Råttorna stortrivs: “Enorm potential att bli riktigt många”

Nu stortrivs råttorna och deras antal ökar i Sverige. "De har en enorm potential att bli riktigt många", säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.12:36, 31 juli, 2016

Råttorna stortrivs: “Enorm potential att bli riktigt många”
Det har blivit en stor ökning antal råttor i Sverige Foto: Pixabay

Det är inte bara vi människor som stortrivs i sommarvärmen. Råttorna fullkomligt älskar värmen.

– De trivs alldeles utmärkt just nu. Framför allt är det tillgången till mat som ökar när vi picknickar i parken och sedan lämnar skräp efter oss, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex till TT.

Enligt honom är det nu under högsommaren som Anticimex får in flest samtal om råttorna. Anledningen till det tror han beror på att fler är utomhus och stökar ner med matrester och skräp och lockar på så vis fram djuren.

– Man ska därför alltid slänga sitt matavfall i sopkärl eller containrar. De kanske inte försvinner, men om man stryper tillgången till mat så trivs råttorna i varje fall sämre.

Han säger att det märkts av en stor ökning av råttor i Sverige. Framför allt i städerna.

– Råttor är främst ett urbant problem. Råttorna lever i stor utsträckning under jorden, och när man bygger mycket hus så stör man råttorna och lockar upp dem till ytan. Vi ser en ökning i Sverige och de har en enorm potential att bli riktigt många.

Text: Ludvig Brännlund

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel