Stockholmsprofessorns dom: ”Landsbygden blir skräpytor”

Handelshögskolans ekonomiprofessor Kjell A. Nordströms dom över framtiden för landsbygden är hård. "Åker du dit kommer du hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar".

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.15:37, 24 januari, 2017

Stockholmsprofessorns dom: ”Landsbygden blir skräpytor”
Kjell A. Nordströms framtidsprognos över den svenska landsbygden är hård. Foto: Wikipedia/Pixabay

Det var vid en föreläsningNordic Business Forum Sweden i Stockholm som den utåtriktades professorns framtidsspaning fick stor uppmärksamhet.

Kjell A. Nordström, professor i ekonomi vid prestigefyllda Handelshögskolan, anser att omvärldens snabba urbanisering kommer att slå hårt mot Sveriges småstäder.

– Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd, sa han i sin framtidsprognos, rapporterar Veckans Affärer.

Det kan tilläggas att i nuläget finns det till exempel universitet på båda platserna som Nordström nämner. Campus Gotland är en del av Uppsala universitet och även i Karlstad finns det ett universitet.

Professorns framtidstro över de svenska småstäderna är ingen munter läsning.

– Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit.

Kjell A. Nordström spår att Stockholm kommer att växa kraftigt, samtidigt som stora delar av övriga Sverige blir i princip obetydligt ekonomiskt. Både jobb och människor kommer bege sig till Stockholm.

– Redan idag växer Stockholm med 7-9 procent per år, och den här tillväxten är hållbar, så den kommer att fortsätta. Du tror kanske att Kina växer snabbt, men Stockholm växer nästan två gånger snabbare än Kina, menar han.

Nordström tror att Stockholm har omkring fem miljoner invånare år 2050. Hur många ”knäppgökar” som bor i de svenska småstäderna framgick inte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel