Madesjöskolans regelskärpning hyllas av föräldrar: ”Har varit lekstuga”

Mobiltelefonerna har tagit över i klassrummen allt mer. Det berättar Madesjöskolans rektor Heinz Rejdvik. Nu agerar man genom att skärpa regler på skolan – något som hyllas av föräldrarna.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.07:38, 12 januari, 2017

Madesjöskolans regelskärpning hyllas av föräldrar: ”Har varit lekstuga”
Mobilförbud på lektionerna är en av skolan regler. Foto: Arkiv

– Jag vill inte införa något som inte gynnar utbildningen. Men det som hänt på senaste tiden är att snapchat ökat galet mycket. Vi pratar att ungdomarna skickar 200-300 snaps om dagen till varandra och får ungefär lika många. Detta går lektionstid åt och det är ohållbart, säger Heinz Rejdvik.

Skolan har även tidigare haft regler. Men dessa har nu blivit tydligare med såväl beskrivning som konsekvens.

– Vi villa ”shapea” de regler som har funnits. Tidigare har det exempelvis legat på lärarnas ansvar huruvida telefonerna skall tas ifrån eleverna. Nu finns det klara direktiv på vad som ska göras om telefonen är i klassrummet.

Heinz Rejdvik berättar vidare att man också förtydligat andra regler. Att springa på toaletten har satts i system precis som att glömma skolböcker, pennor och annat.

Det finns elever som knallar in och ut ur klassrummen som om det vore en fritidsgård. Det stör givetvis de andra eleverna. Nu blir det sen ankomst om man inte fått lov av läraren.

I reglerna står det att man låser dörren om man kommer mer än fem minuter sent?
– Det är en formulering som blivit olycklig. Vi stänger givetvis inte ute någon från klassrummen. Men vi vill förhindra att det sätts i system att komma sent och att springa ut och in. Knackar någon på dörren får denne givetvis komma in.

Hur har reaktionerna varit?
– Från eleverna har det varit bra. Sjuorna köpte det direkt, åttorna knorrade sig lite medan niorna blev lite mer irriterade. Men det får man förstå. De är vana vid att ha tillgång till telefonen hela tiden. Det tar lite tid innan det sätter sig.

– Från föräldrarna har det varit övervägande positivt. Jag har fått ett negativt mail, ett som blandat och gett och resterande är positiva över reglerna.

En av alla glada föräldrar är Johan Bergman vars son går på Madesjöskolan. Han har efterlyst de här regeländringarna länge.

– I flera år. Det har varit lekstuga i skolan i många år nu. Det här har jag tagit upp på vartenda föräldrarmöte. Det måste vara sluttramsat nu, säger han.

– Det här blir ett lyft för skolan. Jag kan inte se något annat. Nu kommer det sitta 30 koncentrerade elever i varje klassrum. För mig som förälder känns det här bra.

FaktaMadesjöskolan har sammanställt ett antal regler som sänts till eleverna och dess föräldrar.

• Mobiler lämnas i skåpen under lektionstid!
Har man med sig sin mobil upp i klassrummet, ombedes man gå ner med den till skåpet. Ogiltig frånvaro 5 min.

• Ta med böcker, pennor och annan materiel till lektionen!
Har man inte med sig rätt utrustning, ombedes man gå ner till skåpet och hämta. Ogiltig frånvaro 5 min.

• Efter 5 minuters sen ankomst låses klassrumsdörren!
Undantag för giltigt skäl, t.ex. besök hos skolsköterskan, kurator eller skrivit prov.

• Dryck- och matförbud under lektionstid gäller!
Har man med sig mat eller dryck upp i klassrummet, ombedes man gå ut från lektionen och äta upp alternativt lämna i skåpet. Ogiltig frånvaro 5 min.

• Toalettbesök endast i undantagsfall och beviljas av läraren
Toalettbesök sköts under raster. Om behovet är akut, ska läraren alltid tillfrågas innan eleven lämnar klassrummet.

Källa: Mail som skolan skickat ut

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INFÖR VIMMERBY – NYBRO VIKINGS

Länsderby i säsongen första match: ”Ska bli kul”

Nybro Vikings åker under torsdagen upp till Vimmerby för att spela säsongens första träningsmatch: "Förväntar mig att de kommer vara helt slut efter matchen".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:01, 17 augusti, 2017

Länsderby i säsongen första match: ”Ska bli kul”
Tränare Andreas Holfelt. Foto: Faton Pasho

Nu drar hockeysäsongen igång för Nybro Vikings. Med två ispass i benen beger sig Nybro Vikings under torsdagen upp till Vimmerby för att spela säsongens första träningsmatch.

– Det ska bli kul och spela match igen. Vi har bara två riktiga pass i kroppen vilket betyder att vi kommer att blanda och ge i matchen. Vi får ta det för vad det är helt enkelt, säger tränare Andreas Holfelt och fortsätter.

– Många spelare är kvar sedan förra året och har vårt grundspel i bakhuvudet. Sedan kommer det inte vara perfekt utan det kommer bli en hel del misstag.

Med sju nya spelare till den befintliga truppen kommer fokus under torsdagens träningsmatch mot Vimmerby ligga på försvarsspelet.

– Vårt fokus kommer ligga på försvarsspelet. De flesta lagen börjar säsongen med att nöta försvarsspel. Det kommer inte vara perfekt men jag hoppas att några smågrejer har hamnat på rätt ställe, säger Holfelt.

Vad kan man förvänta sig som tränare av första träningsmatchen?

– Jag förväntar mig att spelarna kommer att vara helt slut efter matchen och att vi någonstans hitta de vi ska göra. Som alltid så kommer spelarna att vilja lite extra mycket eftersom det är kul att spela match men jag hoppas att de så fort som möjligt hittar vårt hockeytänk, säger Andreas.

Inför torsdagens första träningsmatch är hela 17 spelare tillgängliga. De som saknas i matchtruppen är nyförvärvet Fredrik Falk som är sjuk, forwarden Rasmus Djerf, Patrik Fransson och lagkapten Markus Mellström. 

Nyförvärvet Hugo Fagerblom kommer att vakta Nybro Vikings mål.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljoner delas ut – så mycket går till Nybro

Skolverkets jämlikhetspeng ska delas ut. Så mycket får Nybro kommun ta del av.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:17, 17 augusti, 2017

Miljoner delas ut – så mycket går till Nybro
Foto: Arkiv

Totalt delar Skolverket ut 500 miljoner kronor i socioekonomiskt utsatta områden för att öka jämlikheten i skolan samt att fler ska gå ut grundskolan med gymnasiebehörighet.

Nu är det klart hur mycket pengar de olika kommunerna samt en del friskolor får. Thoren Framtid AB får 942 521, Nya centralskolan i Virserum får 387 031, Nybro intresseförening för Montessori får 53 932 och Misterhult får 44 004.

Här är hela listan för kommunerna i Kalmar län:

 • Borgholms kommun 707 849
 • Emmaboda kommun 756 349 
 • Hultsfreds kommun 1 448 613
 • Högsby kommun 749 849 
 • Kalmar kommun 3 175 110
 • Mönsterås kommun 1 005 515 
 • Mörbylånga kommun 819 507
 • Nybro kommun 1 604 058 
 • Oskarshamns kommun 1 651 662
 • Torsås kommun 457 469 
 • Vimmerby kommun 1 084 221
 • Västerviks kommun 2 125 502

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Simhallen hölls stängd – rustades upp

Simhallen i Nybro fick under sommaren hållas stängt en vecka extra än beräknat på grund av renovering.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:01, 17 augusti, 2017

Simhallen hölls stängd – rustades upp
Foto: Faton Pasho

I tre veckor hade simhallen i Nybro stängt under sommarperioden. Två av de tre veckorna var planerade.

– Vi fick hålla stängt en extra vecka eftersom bitar av duken hade gått sönder både i den stora bassängen och i den lilla, säger Kristina Nilsson och fortsätter.

– I den stora bassängen var det en yta på 5×6 meter som vi fick byta ut och i den lilla var det hela duken eftersom den hade blivit som ett knäckebröd.

För inte så länge sedan gjordes en större renovering av simhallen i Nybro – hur kan de gå sönder så här fort? 

– Ja det är en bra fråga. Det är inget vi förväntade oss i alla fall utan något vi behövde ordna upp. Nu är det fixat och förstärkt, säger Kristina.

 

Med start nästa vecka börjar simhallens ordinarie öppettider att gälla, och från och med vecka 36 kör vinteraktiviteterna igång igen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Se Nybroborna under folkfesten Mini Tri

Under onsdagskvällen avgjordes Mini Tri. Trots en jämn kamp, framförallt på damsidan, var det favoriterna i de båda elitklasserna som passerade mållinjen först.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.20:11, 16 augusti, 2017

Klockan 18.00 gick starten för Elit-klasserna i Mini Tri. Och det skulle tidigt vara förhandsfavoriten Ludwig Fleetwood som återfanns i ledningen. En placering han höll hela vägen in i mål. Detta trots tidigare problem under året.

– Jag har haft en strulig säsong, så placeringen var egentligen sekundär. Jag ville visa för mig själv att jag fortfarande kan tävla.

Om han ser till hela loppet är han nöjd trots att han simmade lite längre än vad han behövt.

– Jag tog en lite tokig riktning i simningen. I Cyklingen fick jag igång en bra rytm och i löpningen ville jag bara pressa mig själv så hårt det gick, vilket jag lyckades rätt bra med.

Segertiden skrevs där till 47.40.

Få nyheterna direkt till dig helt gratis – prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I damernas tävling var det även där förhandsfavoriten som skulle hamna högst upp på prispallen. Dock stötte hon på tuffare motstånd än Ludwig Fleetwood.

– Jag känd att det skulle bli jobbigt när Annie (Thorén) låg precis bakom. Jag är ju inte direkt någon sprinter, sa segraren Åsa Lundström i segerintervjun med speakern på stortorget.

Trots detta kunde hon hålla undan och löpa in på tiden 49.53, endast fyra sekunder före tvåan Annie Thorén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klassisk föreställning flyttas: ”Vill ha det mer centralt”

Pettson och Findus har blivit lite av en tradition i Nybro. Nu flyttas föreställningen från Gula Grillen ner till Badhusparken: "Vi vill ha det mer centralt så fler får chansen att uppleva den".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.16:08, 16 augusti, 2017

Klassisk föreställning flyttas: ”Vill ha det mer centralt”
Josefin Lindblad och Denice Petersson från Fryshuset. Foto: Faton Pasho

Tidigare år har Pettson och Findus fått avsluta Gula Grillens säsong uppe i Kungshall men så blev det inte i år. Den gamla traditionen flyttas istället ner till Badhusparken.

– Vi brukar ha föreställningen Pettson och Findus varje år vid Gula Grillen som är jättepopulär bland Nybroborna och uppskattas något enormt. I år valde vi istället att flytta ner föreställningen till Badhusparken för att ha det mer centralt, så fler får chansen att se den, säger Richard Larsson från Fryshuset. 

Lena Randell har tillsammans med lärande- och kulturnämnden arbetat fram det här och hela föreställningen kommer att bekostas av kommunen.

– Det här är ett initiativ från flera olika parter men det är Lena Randell som har arbetat fram det här och lärande- och kulturnämnden som står för kostnaderna, säger Richard.

Föreställningen kommer att äga rum nu på lördag klockan 13.00 vid Badhusparken och skulle inte vädret tillåta det så kommer föreställningen spelas upp ändå.

– Skulle det bli dåligt väder så kommer vi flytta in föreställningen till Sporthallen istället. Där kommer vi ha bland annat Nybro Minigolf på plats, vår ungdomsgrupp KAOS och NBAB, säger Richard.

Ungdomsgruppen KAOS har under hela sommaren figurerat bland Fryshusets aktiviteter och kommer under lördagen att finnas tillgängliga med fiskedamm, bollkastning, lotteri och grillning.

– Vi har funnits med bland Fryshusets alla aktiviteter som har skett under sommaren. Detta för att samla in pengar inför ett stort höstevenemang som vi planerar, säger Denice Petersson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng