Festim Pasho brinner för att utveckla ungdomsfotbollen

Efter flera år som tränare i Nybro IF blev Festim Pasho handplockad som spelarutvecklare för Kalmar FFs ungdomsfotboll. En chans han tog med målet att förändra synen på kulturen kring ungdomsfotboll.

Victor Grusell

Kl.15:10, 5 februari, 2017

Festim Pasho brinner för att utveckla ungdomsfotbollen
Festim Pasho Foto: Victor Grusell

Festim Pasho, 31 år, gick under hösten 2016 från att vara tränare i Nybro IFs seniorlag i division två till att presenteras som ny spelarutvecklare i den allsvenska storklubben Kalmar FF. En roll där Festim jobbar med att utveckla och utbilda de yngre fotbollsspelarna i storklubbens ungdomslag och ungdomslagens ledare. En roll i föreningen som han brinner för och har tydliga mål med.

– Det enda jag är intresserad av är hur vi från bra ska bli bättre. Allting annat är egentligen oväsentligt för mig. Jag tycker det finns kompetent folk och att Kalmar FF är en bra förening och det finns en bra ambition i leden. Men det som är absolut viktigast är hur kan vi bli bättre, säger Festim Pasho.

Med tydliga mål och en ny syn på arbetet kring ungdomsfotbollen vill Festim fortsätta utveckla förutsättningarna för ungdomsfotbollen och ungdomarna i kalmarregionen. Där ett av målen är att hitta en gemenskap bland ungdomsspelarna och ett samarbete mellan klubbarna. Där fokus ska ligga på att utveckla

– Vi ska kunna tävla mot varandra i matcher och möta varandra. Men när det kommer till att utveckla spelare, där måste vi samarbeta. Bland annat är det jag som ska hitta samarbetet, men en person kan inte gå runt till alla. Vi måste tänka på utvecklingsmöjligheterna varje dag, hur vi kan involvera fler till exempel. Det är ett väldigt viktigt arbete som väntar, säger Festim.

Vad är ambitionen? 

– Min ambition är att vi ska bli ledande i Sverige. Vi ska vara ledande när det gäller den kulturen vi har tagit fram i Kalmar FF för vår verksamhet och även tillsammans med regionens lag. Vi ska bli ledande i samverkan och i hur vi utbildar individen och fotbollsspelaren. Att spelarna och ledarna ser fram emot nästa träning med laget istället för nästa allsvenska match på Guldfågeln Arena. Även fast A-lagsmatcherna är ett bra tillfälle att mötas och heja med varandra, då Allsvenskan är vårt ”fredagsmys” där vi gillar att umgås med varandra. Men ledarna ska veta att de gör vad de gör för att utbilda nästa generation fotbollsspelare. Det handlar om att bygga en kultur. Det är min ambition. Säger Festim och fortsätter:

– Min egen ambition är att bli en bättre ledare och tränare. Jag vill även fortsätta vara en normbrytare och vara unik på ett sätt som är bra för mig, där jag är verksam för regionens föreningar. Varför ska vi bara vara nöjda med att vara bra, när fokus borde ligga på att försöka bli bättre. Hur vi ska få fram spelare som kan höja kvalitén och tempot i framtidens Allsvenskan och i svensk fotboll. Det vill jag utveckla.

När Festim bytte uppdrag från att vara tränare i Nybro IFs seniorlag till att bli spelarutvecklare och jobba med ungdomar, fann han charmen i att se fotbollen ur ett större perspektiv. Där utvecklingen av spelare och förutsättningar för en bra fotbollsutbildning blev viktigare än att vinna och spela matcher.

– Jag blev fartblind och nu i efterhand har jag insett att under sista Nybro blev produkten viktigare för mig. Fokus låg omedvetet inte på träningarna utan i att vinna nästa match. Jag har utvecklats under den här tiden som person. Jag fick rätt mycket tid för reflektion mellan uppdraget i Nybro och nu i Kalmar, vilket var väldigt nyttigt för mig. Jag trivs väldigt bra med min roll i dag, det är inget snack om saken. Men jag kommer aldrig vara nöjd. Jag är jätteglad över att vara en del av Kalmar FFs organisation, men jag är inte glad över att bara vara där. Det är min uppgift att knäcka koden så att föreningen hänger med i utvecklingen och jobbar jag inte med att vara en del av de som knäcker den så kommer jag inte göra ett bra jobb. Utan återigen, hur kan vi bli bättre. Det ska ligga i fokus.

Idag ligger Festims fulla fokus på att utveckla ungdomsfotbollen i Kalmar FF och i kalmarregionen, men drömmen finns om att en dag kunna vara med i en ledarstab för en allsvensk fotbollsklubb.

–Någon gång i framtiden vill jag vara med i ett allsvenskt lag. Sen om jag är huvudtränare eller om jag har ett specifikt ansvar för någonting, det struntar jag. Fast jag har också förstått att kan man jobba rätt med ungdomar så är det jävligt kul, säger Festim och fortsätter:

– Men, jag kanske fastnar i den sociala masken att tycka det är häftigt att vara i Kalmar FF och plötsligt blir man kanske befordrad och sitter högt upp och är väldigt nöjd med tillvaron. Vilket det finns många, enligt mig, inom svensk elitfotboll som har hamnat där

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stäng