tips när barnen inte är på humör under semesterns första dygn.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:56, 9 augusti, 2017

Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern
Foto: Pixabay

En semester ska vara avslappnande och spännande. Men om barnen har svårt att anpassa sig och inte är på humör kan det lätt bli motsatsen. Booking.com har gjort en undersökning där man frågat 12 000 föräldrar hur de hanterar barnen under resans första dygn.

Det viktigaste enligt de föräldrar som deltagit i undersökningen var att ha med spel och böcker som kan sysselsätta barnen under resan, vilket 43 procent ansåg. Tätt efter på plats två med 42 procent var att ha med ett litet ”nöd-kit” med snacks och annat förberett för att förhindra en dålig start på semestern.

Därefter var det nästan lika viktigt att smörja in barnen med solskyddsfaktor eller myggmedel ansåg 41 procent av föräldrarna.

För att få barnen att känna sig mer trygga i den nya miljön uppgav en av tre att de tog med exempelvis en filt så att den nya platsen känns mer som hemma.

Övriga saker på listan var bland annat att packa nödvändigheter, som exempelvis badkläder, överst i resväskan, ta reda på den snabbaste vägen till stranden eller skidbacken innan och packa adaptrar och laddare högst upp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så blir du sommarens grillmästare

Så gör du för att bli mästare vid grillen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:33, 6 augusti, 2017

TIPS: Så blir du sommarens grillmästare
Foto: Pixabay

Att grilla handlar om så mycket mer än att bara lägga köttet på grillen och vänta tills köttet är genomstekt. Här kommer ett antal tips på hur du blir en grillmästare, listade av Leva & Bo.

Det första tipset enligt tidningen är att använda något som kallas för maillardreaktionen. Det är den reaktion som ger en brun och fin yta och höjer smaken på kött och grönsaker. Reaktionen sker när kolhydrater, proteiner och aminosyror hettas upp till en temperatur över 150 grader. Men se upp, når temperaturen över 200 grader sker istället karbonisering och maten blir bränd.

Tips nummer två är att det som grillas ska vara torrt. Är exempelvis köttet för blött kommer ytan börja koka och resultatet blir inte som önskat. Ett tips för att undvika det blöta köttet är att salta köttet eller torka det med hushållspapper, och ställa in i kylskåp över natten.

Vilken grillmetoden du använder är väldigt viktigt och här finns tre alternativ, direkt värme, indirekt värme eller 50/50-metoden, skriver Leva & Bo.

Direkt grillning är ”en vanlig grillning” där maten ligger på gallret, direkt ovanför kolen eller briketterna. Grillsättet är bra för exempelvis hamburgare, kotletter, kyckling, fiskfilé och grönsaker.

Indirekt värme betyder att köttet inte ligger direkt ovanför en värmekälla. Briketterna samlas i två högar på var sin sida, medans mitten är fri. En grillmetod som passar bra för större köttbitar och revbensspjäll.

Sist men inte minst är 50/50-metoden där du lägger briketterna på en sida av grillen och låter den andra vara fri. Först bryner du köttet över värmekällan och sedan flyttar du köttet till den andra sidan, och den indirekta värmen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng