Veckans Företag

DesignOnline: ”Ingen kan kopiera vår personal”

Designonline säljer skandinavisk heminredning på internet och under fem år har de gått från 12 anställda till 50 stycken. Nu ser företagets nya vd Bank Bergström fram emot att få ta över fanan.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:20, 23 mars, 2017

3 bilder
 • Designonlines nya vd Bank Bergström och Pia Hedbom som jobbar med kundservice trivs väldigt bra på sin arbetsplats. Foto: Hanna Thulin
  Designonlines nya vd Bank Bergström och Pia Hedbom som jobbar med kundservice trivs väldigt bra på sin arbetsplats. Foto: Hanna Thulin
 • I Designonlines kontorslokaler ser man många spår av den skandinaviska designen som företaget säljer. Foto: Hanna Thulin
  I Designonlines kontorslokaler ser man många spår av den skandinaviska designen som företaget säljer. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin

Kalmar verkar vara den perfekta staden att driva e-handelsföretag från om man ska se till antalet framgångsrika företag. Designonline är ett av Sveriges främsta företag när det kommer till att sälja inredning på internet.

– Vår nisch är att vi förmedlar skandinavisk design och känsla runt om i världen. Det kan vara svårt att dra gränsen om vad det exakt är men antingen måste designern vara skandinavisk eller så måste formspråket vara skandinaviskt. Vårt uppdrag är att göra det urvalet åt kunden, säger Bank Bergström.

Han är ny vd sedan två månader tillbaka, för Designonline som startades år 2002 av Jörgen Bödmar. Han har tidigare jobbat med konsumentförsäljning inom elektronik och han bor och pendlar från Växjö.

– Designonline är ett superintressant företag och det är spännande att få ta över efter Jörgen. Han hade stenkoll på hela företaget men jag själv har inte jobbat med just det här innan så jag måste förlita mig på personalens kompetens och erfarenhet. Jag tror att det gynnar både mig och dem när jag ställer frågor, jag får information och de tvingas tänka efter, säger han.

– Det har gått bra hittills, vi är jättenöjda med Bank. Jag tror att det är många som växer när de får mer ansvar eftersom fördelningen har blivit en annan, säger Pia Hedbom som jobbar med kundservice.

Hon har jobbat på företaget sedan 2012, då var de 12 anställda. Idag är de 50 stycken och varje jul ökar de till att bli nästan 90 stycken. Designonline har växt snabbt på bara några år.

Idag säljer vi till 70 länder och har hemsidor på 9 olika språk. Varje sida har sin egen webbredaktör så jag har kollegor från flera olika länder vilket är en av fördelarna enligt mig med att jobba här. Vi har roligt tillsammans varje dag och det är en härlig stämning och känsla på arbetsplatsen, säger Pia.

LÄS MER: Har kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

Företagets kundfokusering i samband med företagets personal tror Bank är ett av företagets framgångsfaktorer.

Den som vinner fighten om kunden är den som bäst förstår kundens behov och kan anpassa sig därefter. Vi håller inte på med raketforskning. Det gäller att förstå konsumentbeteendet och sen kan det handla om att ha rätt sortiment, sätta rätt pris eller att det ska vara lätt att handla på hemsidan, säger han och fortsätter:

– Vem som helst skulle kunna kopiera vårt koncept genom att ha samma priser, samma sortiment och exakt samma hemsida. Men det man inte kan kopiera är personalen. Här jobbar det otroligt kompetenta människor. Ta Pia som exempel, om en kund har reklamerat en vara går hon personligen ut på lagret för att titta så att det nya exet inte har några fel.

Konsumenterna är även företagets största utmaning. Med försäljning över hela världen måste man ta hänsyn till konsumentbeteendet i andra kulturer. Men Bank vill få Designonline att fortsätta växa ut till nya marknader.

Kina är spännande, lyckas man där finns alla möjligheter. Där är det en helt annan kultur och de har andra förhållanden på internet som försvårar det men vi vill hålla alla dörrar öppna. Sverige har ett gott rykte så förhoppningsvis är det vår väg in.

Hur är det att driva företag i Kalmar?

– Jag upplever det som att man hjälps åt i Kalmar, det finns en stöttning från företag och myndigheter. I en större stad hade man nog varit mer isolerad. Det finns både för- och nackdelar med att driva e-handelsföretag i Kalmar. Det finns väldigt stor kompetens i regionen men samtidigt är det många som drar i den. Vi hoppas att vi vinner den fighten, avslutar Bank.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: 850 personer får lämna Telia

Efter Telias vinstras kommer nu sparpaketet: 850 personer får lämna företaget, varav 650 i Sverige. 

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:33, 20 juli, 2017

EXTRA: 850 personer får lämna Telia
Foto: Mostphotos

Bolagets personalstyrka kommer minskas i Sverige med 8 procent, skriver Dagens Industri på torsdagen. Detta efter att företaget redovisat en minskad omsättning och ett fallande resultat i sin Q2-rapport.

Telias VD Johan Dannelind skriver i kvartalsrapporten att rörelseresultatet är en besvikelse och att företaget behöver få ned sina höga rörelsekostnader. Sparpaketet som varnar om hundratals uppsägningar i Sverige – ska vara lösningen.

– Det är framför allt Sverige som är negativt. Det övriga ser rätt bra ut men i och med att Sverige ser tyngre ut i kvartalet så slår det igenom på gruppnivå, säger Johan Dennelind till TT.

Bolaget spår att effekterna av detta sparande ska synas redan under andra halvåret av 2017.

”Åtgärderna förväntas ge effekt på kostnaderna redan under andra halvåret 2017 med en minskning på omkring 5 procent i Sverige jämfört med föregående år”, står det i delårsrapporten.

 

Fakta
 • Telias omsättning uppgick till 19 801 miljoner kronor, jämfört med 21 130 miljoner kronor i fjol.

 • Under det andra kvartalet landade rörelseresultatet på 2,26 miljarder kronor jämfört med 4,1 miljarder kronor i fjol.

 • Bolagets resultat landade på 1,36 miljarder kronor före skatt och på minus 308 miljoner kronor efter skatt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Verksamhet säljs: ”Ska ut på längre resa”

I två somrar har han drivit sin lilla verksamhet – nu säljer han hela konceptet.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:04, 15 juli, 2017

Verksamhet säljs: ”Ska ut på längre resa”
Foto: Arkiv

I början av förra sommaren bestämde sig Nybrokillen Max Ek Lagerberg för att satsa på ett nytt hak – sagt och gjort öppnade han Wake and Bake – breakfast vid glasrondellen i Nybro.

LÄS MER OM DET HÄR!

Två somrar senare har han beslutat att sälja vagnen.

– Då jag själv ska ut på en längre resa till hösten och inte kan hålla igång företaget vill jag låta någon annan driftig själ ta över verksamheten, säger han.

Hur har det gått under de här två somrarna? 

– Jag har inte haft någon fast plats direkt utan när jag väl har varit i väg på olika evenemang så har det varit bra, säger Max.

Konceptet med vagnen har för tillfället varit olika sorters toast, våfflor och fattiga riddare som har serverats med kalla drycker eller kaffe.

Nu har Nybrobon valt att sälja hela sin verksamhet med matvagn, bil, evenemangsplatser med mera.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sponsrat inlägg

Tre smarta spartips – så blir din drömresa verklighet!

Planerar du bröllop utomlands, bjuda barnen på en långresa eller ta med väninnan till New York? Här är tipsen på hur du gör för att kunna åka iväg på den resa du drömmer om.

Martin Sköld

Martin Sköld

Kl.07:00, 15 juli, 2017

Tre smarta spartips – så blir din drömresa verklighet!

Danske Bank har tillsammans med Ipsos undersökt vad svenskarna har för drömresor och vilken plan man har för att komma iväg på resan. Undersökningen visar att få av de som drömmer om en speciell resa har en sparplan för att komma iväg. Bara tre av tio svenskar lägger undan pengar för att kunna åka på sin drömresa. Många drömresor äger rum i samband med livshändelser såsom jämna födelsedagar, bröllop och pension. Trots att man redan planerat för resan under en längre tid sparar 8 av 10 helt eller delvis på sparkonto med låg (eller ingen) ränta istället för ett alternativ med högre avkastning och längre sparhorisont.

Tre tips för att komma iväg på din drömresa:

1. Gör en realistisk sparplan 

När vill du åka? Börja med att räkna på vad resan kommer att kosta – resan dit, hotell, mat, nöje och aktiviteter. Hur mycket måste du spara varje månad för att nå dit?

2. Tänk på att sparkonton just nu har låg eller ingen ränta alls.

Se över om du istället för att spara på ett vanligt sparkonto med låg eller ingen ränta kan spara i ett alternativ som ger mer avkastning, för att snabbare kunna spara ihop till drömresan. På Danske Banks sparsida hittar du förslag på sparalternativ.  

3. Sätt upp delmål!

För att göra sparandet roligare kan det vara en bra idé att sätta upp delmål. Börja med att spara till flygbiljetten. När du har sparat till den, sätt då upp nästa delmål – exempelvis boende. Därefter bör du planera vad du vill göra under din drömresa och titta på vilka delmål du behöver för att nå dit.

Läs mer här om hur du kommer närmare din drömresa. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kährs tecknar avtal med stort bostadsbolag

Kährs Group har tecknat ett nytt avtal med det stora bostadsbolaget Ikano Bostad.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:56, 12 juli, 2017

Kährs tecknar avtal med stort bostadsbolag
Foto: Arkiv

Under det senaste halvåret har Kährs Group tecknat avtal med stora aktörer på löpande band. Nu har trägolvsjätten knutit ett avtal med det stora bostadsbolaget Ikano Bostad angående leverans av trägolv.

– Vi ser fram emot detta nya samarbete med Ikano Bostad som är en växande aktör på bostadsmarknaden i Sverige med tydlig inriktning på hållbart boende. Kährs Group har haft en god utveckling på den svenska trägolvsmarknaden och genom avtalet med Ikano Bostad stärker vi vår ledande position ytterligare på projektmarknaden i Sverige, säger Christer Persson, vd och koncernchef för Kährs Group.

Ikano Bostad har för närvarande 1 650 bostäder i produktion och äger cirka 6 000 bostäder runt om i Sverige.

Avtalet som parterna har tecknat innebär att Kährs Group kommer att leverera trägolv till Ikano Bostads projekt, nybyggnation och renoveringar över en period på tre år.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: I över 25 år har det odlats champinjon i Bäckebo

Vännerna Anders Nilsson och Benny Axeborg driver sedan 25 år tillbaka Bäckebo champinjonodling, och utvecklingen av odlandet har verkligen gått framåt sedan starten. Då kunde en odling ta åtta veckor, i dag tar det ungefär hälften så lång tid att få fram champinjonerna från en kompost som kommer från Tyskland.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.19:04, 9 juli, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng