Målerås glasbruk i historiska samarbete med möbeljätten

"De har en arena som sträcker sig över hela världen". Det säger Målerås glasbruks Eva-Marie Hagström angående det historiska samarbetet med möbleljätten IKEA.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:57, 22 december, 2016

Målerås glasbruk i historiska samarbete med möbeljätten
Målerås glasbruk ger sig in i ett samarbete med IKEA. Foto: Arkiv

Stolthet. Så känner med all säkerhet alla som arbetar i och omkring Målerås glasbruk idag. Nu står det nämligen klart att man fått en order från IKEA och ett historiskt samarbete har inletts.

– Det är första gången och det känns jättespännande, säger glasbrukets vd Eva-Marie Hagström.

Hur stor ordern är vill man i nuläget inte uttala sig om. Men man är glada över att få möjligheten att lyfta fram det svenska glashantverket tillsammans med IKEA.

– De har en arena som sträcker sig över hela världen. För oss är det väldigt positivt att vi kan få visa vårt svenska hantverk på ett nytt sätt.

Det är genom projektet IKEA Art Event 2018 som Målerås Glasbruk kommer tillverka konstglas åt möbeljätten. Projektet handlar om att göra konst mer tillgängligt för fler människor. Att göra det möjligt att inreda sitt hem med unik och prisvärd konst.

Hur kommer sig det här samarbetet?
– Det är genom kontakter. Vi blev tillfrågade under våren och sedan dess har det varit en process. Men nu är vi här och kan presentera vårt nya samarbete.

Marcus Engman, designchef på IKEA kommenterar det nya samarbetet.

– Det känns kul att vi med det här projektet får möjlighet att lyfta fram det småländska och svenska glashantverket och att vi även kan utforska möjligheterna med produktion nära design- och produktutvecklingens hjärta för IKEA, Älmhult.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel