Kalmar FF blöder ekonomiskt: ”Oron finns hos alla”

Trots spelarförsäljningar för 14 miljoner kronor kan KFF bara visa upp ett plus på 38 000 kronor. Guldfågeln Arena är en ekonomisk mardröm. "Vi tvingas hela tiden överprestera".

Andreas Norinder

Kl.08:19, 21 mars, 2017

Kalmar FF blöder ekonomiskt: ”Oron finns hos alla”
Ekonomin är en tuff framtidsfråga för Kalmar FF och ordförande Mattias Rosenlund. Foto: Bildbyrån/Arkiv

På måndagen hade Kalmar FF årsmöte. Mattias Rosenlund blev omvald till ordförande efter ett år på posten och framöver väntar en fortsatt tuff ekonomisk framtid.

Ägandet av Guldfågeln Arena kostar KFF omkring 13 miljoner kronor varje år – cirka tio miljoner mer än för någon annan konkurrent i Allsvenskan som inte spelar i storstäderna.

LÄS MER: Nya klubbchefens största utmaning – få ekonomin i balans

– Vi tvingas hela tiden överprestera både sportsligt och ekonomiskt för att klara oss. Det är vår stora utmaning, att hitta en långsiktig lösning och komma ner på arenakostnaderna som är jämförbara med de allsvenska kollegorna, säger Mattias Rosenlund till Fotbollskanalen.

2016 blev sportsligt sett ett mycket bra år med en sjätteplacering i serien och semifinal i Svenska cupen. Det negativa driftresultatet räddades upp av försäljningen av Marcus Antonsson till Leeds.

– Vi har fått en tredjedel av betalningen, vi får den andra i sommar och den tredje i december. Det är inget ovanligt att man gör så, säger Rosenlund om Antonsson-affären till Barometern.

LÄS MER: Nya klubbchefens största utmaning – få ekonomin i balans

KFF fick även in en summa för klausuler som aktiverades när Ramon Pascal Lundqvist gjorde debut i PSV Eindhovens A:lag.

2016 var faktiskt det första året sedan flytten till Guldfågeln Arena som Kalmar FF kunde visa ett plusresultat, om än ett blygsamt sådant. 2015 hamnade man på minus 15 miljoner kronor.

Nu är man helt beroende av större spelarförsäljningar för att inte det egna kapitalet på 33 miljoner kronor ska ta slut. KFF har haft en dialog med Kalmar kommun sedan i somras kring arenas framtid. I nuläget har KFF drygt 200 miljoner kvar att amortera.

– För att vara långsiktiga behöver kostnaderna se ut på ett helt annat sätt än vad de gör nu. Man var glad när man gjorde bokslut den 31 december men sedan vaknar man upp och vet att man börjar på minus 13,5 miljoner kronor igen. Det är tufft, säger Mattias Rosenlund till Barometern.

Till årets säsong har Kalmar FF satt upp en målsättning om en topp-5 placering i Allsvenskan, att öka marknadsintäkterna med fem miljoner de kommande två åren och ett ekonomiskt resultat på minus 9,2 miljoner. Man räknar med att sälja spelare för minst åtta miljoner. Visionen om SM-guld 2018 står fast.

– Det ska gå att ta SM-guld, men det som sägs i visionen är att det måste ske med en ekonomi i balans. Där är vi inte riktigt. Det hindrar oss, säger Rosenlund till Fotbollskanalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stäng