Bedrövade Gränöbor: ”Det här är katastrof”

Den tilltänkta vindkraftparken i Gränö skapar oro hos samhällsborna.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:33, 20 mars, 2017

Bedrövade Gränöbor: ”Det här är katastrof”
Förtvivlade Gränöbor under måndagens kommunfullmäktige. Foto: Faton Pasho

För drygt två veckor sedan kunde 24Nybro berätta att beslutet om en vindkraftpark i Gränö ligger i kommunpolitikernas händer.

Företaget Kumbro Vind har ansökt om miljötillstånd för tre stycken vindkraftverk och fått godkänt av bland annat Försvarsmakten. 

Under måndagens kommunfullmäktige ställde Gränöborna, kommunpolitikerna mot väggen. En av alla de bekymrade, Ola Axelsson ville veta om man ansåg att det var rätt plats för vindkraftverk.

– Placeringen av vindkraftverken i Gränö är katastrofal för oss i närheten. Jag själv kommer att få massvis med skuggor på min tomt och jag förstår inte hur vi i vår familj ska göra nu. Vi flyttade hit år 2001 för att det var precis vad vi ville ha, tystnad. Nu får vi tre vindkraftverk bara 600 meter ifrån oss. Det är inte så att vi är emot vindkraftverk, för det är bra men varför just hos oss? Det här slår undan benen på oss, säger Ola Axelsson. 

22 av 25 hushåll i Gränö är emot förslaget om en vindkraftpark och de har verkligen gjort allt för att inte det ska bli så. De har ringt, mejlat och träffat politiker för att få fram sina synpunkter. En som kommer bo närmast vindkraftverken är Jan Larsson och han är minst sagt bedrövad.

– Jag kommer vara rädd för mig själv, min familj och mina djur för att gå ut när det är vinter på grund av vindkraftverken. De kan ställa till med otroliga problem och vi kan råka illa ut av dem, säger Jan Larsson.

Frågorna om vindkraftverk i Gränö var många. Anna, Martin och Mikael var alla tre nedslagna när de ställde sina frågor.

– Det här förstör våra liv. Varför bygga där det är bebott? Varför satsa på vindkraft när man kan satsa på solenergi? Är det här rätt typ av vindkraftverk – de kommer vara 10 meter högre än Turning Torso i Malmö?

Politikerna Lars-Gunnar Hellström (C), Lennart Storm (S) och Kenneth Petersson (C) försökte alla tre att besvara Gränöbornas frågor.

– Jag har läst synpunkterna som ni har haft och jag förstår att ni har stor oro inför det här. Dilemmat har varit att Gränö är utpekat som ett område för vindkraftverk och det är Teknik och samhällsbyggnadsnämnden som kommer besluta om det här. Vi Socialdemokrater är inte i majoritet i kommunen, säger Lennart Storm (S). 

– Vi har inte tagit ställning till det här. Grunden att de har sökts sig hit är att vi har tagit fram en vindkraftspolicy där just Gränö var ett av områdena som gick att använda för vindkraft. Kumbro Vind har gjort anspråk om det området nu. Vi kommer att titta på det och det vi enbart kommer ta beslut om är om man har följt regelverket när det kommer till en vindkraftpark, säger Lars-Gunnar Hellström (C). 

Beslut om en vindkraftpark i Gränö avgörs nästa tisdag på Teknik och samhällsbyggnadsnämnden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybroartisten siktar mot Svensktoppen

På torsdag tävlar Ida Gratte med låten "Tralala" om en finalplats i P4 Nästa och en möjlighet att utmana till Svensktoppen.

Victor Grusell

Victor Grusell

Kl.14:31, 25 juli, 2017

Nybroartisten siktar mot Svensktoppen
Ida Gratte Foto: Olivia Magnusson

Ida Gratte vann sin deltävling i P4 Nästa på larmtorgets scen och kvalificerade därmed sig till länsfinalen på samma scen. Med låten ”Tralala” hoppas Ida Gratte att bli en av de åtta bidrag som får tävla i riksfinalen i Linköping, den 26 augusti.

– Jag tänker ett steg i taget och försöker ska försöka komma vidare från torsdagens tävling. Men jag är lite pirrig liksom, säger Gratte.

Makten i tävlingen delar en jury och folket lika på, därför handlar det om att även försöka vinna folkets röster inför deltävlingen. Skulle Gratte kvalificera sig vidare från deltävlingen i Kalmar, jämförs sedan de 25 vinnarlåtarna från deltävlingarna och gallras ner till åtta bidrag. I potten ligger en plats som utmanare till Svensktoppen.

– Det skulle kännas så jäkla kul att vinna i Kalmar, hade varit jätteroligt att komma till riksfinalen. Det är jättespännande, för om man skulle vinna riksfinalen sen får man utmana till svensktoppen, säger Gratte.

Ida Gratte och pop-låten ”Tralala” tävlar mot de sju andra bidragen på torsdag, klockan 19:00 på larmtorget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Badvattnet godkänt i Nybro

En mätning har gjort vid kommunens badplatser, där bakteriehalten godkändes vid samtliga.

Victor Grusell

Victor Grusell

Kl.09:59, 25 juli, 2017

Badvattnet godkänt i Nybro
Foto: Arkiv

Alla de badplatser som Nybro kommun ansvara för har en godkänd bakteriehalt. Totalt testas de tretton kommunala badplatserna vid tre olika tillfällen under sommaren, för att säkerställa att badvattnet inte är tjänligt. Vilket menas med att bakteriehalten är så pass låg i vattnet att det inte innebär en hälsorisk.

– Man gör det för att kolla så att det inte är några farliga bakterier i vattnet, till exempel e. Coli som är en mage- och tarmbakterie. säger Weronica Klasson som är vattenhandläggare på Nybro kommun.

Nästa mätning av badplatserna kommer att göras vecka 32 och mätningarna görs ungefär var fjärde vecka, under badsäsongen. Mätningen dessförinnan gjordes strax innan midsommar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landstingets vision – avskaffa hyrläkarna: ”Ett utmanande mål”

Förra året kostade de drygt 300 hyrläkarna landstinget över 112 miljoner kronor. Till 2019 vill man att antalet hyrläkare ska vara noll.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:42, 25 juli, 2017

Landstingets vision – avskaffa hyrläkarna: ”Ett utmanande mål”
Foto: Genre/Public domain pictures

Precis som många andra landsting i landet så är Kalmar län beroende av hyrläkare via bemanningsbolag för att få verksamheten att gå runt. I dagsläget jobbar drygt 300 hyrläkare i länet.

Till 2019 vill SKL, Sveriges kommuner och landsting, att man ska vara oberoende av hyrläkarna, som medför stora kostnader.

– Det är ett utmanande mål men vi jobbar för att klara av det, säger primärvårdschefen Lars Mattsson till P4 Kalmar.

Mattsson, som är chef för de offentliga vårdcentralerna i Kalmar län, menar att man skulle klara sig utan hyrläkare genom att anställa ett 20-tal läkare.

– Svårigheterna är egentligen att få medarbetare att söka de tjänster vi har och också att få våra medarbetare att stanna kvar, säger Lars Mattsson.

I våras rapporterade 24Kalmar om att landstinget i Kalmar län var ett av få landsting som hade lyckats sänka kostnaden för bemanningsbolag under årets fyra första månader, jämfört med i fjol.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera kortterminaler låg nere – problemet löst

13 000 kortterminaler runt om i Sverige hade drivstörningar under måndagen, rapporterar bland annat Aftonbladet. Inom flera verksamheter rådde problem med kortbetalningar.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:08, 24 juli, 2017

Flera kortterminaler låg nere – problemet löst
Foto: Pixabay

Det är företaget Babs Paylink som har haft akuta driftstörningar. Enligt företagets hemsida började felet vid 12.30-tiden på måndagen.

– Vår leverantör fick en central driftstörning strax efter klockan 13 i dag. Vi har haft löpande kontakt med dem under dagen och de tror sig ha hittat felet, men vågar inte ge någon prognos, sa Babs Paylinks vd Gunnar Wennersten till Aftonbladet på måndagskvällen.

Felet berörde tre typer av kortterminaler som finns inom olika typer av verksamheter över hela landet, vilket har påverkat många kortbetalningar.

Vid 21.00 rapporterade företaget att problemet var löst. 

”Vi beklagar den olägenhet som ovanstående driftstörning medför”, skriver Babs Paylink på sin hemsida.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybroföretag anordnar välgörenhet mot cancer

Bygg & Murartjänst utmanar Elektrikerna i Nybro i en fotbollsmatch, där intäkterna går till barncancerfonden.

Victor Grusell

Victor Grusell

Kl.17:17, 24 juli, 2017

Nybroföretag anordnar välgörenhet mot cancer
Foto: Barncancerfonden/Pixabay

”Cancer. Vår tids folksjukdom. De allra flesta av oss har någon i vår direkta närhet som drabbats.” Så skriver arrangörerna till evenemanget ”En Kamp Mot Cancer”, välgörenhetsmatchen i fotboll där alla intäkter går till barncancerfonden.

Bygg & Murartjänst har utmanat Elektrikerna i Nybro till en fotbollsmatch, där vinnaren i matchen får äran att skänka 5000 kronor till barncancerfonden. Företaget som förlorar matchen kommer att skänka 2500 kronor till barncancerfonden. På det viset tävlar företagen om äran att få skänka mest pengar, någonting som blev givet under planeringen.

– Det är såhär att jag hatar cancer. Ju flera personer man träffar så får man reda på att någon har cancer, säger Mikael Gunnarsson på Bygg & Murartjänst. En av initiativtagarna.

Idén kom efter att vänner Mikael Gunnarsson och Michael Gardhem(Elektrikerna) pratade om just ämnet cancer och beslöt sig för att göra någonting mot det. Resultatet blev en fotbollsmatch företagen mellan och ett evenemang, som förhoppningsvis kan bli ett återkommande segment i Nybro.

– Det värsta med cancer är att alla drabbas och att det bara verkar bli mer och mer. Kommer det in pengar så kommer det in pengar, säger Gunnarsson.

Matchen spelas den 12e augusti på idrottsparken i Flerohopp, klockan 12:00.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng