Vägglöss blir allt mer vanliga i svenska hemmen

För ett par år sedan var vägglöss ovanligt i Sverige. I dag drabbas tiotusentals hem varje år – i synnerhet efter semestern.

Andreas Åberg

Andreas Åberg

Kl.11:11, 21 augusti, 2016

Vägglöss blir allt mer vanliga i svenska hemmen
Vägglöss blir allt mer vanligt. Foto: Wikimedia Commons

Den största orsaken till invasionen av vägglös är att vi reser allt mer – och då följer vägglusen med hem i resväskan

– Ofta är det lite lömskt när man får med sig vägglöss. Till en början vet man kanske inte att man fått det. Reaktioner på stickmärken kan komma senare och så. Men ofta kan vi, när vi kallas in framåt september, härleda det till någon typ av semesterresa, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef på Anticimex till TT.

Men för att få vägglöss behöver du inte ha varit på något udda resmål eller bott på ett sjaskigt hotell – vägglössen kan finnas överallt.

Röda prickar eller märken på kroppen samt blod eller spillning i sängen kan vara tecken på att ditt hem drabbats. Men samtidigt är okunskapen om vägglössen fortfarande stor.

– Det finns förutfattade meningar om att det har med smuts att göra. Det finns en okunskap om hur vägglössen ser ut och om hur man ska bete sig när man kommer till ett temporärt boende som man inte vet något om, säger Håkan Kjellberg.

För att förhindra att vägglösen följer med dig hem ska du ta en titt under sängen på hotellet. Ställ resväskan långt ifrån och låt kläderna ligga kvar i din väska. När du kommer hem bör du kontrollera väskan och dammsuga den. Har du möjlighet så tvätta kläderna i 60 grader.

Vägglössen sprider inte sjukdomar men kan trots det orsaka stort lidande och besvär.

– Man kan drabbas av sömnsvårigheter och bli isolerad socialt. En del får också allvarligare reaktioner av sticken, säger Håkan Kjellberg.

För att bli av med vägglösen krävs det sanering av proffs. En del blir av med dem med en gång medan det kan ta upp till tio besök innan andra blir kvitt sina problem med vägglöss.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel