Vimmelbilder

Köpglada tjejer fyllde centrala Nybro

Under torsdagskvällen var det åter igen dags för tjejkväll i Nybro. Centrum fylldes av shoppingsugna tjejer och vi bjuder nu på ett stort bildextra.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.06:47, 7 oktober, 2016

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: The Dark Tower

Denna vecka dyker filmen The Dark Tower upp på biodukarna i Sverige. Så här tycker Filmtopps recensent om filmen:

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:32, 16 augusti, 2017

Biorecension: The Dark Tower

Att göra film av Stephen Kings romansvit ”The Dark Tower” är någonting som enbart en inbiten masochist skulle våga sig på. Nikolaj Arcel, manusförfattaren till bland annat ”Män som hatar kvinnor” (2009), är mannen bakom rodret. Ett roder som innebär att förenkla en totalt 4,250 sidor lång mytologi utan att fördumma grundmaterialet för de inbitna fansen. Med sig på det stormiga havet har han en tung besättning med stjärnskådespelare som Idris Elba och Matthew McConaughey och långfilmsdebutanten Tom Taylor.

”The Dark Tower” tar avstamp i den unga studenten Jake Chambers (Taylor) och hans bisarra visioner om en värld bortom vår. Han kastas mellan insikten om att hans drömmar och syner är verkliga, sitt tvivel och anklagelserna för galenskap som kommer från hans omvärld.

Någonstans, menar Jake, finns ett mörkt torn. Ett torn som är absolut nödvändigt för vårt universums fortlevnad. Men någon, mannen i svart (McConaughey), är ute efter att förstöra det. Men som bokläsarna redan vet, följer revolvermannen (Elba) tätt efter för att stoppa honom. Mitt i denna monumentala batalj hamnar av någon anledning just Jake.

Jag har av en slump nyligen börjat läsa The Dark Tower-böckerna och kommit ungefär halvvägs. Att få se Stephen Kings härligt förunderliga sci-fi-och fantasy-universum gestaltas på vita duken var därför lite av en skräckblandad förtjusning. Till min glädje finns det mycket som fungerar. Framförallt revolvermannen och mannen i svart, som båda – med mörka besvärjelser och dundersnygga skyttfärdigheter – känns sådär lågmält rysliga som de målas upp i böckerna. Castingen är utmärkt.

Tonen i filmen svajar lite, men hålls som den bör, befriande dämpad och western-artad. Trots filmens allvar och grandiosa skala är det förvånansvärt jordnära, och förvånansvärt lyckad är också humorn. För givetvis finns en del comic relief i en blockbuster som denna, men här används den bara precis när den ska och är dessutom träffsäker.

Tyvärr är det också mycket som görs mindre träffsäkert och det första snedsteget är förstås filmens längd. Med en speltid på en och en halv timme är det svårt att lägga grunden och djupet för en serie som egentligen borde vara i Sagan om Ringens-skala, om inte större. Det blir förenklingar på förenklingar på förenklingar – några begripliga och andra mindre så. Jakes backstory, resa och personlighet lämnar mycket att önska och världen känns inte så påfrestande och rå som jag hade hoppats på. Lägg därtill dit styltig dialog, bristfälliga scenarier och tveksamma visuella drag och du har en film som är långt ifrån oklanderlig.

Med det sagt finns det dock en hel del genuint underhållande stunder och ska vi vara helt ärliga så är inte den första boken något litterärt mästerverk heller. Låt oss be en kollektiv bön för längre uppföljare med mer högupplöst komplexitet och känsla för världsbyggande, för det förtjänar ”The Dark Tower” och då kan det bli riktigt bra. Vi har trots allt fått en okej start.

Betyg: 3/5

ft_betyg_3

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: The Dark Tower (2017)

Regi: Nicolas Arcel

Manus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Tomas Jensen, Nicolaj Arcel, Stephen King (Förlaga)

Med: Matthew McConaughey, Idris Elba, Tom Taylor, Claudia Kim m.fl.

Genre:  Äventyr, Action

Speltid: 1 tim 35 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succén utökas: ”Är årets stora nyhet”

Förra årets succé-evenemang Saturday Night Flight närmar sig med stormsteg. Inför i år har arrangörerna utökat evenemanget.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:01, 14 augusti, 2017

Succén utökas: ”Är årets stora nyhet”
Tobias Fagergård en av de ansvariga från Våga Välja Nybro. Foto: Arkiv

I slutet på april kom gruppen Våga Välja Nybro ut med en stor nyhet – kommunen skulle återigen få en efterlängtad stadsfestival, fast i mindre format.

LÄS MER OM NYBRO GLÖDER HÄR! 

Om drygt två veckor, den första och andra september drar eventet igång – där succén Saturday Night Flight kommer tillbaka. Nytt för i år är att eventet startar redan på fredagen med A Men’s Night in Nybro. 

– Ja, A Men´s Night in Nybro är årets stora nyhet. Vi vill skapa ett stort härligt komplement till den uppskattade tjejkvällen, Vi har haft ett stort tält tidigare år, men i år blir det ännu större med öltältet under samma tak. Det ger oss möjligheten till att köra olika upplägg på fredagen och lördagen, säger Tobias Fagergård, från Våga Välja Nybro.

Under A Men’s Night in Nybro kommer en stor mässa med inriktning mot manliga intressen att finnas på torget i Nybro. Där kommer det att finnas bilar, ölprovning, verktyg, herrdofter, klockor och kläder. Dessutom kommer ett liveband att spela på kvällen.

 

– På A men´s Night blir hela tältet inhägnat och kommer fungera som ett mässområde med diverse utställare som till exempel kommer visa herrparfymer, klockor, verktyg, bilar etc. Beer Connoisseurs som normalt anordnar ölmässan på Sandra kommer ha ölprovning för intresserade. På kvällen kommer vi ha liveband på stora Nybroscenen som kommer finnas i tältet. En stor fest helt enkelt. Det ska dock sägas att kvinnor är givetvis mycket välkomna, säger Tobias Fagergård och fortsätter.

– På lördagen återkommer Saturday Night Flight. Där blir det som tidigare år att öltältet har egen ingång och 18 års åldersgräns. Discot är kostnadsfritt och öppet för alla. Det nya där är att vi kommer att inleda kvällen med ett knatte/ungdomsdisco där musiken kommer att vara anpassad för den yngre generationen.

Hur är förväntningarna inför evenemanget? 

– Vi hoppas att vi har hittat en inriktning för dessa två dagar som kommer att passa en större del av Nybros och omkringliggande kommuners invånare. Fungerar detta väl så finns planer på att utöka nästa år, men vi vill utveckla i lagom takt för att se att det fungerar. Vi lägger mycket ideell tid på detta och hoppas att det ska uppskattas, avslutar han.

FaktaKostnad för inträde på fredagen är 50kr och man får då ett festivalarmband som medger inträde på mässan under fredagen samt öltältet på lördagen. Dessa kommer att kunna förköpas under tiden vi bygger tältet för att minska köbildning. Men givetvis kan det köpas under kvällarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Annabelle: Creation

Det har blivit dags för uppföljaren till "Annabelle" att inta bioduken. Så här tycker Filmtopps recensent om filmen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:56, 9 augusti, 2017

Biorecension: Annabelle: Creation
Foto: Pressbild

”Annabelle: Creation” utspelar sig innan föregångaren ”Annabelle”, och handlar om hur Annabelle-dockan blev besatt och började terrorisera sin omgivning för första gången.

I fokus står en grupp unga föräldralösa tjejer och det barnhem de tillsammans flyttar till. Verksamheten drivs av en docktillverkare och hans fru, som försöker fylla tomrummet efter deras dotters tragiska bortgång. Och som du kanske förstår, dyker Annabelle upp. Hon är inte glad.

Det blir snabbt hus i helvete, och skräckklichéerna radas upp en efter en. Dörrar öppnas långsamt och smälls igen snabbt, lamporna i huset krånglar och den dånande musiken hintar hela tiden – alldeles för uppenbart – om när det vankas skrämsel.

Filmen följer till punkt och prick dagens utpräglade skräckfilmsmall; det hela börjar stillsamt för att sedan trappas upp och balla ur totalt på slutet. David F. Sandberg verkar, likt flera andra regissörer i genren, inte förstå att det är det vi inte ser som skrämmer oss på riktigt.

Sandberg regisserade även förra årets ”Lights Out”. Kännetecknen från den filmen, det vill säga jump-scares och ett datoranimerat monster, återkommer även i Annabelle: Creation. Chockeffekter, som att ett monster snabbt drar in ett barn under sängen, kan ju åtminstone användas skickligt, men i Annabelle: Creation blir det nästan komiskt förutsägbart när och hur saker och ting kommer att ske.

Däremot måste jag ge beröm till barnskådespelerskorna Lulu Wilson och Talitha Bateman. Deras roller har mest betydelse i filmen och de överträffar till och med sina vuxna motspelare.

Vad skräckgenren behöver nu är fler regissörer som vågar ta risker och förnya uttjatade koncept. Exorcisttemat – som även är centralt i Annabelle: Creation – har vi sett till leda liksom allt som har med onda dockor att göra. Därför var det så uppfriskande i våras när Jordan Peeles Get Out (2017) fick svensk premiär. Den okonventionella filmen, som är en genremix av skräck, thriller och komedi, visade sig vara just vad i alla fall jag längtat efter. Att Peele dessutom använde skräckgenren som plattform för att utforska frågor kring rasism och fördomar gjorde bara hans film bättre och mer samtidsaktuell.

Tänk om fler regissörer på liknande sätt vågade tänka utanför ramen.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

Betyg: 1,5/5

ft_betyg_1_5

FaktaFilm: Annabelle: Creation (2017)

Regi: David F. Sandberg

Manus: Gary Dauberman

Med: Stephani Sigman, Miranda Otto, Lulu Wilson, Anthony LaPaglia, Talitha Bateman m.fl.

Genre: Skräck

Speltid: 1 tim 49 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har dinosaurievärlden Nybropremiären

Jurassic Expo gör premiär i Nybro, med en show fylld av rörliga dinosaurier.

Victor Grusell

Victor Grusell

Kl.14:55, 9 augusti, 2017

5 bilder
 • Den skräckinjagande tyrannosaurusen finns representerad på Expot Foto: Victor Grusell
  Den skräckinjagande tyrannosaurusen finns representerad på Expot Foto: Victor Grusell
 • Foto: Victor Grusell
  Foto: Victor Grusell
 • Foto: Victor Grusell
  Foto: Victor Grusell
 • Foto: Victor Grusell
  Foto: Victor Grusell
 • Föreståndaren Haust blickar ut över arbetet med att bygga upp dinosaurieutställningen Foto: Victor Grusell
  Föreståndaren Haust blickar ut över arbetet med att bygga upp dinosaurieutställningen Foto: Victor Grusell

På den stora grusplanen bredvid Fagerslättsskolan gör Jurassic Expo premiär i Nybro. Dinosaurievärlden vill bjuda familjen på en helhets upplevelse med de förhistoriska dinosaurierna i centrum.

– Det kommer att finnas fyrtio dinosaurier här som rör på sig, låter och lever. De där två, de kommer att stångas mot varandra, säger Klaas Haust och pekar på två av dinosaurierna.

Konceptet är hämtat från Tyskland och öppnade under onsdagsförmiddagen och kommer att vara öppet under resten av veckan. Efter det bär det av till några fler städer i Sverige, innan attraktionen rör sig vidare i Europa.

– Vi har turnerat runt i två år med den här showen. Man vet aldrig hur många som kommer, men det brukar vara populärt, säger Klaas Haust.

I det stora nöjestältet är dinosaurierna uppställda och gestaltade i en djungelmiljö, där även bio och lekplatser ryms.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ingen P4 Nästa-final för lokala musiktalangen Ida Gratte

I den nya gallringen efter segern i P4 Nästas länsfinal hamnade Ida Grattes låt "Tralala" utanför.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.09:08, 7 augusti, 2017

Ingen P4 Nästa-final för lokala musiktalangen Ida Gratte
Ida Gratte. Foto: Arkiv/Mathilda Sidblad

Den 27:e juli tog den lokala musikern Ida Gratte hem länsfinalen i musiktävlingen P4 Nästa, vilket gjorde att hon blev ett av 25 bidrag som skickades vidare till en ny jurybedömning inför riksfinalen.

Under söndagen kom beskedet om de åtta bidrag som valdes ut, och Ida Grattes låt ”Tralala” var inte en av dem.

 Tråkigt men sant att behöva säga att juryn uppe i Stockholm inte trallade mig till Sverigefinalen, meddelade Ida Gratte  i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Hon tackar också alla som röstat på henne för deras stöd och skriver hur tacksam hon är över att ha fått vinna länsfinalen.

– Detta var min första musiktävling och jag har gett allt jag kunnat! Jag kämpar på och skriver massa nytt. På torsdag spelar jag under Kalmar stadsfest både gamla och helt nya låtar, fortsätter hon.

Ida Gratte uppträder även på Emmaboda VIsfestival den 17:e augusti.

FaktaDe åtta bidrag som gick vidare:

 • "Kumpaner (Vi är som)" – Stiko Per Larsson (P4 Dalarna)

 • "That´s when we all come falling down" – MIAH (P4 Jönköping)

 • "Drive" – Chris L Svensson (P4 Kristianstad)

 • "If this is love" – Sisanda (P4 Jämtland)

 • "On and on" – Frontback (P4 Kronoberg)

 • "Skyskrapor" – Maija HomHom (P4 Stockholm)

 • "Friday night club escape" – Michi (P4 Malmöhus)

 • "Since" – Jo' & Eliah (P4 Uppland)


Källa: Sveriges Radio

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng