Oppositionsrådet sjuk – lämnar politiken på obestämd tid

Mikael Svanström (S) har drabbats av en sällsynt sjukdom och kommer inte att vara involverad i politiken den närmaste tiden.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:43, 19 december, 2016

Oppositionsrådet sjuk – lämnar politiken på obestämd tid
Mikael Svanström tvingas till en paus från politiken på grund av sjukdom. Arkivfoto: Kim Ahlqvist

Exakt när oppositionsrådet Mikael Svanström (S) kan vara tillbaka i politiken vet ingen. Det man vet är att han drabbats av den sällsynta nervsjukdomen Miller Fisshers syndrom och att han just nu vårdas för denne, rapporterar Barometern.

Miller Fishers syndrom är inte livshotande utan Mikael Svanström kommer återhämta sig. När han gör comeback i politiken är dock oklart.

I Svanströms frånvaro delar Martina Aronsson, Stig-Roland Fagergård, Lennart Storm, Ann Christine Quist-Karlsson, Ann Hammenholt, Börje Slättman samt Anders Lundell på ansvaret. Beskedet lämnades under kommunstyrelsens sammanträde på måndagen.

Läs om sjukdomen i faktarutan till höger

 

FaktaDet här är Miller Fishers Syndrom

Miller Fishers syndrom är en sällsynt nervsjukdom som anses vara en variant av Guillain-Barrés syndrom. Människor med både Guillain Barré och Miller Fisher får en total förlamning i hela kroppen men man behåller fortfarande fullt medvetande. Miller Fishers syndrom är inte livshotande. Det kan vara svårt att leva ett normalt liv när man har haft Miller Fishers syndrom eftersom man får en svag förlamning och en känsligare kropp. Efter sjukdomen har man en smärta som kvarstår i månader.

Det finns en risk att man får problem med ögonen efter sjukdomen, att ögonmusklerna inte fungerar som de skall och man blir vindögd. Miller Fisher är inte vanligare i något land runt om världen. I Japan har man dock många artiklar om Miller Fisher men det kan bero på att forskarna i Japan är särskilt intresserade av MFS.

Miller Fishers syndrom är inte livshotande och inga dödsfall har inträffat på grund av sjukdomen. Man behandlar Miller Fishers syndrom med intravenös immunglobulin eller med ett blodbyte. Man fastställer diagnosen med hjälp av ryggvätskeprov eller neurofysiologisk undersökning av nerver, samt ett blodprov som mäter halten av en antikropp vid namn GQ1b.

Källa: Wikipedia

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel