Undervisning med akvariefiskar: ”Kommer bli riktigt najs”

Djurens Värld och Madesjöskolan samarbetar i undervisningen. Nu skall ett akvarium fyllt med fiskar göra skolan roligare.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.09:28, 23 november, 2016

Undervisning med akvariefiskar: ”Kommer bli riktigt najs”
Emil Sonesson, Theo Johansson, Edvin Augustsson, Vincent Franzén, Tor Ärleskog och Robin Skog Holmqvist såg fram emot att sköta om akvariet på skolan. Foto: Kim Ahlqvist

Djurens värld i Nybro deltar tillsammans med klass 5 vid Madesjöskolan i en tävling arrangerad av Djurens världs riksförbund Zoorf.

Tävlingen går ut på att en skolklass under ett drygt halvår sköter om ett akvarium med allt vad det innebär. Men det slutar inte där. Man skall också använda sig av akvariefiskarna i undervisningen. 

– Sedan skall man med bilder redovisa allt under resans gång så man kan följa deras undervisning, berättar Tomas Karlsson vid Djurens Värld i Nybro.

Hur kommer det här sig?
– Alla djuraffärer i landet fick frågan och vi tyckte det verkade vara en rolig grej. Så jag ringde rektorn på Madesjöskolan som precis som vi tyckte det var kul. Därefter togs kontakten med klass fem. Allt blev klart ganska snart efter det.

På onsdagen var skolklassen på plats i djuraffären för att välja vilka fiskar man skulle ha i sitt akvarium.

– Vi har räknat ut i skolan att om man har fiskar som är fem centimeter kan vi ha 125 stycken, säger eleven Theo Johansson och vars klasskamrat fyller i.

– Detta kommer bli riktigt najs, säger Emil Sonesson. 

Hur kan man då ta med detta i undervisningen kan man fråga sig? Läraren Irene Eghbal har svaret.

– Vi har redan startat lite i och med att vi räknat på hur många fiskar vi kan ha om vi väljer olika storlekar exempelvis.

– Framöver kommer eleverna få ansvara för olika fiskar i undervisningssyfte. Där de får berätta mer om fiskarna. Vi kommer också titta närmre på de länder fiskarna kommer ifrån och på så vis få med en del geografi.

Akvariet kommer att stå på Madesjöskolan fram till maj. Då kommer ett prov sändas ut till de 20 klasser runt om i landet som deltar i tävlingen.

– Det jag vet är att vinnarna får ett väldigt, väldigt fint pris, säger Tomas Karlsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA: Vad händer när #metoo tystnar?

"Det börjar nu. Eller så dör det när #metoo dör ut.", skriver 24:ans reporter Mia Martelleur.

Mia Martelleur

Kl.20:39, 22 oktober, 2017

KRÖNIKA: Vad händer när #metoo tystnar?
MONTAGE: Pixabay / Skärmdump Instagram

Efter mediestormen kring sexuella trakasserier i Hollywood, som startade med anklagelserna mot Harvey Weinstein den 5 oktober, har #metoo spridit sig som en löpeld över internet och sociala medier. När jag såg #metoo jag kände bara ”JA! Vi behöver mer sådant här”. Samtidigt kände jag också en gnagande rädsla för vad som kommer att hända när hashtagen tystnar. Kommer vi fortsätta att prata om problemen?

Hela veckan har fler och fler kvinnor i min bekantskapskrets spridit #metoo och många har även delat med sig av personliga händelser. Och på något sätt känns det skönt att tusentals personer vågar kliva fram med sina erfarenheter och uppmärksamma problemet.

Samtidigt är det hjärtskärande att läsa och höra vad människor i ens närhet har varit med om och tvingats genomgå under åren. Men jag blir inte överraskad. Och jag tror inte att många kvinnor egentligen blir det. Det här är vår vardag. Och där i ligger problemet. Det finns så mycket fler människor världen över som har utsatts för sexuella trakasserier och respektlösa handlingar än det finns hashtags med ”Metoo”.

Men ändå fortsätter det att hända. Trots att vi vet om att det sker hela tiden. Det har nått en gräns där det känns helt rimligt att skapa en frizon, en festival utan män. Bara för att vi i alla fall ska kunna få andas ut och slappna av på åtminstone EN festival i landet.

Sexuella ofredanden och den illa behandlingen, av framförallt kvinnor, har blivit så normaliserad. Sedan vi var små har vi fått höra att om en kille är uppkäftig, tar på oss eller till och med slår oss och gör oss illa – så kan det vara för att han är KÄR i oss. Eller så gör han bara så FÖR ATT HAN ÄR KILLE.

Vi får lära oss i en tidig ålder att flickor ska vara tysta. Vara till lags. Och vår självkänsla trycks ner – för vad vi än råkar ut för så är det på något vis vårat fel. Vi vänder unga flickor ryggen istället för att uppmuntra dem till att ta plats, vara stolta, vara sig själva och framförallt ta tag i att lära förövarna i tid vad som är okej och inte.

Det finns så mycket jag skulle vilja säga till våra unga människor. Så mycket jag velat att någon sagt till mig när jag var mindre.

Det är inte mitt fel om någon tar på mig fast jag inte vill. Det är inte mitt fel om någon inte accepterar att ett nej är ett nej, eller att allt annat utom ett ja faktiskt också är ett nej. Genom år av trakasserier och utsatthet har jag och många andra på egen hand fått lära oss detta. Tillslut så blev det nog. Jag blev arg på de män som inte gav mig respekt och jag började förstå mitt eget värde. Plötsligt var det enklare att säga ifrån om något inte kändes rätt. Att säga vad jag ville och inte. Och det blev enklare att höja armbågarna på dansgolvet om någon kom för nära. För man hade lärt sig: Jag får ta plats och du har inte rätt att ta min plats ifrån mig.

Men när Mia växte upp visste hon inte hur hon skulle agera. Och speciellt svårt var det om det var någon som man trodde var ens vän. När den som tog på en på fel sätt var någon som även var en klasskompis och vän.

Jag kände handen som tog mellan mina ben och vände mig förvirrat om på krogen. Där stod han och vår gemensamma vän. Han flinade berusat och nöjt. Vännen bredvid såg oberörd ut, även om han måste ha sett vad killen gjorde. Allt varade bara i en sekund. Men det kändes som en evighet i min hjärna. Hur skulle jag reagera? Han var ju en ”vän”. Jag vände mig förvirrat om igen och gick därifrån. Förträngde det hela. Det var ju sån han var bara. Han var rolig och schysst, men han var också ett svin mot kvinnor.

Om jag kunde gå tillbaka och prata med Mia hade jag stöttat henne och sagt att hon hade rätt att i att det där var fel. Jag hade sagt åt henne att säga till. Att vända sig om och säga till vännen på skarpen. Jag hade sagt att hon till och med får anmäla händelsen. Det är inte ditt fel att han utsatt dig för något som inte känns rätt. Det är helt och hållet på honom och han ska ta konsekvenserna.

Jag skulle ha sagt att killen som stod bredvid och såg allt inte heller var min vän. Om han var det hade han sagt till. Inte låtit ett sexuellt ofredande gå förbi.

Det är det här vi måste börja upplysa unga om och det är därför #metoo har varit så nyttig och bra. Vi måste våga vara mer öppna med det våra medmänniskor och vi själva utsätts för dagligen. Endast då kan vi skapa en bättre framtid för kommande generationer.

Ofta känns det som att våra försök att lyfta ämnet alltid tystas ner eller så vänds frågan mot kvinnorna istället. Mer förtyck istället för förståelse.

Det hände inte denna gång. Hollywood sa ifrån. Sociala medier sa ifrån. Sverige har sagt ifrån. Kanske betyder det att vi verkligen kan ha en öppen diskussion kring ämnet och på så vis förebygga vad som tidigare skadat våra unga flickor och pojkar i samhället. Lära dem att behandla varandra med respekt. Det börjar nu. Eller så dör det när #metoo dör ut.

TEXT: Mia Martelleur

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – GRÄSTORP 5-3

Ineffektivt Vikings segrade: ”Borde gjort fler mål”

Vikings besegrade Grästorp under söndagen med 5-3 inför 1 185 personer i Liljas Arena.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:06, 22 oktober, 2017

3 bilder
  • Foto: Faton Pasho
    Foto: Faton Pasho
  • Foto: Faton Pasho
    Foto: Faton Pasho
  • Foto: Faton Pasho
    Foto: Faton Pasho

64 skott på 60 minuter men bara 5-3 på tavlan för Nybro Vikings när Grästorp besegrades under söndagen på hemmais. Trots den totala dominansen från hemmalaget var det länge nervöst och liv i söndagsmatchen.

– Vi gör ingen bra match i från oss tycker jag. I anfallszon absolut. Där tycker jag att vi är bra och snurra på bra. Vi kommer till avslut men i försvarszon så funkar det inte. Det är som att vi inte vill vara där. Det känns som om vi vill lösa det fort och ibland går det för fort för oss. Vi spelar fast oss själva och de gör mål på våra misstag. Ska man dock se till helheten så var det skönt att vinna igen, säger forwarden Johan Järlefelt. 

Vikings inledde den tionde omgången mot nykomlingen Grästorp i rafflande fart och parkerade sig i anfallszon under stora delar av den första perioden.

Utdelningen kom dock i slutet på första perioden när Grästorp lyckades samla på sig två utvisningar efter varandra.

Jesper Bärgård dunkade in 1-0 i fem mot tre och Sebastian Borg styrde in 2-0, 53 sekunder efter. Dock var det bortalaget Grästorp som fick sista ordet i perioden. Kim Persson satte reduceringen 2-1 från ingenstans.

– Vi är tyvärr lite för ineffektiva i dag. Det blir kanske lite för mycket passningar och vi skulle kanske tagit första skottläget i många situationer istället för att passa, säger Johan Järlefelt och fortsätter.

– Det låter kanske lite klyschigt men vi saknar egentligen det där drivet på mål. De flesta målen kommer efter lite gruff och styrningar framför mål så vi måste mer in på mål, det är de som saknas.

Vikings tokdominans fortsatte i period två och tre men det fladdriga, lättsårade och ineffektiva spelet gjorde att matchen i Liljas Arena inför 1 185 personer levde tills Kim Runermark, med fyra minuter kvar av matchen satte 5-3 bakom storspelande Robin Wallin i Grästorpskassen.

– Vi har lite att jobba på i det defensiva för anfallsspelet tycker jag att vi gör det bra trots att vi skjuter så mycket. Man behöver skjuta för att göra mål men sedan borde vi kanske gjort fler i dag tycker jag, säger Johan Järlefelt, som noterades för två assist.

Du noterades för två assist i dag – du verkar ha hittat in i laget?
– 
Jag har kommit in bra och grabbarna tog in mig direkt i laget. Sedan har det varit en rejäl omställning att komma från Stockholm till Nybro. Flytta hemifrån och allt sånt där. Det var lite tufft i början men vi bor fyra grabbar i en lägenhet så vi tar hand om varandra bra. Jag trivs bra och det är kul att vara här, avslutar Johan.

I och med vinsten i kväll tar Nybro Vikings tillbaka andraplatsen i serien och parkerar sig två poäng bakom serieledande Kallinge-Ronneby. Härnäst väntar Tranås på bortaplan för Nybro Vikings.

Fakta
Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färre söker vård efter övergrepp i länet

”Våldsbrottsligheten i Sverige minskar”

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.16:07, 22 oktober, 2017

Färre söker vård efter övergrepp i länet
Foto: Arkiv.

Mellan 2008 och 2016 sjönk antalet personer som vårdats efter övergrepp med 16 procent och drygt 12.000 patienter vårdades på akuten eller sjukhus förra året. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

– Det finns mycket forskning som visar på att våldsbrottsligheten i Sverige minskar, även om det är vanligt att folk tror att den ökar, säger Anna Frenzel, utredare på Brå till Nyhetsbyrån Siren.

Även i Kalmar län har antalet patienter som vårdats efter övergrepp sjunkit till drygt 100 per 100 000 invånare. Och hela landet följer trenden, även fast 2016 visar en liten ökning jämfört med 2015.

– En vanlig förklaring, som tillskrivs en del av minskningen, är ändrade alkoholmönster. Vi dricker inte dricker alkohol i samma utsträckning som tidigare, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

De regionala skillnaderna som finns mellan mellan länen kan bero på skillnader i hur vården är organiserad.

– Om det är långt till närmaste sjukhus är det mer troligt att man istället söker vård på en vårdcentral. Vi saknar helt information om hur många som vårdats inom primärvården, säger Pernilla Fagerström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så kan du få chansen att bo på Hogwarts

Ta del av Harry Potter och hans värld i London.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.14:00, 22 oktober, 2017

Så kan du få chansen att bo på Hogwarts
Foto: Pixabay

Har du någon gång drömt om att få ett brev från Hogwarts och flytta in på det förtrollande slottet? Nu är det möjligt. Hänt är en av de sajter som rapporterar om att man nu kan bo på Hogwarts.

Stället heter Royal Connaught Park och görs nu om till lyxiga bostäder. Bara en kvart med tåg bort från London får du ta del av Harry Potter och hans vänners värld.

Den fantastiskt pampiga entrén har du sett i filmerna, likaså den gigantiska festsalen som Harry, Ron och Hermione satt och åt i tillsammans i de tre första filmerna. De vackra omgivningarna har använts i samtliga filmerna i sagan.

Dock är det väldigt dyrt att få ta del av de magiska bostäderna då de går för mellan 8,5 och 37 miljoner kronor. När projektet är klart kommer hela 380 bostäder att stå till försäljning, men än så länge är det bara 28 av dem som är helt färdigställda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Antalet bilstölder ökar

Antalet bilstölder ökar i landet visar ny statistik från Larmtjänst.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.12:28, 22 oktober, 2017

Antalet bilstölder ökar
Foto: Arkivbild

Antalet bilstölder ökar i Sverige. De första nio månaderna har det genomförts 2874 bilstölder av rattar, navigationsenheter, eller strålkastare i landet. Det kan jämföras med 2421 stölder samma period förra året. Skadekostnaderna uppgick till 166 miljoner kronor. Stölderna har ökat igen efter en minskning våren 2016 då polisen ökade sina insatser mot internationella stöldligor.

Länet som drabbats hårdast är Stockholms län med 1522 stöldtillfällen, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med förra året. Även Skåne län har en negativ trend. 587 stölder har skett i år, det kan jämföras med 270 stöldtillfällen samma period förra året, det är mer en fördubbling.

– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersamt. Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet, säger Torbjörn Serrander, utredare Larmtjänst.

Också Hallands län har en negativ utveckling, 78 stöldtillfällen hittills i år, det är en ökning med 13 procent. Däremot i Västra Götalands län har stölderna minskat med 40 procent jämfört med förra året, i år har det skett 288 stöldtillfällen.

Av bilfabrikanterna är BMW mest drabbad med 60 procent av de totala stölderna. Det är främst rattar och navigationssystem som stjäls. Även stölder ur Volkswagenbilar ökar markant jämfört med förra året där framförallt navigationssystem stjäls. En positiv trend är dock för alla Volvoägare, hos bilar med märket Volvo minskade stölderna med 30 procent, till 140 stycken, där främst huvudstrålkastare stjäls.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng