Lång väntan för Nybros äldre

I Nybro kommun får äldre vänta på plats till äldreboendet längre än vad som är lagstadgat.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:53, 9 mars, 2017

Lång väntan för Nybros äldre
Foto: Pixabay

Var femte person som beviljas plats på särskilt boende får vänta i över tre månader på att få flytta in. Det visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort. 

När kommunerna fattar beslut om plats på ett särskilt boende ska detta enligt lag verkställas direkt, men det gör det inte. Statistik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) visar att förra året fick knappt 5 000 äldre vänta i minst tre månader på att få den plats som kommunen beviljat dem. 

LÄS MER: Så lång är väntetiden till äldreboende i Nybro

Andelen som väntar i 90 dagar eller mer har ökat de senaste åren, från 19 procent år 2014 till 22 procent förra året. I Nybro kommun får äldre vänta betydligt längre. 

I kommunen väntade hela 81 procent längre än 90 dagar på att få plats på äldreboende under 2016. Det är dock inte bara Nybro som har brist på platser på äldreboenden, hela 109 av landets 290 kommuner har brist på platser.

Omsorgsnämndens ordförande Bodil Johansson (C) är mån om problemet.

– Ja vi har en del som ligger över de 90 lagstadgade dagarna och det beror på väldigt skilda saker. I höstas stängde vi 8 platser i Fröjdekulla för att lokalen byggdes om till förskola, säger Bodil Johansson (C).

Varför tar det så lång tid för äldre att få sin plats?

– Det beror på en rad olika anledningar. I dag har äldre som erbjuds plats rätten till att tacka nej och det kan ibland medföra att väntetiderna blir längre. Dessutom ökar antalet äldre i samhället snabbare än vad man bygger äldreboenden och då blir det platsbrist på en del ställen, säger Bodil Johansson (C).

Vad ska ni göra för att lösa problemet?

– Vi tittar ständigt på fler äldreboende och trygghetsboenden i kommunen. Vi vet att antalet äldre personer kommer att öka i kommunen om några år, så vi försöker rusta oss för att tillgodose det behovet, avslutar Bodil Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen storsatsar i Svartbäcksmåla

Stor utökning på gång.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.14:50, 11 december, 2017

Kommunen storsatsar i Svartbäcksmåla
Foto: Axel Brantemo

Det gäller Svartbäcksmåla naturreservat som nu planeras bli 74 hektar större.

– Det är en stor nyhet som vi presenterar idag. Vi har fått möjlighet att förvärva 74 hektar som ansluter till det redan befintliga naturreservatet, säger Christina Davidsson (C) som är kommunalråd i Nybro kommun.

Men först måste kommunstyrelsen och kommunfullmäktige besluta om ett eventuellt förvärv av skogen. Tanken är att ett skogsbyte ska ske mellan kommunen och markägaren. Kommunen får 74 hektar som ska anslutas till naturreservatet och markägaren får produktionsskog på tre olika håll i Nybro kommun.

– Vi har sneglat på den här skogen länge och det är en ytterligare satsning på friluftsliv i Nybro kommun, säger Christina Davidsson.

Om de 74 hektaren ansluts och också blir naturreservat säkerställs det att skogen inte kommer att avverkas och kommunen får möjligheter att anlägga till exempel Mountain bike spår med mera inom skogstomten.

img_8952

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pumorna segrade när finalen avgjordes

Korpens finalsspel i kubb avgjordes under söndagen. Då segrade Pumorna.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:26, 11 december, 2017

Pumorna segrade när finalen avgjordes
Foto: Privat

På söndag avgjordes Korpens finalspel i kubb där höstens seriespel avgjordes. De 16 bästa lagen gjorde upp om finalplatserna i A- respektive B-final.

I A-finalen var det lag Pumorna med Towe Danielsson och Simon Axelsson som kammade hem förstapriset, tätt följt av Trio med bumba, Stephan Gervide och Kjell Rydh. På tredjeplats kom Idekubbarna med Mats Ideström och Tommy Josefsson.

 

I B-finalen blev det Team Hagnebo som segrade. Tvåa kom lag ”Vi är lite överallt” och trea lag Totts. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De vann upphandlingen av Krösatågen

Affären är värd cirka 160 miljoner kronor per år.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.12:35, 11 december, 2017

KLART: De vann upphandlingen av Krösatågen
Foto: Arkiv

Det blev Tågkompaniet AB som tilldelades avtalet för Krösatågatrafiken. Upphandlingen berör Kalmar länstrafik, Blekingetrafiken, Skånetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg och Jönköpings länstrafik.

Avtalet för krösatågen gäller från den 9 december 2018 och i nio år framåt, med en option på ytterligare tre år. Dagens två trafikavtal gjordes om till ett gemensamt, detta för att öka attraktionskraften vid upphandlingen.

I nuläget har Krösatågen cirka tre miljoner resenärer varje år. Avtalet är värt cirka 160 miljoner kronor per år.

– Vi har arbetat med upphandlingen i flera år och är nöjda med resultatet. Trots ett ökat kvalitetsfokus så ligger avtalspriset för det kommande trafikavtalet i linje med förväntningarna, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör för Kalmar Länstrafik, i ett pressmeddelande.

Under avtalstiden har aktörerna möjlighet att utöka trafiken på de sträckor där det finns en efterfrågan på ett miljövänligt alternativ.

– Fokus i kommande avtal kommer ligga på leveranskvaliteten för att utveckla trafiken så att fler och ännu mer nöjda kunder ska välja att resa med Krösatågen. För att nå målen kommer en del av ersättningen utgöras av ett incitament som baseras på utfall i kundnöjdhetsmätningar och punktligheten i leveransen, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör för Jönköpings Länstrafik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experten: ”Så rustar du din bil för kylan”

Bilister uppmanas att se över bilens utrustning. "Bäst att byta ut det innan bilen helt plötsligt vägrar starta".

Matilda Larsson

Kl.11:31, 11 december, 2017

Experten: ”Så rustar du din bil för kylan”
Foto: Hanna Thulin.

Vintern är här och vinterdäcken är på.

Samtidigt är det viktigt att se till bilens utrustning om man inte redan har gjort det.

– När det blir riktigt kallt ute kan motorn kännas seg att starta. Ibland beror det på att bilbatteriet börjar bli gammalt. Fem till sju år är en rimlig livslängd för ett startbatteri. Det är bäst att byta ut det innan bilen helt plötsligt vägrar starta. Detta brukar oftast märkas först när det blir kallare, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens riksförbund.

Motormännen ger sju enkla råd för att kontrollera så att all utrustning i bilen fungerar som den ska:

1. Kolla att all belysning på bilen fungerar. Byt glödlampor och polera plasthöljet på strålkastarna om det är repigt eller matt.

2. Fyll på spolarvätska, med frostskydd, och kontrollera att torkarbladen är i bra skick.

3. Applicera silikonspray på tätningslisterna runt dörrarna så att dörrarna inte fryser fast. Glöm inte bakluckan.

4. Har du en bil med nyckellöst system? Läs i bilens manual hur du låser upp bilen ifall batteriet har laddats ur. Ofta är den mekaniska låskolven dold under ett plasthölje vid handtaget. Sådant är alltid bra att veta, men kanske ännu viktigare på vintern när det är kallt ute.

5. Snöborste och isskrapa ska finnas med i bilen under vintern.

6. Inför vinterresor kan det vara bra att ha med en pet-flaska med sand, startkablar, ficklampa, varma filtar och en mindre skyffel.

7. Reflexväst, varningstriangel och första-hjälpen-låda bör alltid finnas med i bilen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslaget: Så blir nya Kvarnbacken

Efter ombyggnaden ska det finnas 48 lägenheter klara för inflyttning.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:55, 11 december, 2017

Förslaget: Så blir nya Kvarnbacken
Foto: Arkiv

I augusti inleddes ett omfattande renoveringsarbete av Kvarnbackens sjukhem i Nybro. När ombyggnaden är klar ska det moderna nya Kvarnbacken inrymma 48 lägenheter för personer med demenssjukdom.

Monica Antonsson, verksamhetschef för särskilt boende samt de två blivande enhetscheferna, Anette Bard-Berglund och Maria Klingbjer, har tagit fram ett förslag till hur arbetet på hemmet ska bedrivas i framtiden.

LÄS MER: Därför blir det inget glastak vid Kvarnbacken

– Omsorgen på Nya Kvarnbacken kommer ges utifrån ett tydligt hälsofrämjande och personcentrerat förhållningssätt, där varje individs behov står i fokus. Det kommer vara ett nära teamarbete mellan olika yrkesprofessioner för att skapa den bästa vården och omsorgen om den enskilde, säger Anette Bard-Berglund.

Enligt kommunen gör ombyggnaden att det skapas förutsättningar för att ”rymma nya arbetssätt” och att vården och omsorgen kan genomgå en ”förnyelse”.

– Det är medarbetarna som är de boende närmast och de kommer på Nya Kvarnbacken att få ta ett stort ansvar för verksamheten genom att delta i ansvarsgrupper, säger Maria Klingbjer.

Ett färdigt förslag för verksamheten på nya Kvarnbacken kommer att presenteras för omsorgsnämnden i mars nästa år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng