Pojke försvann från fritids – blev struptagen

En pojke blev under fredagen struptagen på fritids av ett annat barn och försvann hem. "Det tog en timme för lärarna att ringa hem och meddela att han var försvunnen".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.08:27, 13 februari, 2017

Pojke försvann från fritids – blev struptagen
Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkiv

Det var under fredagsmorgonen i förra veckan som en pojke på fritidsskolan på Fagersslätten blev struptagen av ett annat barn. Pojken blev alldeles förskräckt av händelsen och gick raka vägen hem, utan att meddela fritidslärarna.

– Min son som är 6 år kom hem i dag runt halv åtta tiden, helt förskräckt efter ett struptag från ett annat barn. Min son gick hem ensam, vilket han aldrig gjort tidigare, säger mamman Alice Nielsen.

Pojken var borta mer än en timme från skolan innan lärarna ringde hem till mamma Alice.

– Det tog över en timme för lärarna på fritids att ringa hem och meddela att min son var borta. De hade ingen förklaring på varför han försvann eller hur de kunde ha missat att han lämnade fritids. De visste inte ens vad som hade hänt utan jag fick berätta om struptaget, säger mamman Alice Nielsen.

24Nybro har även sökt rektor Malin Westergren för en kommentar men utan resultat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skolledningen backar – elever slipper splittras

Skolledningen backar – elever på Fagerslättsskolan slipper splittras inför årskurs sju.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:41, 13 mars, 2017

Skolledningen backar – elever slipper splittras
Yvonne Strandh. Foto: Arkiv

24Nybro kunde för drygt en månad sedan rapportera om att Fagerslättsskolans årskurs sexor skulle delas in inför högstadielivet till antingen Paradisskolan eller Madesjöskolan.

Områdeschefen Daniel Hjertqvist förklarade då att man har blivit för många elever i Nybro kommun.

– Det födds många elever och det flyttar in många elever. Nu är det så att Fagerslättsskolan ligger mellan båda högstadieskolorna och om alla ska gå i Paradisskolan så kommer det bli en ojämn fördelning när det gäller klassantal men också elevantal i klasserna, sa Daniel Hjertqvist då. Nu har skolledningen backat. 

I ett brev till årskurs 6-eleverna på Fagerslättsskolan skriver förvaltningschef på lärande- och kulturförvaltningen i Nybro kommun, Yvonne Strandh följande:

– Vi har nu processat frågan kring klassbildningen inför blivande årskurs 7 och kommit fram till att vi inte kommer att göra några förändringar mot tidigare år. Beslutet blir alltså att vi inte fullföljer planen att dela upp årskurs 6-eleverna på de två högstadieskolorna, utan vi kommer i första han att försöka tillmötesgå valet av skola.

Eleverna på Fagerslättsskolan kommer i första hand att erbjudas plats på Paradisskolan.

Varför har ni backat från ert tidigare beslut?

– Vi gjorde en omvärdering av läget och har försökt ta hänsyn till en del aspekter.  Vi måste först se om någon har gjort ett val till en annan skola. Först därefter kan ge besked om skolan är full, säger områdeschefen.

För en månad sedan lät det som att det var fullt med elever på Paradisskolan inför nästa år. Varför finns det plats nu?

– Vi har kollat på det och det kommer förmodligen att slå i taket men vi kommer att försöka tillmötesgå allas viljor. Vi provar denna vägen, sedan får vi se vart det slutar helt enkelt, avslutar Daniel Hjertqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barn bjöd på stor schlagerfest

Barnen på Fagerslättsskolan bjöd sina skolkamrater på stor mellofest under lunchen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.18:35, 10 mars, 2017

2 bilder
 • Erlind Murtezai och Nuri Redzepovski sjunger en av Lisa Ajax låtar. Foto: Faton Pasho
  Erlind Murtezai och Nuri Redzepovski sjunger en av Lisa Ajax låtar. Foto: Faton Pasho
 • Daniel Bejerstrand, Asma Al Salal och Mia Franzén. Foto: Faton Pasho
  Daniel Bejerstrand, Asma Al Salal och Mia Franzén. Foto: Faton Pasho

I morgon bänkar sig miljontals svenska tv-tittare framför TV:n för att bevittna finalen i Melodifestivalen. På Fagerslättsskolan laddade man upp med en egen schlagerfest – Fagermellon, en dag innan den stora musiktävlingen.

14 barn från låg- och mellanstadiet uppträdde under lunchtid för sina skolkamrater i skolans aula. Det bjöds på allt från klassiker till nya och modernare låtar.

Två som stod på scenen och underhöll sina skolkamrater var doun, Nuri Redzepovski och Erlind Murtezai. Paret sjöng en av Lisa Ajax låtar.

– Jag tycker om att sjunga och gillar att stå på scenen, säger Nuri.

– Det är roligt att stå på scenen tillsammans med Nuri. Vi båda gillar Lisa Ajax, säger Erlind Murtezai.

Trion Ella Elmqvist, Kathleen Graveran och Zana Kadriu var på ordentlig feststämning. Förutom att tjejerna stod på scenen och sjöng, så peppade de igång publiken och tog hand om barnen.

– Det här är jätteroligt, säger Kathleen Graveran.

Under den en och en halv timme långa lunchen var det bra drag i skolans aula. Det applåderas och jublades i massor och musikläraren Annika Larsson var nöjd.

– Det här är så roligt. Eleverna får vara med och underhålla sina skolkamrater. Alla är jätteduktiga, säger Annika.

Idén om en stor schlagerfest för Fagerslättsskolans elever föddes från kocken Mia Franzén. 

– Jag frågade Annika om vi skulle köra en mellofest för barnen. Först tvekade hon men dagen efter kom hon tillbaka och sa vi kör, säger Mia Franzén.

Anledningen till att Mia Franzén tillsammans med sina arbetskollegor Asma Al Salal och Daniel Bejerstrand ville ställa till med en stor fest för barnen, var för att de hade skött matsvinnet.

Vi försöker lära barnen att inte slänga mat. Genom att minska matsvinnet så sparar vi pengar som vi sedan kan lägga på eleverna, säger Mia Franzén och fortsätter.

– Vi har några klasser som har bestämt att de inte ska slänga några matrester under hela året. De klasserna belönar vi med glass när året är slut, avslutar Mia.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elever splittras: ”Vi är oroliga inför högstadiet”

Traditionen har varit att Fagerslättsskolan elever har inför årskurs sju erbjudits plats på Paradisskolan, men så blir inte det inte längre.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:32, 10 februari, 2017

Elever splittras: ”Vi är oroliga inför högstadiet”
Foto: Arkiv

Det är sedan gammalt, att elever från Fagerslättsskolan har erbjudits plats i årskurs sju på Paradisskolan, men så blir det inte längre. Från och med höstterminen 2017 uppkommer det platsbrist på Paradisskolan och därför kommer man göra en annan fördelning av Fagerslättsskolans elever.

Fagersslättsskolan årskurs sexor kommer att delas in inför högstadielivet till antigen Paradisskolan eller Madesjöskolan, mycket tack vare att elevantalet ökat och av utrymmesskäl.

– Det är inte rättvist, barnen har gått med varandra i minst sex år ungefär och skaffat sig vänner som man trivs med. Helt plötsligt ska man dela på sig när högstadiet börjar, det är inte rättvist, säger en anonym förälder.

Några utav barnen som 24Nybro har pratat med är oroliga inför den eventuella splittringen.

– Vi är rädda för att vi ska splittras. Vi har ju varit vänner sedan vi började ettan, berättar barnen.

Områdeschefen Daniel Hjertqvist förklarar varför man tvingas göra på detta sättet.

– Vi har blivit många elever i Nybro kommun. Det födds många elever och det flyttar in många elever. Nu är det så att Fagerslättsskolan ligger mellan båda högstadieskolorna och om alla ska gå i Paradisskolan så kommer det bli en ojämn fördelning när det gäller klassantal men också elevantal i klasserna, säger Daniel och fortsätter.

– Eleverna hade inget fritt val tidigare heller utan man hamnade på Paradiset bara. Eleverna som hade önskemål om att få gå på Madesjö fick göra det. Nu ser verkligheten annorlunda ut och vi måste hitta en bra fördelning mellan skolorna. Vi vill göra det så bra som möjligt för att skapa goda förutsättningar för den enskilda eleven.

Historiskt sätt är detta beslut inget nytt, utan det har skett två gånger innan att elever från Fagerslättsskolan fördelats jämnt på de båda högstadieskolorna. Alla elever har rätt till önska vilken skola man vill gå på och Daniel Hjertqvist ger lugnande besked till oroliga föräldrar.

– Val av skola har man alltid rätt att göra, sedan kan vi tyvärr inte tillgodose alla önskemål men vi ska försöka, avslutar Daniel.

Hanemålaskolans elever drabbas inte av beslutet utan kommer även i fortsättningen erbjudas plats på Paradisskolan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Feststämning inför den stora Fagerdagen

På lördag är det stor fest på Fagerslättsskolan – då man firar den traditionsenliga Fagerdagen. "Det är jättekul och alla barn är som eld och lågor", säger läraren Annika Larsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:39, 20 maj, 2016

2 bilder
 • Ettorna övade inför lördagens stora fest. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Ettorna övade inför lördagens stora fest. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
 • Läraren Annika Larsson och rektorn Johan Theander lyssnade till barnens fina körsång. Foto: Karl-Oskar Karlsson.
  Läraren Annika Larsson och rektorn Johan Theander lyssnade till barnens fina körsång. Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Vartannat år firar Fagerslättsskolan Fagerdagen. Under lördagen är det dags för den fjärde upplagan och det är upplagt för fest.

– Det brukar komma så otroligt mycket folk. Det är föräldrar, mor- och farföräldrar och gamla elever. Det är en enda stor festtillställning, säger läraren Annika Larsson.

Med start från klockan tio är programmet fullspäckat. På den uppbyggda scenen ute på skolgården kommer det vara uppträdanden med sång, musik och dans. Dessutom kommer räddningstjänsten, Nybro drill, Nybro musik, handbollsklubben, ju-jutsuklubben och kulturskolan på besök.

– Sen blir det även korvgrillning och auktion. Vi ska auktionera ut en signerad Kalmar FF-tröja och en Tre Kronor-tröja och pengarna ska sen gå till välgörenhet, säger Annika Larsson.

De cirka 300 eleverna på skolan har tränat och förberett sig inför den stora dagen i flera veckors tid och det verkar vara ett uppskattat arrangemang.

– Det är jättekul och alla barn är som eld och lågor. Det är så kul när vi får barnen att jobba tillsammans mot någonting. Det är integration till hundra procent.

Ettorna och fyrorna håller i det internationella caféet där föräldrar har bakat kakor från många av världens platser. Tvåorna och femmorna har fixat med en loppis och tredje- och sjätteklassarna kommer arrangera en trekamp.

– Det är full rulle hela dagen och det är öppet för allmänheten. Alla är välkomna, hälsar Annika Larsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel