Bedrövade Gränöbor: ”Det här är katastrof”

Den tilltänkta vindkraftparken i Gränö skapar oro hos samhällsborna.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:33, 20 mars, 2017

Bedrövade Gränöbor: ”Det här är katastrof”
Förtvivlade Gränöbor under måndagens kommunfullmäktige. Foto: Faton Pasho

För drygt två veckor sedan kunde 24Nybro berätta att beslutet om en vindkraftpark i Gränö ligger i kommunpolitikernas händer.

Företaget Kumbro Vind har ansökt om miljötillstånd för tre stycken vindkraftverk och fått godkänt av bland annat Försvarsmakten. 

Under måndagens kommunfullmäktige ställde Gränöborna, kommunpolitikerna mot väggen. En av alla de bekymrade, Ola Axelsson ville veta om man ansåg att det var rätt plats för vindkraftverk.

– Placeringen av vindkraftverken i Gränö är katastrofal för oss i närheten. Jag själv kommer att få massvis med skuggor på min tomt och jag förstår inte hur vi i vår familj ska göra nu. Vi flyttade hit år 2001 för att det var precis vad vi ville ha, tystnad. Nu får vi tre vindkraftverk bara 600 meter ifrån oss. Det är inte så att vi är emot vindkraftverk, för det är bra men varför just hos oss? Det här slår undan benen på oss, säger Ola Axelsson. 

22 av 25 hushåll i Gränö är emot förslaget om en vindkraftpark och de har verkligen gjort allt för att inte det ska bli så. De har ringt, mejlat och träffat politiker för att få fram sina synpunkter. En som kommer bo närmast vindkraftverken är Jan Larsson och han är minst sagt bedrövad.

– Jag kommer vara rädd för mig själv, min familj och mina djur för att gå ut när det är vinter på grund av vindkraftverken. De kan ställa till med otroliga problem och vi kan råka illa ut av dem, säger Jan Larsson.

Frågorna om vindkraftverk i Gränö var många. Anna, Martin och Mikael var alla tre nedslagna när de ställde sina frågor.

– Det här förstör våra liv. Varför bygga där det är bebott? Varför satsa på vindkraft när man kan satsa på solenergi? Är det här rätt typ av vindkraftverk – de kommer vara 10 meter högre än Turning Torso i Malmö?

Politikerna Lars-Gunnar Hellström (C), Lennart Storm (S) och Kenneth Petersson (C) försökte alla tre att besvara Gränöbornas frågor.

– Jag har läst synpunkterna som ni har haft och jag förstår att ni har stor oro inför det här. Dilemmat har varit att Gränö är utpekat som ett område för vindkraftverk och det är Teknik och samhällsbyggnadsnämnden som kommer besluta om det här. Vi Socialdemokrater är inte i majoritet i kommunen, säger Lennart Storm (S). 

– Vi har inte tagit ställning till det här. Grunden att de har sökts sig hit är att vi har tagit fram en vindkraftspolicy där just Gränö var ett av områdena som gick att använda för vindkraft. Kumbro Vind har gjort anspråk om det området nu. Vi kommer att titta på det och det vi enbart kommer ta beslut om är om man har följt regelverket när det kommer till en vindkraftpark, säger Lars-Gunnar Hellström (C). 

Beslut om en vindkraftpark i Gränö avgörs nästa tisdag på Teknik och samhällsbyggnadsnämnden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel