Förre Nybrotränaren till Kalmar FF

Kalmar FF förstärker på ledarsidan. Nu plockar föreningen in mycket kunnige Festim Pasho som kommer närmast från Nybro IF.

Redaktionen

Kl.10:15, 3 oktober, 2016

Förre Nybrotränaren till Kalmar FF
Kalmar FF får in Festim Pasho – närmast från Nybro IF.

Festim Pasho, som förespråkar en tydlig passningsorioenterad fotboll i högt tempo, tog upp Nybro IF till division 2 förra säsongen. Det efter varit tränare i NIF sedan 2012.
Men i somras avgick Pasho självmant från sitt tränaruppdrag.
Fram till nu har han varit ledig – men nu plockar Kalmar FF upp tränaren som i branschen ses som ett stort framtidsnamn.
Han får rollen som som individuell ”spelarutbildare”/”ungdomskoordinator”.

För att svensk fotboll ska kunna gå framåt krävs den typen av fotboll – passningsorioenterad fotboll i högt tempo –  menar han:

LÄS MER: NIF-tränaren lämnar – med omedelbar verkan: ”Mycket känslor nu”

– Jag skulle bli grymt besviken om vi inte kunde spela så som vi vill. Då finns det många andra tränare som är bättre på andra filosofier. Jag tror på det här och vi ser inte minst på Östersundmed Graham Potter i spetsen som spelar en sådan fotboll och gör det bra, sa Festim Pasho till 24Nybro redan i april – innan Östersund tog hela fotbollsallsvenskan med storm.

Hur känns det att ha gjort klart med Kalmar FF?

– Det känns väldigt bra och det ska bli oerhört intressant att få jobba med Kalmar FF, säger Festim Pasho.

Kan du berätta lite mer om hur din tjänst kommer se ut?

– Det är en spännande tjänst. Jag kommer först och främst att jobba med spelarutveckling i Kalmar FF och vara en form av ungdomskoordinator. Ambitionen är att göra ett väldigt bra jobb och vara med och bidra till att utveckla en redan bra befintlig ungdomsverksamhet. Min ambition är att skruva upp det ännu mer. Jag är väldigt nöjd med den presentationen jag fått av Thomas Andersson-Borstam, Robert Lövenklev och Jens Nilsson. Jag ser oerhört mycket fram emot detta uppdrag, säger Pasho till Kalmar FF.se.

– Själva tjänsten är väldigt bred. Jag får möjlighet att forma rollen lite själv i samförstånd med Kalmar FF. Där jag får komma in med mina idéer och vara med och påverka. Jag hade kunnat göra samma resa som jag gjorde i Nybro genom att ta över ett annat lag. Men jag tror stenhårt på detta och känner att det ska bli väldigt spännande att få vara med på den här resan.

Du har tidigare varit seniortränare i Nybro IF. Vad ser du som den största skillnaden till det uppdraget du tar dig an nu?

– Jag tror att det är lätt i ett A-lag att bli fartlind genom att man måste prestera varje vecka och att resultatet alltid blir huvudsyftet. Det finns en risk att man missar det andra. Den stora utmaningen är att se till att bara jobba med prestation, att förberedda spelare, lag, och organisationen till att utvecklas. Jag har jobbat väldigt mycket med utveckling och det blir inte lika mycket resultatfixering som jag är van vid kanske från A-laget. Och så ska det också vara. Får du en bra prestation så blir det en bra utveckling. Det står i fokus!

Vad var avgörande för din del att ta uppdraget i Kalmar FF?

– Det avgörande för mig var att få jobba med spelarutveckling. Vi ska få fram bra fotbollsspelare i regionen! Vi ska få fram bra spelare regionalt och i Kalmar FF. Det var den utmaningen som kändes mest lockande. Det finns inget bättre än att se spelare man jobbat med, få ta steget upp eller presterar på annat håll. Det värmer oerhört i hjärtat och ger mycket tillbaka.

FaktaFestim Pasho.
Ålder: 31.
Bor: Idehult, Nybro.
Tränare: Nybro IF 2012-2016. Kalmar FF 2016-.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar FF–Jönköping SÖDRA

Inbytte Söderqvist matchhjälte – brasse skadad

Äntligen nätkänning för KFF-anfallaren. "Det var nog ett tag sedan", konstaterar Söderqvist.

Samuel Slättman

Kl.15:49, 10 mars, 2018

Inbytte Söderqvist matchhjälte – brasse skadad
Måns Söderqvist gjorde matchens enda mål när Kalmar FF besegrade Jönköping Södra på Gasten. Foto: Samuel Slättman.

Kalmar FF vann derbyt mot Jönköping SödraGasten med 1–0. Matchens enda målskytt blev Måns Söderqvist som i den 54:e matchminuten förvaltade en snett-inåt-bakåt-passning från Romario. KFF-anfallaren mötte bollen direkt med högerfoten och trasan skruvade sig in vid första stolpen.

– Det gäller att inte känna någon press på sig. Det var roligt att göra mål och att vi vann. Vi får ta med oss de bitarna som var positiva i, säger Söderqvist efter slutsignalen.

LÄS MER: Skadefri Söderqvist redo för comeback

Och vilka delar var det?
– Vi har ett bra presspel och gör det jobbigt för dem. Samtidigt skapar vi mycket chanser och har bra fart i anfallsspelet. Där var det var ett steg framåt.

– Bakåt var det stabilt överlag. Vi släppte till några kontringar i slutet men annars var det inte mer än så.

Förra säsongen spolierades av skador. På frågan när han senast målade i a-laget vet inte Söderqvist svaret.

– Det vet jag knappt ens själv. Det blev inte så många matcher förra året så det var nog ett tag sen, men det var skönt när den gick in.

Kalmar FF inledde matchen med en 3-4-3-uppställning. Efter en halvtimmes spel utgick brassen Nixon med en lårskada och Söderqvist byttes in.

– Det var något med framsidan av låret, så det kan nog vara lite problem där tror jag, säger tränaren Nanne Bergstrand, som direkt efter slutsignalen inte hade någon uppfattning om skadans omfattning.

– Vi testade vår taktiska flexibilitet och spelade 3-4-3 i första halvlek och skapar några målchanser på det, men det var svårt att få en riktigt bra presshöjd. Vi blev mer utdragna ju längre halvleken led, säger Bergstrand, som inför andra halvlek ändrade taktik.

– Vi ändrar till det vanliga 4-4-1-1, eller 4-4-2 i andra halvek och då är det mycket lättare att spela med en egemsam, tuffare press. Första 20 av andra halvlek är väldigt bra, då har de (J-Södra) väldigt svårt att komma loss.

Den 1 april spelar Kalmar FF allsvensk premiär mot BK Häcken. Därmed återstår det bara två skarpa träningstillfällen (matcherna mot IFK Norrköping och Östers IF) för laget att spela ihop sig.

Det är tre veckor kvar till premiären, ligger ni i fas?
– Men du, det är åtta månader kvar till allsvenskan är slut, säger Bergstrand och ler.

– Det blir en process under allsvenskan också. Det kommer det bli. Vi har fått in spelare sent som ligger efter. Vi har Dyrestam (Mikael), Erton (Fejzullahu) och Rasmus (Elm) som ligger efter allihopa, avslutar Bergstrand.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar FF–Jönköping SÖDRA

Fejzullahus comeback dröjer: ”Vi tar det lite försiktigt”

Målskyttet i Kalmar FF fungerar inte – men den tilltänkta problemlösaren är inte redo för spel.

Samuel Slättman

Kl.07:35, 10 mars, 2018

Fejzullahus comeback dröjer: ”Vi tar det lite försiktigt”
Erton Fejzullahu får vänta på comebacken i Kalmar FF. Foto: Bildbyrån/Stefan Lantz.

Tre mål på fem matcher hittills under 2018. Addera tre mållösa matcher under avslutningen av förra säsongen och du förstår att Kalmar FF:s problem just nu är att få bollen i mål.

Lösningen på problemet kan vara Erton Fejzullahu, som i förra veckan återvände till föreningen som han lämnade i höstas.

LÄS MER: Därför valde Erton Kalmar FF: ”Trivs väldigt bra”

– Målskyttet har varit mindre bra och vi var inte nöjda med hur det såg ut i slutet av förra säsongen heller, vi var trubbiga. Erton gjorde ett mål och två assist, men det han gjorde bra var att han länkade ihop vårt spel. Han kan binda ihop mittfält-anfall och kanterna med de centrala spelarna, säger assisterande tränaren Henrik Rydström.

Förra höstsäsongen kom han (Erton) ofta ner i banan, mötte och fördelade bollen vidare. Är det i den rollen ni vill se honom nu också, eller ska han bli mer av en spjutspets?
– Vi vill att han ska fortsätta ligga som ”tia” men också bli spjutspets framåt vid lägen och där komma till mer avslut. Erton har en nivå, en egenskap, i avslutningssituationer. Där är han bra och vi lyckades inte riktigt använda honom fullt ut under hösten. Förhoppningen är att lyckas med det nu under våren, säger Rydström.

Anfallaren gjorde sin första träning med laget i måndags men är inte redo för varken startplats eller inhopp mot Jönköping Södra.

– Han får vänta en vecka till i alla fall. Han har inte tränat fotboll på ett tag och även om han hållit igång fysiskt med löpning och egen träning så är det inte samma sak. Vi tar det lite försiktigt med honom, säger Rydström.

Vilka konkreta delar av anfallsspelet vill ni se förbättringar av?
– Det är naturlig att att man pratar om det (anfallsspelet), men allt hänger ihop. Försvarsspelet har varit helt okej och presspelet ska vi fortsätta med. Det vi vill är att spelarna ger varandra fler alternativ när vi vunnit bollen, det ska finnas en vilja att gå framåt. Inte minst mot Östersund blev vi stillastående när vi vunnit bollen, avslutar Rydström.

Lördagens match mot Jönköping Södra spelas på Gasten. Förutom Fejzullahu saknas även Isak Magnusson (lår), Emin Nouri (lår), Mikael Dyrestam (knä) och Rasmus Elm (sjuk och knä).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beskedet: Så allvarlig är Rasmus Elms knäskada

Resultatet från förra veckans undersökning har kommit.

Samuel Slättman

Kl.16:33, 5 mars, 2018

Beskedet: Så allvarlig är Rasmus Elms knäskada
Rasmus Elm. Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson.

Rasmus Elm fanns inte med i truppen mot varken Trelleborg eller Östersund på grund av smärtor i knäet. Nu skriver sajten Fotbollskanalen att resultatet av den undersökning som gjordes i förra veckan har kommit – och det är positivt.

– Han fick ett väldigt gynnsamt besked när han undersökte sitt knä. Han har haft en liten blödning, men är på rätt väg och kommer att köra igång med träningen i veckan, säger KFF:s sportchef Thomas Andersson Borstam till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Rasmus Elm skadad – trots Bergstrands svar

Borstam Andersson säger till sajten att Elm kommer matchas försiktigt de kommande veckorna. Det stora målet är den allsvenska premiären mot BK Häcken den 1 april.

– Det är Rasmus själv som känner sin kropp bäst och tar besluten i den takt som han jobbar på. Jag tror att han har en bra känsla för att se till att han är redo när det väl blir allvar, säger Borstam Andersson.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

öSTERSUNDS FK–KALMAR FF

Mardrömsminuter fällde Kalmar FF i Norrland

Kalmar FF utslaget ur Svenska cupen. "Är långt ifrån bra", säger KFF-mittfältaren.

Samuel Slättman

Kl.15:51, 3 mars, 2018

Mardrömsminuter fällde Kalmar FF i Norrland
Herman Hallberg. Foto: Bildbyrån/Arkiv.

Kalmar FF kom till Svenska cupen-mötet mot Östersund med kniven mot strupen – vinst var det enda som räknades. Efter en halvtimmes spel var förhoppningarna redan grusade.

I matchminut 26 sparkade nämligen unge Isak Magnusson ÖFK-forwarden Jamie Hopcutt i magen i straffområdet. Den efterföljande straffen placerade Brwa Nouri in lågt till höger om KFF-målvakten Hägg-Johansson.

LÄS MER: LIVE: Islamovic stänger matchen – gör 3–0 på KFF

Tre minuter senare serverade landslagsspelaren Ken Sema stjärnan Saman Ghoddos som placerade in bollen i samma hörn som lagkamraten Nouri.

– Det är en tuff halvlek. Östersund är skickliga och vi kommer inte riktigt rät i den press vi vill få. Vi får springa väldigt mycket utan boll och då har vi inte riktigt kraften att ta rätt beslut och vara klara i hjärnan, sa mittfältaren Tobias Eriksson i paus i Cmores sändning.

På frågan om Eriksson tyckte någonting i spelet var bra hade 32-åringen svårt att hitta någonting positivt.

– Det är svårt att komma på någonting på rak arm. I slutet får vi i alla fall lite mer stabilitet med fem mittfältare och då får vi lite mer folk lite längre ner i banan. Men nej, långt ifrån bra ändå, sa Eriksson.

I andra halvlek stängde hemmalagets nyförvärv Dino Islamovic matchen när han i 77:e matchminuten löpte sig fri och sköt in 3–0 med vänsterfoten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Därför valde Erton Kalmar FF: ”Trivs väldigt bra”

"Jag har haft alternativ från Grekland, Turkiet, Polen och ytterligare länder i Asien", säger anfallsstjärnan.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:05, 2 mars, 2018

Därför valde Erton Kalmar FF: ”Trivs väldigt bra”
Erton Fejzullahu om sina starka känslor för Kalmar FF. Foto: Bildbyrån.

På fredagen blev det klart. Erton Fejzullahu återvänder till Kalmar FF – laget han spelade för under hösten förra säsongen.

– Vi har haft en kontinuerlig kontakt med varandra efter säsongen och vi visste om att han ville kolla av läget utomlands. Nu är vi bara glada att han trivdes så pass bra i Kalmar, säger Kalmar FF:s sportchef Thomas Andersson Borstam.

LÄS MER: KLART: Anfallsstjärnan återvänder till Kalmar FF

Till Kalmar FF:s hemsida förklarar Erton Fejzullahu sina känslor för föreningen.

– Det känns riktigt bra att förlänga med Kalmar FF. Jag hade många andra bra alternativ att fortsätta karriären utomlands. Som jag sagt tidigare ska det mycket till för att jag ska stanna i Allsvenskan. Då kanske du förstår hur bra känslorna har varit för att förlänga ytterligare ett år.

Och det är många som har suktat efter 29-åringens underskrift.

– Jag har haft alternativ från Grekland, Turkiet, Polen och ytterligare länder i Asien. Men jag trivs väldigt bra i staden och med med alla människor runt omkring Kalmar FF. De bitarna vägde över det ekonomiska till slut. En stor faktor till beslutet att fortsätta var även den prestationen vi stod för under hösten. Jag tror på det här laget och har en stark tro på vad vi kan genomföra tillsammans under 2018. Nu ska vi fortsätta på den sträckan vi inledde i fjol och se till att Rasmus Elm håller sig frisk, säger Erton Fejzullahu till KFF:s hemsida.

Kontraktet är skrivet över säsongen 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng