10 oväntade saker du aldrig ska dela med andra

Lånar du ut eller delar med dig av de här tio prylarna så kan det leda till allvarliga hälsoproblem.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.18:08, 1 april, 2017

10 oväntade saker du aldrig ska dela med andra
Foto: Creative Commons/Montage

Svamp, vårtor och maginfluensa. Det är bara några av de problem du kan få om du lånar eller delar hygienartiklar med andra personer. Här är 10 prylar du aldrig borde dela med andra, och hälsoproblemen som det kan leda till om du gör det.

Tvål – Så fort du använder en tvål täcks den med organismer från huden. Ofarliga bakterier, svamp och parasiter som människor kan bära på, kan lägga sig på tvålen. Något som kan leda till maginfluensa och andra infektioner.

Nagelsax/nageltång – Det finns alltid en risk med dela nagelsax. Även om naglarna ser friska ut kan både nagelsvamp och vårtor spridas.

Pincett – Det kan verka riskfritt att dela eller låna en pincett. Att plocka ut ett hårstrå kan gå blixtsnabbt, men använder du den för att ta ut ett inåtväxande hår kan infektioner spridas.

Kräm på burk – Varje gång du stoppar ner fingret i till exempel en burk ansiktskräm eller vaselin kommer nya bakterier ner i innehållet. Och när en ny person använder burken kan den plocka upp bakterierna och smittas med bland annat streptokocker. Även akne kan bli en påföljd.

Duschsvamp/tvättrasa – Virus och döda hudceller kan enkelt föröka sig i en svamp eftersom den aldrig får torka ordentligt. Är den smutsig kan du få både nagelsvamp och ringorm.

Hårtrimmer – Hos en frisör är trimmern desinficerad. Men hemma kanske den inte är det, och då kan en trimmer sprida aknebölder och hårsäcksinflammationer.

Flip-flops – Lånar du någon annans flip-flops en kort stund kan det få konsekvenser. Det våta och fuktiga flip-flopsen gör det enkelt för bakterier att spridas och överföra fotsvamp, vårtor och mollusker.

Rakhyvlar – Varje gång du rakar dig samlar hyveln på sig döda hudceller. Så när fler använder samma hyvel finns en risk för infektion om du råkar skära dig.

Lypsyl – Det kommer kanske inte helt oväntat att det inte är så klokt att dela lypsyl. Herpes, som orsakar munsår, kan enkelt spridas mellan två personer som delar lypsyl.

Deodorant/antiperspirant – Har du nyligen rakat dig, eller har inåtväxande hår, och sedan använder deodorant finns risk för ordentliga infektioner. Anledningen är att bakterier enkelt växer på en deo.

Källa: Buzzfeed/Leva & Bo

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel