Förre Nybrotränaren till Kalmar FF

Kalmar FF förstärker på ledarsidan. Nu plockar föreningen in mycket kunnige Festim Pasho som kommer närmast från Nybro IF.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.10:15, 3 oktober, 2016

Förre Nybrotränaren till Kalmar FF
Kalmar FF får in Festim Pasho – närmast från Nybro IF.

Festim Pasho, som förespråkar en tydlig passningsorioenterad fotboll i högt tempo, tog upp Nybro IF till division 2 förra säsongen. Det efter varit tränare i NIF sedan 2012.
Men i somras avgick Pasho självmant från sitt tränaruppdrag.
Fram till nu har han varit ledig – men nu plockar Kalmar FF upp tränaren som i branschen ses som ett stort framtidsnamn.
Han får rollen som som individuell ”spelarutbildare”/”ungdomskoordinator”.

För att svensk fotboll ska kunna gå framåt krävs den typen av fotboll – passningsorioenterad fotboll i högt tempo –  menar han:

– Jag skulle bli grymt besviken om vi inte kunde spela så som vi vill. Då finns det många andra tränare som är bättre på andra filosofier. Jag tror på det här och vi ser inte minst på Östersundmed Graham Potter i spetsen som spelar en sådan fotboll och gör det bra, sa Festim Pasho till 24Nybro redan i april – innan Östersund tog hela fotbollsallsvenskan med storm.

Hur känns det att ha gjort klart med Kalmar FF?

– Det känns väldigt bra och det ska bli oerhört intressant att få jobba med Kalmar FF, säger Festim Pasho.

Kan du berätta lite mer om hur din tjänst kommer se ut?

– Det är en spännande tjänst. Jag kommer först och främst att jobba med spelarutveckling i Kalmar FF och vara en form av ungdomskoordinator. Ambitionen är att göra ett väldigt bra jobb och vara med och bidra till att utveckla en redan bra befintlig ungdomsverksamhet. Min ambition är att skruva upp det ännu mer. Jag är väldigt nöjd med den presentationen jag fått av Thomas Andersson-Borstam, Robert Lövenklev och Jens Nilsson. Jag ser oerhört mycket fram emot detta uppdrag, säger Pasho till Kalmar FF.se.

– Själva tjänsten är väldigt bred. Jag får möjlighet att forma rollen lite själv i samförstånd med Kalmar FF. Där jag får komma in med mina idéer och vara med och påverka. Jag hade kunnat göra samma resa som jag gjorde i Nybro genom att ta över ett annat lag. Men jag tror stenhårt på detta och känner att det ska bli väldigt spännande att få vara med på den här resan.

Du har tidigare varit seniortränare i Nybro IF. Vad ser du som den största skillnaden till det uppdraget du tar dig an nu?

– Jag tror att det är lätt i ett A-lag att bli fartlind genom att man måste prestera varje vecka och att resultatet alltid blir huvudsyftet. Det finns en risk att man missar det andra. Den stora utmaningen är att se till att bara jobba med prestation, att förberedda spelare, lag, och organisationen till att utvecklas. Jag har jobbat väldigt mycket med utveckling och det blir inte lika mycket resultatfixering som jag är van vid kanske från A-laget. Och så ska det också vara. Får du en bra prestation så blir det en bra utveckling. Det står i fokus!

Vad var avgörande för din del att ta uppdraget i Kalmar FF?

– Det avgörande för mig var att få jobba med spelarutveckling. Vi ska få fram bra fotbollsspelare i regionen! Vi ska få fram bra spelare regionalt och i Kalmar FF. Det var den utmaningen som kändes mest lockande. Det finns inget bättre än att se spelare man jobbat med, få ta steget upp eller presterar på annat håll. Det värmer oerhört i hjärtat och ger mycket tillbaka.

FaktaFestim Pasho.
Ålder: 31.
Bor: Idehult, Nybro.
Tränare: Nybro IF 2012-2016. Kalmar FF 2016-.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

gif sundsvall–kalmar ff

Agardius nära startplats: ”Är såklart en tävling”

Efter över ett års frånvaro kan Viktor Agardius starta mot GIF Sundsvall. "Konkurrenssituationen är jäkligt bra".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.13:12, 17 augusti, 2017

Agardius nära startplats: ”Är såklart en tävling”
Viktor Agardius. Foto: Samuel Slättman.

I mitten av juli friskförklarades Viktor Agardius efter sin svåra knäskada som då hade hållit honom borta från spel i över ett år. I måndagens sexpoängsmatch mot GIF Sundsvall kan vänsterbacken vara tillbaka från start i Kalmar FF. 

– För några veckor sedan gjorde jag mina första fotbollspass och då saknades det mycket tajming som jag nu känner att jag har fått igen. Även fysiskt sett har jag kommit in i det. De har kört hårt med oss sedan Nanne (Bergstrand) tog över och jag tycker att jag har stegrat det varje vecka, säger Agardius.

På torsdagsträning inledde Viktor Agardius elva-mot-elva-spelet i laget med måndagens förväntade startelva. Men under de avslutande minuterna fick Agardius byta väst med Stefan Larsson.

– Konkurrenssituationer är jäkligt bra tycker jag. Det är såklart en tävling och då höjs man av det. Man behöver det som spelare på elitnivå, att man har någon som man tampas med, då blir man bättre.

Vad talar för att det är du som startar på måndag?

– Jag tycker att jag har svarat bra på träningarna och har gjort framsteg. Sedan vet man inte om man är redo förrän man väl spelar. Det är upp till Nanne, Henke (Rydström) och Jensa (Nilsson) att avgöra det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar FF:s fystränare lämnar laget

"Jag kommer sakna alla ledare, spelare och alla andra som finns runt om föreningen".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.08:59, 16 augusti, 2017

Kalmar FF:s fystränare lämnar laget
Fystränaren Marcus Svensson, till vänster, lämnar Kalmar FF. Foto: Samuel Slättman.

Inför säsongen skrev Marcus Svensson, med tränarmeriter från storklubben Arsenal, på för Kalmar FF. Nu står det klart att Svensson lämnar KFF av personliga skäl.

– Det har varit en ära att jobba för Kalmar FF och jag vill tacka för den möjligheten. Jag kommer sakna alla ledare, spelare och alla andra som finns runt om föreningen. Jag vill även önska laget ett stort lycka till för resten av säsongen, säger Svensson till föreningens hemsida.

Om, vem och hur Svensson kommer att ersättas är inte helt klart än.

”Det blir en intern lösning över hösten”, hälsar sportchefen Thomas Andersson Borstam via sms.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

malmö ff-kalmar ff 6–0

TV: Här stänker Malmö dit sex mål mot Kalmar FF

Tre raka segrar utan insläppt mål. Den sviten bröts med råge när Malmö FF vann med hela 6–0.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:14, 11 augusti, 2017

TV: Här stänker Malmö dit sex mål mot Kalmar FF
Foto: Bildbyrån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

malmö ff-kalmar ff 6–0

Betygen: Kalmar FF i spillror efter Malmökrossen

Malmö FF krossade KFF med hela 6–0. Ingen av spelarna i bortalaget når upp till betyget "godkänt" efter bottennappet.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:07, 11 augusti, 2017

Betygen: Kalmar FF i spillror efter Malmökrossen
Foto: Bildbyrån.

Lucas Hägg-Johansson 2

Inget att göra på ettan, tvåan trean eller sexan. Kunde fått ett finger på Rakips låga skott som betydde 4–0 eller Sarfos femma. Gjorde ett par okej räddningar.

Emin Nouri 2

Inledde offensivt men fick glömma allt vad anfallsspel heter efter Romarios utvisning. Hängde inte med när Cibicki och inbytte Svanberg trampade igång. Ledsnade i slutet.

Marko Biskupovic 1

Kom fel in i matchen från början och orsakade bland annat två straffar. Även passiv vid 2–0-målet då Jeremejeff tilläts passera. Varnad och missar nästa match.

Viktor Elm 3

Gjorde, trots 2–0 underläge i paus, en bra första halvlek med flera fina brytningar och bra huvudspel. Hade det mycket jobbigare i andra. Sarfos 5–0-mål gick mellan benen på mittbacken.

Stefan Larsson 2

Inte direkt inblandad i något av målen men hade det bitvis rejält jobbigt mot Vindheim och Rakip.

Jonathan Ring (ut 45) 3

Kom inte loss mer än någon enstaka gång. Utbytt i paus och kom därmed undan med lite mer heder i behåll än övriga.

Romario 1

Inledde bra när han tacklade bort Lewicki och testade Dahlin med ett hårt pressat skott. Tappade besinningen efter 2–0-målet. En kapning på mittplan och en lätt skallning senare var brassen utvisad. Oansvarigt av den nyblivne 32-åringen. Avstängd mot GIF Sundsvall.

Harmeet Singh (ut 71) 2

Debuterade och lär minnas matchen med fasa. Hade KFF:s bästa och enda chans i andra halvlek men Dahlin räddade bollen till hörna. Ojämn i sina prestationer.

Melker Hallberg 2

Spelade hela matchen men syntes inte. Lyckades inte skapa någonting framåt. Hade det, precis som övriga lagkamrater, jobbigt bakåt.

Erton Fejzullahu (ut 71) 2

Kämpade och slet tills 3–0-målet föll. Klev av vid ställningen 4–0.

Papa Diouf 2

Fick kliva ner som högermittfältare efter utvisningen men var lika osynlig där som i anfallet. Fick inga bollar att jobba med.

Philip Hellquist (in 45) 2

Byttes in i paus, mest för att få lite matchträning. Spelade till vänster på mittfältet och slet hårt utan att få någonting uträttat.

Herman Hallberg (in 71)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Romario Marques Rodrigues (in 71)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

FaktaBetygsskala:
1 – Usel
2 – Dålig
3 – Icke godkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Lysande
8 – Världsklass

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

malmö ff - kalmar ff

Kalmar FF:s nya etta vill sänka hemstaden Malmö

Tre hållna nollor i rad – nu väntar svenska mästaren Malmö FF: "Jag tar kliv hela tiden", säger den skånska KFF-målvakten.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:48, 11 augusti, 2017

Kalmar FF:s nya etta vill sänka hemstaden Malmö
Lucas Hägg-Johansson. Foto: Bildbyrån.

AFC Eskilstuna, AIK och IFK Göteborg har redan avfärdats – nu väntar ett annat storlag för Kalmar FF och nya förstemålvakten Lucas Hägg-Johansson. 

– På förhand är det en tuff bortamatch så det ska bli kul. Vi har en bra känsla i truppen. Det har kommit in många nya spelare som har haft en positiv inverkan på stämningen, säger Hägg-Johansson, som har hållit nollan i samtliga tre vinster.

– Det har blivit så. Det är mycket som har stämt på sistone och vi har haft ett väldigt bra försvarsspel över hela planen.

När tilltänkta förstavalet Ole Söderberg gick sönder i våras tog Hägg-Johansson över ansvaret i kassen. De senaste matcherna har skåningen, som inledde seniorkarriären i Rosengård, lyst av självförtroende.

– Det tar alltid tid att bygga upp relationer med sina försvarare och det har vi gjort nu. Personligen känner jag att jag tar kliv hela tiden, det är så det blir när man får spela. Jag försöker spela enkelt och konstruktivt och försöker lösa de situationer som uppkommer.

KFF:s tränare Nanne Bergstrand har tagit ut en trupp bestående av 18 spelare till matchen. Inget av de senaste nyförvärven Philip Hellquist eller Mikael Dyrestam finns med i den – men båda åkte på torsdagen med ner till Malmö.

– Vi har gjort det vi har kunnat. Bollen ligger nu hos respektive förbund, säger sportchefen Thomas Andersson Borstam, som hoppas att någon av dem hinner bli spelklar innan matchstart.

Preliminär startelva KFF (4-4-2):
Hägg-Johansson – Nouri, Biskupovic, V. Elm, Larsson – Ring, Singh, Romario, M. Hallberg – Fejzullahu, Diouf.

Bänken: 
Söderberg. Agardius, Marques Rodrigues, Johansson, Sachpekidis, H. Hallberg, Thorbjörnsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng