Landstingsrådet: ”Vi rör inte öppenvårdspsykiatrin”

Efter ett oroande brev från personalen i Emmaboda och Nybro ger landstingspolitikerna och psykiatriledningen lugnande besked inför framtiden.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:57, 29 mars, 2017

För några veckor sedan skrev personalen på öppenvårdspsykiatrin i Emmaboda och Nybro ett öppet brev till landstingspolitikerna och psykiatriledningen, där man var orolig över möjliga nedskärningar. Nu går landstingspolitikerna och psykiatriledningen ut med lugnande besked. 

– Det jag gjorde var att träffa hela ledningen för psykiatrin under tisdagen. Jag tog upp frågorna som var skrivna i brevet med ledningen och de hävdade bestämt att det ingenting kommer att förändras, säger landstingspolitikern Linda Fleetwood (V). 

Psykiatrin har under flera år försökt att rekrytera en psykologtjänst till Nybro men utan resultat. Nu kommer söker man tjänsten i Kalmar istället.

– Vi har under flera år försökt att rekrytera en psykologtjänst i Nybro men inte lyckas. Nu flyttar vi istället ansökan till Kalmar där vi tror att det kommer bli lättare att rekrytera, men det ändrar ingenting. Den nya tjänsten ska vara verksam i Nybro och Emmaboda vid behov, säger Linda Fleetwood (V).

Angående personalens oro för nedskärningar på orterna ger Linda klara besked.

– Det är en olycklig oro som personalen har fått men vi kommer ha samma verksamhet som vi har i dag på orterna. Var den här psykologtjänsten än är så kommer det alltid att bemannas i både Emmaboda och Nybro, avslutar hon.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon vill hjälpa de som har det tufft i juletider

Hon hjälper Nybroborna med julklappar: "En jobbig känsla inför jul – speciellt för alla barnen".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:57, 15 december, 2017

Hon vill hjälpa de som har det tufft i juletider
Foto: Privat/Flickr

24-åriga Nybrobon Madelene Johansson gick i veckan ut på sociala medier med en fråga till allmänheten – nu inför juletiden.

– Vill bara ställa frågan om det är någon som inte har möjlighet att ge sitt barn julklapp, men som skulle vilja det? Då får du gärna skicka ett privat meddelande till mig så bidrar jag gärna med en julklapp, skrev hon på den sociala plattformen Facebook.

Idén till den givmilda gesten växte när hon fick syn på Julklappshjälpen. Efter att ha uppmärksammat att något liknande inte fanns i Nybro bestämde hon sig för att göra ett försök via Facebook. 

– Jag har alltid fått en liten jobbig känsla runt jul, för jag tänker på alla barn som kanske inte kan få julklappar och som kommer tillbaka till skolan, där alla kompisar pratat om vad de har fått och så vidare, säger hon och fortsätter.

– Jag har sett att det finns många grupper som heter julklappshjälpen men har uppmärksammat att det inte finns något sådant i Nybro. Då tänkte jag att jag i alla fall kunde hjälpa någon.

24-åriga Madelene är inte orolig att för många hör av sig till henne.

– Det är faktiskt bara en som har hört av sig till mig än så länge, men om det blir någon mer så finns det folk som har kommenterat att de också kan tänka sig hjälpa någon. Så det ska nog inte vara några större bekymmer där, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista chansen – då vann de lusserugbyn

Hård kamp under den åtråvärda och traditionella Lusserugbyn.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:27, 15 december, 2017

2 bilder
  • Lusserugbyn 2017. Foto: Faton Pasho
    Lusserugbyn 2017. Foto: Faton Pasho
  • Lusserugbyn 2017. Foto: Faton Pasho
    Lusserugbyn 2017. Foto: Faton Pasho

Den populära traditionen på Åkrahällskolan i Nybro, Lusserugbyn gick av stapeln för 32 året i rad. Ända sedan 1985 har krigssugna gymnasieelever intagit sporthallen för att göra upp om titeln – årets mästare.

I år ställde killarna upp med åtta lag och tjejerna tre.

I kampen om den åtråvärda tjejbucklan vann SAEK15 mot EK16 i en rafflande final – där Emilia Mihajlovic utmärkte sig. För det prisades hon till turnerings lirare bland tjejerna.

– Det känns jättebra. Det är kul att det kan vara lite tufft i tjejernas final med. Det är vårt sista år så det känns jätteroligt att få vinna det här, säger hon och fortsätter.

– Förra året kom vi till final och förlorade så i år var det dags för revansch. Det var menat att vi skulle vinna. Den här segern betyder jättemycket, speciellt när det är sista året också, avslutar Emilia.

På förhand såg det ut att bli en spännande final mellan ekonomiklasserna 15 och 16, men när matchen väl började visade den ett år äldre pojkklassen vart skåpet ska stå.

En som utmärkte sig i pojkfinalen var Elias Landström, som i princip gjorde som han ville.

– Det är skönt. Jag har kämpat i två år nu men tredje året så vann vi, säger Landström.

Elias fader var med i Åkrahällskolans första upplaga av Lusserugbyn år 1985 och blev då prisad som turneringens lirare – vilket sonen levde upp till.

– Han har berättat det och man har haft något att leva upp till så det var skönt. Jag visste att vi skulle vinna, avslutar han kaxigt.

Pris för bästa intåg vann EK16-flickorna som fick ta emot 1 000 kronor. 

24Nybro.se kommer under lördagen ut med ett massivt bildextra från Lusserugbyn där över 200 bilder kommer finnas med. Dessutom kommer ni kunna återuppleva årets intåg i en senare artikelMissa inte det!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man slog kvinna med mobiltelefon

Inträffade i somras.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.15:27, 15 december, 2017

Man slog kvinna med mobiltelefon
Foto: Arkiv.

Det var i juli tidigare i år som en man ska ha utdelat ett slag med en mobiltelefon i ansiktes på en kvinna. Händelsen inträffade på en adress i centrala Nybro och kvinnan fick smärta, svullnad och blåmärke av slaget.

Nu åtalas mannen misstänkt för misshandel. Kvinnan yrkar även på skadestånd av mannen på 5000 kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu höjs priset på fjärrvärmen i Nybro

Från och med 1 mars sker förändringen. Så mycket kommer din faktura att höjas.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:53, 15 december, 2017

Nu höjs priset på fjärrvärmen i Nybro
Foto: Axel Brantemo

Nybro Energi höjer avgiften för fjärrvärme den 1 mars nästa år. Fjärrvärmen har sedan 2014 legat stilla för alla Nybro Energis kunder, men från och med mars ändras det, enligt ett styrelsebeslut.

För privata kunder kommer förändringen innebära att månadsavgiften höjs med cirka 18 kronor mer i månaden, för villakunder som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år.

– Vi höjer endast med 1,2 procent till privata kunder och 1,5 procent till företagskunder. Vi har inte höjt fjärrvärmetaxan sedan 2014. Prisjusteringen inför nästa år är bara för att parera inflationen, det vill säga de generella prisökningar som har skett under de senaste åren, skriver Pernilla Klintberg från Nybro Energi i en kommentar till 24Nybro. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens tips inför julhandeln: ”Var uppmärksam”

Polisen presenterar flera saker du bör tänka på inför julhandeln.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.13:46, 15 december, 2017

Polisens tips inför julhandeln: ”Var uppmärksam”
Foto: Arkiv

Handeln upplever några av årets största veckor just nu. Miljontals svenskar ger sig ut för att införskaffa julklappar, mat och andra saker inför helgerna, följt av en intensiv mellandagsrea.

Men mycket folk på samma plats lockar också till sig ficktjuvar.

– Man bör vara uppmärksam, det är ett generellt tips inför julhandeln, säger Kim Hild presstalesperson på polisen.

Polisen uppmanar att hålla koll på sina ägodelar och ger flera olika tips på sin hemsida hur du kan förhindra tråkiga händelser.

* Håll dina tillhörigheter vid särskild uppsikt vid trängsel, till exempel i butiker, caféer, restauranger och i kollektivtrafiken. 

* Håll din väska framför kroppen och ha inte saker i ytterfacken.

* Ha plånboken och mobiltelefonen i innerfickan, inte i bakfickan. Töm dessutom plånboken på onödiga kort och pengar. 

* Se upp för avledande manöver. Ha extra uppsikt över sakerna om någon okänd person försöker distrahera dig eller hjälpa dig. 

* Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet. 

* Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kort på samma ställe. Om du har allt i samma väska blir det stora problem och kostnader ifall den blir stulen. 

Använder du bilen i samband med handlandet finns det också saker att tänka på.

– Vi såg förra året att det skedde en del inbrott i bilar på stora parkeringsplatser. Därför bör man vara försiktig med att förvara för mycket saker synligt i bilen. Finns det möjlighet så ska man dölja det i bagageutrymmet och liknande, säger Kim Hild.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng