Klubbmästerskapen – en familjär tradition hos Nybro Ski

Under torsdagskvällen går Nybro Skis klubbmästerskap på 10 kilometer av stapeln. Ett lopp som skapar klubbkänsla. "Jag vet att det är många andra klubbar som är avundsjuka".

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.12:09, 19 januari, 2017

Klubbmästerskapen – en familjär tradition hos Nybro Ski
Foto: Arkiv

Klockan 18:30 går starten av Nybro Skis klubbmästerskap. En tradition som har funnits sedan 1988. Det är en tävling som ger klubben en familjär sammanhållning som många andra inte har.

– Jag veta att det är många klubbar som är avundssjuka på vårt klubbmästerskap, säger Thommy Eventorp, ordförande i Nybro Ski. 

Som tror att antal startande kommer hamna runt 40 åkare då väderförhållandena inte ser ut att bli optimala.

– Det kommer väl bli som under onsdagen med tre till fyra plusgrader. Rekordet är på 76 åkare under 10 kilometersloppet. Men som sagt – vädret påverkar mycket.

Hur har intresset förändrats över tid? 
– Jag skulle säga att om man tar en genomsnittskurva på de senaste åren så har antalet åkare i klubbmästerskapet ökat. Det fina är det är ett lopp där du inte måste vara superduktig för att tycka att det är kul.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Femklövern vill storsatsa på Svartbäcksmåla: ”Stor dragningskraft”

30 miljoner kronor fördelat på tre år ska få Svartbäcksmåla till ett året runt område.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:00, 19 maj, 2017

Femklövern vill storsatsa på Svartbäcksmåla: ”Stor dragningskraft”
Foto: Arkiv

Femklövern bestående Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, SPI och Liberalerna gick tidigare i veckan ut med sin gemensamma kommunplan för åren 2018-2020, där fokus fanns på förskola, skola och omsorg. Nu kommer nästa besked.

I kommunplanen har alliansen budgeterat för en storsatsning vid friluftsområdet Svartbäcksmåla. 

– Vi vill rusta upp området och göra det mer attraktivt. Tanken är att Svartbäcksmåla ska bli en mer året runt anläggning, säger Jimmy Loord (KD). 

Varför just Svartbäcksmåla och inte något annat område i kommunen? 

– Svartbäcksmåla är redan en attraktiv plats för många, inte bara Nybrobor utan också för personer från andra orter. Området har en stor dragningskraft och nu vill vi utveckla det vidare, säger Jimmy Loord (KD). 

Under tre år ska det totalt satsas 30 miljoner kronor i området för att bygga en stugby, badsjö och en konferensanläggning. 

– Det handlar om att både se till att Nybroborna kommer ut och rör på sig mer än vad man gör i dag men även att öka attraktiviteten för vår kommun, avslutar Jimmy Loord (KD). 

För drygt ett år sedan gick kommunen ut med att friluftsområdet Svartbäcksmåla skulle få tre miljoner kronor för att utveckla anläggningen under 2016 och ytterligare 1,5 miljoner 2017.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Svartbäcksmåla i Sverigetopp

Svartbäcksmåla har röstats fram till en av de 100 bästa motionsspåren i hela Sverige.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:43, 7 april, 2017

2 bilder
 • Foto: arkiv
  Foto: arkiv
 • Foto: Privat
  Foto: Privat

Två killar begav sig för drygt ett år sedan på ett ganska unikt äventyr. De skull testa de bästa motionsspåren i varje kommun över hela landet och tre månader senare var det klara, efter att ha sprungit på mer än 300 motionsspår.

Nu har Philip Persson och Oskar Jensen utsett de 100 bästa motionsspåren i hela Sverige, där Svartbäcksmåla finns med på listan.

– För oss som bor i södra Sverige är Svartbäcksmåla känt lite som ett ”skidmecka”, en plats dit blekingska, skånska och ja till och med polska skidentusiaster vallfärdar för att vässa formen, skriver de i sin bedömning.

Svartbäcksmålas motionsspår petar sig in på plats 82, strax före Storumans.

– Precis som på elljusspåret i Storuman går det alldeles utmärkt att springa även här. Beläget strax utanför tätorten är Svartbäcksmåla ett naturligt rekreationsområde för många Nybrobor. Ja här hittar vi det mesta och allt som allt är Svartbäcksmåla en mycket värdig en plats på vår lista, skriver de i sin bedömning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovsskoj i Svartbäcksmåla

Det händer massvis med aktiviteter under sportlovet i Nybro kommun. Ett gäng ungdomar hade letat sig till Svartbäcksmåla under onsdagen för att åka lite skidor.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.13:17, 23 februari, 2017

3 bilder
 • Här är gänget framför skidbacken. Foto: Faton Pasho
  Här är gänget framför skidbacken. Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho

Sportlovet i Nybro kommun är fullspäckat med massvis av aktiviteter. Allt från musikfest på mejeriet till luftgevärsskytte i Alsterbro.

Under onsdagen hade ett gäng barn från Kalmar letat sig till Svartbäcksmåla för att åka lite skidor. Zana Mohammedi, Jana Saayed, Medina Karlsson, Mysha Abdolrahman och Linnea Karlsson var några som tyckte om skidåkandet.

– Det var jättekul. Jag har åkt en gång innan men nu börjar jag få till det, sa Zana Mohammedi.

– Det var roligt och spännande att åka skidor. Jag har också åkt en gång tidigare, sa Jana Saayed.

För Medina Karlsson var det första gången som hon åkte skidor.

– Det här var första gången för mig och det var jätteroligt. Det gick inte så värst fort men roligt var det, sa Medina Karlsson.

Det var juniorgruppen ”chillgrupp” från kyrkan i Kalmar som hade letat sig till Svartbäcksmåla under onsdagen.

– Vi brukar inte göra aktiviter som dessa så ofta, men det var jättekul att få komma hit, sa Mysha Abdolrahman.

– Det var roligt att få komma hit, avslutade Linnea Karlsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Elitgruppen väntar för Nybroåkare

Vasaloppet är ett utav världens största långloppstävling i skidor som går av stapeln första söndagen i mars. De tävlande åker 90 kilometer, från Sälen till Mora.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.11:21, 10 februari, 2017

Elitgruppen väntar för Nybroåkare
Foto: Arkiv

Vasaloppet är en klassisk långloppstävling i skidor som har sin början från år 1922. Tävlingen är inspirerad av Gustav Vasa och hans bedrift under år 1520, när han flydde från Kristian II soldater.

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor, sträckan som åkarna åker mäter 90 kilometer, från Sälen till Mora. Den första söndagen i mars, nämligen den femte mars i år är det dags igen. 15 600 åkare är anmälda och en utav de elittävlande åker för Nybro Ski.

Elis Weslien bor till vardags i Stockholm, där han arbetar på idrottshögskolan, men som tävlar för Nybro Ski.

– Jag har bott i Kalmar tidigare. Jag studerade till idrottslärare där och hann även jobba som idrottslärare under 5-6 år i kommunen. Jag tillhör föreningen Nybro Ski och representerar klubben i olika tävlingar, säger Elis Weslien.

Ungefär 300 åkare får starta bland elitgruppen i Vasaloppet och för Elis är det andra året som han får stångas med toppåkarna.

– Förra året kom jag 346:a och det vill jag slå i år. Jag misslyckades helt med min vallning förra året så jag hade riktigt dåliga skidor. Jag försökte följa med och gjorde det bra i inledningen men efter tre mil ungefär så började krampen komma och sedan var det kört, säger Elis.

Elis Weslien har siktet inställt inför årets Vasalopp, en bättre placering än förra året är målet, men trots det så vill han inte sätta något tydligt mål med loppet.

– Jag är jätteglad att jag har seedats i elitgruppen. Nu får jag träna betydligt längre träningspass än vad jag är van vid, men jag måste börja vänja min kropp inför tävlingen.

Elis satsar, i vanliga fall, mest på halvdistanslopp i den svenska långloppscupen. Där åker de tävlande ungefär fyra till fem mil per lopp.

– Vasaloppet är för långt för mig. Jag brukar få kramp när det är längre än fyra eller fem mil, men det ska nog lösa sig det här, avslutar Elis Weslien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studenter snurrade i Svartbäcksmåla

40-talet av Åkrahällskolans blivande studenter gick livfullt inför uppgiften när de vid 13.30-tiden begav sig in på en sådan främmande sport som irländsk fotbollsbrännboll med spelplatsen förlagd till Svartbäcksmåla.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.17:11, 4 juni, 2016

5 bilder
 • Trots sju snabba - och snurriga varv - kunde Alice Lorentzon ändå få till en hård spark i den irländska fotbollsbrännbollen i Svartbäcksmåla. Foto: Lennart Andersson.
  Trots sju snabba - och snurriga varv - kunde Alice Lorentzon ändå få till en hård spark i den irländska fotbollsbrännbollen i Svartbäcksmåla. Foto: Lennart Andersson.
 • Sabine Hansson satsade så hårt att hon sparkade av sig sin ena sko när hon mycket snurrig lyckades sparka iväg bollen. Foto: Lennart Andersson.
  Sabine Hansson satsade så hårt att hon sparkade av sig sin ena sko när hon mycket snurrig lyckades sparka iväg bollen. Foto: Lennart Andersson.
 • Lucas Andersson och Martin Johannesson hade varit förutseende och tagit med sig ett paraply till Svartbäcksmåla. När de inte jagade efter en - och annan snedsparkad boll kurade de gemytligt kura ihop sig under sitt medhavda paraply. Foto: Lennart Andersson.
  Lucas Andersson och Martin Johannesson hade varit förutseende och tagit med sig ett paraply till Svartbäcksmåla. När de inte jagade efter en - och annan snedsparkad boll kurade de gemytligt kura ihop sig under sitt medhavda paraply. Foto: Lennart Andersson.
 • Elevrådets ordförande Joel Sturesson fick sig många glada skratt när han gång efter annan fick se hur snurriga de blivande studenterna blev när de först tvingades att snurra sju varv – innan de fick tillåtelse att sparka iväg fotbollen. Foto: Lennart Andersson.
  Elevrådets ordförande Joel Sturesson fick sig många glada skratt när han gång efter annan fick se hur snurriga de blivande studenterna blev när de först tvingades att snurra sju varv – innan de fick tillåtelse att sparka iväg fotbollen. Foto: Lennart Andersson.
 • Lovisa Öhrnell snurrade så det stod härliga till och blev lagom snurrig. Foto: Lennart Andersson.
  Lovisa Öhrnell snurrade så det stod härliga till och blev lagom snurrig. Foto: Lennart Andersson.

 

Elevrådets ordförande Joel Sturesson fick sig många glada skratt när han gång efter annan fick se hur snurriga de blivande studenterna blev när de först tvingades att snurra sju varv – innan de fick tillåtelse att sparka iväg fotbollen. Onekligen var det både en och annan som var rejält snurrig och fick sikta ordentligt innan vederbörande kunde skjuta iväg bollen ut mot spelplanen.

Några häftiga regnskurar lade inte sordin på stämningen. Lucas Andersson och Martin Johannesson var några som hade varit förutseende och tagit med sig ett paraply. När de inte fick anledning att jaga efter någon snedsparkad boll kurade de gemytligt ihop sig under paraplyet.

Joel Sturesson hade för avsikt att sysselsätta sina kompisar i si så där två timmar. Efter den smått originella irländska fotbollsbrännbollen hade elevrådets ledning laddat upp med en mängd vattenfyllda ballonger till ett lagom litet minivattenkrig som gjorde att de blöta studenterna – blev än lite blötare.

Eftermiddagens aktiviteter var ett av många arrangemang som ska ingå i den pågående studentveckan. Elevrådets ledning har för avsikt att anordna mängder med egna – och fantasifulla aktiviteter som tidigare års studenter inte har sysslat med.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel