EU kan sätta stopp för kräftskivan

Kräftskivan kan vara hotad. En ny lag inom EU kan förbjuda fiske av 37 hotade arter, däribland signalkräftan.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.08:42, 30 juli, 2016

EU kan sätta stopp för kräftskivan
Kräftskivan kan vara hotat. Foto: Pixabay

Nya EU-direktivet gör det förbjudet att byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla 37 bestämda arter.

6 av de 37 listade arterna finns viltlevande i Sverige, däribland signalkräftor.

Förbudet gällande fiske och handel med signalkräftor har fått dispens i år.

Dispensen gör att kräftorna när de ska transporteras måste vara i slutet förvar så de inte kommer i kontakt med naturvatten som sjöar, dammar, vattendrag eller hav, menar Lennart Sorby som är verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten.

FaktaDen svenska kräftskivan

Kräftor har vi svenskar ätit sedan medeltiden på 1500-talet men just idén om att ha fest runt kräftfisket uppstod först i slutet på 1800-talet. Kräftskivan ägs ofta rum i början av augusti i och med fiskepremiären och firandet pyntas ofta med hattar och annan rekvisita.

Just sättet på hur vi svenskar firar kräftskivan är något som övriga européer anser mycket konstigt. Hattarna, snapsen och snapsvisorna och hur vi suger saften från kräftans underdel är något som får människor från andra länder att häpna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart surfar du gratis i hela Europa

När du åker på sommarsemester i år kommer du inte behöva oroa dig för saftiga mobilräkningar. Snart slopas roamingavgifterna inom EU – och två svenska operatörer börjar redan innan sommaren.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:43, 8 april, 2017

Snart surfar du gratis i hela Europa
Foto: Public Domain Pictures

Snart kan du surfa, ringa och smsa i hela Europa – för samma pris som i Sverige. Åtminstone om du har Telia eller Telenor som operatör. Det skriver mobil.se.

Redan tidigare i år blev det klart att roamingkostnaderna ska slopas inom EU. Det betyder att den extra avgift som operatören tar när du använder din mobil utomlands försvinner helt. Senast den 15 juni ska roamingavgifterna vara borttagna inom EU, oavsett operatör.

Men redan den 11 april tar Telia bort avgiften, och Telenor gör detsamma en månad senare, den 10 maj. Efter det kan du surfa, smsa och ringa för samma kostnad som du gör i Sverige. Dock maximalt 20 gigabyte.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lugn i båten – EU kan inte hota den svenska kräftskivan

Trots att EU från och med den 3:e augusti har förbjudit att ta in fler levande signalkräftor till Sverige är inte kräftskivan hotad i framtiden.

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.10:09, 6 augusti, 2016

Lugn i båten – EU kan inte hota den svenska kräftskivan
Den svenska kräftskivan står pall mot EU:s nya regler. Foto: Pixabay

Det har varit en stor debatt om att EU bestämt sig för att förbjuda importen av levande signalkräftor in till Sverige från och med den 3:e augusti. EU vill ha bort signalkräftan eftersom de anser att den är en invasiv ras och många har oroat sig för att kräftan kommer försvinna. Men nu ger journalisten och EU-specialiseten Ylva Nilsson lugnande besked.

– Vi har haft förbud sedan 1994 i Sverige mot att sätta ut levande signalkräftor i vatten och vi har haft ett importförbud mot levande signalkräftor sedan 2003. Så vi gör redan allt man kan för att begränsa skadan av signalkräftan, säger hon till P4 Kalmar.

De nya reglerna innebär enbart förbud mot att ta in levande kräftor i Sverige. Fiska, sälja och äta dem är fortfarande tillåtet precis som innan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar läns företag drabbas hårt vid ”Brexit”

Om Storbritannien lämnar EU kan det drabba Kalmar läns exportföretag hårt, enligt en färsk analys av Stockholms handelskammare.

Kaisa Andersson

Kaisa Andersson

Kl.11:55, 11 mars, 2016

Kalmar läns företag drabbas hårt vid ”Brexit”
Kalmar läns exportföretag är extra sårbara om Storbritannien väljer att lämna EU, visar en ny analys. Foto: Arkiv/Emma Uddesson/Creative commons

Den 23 juni ska Storbritanniens medborgare rösta om landet ska vara kvar i EU och redan nu spår ekonomer negativa konsekvenser för svenska företag vid ett utträde, ett så kallat ”Brexit”.

– Efterfrågan från Storbritannien kommer förmodligen vara lägre på kort sikt, på grund av att pundet faller som ett resultat av Brexit. Men det riskerar också att leda till att handelshindren på sikt ökar, eftersom det finns krafter inom Storbritannien som säkert kommer att efterfråga tullar och handelshinder för att gynna brittiska företag, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare till Sveriges radio Ekonomiekot.

Stockholms handelskammare släppte i dag en analys över hur en ”Brexit” kan påverka svenska exportföretag. Den visar att Kronobergs och Kalmar läns företag är de som är mest beroende av sin export till landet.

Exporten från Kalmar län till Storbritannien överstiger 10 procent av länets totala export, vilket är en större andel än exempelvis Stockholm.

– Det handlar om sågade trävaror främst. England är en stor exportmarknad för trävaror från Kalmar län, säger Peter Westher, regionchef för region Kalmar och Kronoberg på Sydsvenska handelskammaren.

Han säger att han inte fått några frågor, eller märkt av någon oro från företagen i Kalmar län ännu, men att Sydsvenska handelskammaren, med säte i Malmö, följer utvecklingen i England noggrant.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mejeriet och Frysdisken på kräftfiske: ”Var kräftor vid varje vittjning”

Vilket kräftfiske det blev för ungdomarna från Mejeriet och frysdisken när man fiskade i Rismåla göl på lördagsnatten. Grill, umgänge och totalt 800 kräftor, så summeras natten. "Det var kräftor vid varje vittjning och alla var verkligen glada", säger Richard Larsson.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.07:13, 17 augusti, 2015

6 bilder
 • Deniz Arrhenius, Andreas Mauritzon och Anders Svensson hade roligt under kräftfisket. Foto: Måns Håkansson
  Deniz Arrhenius, Andreas Mauritzon och Anders Svensson hade roligt under kräftfisket. Foto: Måns Håkansson
 • Patrik Holst, förälder till en av ungdomarna vid mejeriet hade också roligt. Foto: Måns Håkansson
  Patrik Holst, förälder till en av ungdomarna vid mejeriet hade också roligt. Foto: Måns Håkansson
 • 800 kräftor blev det under natten. Foto: Måns Håkansson
  800 kräftor blev det under natten. Foto: Måns Håkansson
 • Man fick även sortera kräftor så att endast de största fick följa med hem. Foto: Måns Håkansson
  Man fick även sortera kräftor så att endast de största fick följa med hem. Foto: Måns Håkansson
 • Elden brann så att man kunde grilla sin korv. Foto: Måns Håkansson
  Elden brann så att man kunde grilla sin korv. Foto: Måns Håkansson
 • Ett flöte gjorde att man höll koll på vart mjärden låg. Foto: Måns Håkansson
  Ett flöte gjorde att man höll koll på vart mjärden låg. Foto: Måns Håkansson

På lördagsnatten fiskade ungdomarna vid Mejeriet och Frysdisken kräftor i Rismåla göl. Detta gjorde man nu för andra året i rad.

Att fiska kräftor i Rismåla göl är ett initiativ från Nybro fiskeklubb. För lite drygt en vecka sedan berättade fiskeklubbens ordförande, Jan Källström, om att de ville göra något för ungdomsverksamheten i Nybro och valde då de två fritidsgårdarna. Och han spådde även en storfångst – vilket det också blev.

– Det blev en fin fångst på hela 800 kräftor. Detta är perfekt för oss, vi tycker det är viktigt med friluftsliv för våra ungdomar, säger Deniz Arrhenius, fritidsledare vid Mejeriet.

Under kvällen grillade man även korv och när det var dags att vittja kräftmjärdarna gick det heller inte att ta miste på glöden i ungdomarnas ögon.

– Det var kräftor vid varje vittjning och alla var verkligen glada, berättar Richard Larsson från Frysdisken.

Mejeriet kommer att ha en kräftskiva för sina ungdomar vid fritidsgården. till lite av en kräftbuffé idag, måndag. Man börjar nämligen koka kräftorna från klockan 13.00 och vill man komma och provsmaka var man välkommen, menade Richard Larsson.

Vid mejeriet kommer det ordnas en kräftskiva för ungdomarna framöver.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel