Veckans Företag

DesignOnline: ”Ingen kan kopiera vår personal”

Designonline säljer skandinavisk heminredning på internet och under fem år har de gått från 12 anställda till 50 stycken. Nu ser företagets nya vd Bank Bergström fram emot att få ta över fanan.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:20, 23 mars, 2017

4 bilder
 • Designonlines nya vd Bank Bergström och Pia Hedbom som jobbar med kundservice trivs väldigt bra på sin arbetsplats. Foto: Hanna Thulin
  Designonlines nya vd Bank Bergström och Pia Hedbom som jobbar med kundservice trivs väldigt bra på sin arbetsplats. Foto: Hanna Thulin
 • I Designonlines kontorslokaler ser man många spår av den skandinaviska designen som företaget säljer. Foto: Hanna Thulin
  I Designonlines kontorslokaler ser man många spår av den skandinaviska designen som företaget säljer. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin

Kalmar verkar vara den perfekta staden att driva e-handelsföretag från om man ska se till antalet framgångsrika företag. Designonline är ett av Sveriges främsta företag när det kommer till att sälja inredning på internet.

– Vår nisch är att vi förmedlar skandinavisk design och känsla runt om i världen. Det kan vara svårt att dra gränsen om vad det exakt är men antingen måste designern vara skandinavisk eller så måste formspråket vara skandinaviskt. Vårt uppdrag är att göra det urvalet åt kunden, säger Bank Bergström.

Han är ny vd sedan två månader tillbaka, för Designonline som startades år 2002 av Jörgen Bödmar. Han har tidigare jobbat med konsumentförsäljning inom elektronik och han bor och pendlar från Växjö.

– Designonline är ett superintressant företag och det är spännande att få ta över efter Jörgen. Han hade stenkoll på hela företaget men jag själv har inte jobbat med just det här innan så jag måste förlita mig på personalens kompetens och erfarenhet. Jag tror att det gynnar både mig och dem när jag ställer frågor, jag får information och de tvingas tänka efter, säger han.

– Det har gått bra hittills, vi är jättenöjda med Bank. Jag tror att det är många som växer när de får mer ansvar eftersom fördelningen har blivit en annan, säger Pia Hedbom som jobbar med kundservice.

Hon har jobbat på företaget sedan 2012, då var de 12 anställda. Idag är de 50 stycken och varje jul ökar de till att bli nästan 90 stycken. Designonline har växt snabbt på bara några år.

Idag säljer vi till 70 länder och har hemsidor på 9 olika språk. Varje sida har sin egen webbredaktör så jag har kollegor från flera olika länder vilket är en av fördelarna enligt mig med att jobba här. Vi har roligt tillsammans varje dag och det är en härlig stämning och känsla på arbetsplatsen, säger Pia.

LÄS MER: Har kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

Företagets kundfokusering i samband med företagets personal tror Bank är ett av företagets framgångsfaktorer.

Den som vinner fighten om kunden är den som bäst förstår kundens behov och kan anpassa sig därefter. Vi håller inte på med raketforskning. Det gäller att förstå konsumentbeteendet och sen kan det handla om att ha rätt sortiment, sätta rätt pris eller att det ska vara lätt att handla på hemsidan, säger han och fortsätter:

– Vem som helst skulle kunna kopiera vårt koncept genom att ha samma priser, samma sortiment och exakt samma hemsida. Men det man inte kan kopiera är personalen. Här jobbar det otroligt kompetenta människor. Ta Pia som exempel, om en kund har reklamerat en vara går hon personligen ut på lagret för att titta så att det nya exet inte har några fel.

Konsumenterna är även företagets största utmaning. Med försäljning över hela världen måste man ta hänsyn till konsumentbeteendet i andra kulturer. Men Bank vill få Designonline att fortsätta växa ut till nya marknader.

Kina är spännande, lyckas man där finns alla möjligheter. Där är det en helt annan kultur och de har andra förhållanden på internet som försvårar det men vi vill hålla alla dörrar öppna. Sverige har ett gott rykte så förhoppningsvis är det vår väg in.

Hur är det att driva företag i Kalmar?

– Jag upplever det som att man hjälps åt i Kalmar, det finns en stöttning från företag och myndigheter. I en större stad hade man nog varit mer isolerad. Det finns både för- och nackdelar med att driva e-handelsföretag i Kalmar. Det finns väldigt stor kompetens i regionen men samtidigt är det många som drar i den. Vi hoppas att vi vinner den fighten, avslutar Bank.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Här öppnar Nybros nya pub

Nästa vecka öppnar en ny pub i centrala Nybro.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:07, 27 maj, 2017

KLART: Här öppnar Nybros nya pub
I gamla Artistens lokaler vid Folkets hus kommer den nya puben i Nybro att husera. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Via Facebook meddelar Peter Svedberg att Nybro Pub & Mat slår upp sina portar fredagen den 2 juni.

”Nu äntligen är vi klara, mycket jobb och funderingar har det varit men ska det bli bra så tar det lite tid”, skriver han på sin Facebooksida.

Den nya puben kommer husera i gamla Artistens lokaler i Folkets hus och HELLA kommer stå för underhållningen under öppningskvällen.

Tidigare har en kinarestaurang och after work-aktiviteter huserat i lokalerna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt kafé invigdes utanför Nybro

För tolv år sedan köpte Michael Rasmussen stället i Örsjö – som han sakta men säkert byggt upp till en stugby – och numera ett kafé. På lördagen invigdes kaféet i strålande solsken.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:29, 27 maj, 2017

Nytt kafé invigdes utanför Nybro
Åsa Berggren, Michael Ramussen och Åsas son Victor öppnade upp det nya kaféet i Örsjö på lördagen. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Till sommarens säsong har verksamheten bytt namn till Örsjö Stugby. I dag finns fyra campingstugor och tre lägenheter på området – och numera även ett kafé.

– Det är många turister som har kommit förbi och velat ta en fika. Nu kan vi ge dem det, säger Michael Rasmussen som driver stugbyn och kaféet tillsammans med Åsa Berggren.

På lördagen invigdes det nya kaféet i Örsjö som de första veckorna endast kommer ha öppet på helgerna.

– Men efter midsommar kommer vi ha öppet varje dag, säger Michael Rasmussen.

Nyetableringen med ett kafé i Örsjö har resulterat i att man har behövt anställa två personer.

– Det är jättekul, och vi har fått så enormt positiva reaktioner från Örsjö-borna, säger Åsa Berggren, som till vardags även arbetar som röntgensköterska.

Utöver stugbyn och kaféet driver Michael Nybro Ytteknik.

– Det är mycket jobb. Dygnets timmar räcker knappt till, säger han och skrattar.

Att fortsätta expandera och bygga ut stugbyn är inget som duon ämnar göra.

– Det är lagom i den här storleken. Det ska vara mysigt och litet, säger Michael Rasmussen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så blir drömhuset ditt

Ser du det där speciella huset inom räckhåll – bara en budgivning bort. Men hur ska du få det?
Här är flera tips på vad du bör tänka på för att lyckas vinna drömhuset.

Mia Martelleur

Kl.13:00, 27 maj, 2017

TIPS: Så blir drömhuset ditt
Montage: Bilder från Bildbyrån

Hur fungerar en budgivning? Att försöka köpa en bostad kan orsaka oro för den bästa. Därför är det viktigt att vara förberedd och ha koll på strategierna som finns där ute. Leva & bo har listat de bästa strategierna när det är dags för budgivning.

– Är du förberedd ökar det chansen att du gör ett bra köp, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling till nyhetssajten.

Hans hetaste tips är att lägga upp en plan och förbereda köpet tidigt, så att du snabbt kan agera på vad som händer och lägga nya bud.

1. Innan budgivningen   
Var ärlig och visa mäklaren att du är intresserad så att hen vet om du vill lägga bud eller inte, annars kan det hända att du missar hela budgivningen om säljaren har bråttom. Om du ger ett bra intryck kan du även ha chansen att få hjälp av mäklaren att vinna bostaden. Var tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, så att du framstår som en seriös köpare. Men avslöja inte hur mycket du är villig att betala.

2. Buda innan den publika visningen
Om du är bra insatt i prisnivån för bostaden så kan du agera snabbt och lägga ett bud. Budet du lägger bör vara tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig innan den aktuella visningen eller budgivningen dragit igång

3. Chockbuda
Om budgivningen drar igång kan det vara bra att chocka de andra spekulanterna genom att bjuda så mycket du kan från början. Men kom ihåg att sätta ett tydligt tak så du inte spräcker din budget. Och om du inte har säker koll på vad bostaden är värd kan detta leda till att du kanske bjuder mer än bostaden är värd.

4. Höj snabbt – men lite i taget
Att höja ditt bud så fort mäklaren meddelar en ökning är ett sätt att trötta ut motståndarna. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt eftersom du gör en så liten ökning som möjligt. Till exempel om någon höjer med 100 000 kronor så höjer du omedelbart, men endast med 10 000. Förhoppningsvis tröttnar motståndarna ut och du vinner huset.

5. Höj med stora summor
Nu visar du att du minsann har bestämt dig och tänker buda så mycket det krävs. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas på detta sätt.
Men det kan såklart leda till att du bjuder onödigt högt – så se till att ha ett maxtak på vad du ska höja.

6. Sätt ett villkor och tydligt bud
På det sättet kan du dels sätta säljaren i en svår valsituation, om budet är tillräckligt högt för att säljaren ska vara intresserad av det, och det kan även ge en överraskningseffekt på budgivarna som då inte hinner lägga ett motbud.  Den här strategin kräver att du har en god finansiering.

7. Var tillmötesgående
Säljare och mäklare brukar göra avstämningar där de går igenom hur mycket alla bjuder och vad det finns för andra villkor som kan påverka affären. Om du kan vara flexibel och tillmötesgående har du ett försprång gentemot andra budgivare, till exempel med tillträde av bostaden.

8. Om du inte kan buda vad som helst
Var förberedd innan och ha ditt maxtak klart för dig. Undvik att buda på bostäder som har egenskaper andra kanske betalar extra för. Leta efter rabatterade bostäder i stället som kanske har lite skavanker – men som du inte lider av. Det ger dig en bostad inom din budget som kan vara bättre på andra sätt.

Såklart är det bra om felen handlar om saker som du själv kan fixa. Då kan du göra en riktigt bra bostadsaffär och kanske även tjäna en slant om det blir aktuellt att sälja.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Det här öppnar vid gamla Jysk-lokalen

De renoveras för fullt i den gamla Jysk-lokalen på Transtorpsvägen när en fabrik väntas öppna: "Har planer på att öppna fler saker i Nybro inom en snar framtid".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:57, 22 maj, 2017

Det här öppnar vid gamla Jysk-lokalen
Foto: Faton Pasho

För mer än ett år sedan flyttade Jysk från sina lokaler på Transtorpsvägen i Nybro och sedan dess har de stått tomma. Nu flyttar en annan verksamhet in i lokalerna.

Det är den 27-årige Kalmarbon, Mohammed Omar som öppnar en bröd- och tårtfabrik.

– Jag ska öppna ett stort bageri, där det kommer anställas 12 personer till en början, säger Mohammed Omar.

Renoveringen av Jysk gamla lokaler på Transtorpsvägen pågår för fullt. En stor ugn på 15 ton ska installeras i veckan.

– Vi kommer starta inom den närmaste veckan och tanken är att vi ska göra 10 000 bröd i timmen, säger Mohammed.

Varför väljer du att starta bröd- och tårtfabrik?

– Jag gillar färska varor och när jag såg priserna på dagens bröd och tårtor så tyckte jag att de var för dyrt. Jag vill göra något för samhället och speciellt för Nybroborna, säger Mohammed och fortsätter.

– Jag kommer leverera mitt bröd till affärer runt om i Sverige och tanken är att Nybroborna ska få köpa bröd och tårtor till reducerat pris.

Med en investering på dryga fem miljoner kronor där det ska bakas arabiskt, svenskt, polskt, turkiskt och bosniskt bröd har Mohammed flera planer inom kommunen.

– Jag har många planer inför framtiden. Jag vill öppna fler verksamheter i Nybro men man måste ta ett steg i taget och det här är förhoppningsvis det första steget av många fler, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många tjänar över en miljon i Nybro

Det finns miljoninkomsttagare i hela landet. Så många finns det i Nybro kommun.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:36, 18 maj, 2017

Så många tjänar över en miljon i Nybro
Foto: Pressbild/Riksbanken

Under de senaste tio åren har antalet personer i Sverige med en inkomst på över en miljon mer än fördubblats. 2015 var det runt 77 000 personer som hade en miljoninkomst. Och för dessa personer låg snittinkomsten på 1,6 miljoner kronor per person.

– I Sverige har inkomstskillnaderna ökat ganska tydligt de senaste tjugo, trettio åren om man tar med kapitalinkomsterna, men ligger fortfarande på en rätt låg nivå internationellt, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för näringslivsforskning, till Nyhetsbyrån Siren.

Danderyd är den kommun i Sverige med flest miljoninkomsttagare. Enligt de senaste inkomstsiffrorna från Statistiska Centralbyrån är det sju procent av befolkningen i Danderyd som tjänar över en miljon om året.

– Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden, säger Daniel Waldenström.

I Nybro kommun var det sammanlagt 25 personer som tjänade mer än en miljon under 2015. Det är 0,1 procent av kommunens befolkning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Bygglov godkänt för Lönnen: ”Öppet för handel till jul”

Incitas VD Jan Eklund har fått sitt bygglov godkänt för Lönnen. Planerna är att dra igång arbetet i mitt av augusti.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:04, 17 maj, 2017

Bygglov godkänt för Lönnen: ”Öppet för handel till jul”
Foto: Arkiv

Turerna kring Lönnen har varit många medan tiden traskat på. De tomma butikerna inne i centrum kan snart vara ett minne blott.

– Vi har fått vårt bygglov godkänt. Vi kommer bygga om alltihop inne i fastigheten, det vi håller på med just nu är upphandlingen, säger Incitas VD Jan Eklund. 

Tanken är att komma igång med byggandet i mitten av augusti för att sedan släppa igång handeln till jul.

– Vi vill dra igång så fort som möjligt men tanken är att det ska dra igång i mitten av augusti, efter semestern. Vi hoppas och tror att stora delar av gatuplanet ska vara öppet för handel till jul, säger Jan Eklund. 

Hur ser det ut med planerna kring Sportringen och Lekia efter det som har hänt? 

– Det jag kan säga är att det här är en väldigt tråkig historia. Jag trodde väldigt mycket på idén och min plan är att allt ska komma igång igen, säger Jan och fortsätter. 

– Verksamheten har passat väldigt väl i byggnaden och med all sannolikhet blir det en konkurs för företaget. Dock vet jag att intresset finns från nya aktörer att köpa det och blir det inte så, så kommer jag själv att köpa verksamheten men det lär inte bli nödvändigt, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.