Nybropolitiker går till hårt angrepp: ”Hon har en del att förklara”

Landstingspolitikern Linda Fleetwood (V) gick ut igår och sa att man inte tänker röra öppenvårdspsykiatrin. Det får Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) att ryta ifrån: "Jag tror hon mörkar".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.08:50, 30 mars, 2017

Nybropolitiker går till hårt angrepp: ”Hon har en del att förklara”
Foto: Jimmy Loord

Under onsdagen skrev 24Nybro om att landstingspolitikerna och psykiatriledningen gick ut med att man inte hade tänkt röra öppenvårdspsykiatrin i Emmaboda och Nybro efter en skrivelse från personalen.

Landstingspolitikern Linda Fleetwood menade att hon hade tagit upp frågorna med psykiatriledningen som hävdade bestämt att ingenting kommer förändras.

Nu går Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) till hårt angrepp.

– När Linda Fleetwood nu svarar på vår uttryckta oro över en förändring av öppenvårdspsykiatrins verksamhet så säger hon att allt är lugnt och att oron är obefogad. Linda har dock en hel del att förklara och frågan är om hon försöker mörka situationen eller om hon bara är oinformerad, skriver han och fortsätter.

– Verksamheten har idag en bemanning som gör att man driva en fullgod verksamhet. För ett tag sen annonserade man i Nybro om en psykologtjänst då verksamheten kommer att behöva fylla den tjänsten framöver. Efter en vecka togs den bort och nu går den att hitta i Kalmar. Det är helt tydligt att tjänsten inte ska tillsättas i Nybro och enligt info kommer framtida vakanser inte tillsättas i Nybro. Detta är inget annat än en förändring som riskerar att på sikt underminera hela verksamheten i Nybro-Emmaboda.

Öppenvårdspsykiatrin i Nybro-Emmaboda-området har funnits sedan ett trettiotal år tillbaka med ett eget team . I förhållande till psykiatrin i övriga delar av länet är man väl bemannade med hög specifik kompetens. Nu riskeras verksamheten att förändras på sikt.

–  I ena andetaget säger hon att det inte är en verksamhetsförändring, i det andra andetaget säger hon att flyttade tjänster till Kalmar inte kommer göra någon skillnad för patienterna i Nybro. Det är ett alldeles för dubbeltydigt budskap som spär på oron. Linda försöker lugna invånarna i Nybro och Emmaboda men oron är fortfarande befogad och min syn är att hon ännu inte gett en sanningsenlig bild av de förändringar som väntar i Nybro-Emmaboda. Om Linda genom sina uttalanden försöker mörka en pågående verksamhetsförändring så är det inget annat än en politisk skandal, avslutar Jimmy Loord (KD).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VA-fråga uppskjuten på obestämd tid

Beslut om kommunalt vatten och avlopp fick återremitteras efter votering i fullmäktige: "Vatten är vårt viktigaste livsmedel".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.09:03, 23 maj, 2017

VA-fråga uppskjuten på obestämd tid
Urban Eliasson. Foto: Faton Pasho

Det var under måndagens kommunfullmäktige som det uppstod debatt om beslutet att ansluta fastigheter i Bäckebo, S:t Sigfrid, Gårdsryd och Knivingaryd till kommunalt vatten och avlopp.

Centerparitets Urban Eliasson och Kristdemokraternas Jimmy Loord ville återremittera förslaget och invänta regeringsbeslutet som ska presenteras i februari nästa år.

– I kommunstyrelsen så föreslog Centerpartiet ett annat förslag gällande ärendet att plocka ut Bäckebo för att föra en dialog med de berörda gällande VA-området. Vi fick inte med oss andra partier i kommunstyrelsen och röstades ner. Jag ska inte föreslå samma förslag som vi gjorde där men vill att vi återremitterar förslaget, sa Urban Eliasson (C) och fortsatte.

– Det har kommit mycket kritik från de berörd i Bäckebo om att de tycker att det kommer bli för dyrt. Det här beslutet kommer innebära stora investeringskostnader som ingen vet hur mycket det kommer att landa på. Därför tycker jag det är viktigt att vi återremitterar förslaget för vidare utredning.

Majoriteten i kommunfullmäktige var av annan tanke kring förslaget.

– Vi vet inte vad det kommer att kosta men lagstiftning tar ingen hänsyn till det. Vatten är vår viktigaste livsmedel och det är viktigt att vi kommer till ett beslut, sa Martina Aronsson (S). 

Så väl Mikael Svanström (S) och Mildred Persson (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag, där det slutade med en votering.

Med 16 av 45 röster sköts VA-frågan upp för vidare utredning efter en så kallad minoritetsåterremiss, där en tredjedel av de närvarande politikerna beslutade enligt Urban Eliassons förslag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sämre hygien hos landstinget: ”Behövs krafttag”

I årets nationella mätning visar Kalmar läns landsting upp ett sämre resultat. Man ligger också under snittet för hela landet.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.06:55, 23 maj, 2017

Sämre hygien hos landstinget: ”Behövs krafttag”
Foto: Genre/Mostphotos

Mätningen gjordes i mars och den visade att drygt 75 procent av medarbetarna följde hygienrutinerna, jämfört med cirka 76,5 för riket. I Kalmar län fanns det särskilt stora brister gällande desinfektion innan patientkontakt.

– Variationen i följsamhet mellan olika enheter är stor. Det behövs krafttag på många enheter för att vända den negativa utvecklingen, säger Per-Åke Jarnheimer, landstingets överläkare inom vårdhygien, i ett pressmeddelande.

Däremot var personalen bra på att följa klädreglerna, över 90 procent klarade granskningen.

Landstinget var även under rikssnittet gällande vårdrelaterade infektioner hos inneliggande patienter. 8,3 var smittade jämfört med genomsnittet på nio procent.

– Punktprevalensmätningen är en ögonblicksbild över förekomsten av vårdrelaterade infektioner. De kan variera mycket från dag till dag och på landstingsnivå kan man inte jämföra resultaten över tid och inte heller kan man dra några säkra slutsatser när man jämför sig med riket, säger Per-Åke Jarnheimer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Femklövern vill storsatsa på Svartbäcksmåla: ”Stor dragningskraft”

30 miljoner kronor fördelat på tre år ska få Svartbäcksmåla till ett året runt område.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:00, 19 maj, 2017

Femklövern vill storsatsa på Svartbäcksmåla: ”Stor dragningskraft”
Foto: Arkiv

Femklövern bestående Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, SPI och Liberalerna gick tidigare i veckan ut med sin gemensamma kommunplan för åren 2018-2020, där fokus fanns på förskola, skola och omsorg. Nu kommer nästa besked.

I kommunplanen har alliansen budgeterat för en storsatsning vid friluftsområdet Svartbäcksmåla. 

– Vi vill rusta upp området och göra det mer attraktivt. Tanken är att Svartbäcksmåla ska bli en mer året runt anläggning, säger Jimmy Loord (KD). 

Varför just Svartbäcksmåla och inte något annat område i kommunen? 

– Svartbäcksmåla är redan en attraktiv plats för många, inte bara Nybrobor utan också för personer från andra orter. Området har en stor dragningskraft och nu vill vi utveckla det vidare, säger Jimmy Loord (KD). 

Under tre år ska det totalt satsas 30 miljoner kronor i området för att bygga en stugby, badsjö och en konferensanläggning. 

– Det handlar om att både se till att Nybroborna kommer ut och rör på sig mer än vad man gör i dag men även att öka attraktiviteten för vår kommun, avslutar Jimmy Loord (KD). 

För drygt ett år sedan gick kommunen ut med att friluftsområdet Svartbäcksmåla skulle få tre miljoner kronor för att utveckla anläggningen under 2016 och ytterligare 1,5 miljoner 2017.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Offensiv satsning av femklövern

Under tisdagen kom femklövern bestående Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, SPI och Liberalerna ut med sitt förslag till kommunplan 2018-2020.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:42, 17 maj, 2017

Offensiv satsning av femklövern
Birgit Andersson (L), Bodil Bagert (SPI), Daniel Lindvall (M), Christina Davidson (C) och Jimmy Loord (KD). Foto: Faton Pasho

På Strandvägen i Nybro presenterade femklövern, bestående Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, SPI och Liberalerna sitt förslag till kommunplan 2018-2020 under tisdagen.

– Just nu går det bra för kommunen. Vi är inne i en expansiv fas. Nu tar vi nästa steg efter några hårda och tuffa år, säger Christina Davidson (C).

I femklöverns förslag till kommunplan 2018-2020 var det en minst sagt offensiv satsning som presenterades.

– Vi kommer under de närmaste två åren satsa mycket på skola, förskola och omsorg. Det kommer byggas en hel del är det tänkt, säger Christina Davidson (C).

– Med tanke på den ekonomin vi fick med oss i bagaget när vi tog över så har vi gjort ett jättebra jobb men för det är vi inte nöjda där utan vi kommer fortsätta vårt arbete, säger Jimmy Loord (KD).

Planen som femklövern har tagit fram för Nybro kommun sätter välfärden och miljön i fokus. Ny skola och förskola i Västeräng, ny förskola i Transtorp och stora satsningar på omsorgen är några utav punkterna som politikerna vill driva igenom fram till 2020.

– Vi har planer på att göra stora investeringar. Efter tuffa år med besparingar så har vi en budget i balans och kan nu planera inför framtiden, säger Christina Davidson (C) och fortsätter.

– Det är med stor glädje vi planerar att göra något åt Västeräng. Som det är i dag är det en enda stor barack.

I omsorgen har femklövern planerat att öka personalstyrkan med cirka 8 tjänster. 

– Det är med stor uppskattning vi höjer graderna av personal på plats. Det gör en hel del att vi ökar personaltätheten inom omsorgen, säger Bodil Bagert (SPI). 

Hela 20 miljoner kronor planerar femklövern att satsas på en ny varmvattenbassäng i Nybro. Vilket är ett välkomnande besked.

– Vi kommer inte att lägga ner bassängen vid Strandvägen fören vi har en annan lösning. Det kan bli som så att simhallen kan få en varmvattenbassäng i framtiden, säger Jimmy Loord (KD). 

På det stora hela var femklövern nöjda med sin kommunplan. Nu hoppas man att även oppositionen godtar den.

– Det är en lång process att ta fram en budget, en av de allra viktigaste arbetena i kommunen. Vi andas framtidstro, avslutar Christina Davidson (C). 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tyst minut hölls i Kalmar för terrordådets offer

Kollektivtrafiken, vården och andra verksamheter stannade under måndagen upp för att hedra offren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:45, 10 april, 2017

2 bilder
  • Foto: Bildbyrån.
    Foto: Bildbyrån.
  • Foto: Kim Ahlkvist.
    Foto: Kim Ahlkvist.

Flera av landstingets verksamheter deltog under måndagen i den nationella tysta minuten-manifestation som hölls för offren vid fredagens misstänkta terrordåd i Stockholm där fyra människor miste livet.

Manifestationen märktes inte bara på länets sjukhus, inom folktandvården och på hälsocentralerna, utan också på folkhögskolorna och i kollektivtrafiken.

De KLT-bussar som hade möjlighet att köra in till sidan av vägen och stanna – så att alla i bussen, förare och passagerare kunde delta i den nationella manifestationen – gjorde det.

– Våra tankar går till alla dem som förlorat någon närstående och dem som skadats i fredagens fruktansvärda terrordåd. Sverige sluter nu upp för att tillsammans stå starkt och tillsammans hjälpa varandra. Vi som organisation ställde i fredags våra resurser till förfogande och samordning sker inom ordinarie kanaler. Jag känner stor stolthet över vårt land och det sätt som vi kraftsamlat tillsammans i denna svåra stund. Vi måste alla stå upp för vårt öppna samhälle, säger landstingsdirektör Krister Björkegren.

Klockan 12 samlades även flera Kalmarbor på Stortorget för att hedra offren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel